Dicu Ion scrie:Domnule Delorin in rindurile postate amintiti ceva de regine de salvare.Va scriu citeva rinduri ,ca la viitoarea noastra intinlire,daca eventual eu uit sa-mi aduceti dv aminte sa discutam mai pe larg acest subiect si cu rezultate concrete,despre matcile de salvare.Nu iau in brate aceasta metoda dar nici nu o detest.Cu atentie se poate obtine matci destul de bune.zililele viitoare merg la stupi,si pentru a vedea realitatea o sa pun o foto cu o reg de salvare,si cit de bine s-a dezvoltat.Ma intreb de multe ori daca pe parcursul atitor mii de ani de cind supravetuieste ,oare sa perpetuat specia si dezvoltarea numai prin roire naturala? Oare nu si prin reg de salvare.Subiectul ramine deschis ,pro si contra.dar nu cu citate din carti ci din experienta fiecaruia si cu argumente serioase care sa stea in picioare.
Florin Dobre scrie:Pana la urma, daca larva din botca de salvare a fost luata in crestere la varsta optima, de ce n-ar deveni o matca buna?!
almasel scrie:Imi amintesc de apicultura de acum 30 de ani, cand eram un mic invatacel pe langa bunicul meu. Bunicul niciodata nu a transfazat
ignatov andrei scrie:almasel scrie:Imi amintesc de apicultura de acum 30 de ani, cand eram un mic invatacel pe langa bunicul meu. Bunicul niciodata nu a transfazat
Eu an aproape 40 de ani de transvazare si 30 de cand cresc matci prin aceasta metoda!
Am invatat de la apicultori, care aveau la vremea aceea cel putin 30 de ani de transvazari si cresteri!
Se cam fac vreo 70 de ani, nu?!?
ignatov andrei scrie:almasel scrie:Imi amintesc de apicultura de acum 30 de ani, cand eram un mic invatacel pe langa bunicul meu. Bunicul niciodata nu a transfazat
Eu am aproape 40 de ani de transvazare si 30 de cand cresc matci prin aceasta metoda!
Am invatat de la apicultori, care aveau la vremea aceea cel putin 30 de ani de transvazari si cresteri!
Se cam fac vreo 70 de ani, nu?!?
popageorgian scrie:roitul mai exista in stupina dvs?
ignatov andrei scrie:popageorgian scrie:roitul mai exista in stupina dvs?
Ce inseamna cuvantul scris cu rosu?!?
almasel scrie:Spuneam in postul anterior ca trebuie sa separam profesionistii sau hobbystii, care duc lucrurile la extreme (din motivatii diferite) si pe cei cu "stupi in fundul curtii"...
ignatov andrei scrie:almasel scrie:Spuneam in postul anterior ca trebuie sa separam profesionistii sau hobbystii, care duc lucrurile la extreme (din motivatii diferite) si pe cei cu "stupi in fundul curtii"...
Nu vreau sa supar pe nimeni, almasel, asa ca nu este necesar sa "aplicam" un picut de "duritate"(sau suparare) postarilor!
Particip cu placere la o dezbatere pe baza matcilor de salvare!
almasel scrie:Dicu Ion scrie:Domnule Delorin in rindurile postate amintiti ceva de regine de salvare.Va scriu citeva rinduri ,ca la viitoarea noastra intinlire,daca eventual eu uit sa-mi aduceti dv aminte sa discutam mai pe larg acest subiect si cu rezultate concrete,despre matcile de salvare.Nu iau in brate aceasta metoda dar nici nu o detest.Cu atentie se poate obtine matci destul de bune.zililele viitoare merg la stupi,si pentru a vedea realitatea o sa pun o foto cu o reg de salvare,si cit de bine s-a dezvoltat.Ma intreb de multe ori daca pe parcursul atitor mii de ani de cind supravetuieste ,oare sa perpetuat specia si dezvoltarea numai prin roire naturala? Oare nu si prin reg de salvare.Subiectul ramine deschis ,pro si contra.dar nu cu citate din carti ci din experienta fiecaruia si cu argumente serioase care sa stea in picioare.
Subscriu la parerea Domnului Dicu Ion dintr-un singur considerent.
Obtinerea matcilor prin transfazare este o tehnica relativ noua pentru marea masa de apicultori. Nu ii includ aici pe cei care in ultimii 20 de ani au facut din apicultura o afacere sau un hobby cu toate sursele de informare avute la indemana (har domunului, astazi sunt destule), ci pe cei care "au pe langa casa" familii de albine.
Imi amintesc de apicultura de acum 30 de ani, cand eram un mic invatacel pe langa bunicul meu. Bunicul niciodata nu a transfazat si stupi a avut destui (peste 200 de familii) timp de vreo 70 de ani, din 96 cati a trait. Iar miere a facut cat sa isi faca 2 case, sa isi tina copii si nepotii la scoala (inclusiv pe mine), sa le cumpere masini si alte cele. Iar cand nu ii convenea cum ponta o matca o schimba prin orfanizarea familiei de albine, rezultatul fiind o matca de salvare. Probabil ca secretele de aici incep... care botci trebuie distruse, care trebuie sa ramana...
MIHAI BALS scrie:almasel scrie:Dicu Ion scrie:
-matca buna=ceva miere,matca slaba=faliment!
ves.lucian.zabrani scrie:Prietene almasel " TRANSVAZARE " se numeste !!! cine se supara ii taiem nasul !!! sau altceva , la alegere !!!
![]()
![]()
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 66 vizitatori