Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ponta defectuoasa in stup orfan

Mesajde MihaiC » 30 Iul 2014, 23:15

Am un stup care a ramas orfan exclusiv din vina mea.Odata ce am constatat faptul ca familia a ramas orfana, a primit o rama cu puiet larvar si oua de la alta familie, rama din care si-a tras botci de salvare.Astazi am controlat familia, botcile sunt inca prezente,primele doua rame din cuib sunt goale acum fara puiet si fara coroana de miere, iar in zona unde trebuia sa fie coroana am depistat celule cu cate 2-3 oua sau celule cu cate un singur ou.

Este posibila besmeticirea in conditiile in care exista botci in cuib?
MihaiC

Re: Ponta defectuoasa in stup orfan

Mesajde Closcutz » 31 Iul 2014, 15:28

Din nefericire, bezmeticire in prezenta botcilor exista si asta ai constat-o singur! Asteapta pina eclozioneaza matca din botca si vezi daca va fi lasata sa se imperecheze; daca va disparea matca inseamna ca soarta e pecetluita si n-ai decat sa-l scuturi. Acum da-i si tu o rama cu miere, daca ai, sau macar un pic de sirop.
Closcutz

Mesajde MihaiC » 31 Iul 2014, 16:11

Pai miere si pastura are pe ramele din capatul celalat al cuibului ( spre stinga)...doar astea doua din dreapta erau goale, si ouate numai in celulele de sus.Sper sa il pot indrepta intr-un fel, fiindca imi pare rau ca au ajuns in situatia asta din vina mea, mai ales ca familia mergea foarte bine. Roiul a fost facut prin divizare dintr-o familie foarte puternica, inainte de rapita si ajunsese in luna iunie la 10 rame acoperite de albine, cu o ponta compacta din leat in leat.
MihaiC

Mesajde Closcutz » 31 Iul 2014, 16:35

Pare un pic comic cand spui ca a ajuns orfan numai din cauza ta...Pai din cauza cui ai vrea, a mea? Bine ca are rezerve macar. Puiet larvar sau capacit mai are ori ba? Sa nu te intreb de matca( sau te pomenesti ca o avea si matca?). Una peste alta daca are botcile viabile mai lasa-l poate isi va reveni, dar daca are albina ouatoare ai cam sfeclit-o! Nu-ti va mai ramane decat sa-l scuturi dupa ce ii dai si sansa cu matca din botca. Daca oua albina nu mai are rost sa-i mai dai rama cu puiet de la altul. Nu poti decat sa astepti si sa speri ca n-are albina ouatoare!
Closcutz

Mesajde igo1 » 06 Aug 2014, 17:33

Și la mine un stup a rămas orfan după ce a fost invadat de albine culegătoare de la ceilalți. Acum are botci de salvare am lăsat și eu 3 care au fost mai mari. Sper sa se și împerecheze ddeoarece 2 săptămâni nu mai pot verifica. La fel mai avea foarte puțin puiet capacit însă foarte multe albine.
igo1

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR