Colegul Delorin te poate ajuta cu un istoric... si un borcanel de miere de mana.
ves.lucian.zabrani scrie:Prietene almasel " TRANSVAZARE " se numeste !!! cine se supara ii taiem nasul !!! sau altceva , la alegere !!!
![]()
![]()
almasel scrie:Dicu Ion scrie:Domnule Delorin in rindurile postate amintiti ceva de regine de salvare.Va scriu citeva rinduri ,ca la viitoarea noastra intinlire,daca eventual eu uit sa-mi aduceti dv aminte sa discutam mai pe larg acest subiect si cu rezultate concrete,despre matcile de salvare.Nu iau in brate aceasta metoda dar nici nu o detest.Cu atentie se poate obtine matci destul de bune.zililele viitoare merg la stupi,si pentru a vedea realitatea o sa pun o foto cu o reg de salvare,si cit de bine s-a dezvoltat.Ma intreb de multe ori daca pe parcursul atitor mii de ani de cind supravetuieste ,oare sa perpetuat specia si dezvoltarea numai prin roire naturala? Oare nu si prin reg de salvare.Subiectul ramine deschis ,pro si contra.dar nu cu citate din carti ci din experienta fiecaruia si cu argumente serioase care sa stea in picioare.
Subscriu la parerea Domnului Dicu Ion dintr-un singur considerent.
Obtinerea matcilor prin transfazare este o tehnica relativ noua pentru marea masa de apicultori. Nu ii includ aici pe cei care in ultimii 20 de ani au facut din apicultura o afacere sau un hobby cu toate sursele de informare avute la indemana (har domunului, astazi sunt destule), ci pe cei care "au pe langa casa" familii de albine.
Imi amintesc de apicultura de acum 30 de ani, cand eram un mic invatacel pe langa bunicul meu... cand nu ii convenea cum ponta o matca o schimba prin orfanizarea familiei de albine, rezultatul fiind o matca de salvare. Probabil ca secretele de aici incep... care botci trebuie distruse, care trebuie sa ramana...
Bambucha scrie:almasel scrie:Dicu Ion scrie:O tehnica relativ noua pentru apicultorii de la noi... care in alte parti este banala. Transvazarea in sine presupune cresterea matcilor "de salvare", la care sunt foarte importante 2 aspecte: Materialul biologic si procesul in sine de crestere. Daca corespund, calitatea matcilor obtinute astfel este mult peste SL obtinuta intr-o familie oarecare sau orice fel de matci de roire, desi numarul de ovariole ar putea fi acelasiOare de ce?
delorin I scrie: stau si ma intreb cat de lider este totusi matca, dincolo de acei feromoni care tin grupul unit si ii dau identitate, .
almasel scrie:delorin I scrie: stau si ma intreb cat de lider este totusi matca, dincolo de acei feromoni care tin grupul unit si ii dau identitate, .
Personal nu am gasit o explicatie clara in literatura de specialitate daca matca are sau nu rol de coordonare.
Sa se reduca oare rolul ei doar la ouat si emitator de feromoni care sa dea coeziunea grupului?
almasel scrie:Ce factori determina pastrarea insusirilor genetice positive?
Care sunt factorii care determina aparitia insusirilor negative, dezvoltarea lor?
...
Daca ne referim la matcile obtinute prin transfazare sau la matcile obtinute prin salvare, ce putem spune despre cele de mai sus?
Haideti, dati cu pietre!
delorin I scrie:Pentru mine este clar- hranirea exclusiv cu laptisor de matca din ziua 1 pana la sfarsit presupune o regina cu caractere integrale...pe cand o pauza de cateva zile 1 sau 2 deja va duce la obtinerea unei regine cu caractere de lucratoare! Fara sa am experienta practicii stau si ma intreb- daca laptisorul de matca inseamna longevitate-
delorin I scrie:Albina are nevoie doar de o sursa de continuitate si atat timp cat o regina face asta in mod satisfacator in familie nu conteaza altceva
Bambucha scrie:TransVazarea in sine este o mica loterie in sine, daca nu este dusa la capat de o imperechere controlata, deci ce concluzii putem trage?
Bambucha scrie:Corect, asa zice si nenea Gregor Mendel.
Bambucha scrie:De cate tipuri este laptisorul de matca? Si ce destinatii are? Cine ce si cum produce?
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 57 vizitatori