Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci

Mesajde TDI » 08 Aug 2014, 09:26

Interdependența dintre matca si colonia de albine, respectiv oferta bazei melifere pot sa-ti invalideze chiar si cea mai buna matca.
TDI

Mesajde lucky5strike » 08 Aug 2014, 09:35

ignatov andrei scrie:De fiecare data am gasit explicatia si am inteles ca valabil ramane:
- 4-7 zile, recunoastere si imperechere;
- 8-12 zile, inceperea ouatului, INDIFERENT DE PUTEREA FAMILIEI!

Sunt "n" situatii, oricand in sezon, in care gasesti familia in putere, cu multa albina, dar ioc puiet. Pierduta prin multime, o matca sprintara, bine construita, dar care nu oua.

Calculati varsta acelei matci.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Closcutz » 08 Aug 2014, 09:56

Din cele observate si constatate de mine in 99% din cazuri matcile se imperecheaza si ponteaza mai greu in familiile de productie fata de nuclei si roii slabuti.
Closcutz

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2014, 21:29

Va rog nu mai confundati familiile aflate in cules, cu cele de productie (sau puternice), dar care nu au cules!

Trageti de hatzurile de la cai si tot incercati sa mergeti pe un drum cam aiurea!
Cine dracu' se apuca sa schimbe matci in timpul unui cules????
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 08 Aug 2014, 21:31

lucky5strike scrie:
Sunt "n" situatii, oricand in sezon, in care gasesti familia in putere, cu multa albina, dar ioc puiet. Pierduta prin multime, o matca sprintara, bine construita, dar care nu oua.

Calculati varsta acelei matci.

Imi pare rau, dar asa arata o familie "fosta in friguri", botcarita si nenorocita de un apicultor stresat!
ignatov andrei

Mesajde nae » 08 Aug 2014, 22:41

Povestea unei fam :
-la urdinis gungurea mai slab , controlez = botca SL .... o pierde+ cade si batrana ,
-ii dau o botca in speranta ca lungesc boala (ploua in draci si nu aveam la rezerva imperecheate ), pierde si matca asta (sau nu ),
-il intaresc cu puiet capacit si-i dau o tanara = o ucide
-ii dau alta =o ucide , situatia ma dispera = ploua si nu pot umbla prin ei ...
-ii dau o rama cu puiet sa verific (nu vad eventuala matca existenta )= ia in crestere 2-3 potirase= n-are matca ; deci:
- ii scot rama si dau a treia matca ...
..... ajung acasa(dupa ploi) , ma linistesc si-l verific :( =trei rame pontate , matca tuciurie/ tarcata - nu am ceva asemanator in stupina , NEMARCATA - adica cele 3 s-au dus ; morala !?
Pt mine anul a fost dezastros si la miere si la matci .
nae

Mesajde alt stupar » 08 Aug 2014, 23:03

Nae, te muncesti si tu de parca n-ai avea destule :D
La ce le mai dai a doua si a treia sansa ?
In mintea mea, atata cata e :lol: , e simplu... n-a luat matca din prima, adios, ziar si nucleu/roi slab deasupra si adios.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 08 Aug 2014, 23:34

alt stupar scrie:Nae, te muncesti si tu de parca n-ai avea destule :D
La ce le mai dai a doua si a treia sansa ?
In mintea mea, atata cata e :lol: , e simplu... n-a luat matca din prima, adios, ziar si nucleu/roi slab deasupra si adios.

Ce usor pare dupa ce te invata altcineva , acum e mai slab decat un roi ; varianta ta era super daca ma gandeam = acum la anul . :D
nae

Mesajde lucky5strike » 09 Aug 2014, 00:44

ignatov andrei scrie:
lucky5strike scrie:Sunt "n" situatii, oricand in sezon, in care gasesti familia in putere, cu multa albina, dar ioc puiet. Pierduta prin multime, o matca sprintara, bine construita, dar care nu oua. Calculati varsta acelei matci.

Imi pare rau, dar asa arata o familie "fosta in friguri", botcarita si nenorocita de un apicultor stresat!

Ce conteaza, ma refeream strict la faptul ca in familie dureaza mai mult pana matca tanara incepe ponta.

Nu imi dau seama exact la ce va referiti. Stresatii astia fac totusi miere... Cat despre familiile de productie, ce roire ca la multi anul asta au fost tinute cu jaratec din hranitor.

Situatia descrisa de mine mai sus e valabila fie ca vorbim de roire, bsl sau salvare. Calculati varsta unei asemenea matci, la fiecare caz in parte.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 09 Aug 2014, 00:53

Poate colegul vevidadra face o prezentare detaliata a metodei "israeliene". Poate sunt metode noi, de care n-am auzit.

Asa, la o prima idee, nu merita: ia timp si manopera (trebuie inlaturata matca batrana, trebuie verificata matca noua la ponta), are risc crescut de esec (neacceptarea matcii eclozionate, pierderi la imperechere), familia scade in putere.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 09 Aug 2014, 12:49

Fara suparare, dar nu-mi plac abordarile gen... "Gica Contra", iar despre anomaliile de prin stupine nu-mi place sa vorbesc!

La mine in stupina - cum am mai spus - albinele nu stiu "de astea"!
Imi pare rau, dar ma pierdeti de musteriu pe subiecte care incep cu "daca", "sa vezi cat de rau e la mine" sau "ce minuni a mai facut stupina mea"!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 09 Aug 2014, 14:03

Tare imi doresc sa vad si eu o stupina fara anomalii! :D
Pe mine tocmai anomaliile astea ma provoaca sa revin la studiu. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 09 Aug 2014, 17:53

Cand albina statea pe creanga sau in scorbura, treaba era simpla, naturala, fara anomalii. De cand omul a pus albina in lada si a vrut mai multa miere, pentru el si pentru cei din jur, anomaliile s-au tot inmultit. Pe firul asta, apicultura moderna e o suma de anomalii.
....
D-le Ignatov, mai de folos sunt discutiile in contradictoriu, ca epoletii. Daca am inteles bine, sustineti ipoteza emisa de vevidadra (sau vevidadra, sa lamureasca daca binevoieste...) ca daca altoim botca de x varsta intr-o familie normala, de productie, in ~10 zile matca noua va oua.

E o treaba... Reveniti cu detalii, ce, cum, cand... :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde paul » 09 Aug 2014, 18:05

lucky5strike scrie:D-le Ignatov, mai de folos sunt discutiile in contradictoriu, ca epoletii. Daca am inteles bine, sustineti ipoteza emisa de vevidadra (sau vevidadra, sa lamureasca daca binevoieste...) ca daca altoim botca de x varsta intr-o familie normala, de productie, in ~10 zile matca noua va oua.

E o treaba... Reveniti cu detalii, ce, cum, cand... :roll:

Dai pariu cu mine ca ... nu spune nimic ???
Eventual o da in pretiozitati si ... nimic la obiect !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 10 Aug 2014, 12:37

In majoritatea cazurilor, cand se doreste schimbarea matcilor, ALBINA este cea care "ne anunta" de aceasta necesitate!
Astfel apar si "anomaliile"! "Matca batrana" nu insemna "fosila preistorica"!
Aici este si confuzia mare pe care o fac colegii nostri!

Atat timp cat nu ati incercat - asa, pur si simplu - sa luati matca dintr-o familie si sa puneti (altoiti) o botca, vazand astfel ce se intampla...

Ce ma mira este faptul ca unii colegi, care "cocheteaza" cu cresterea matcilor, n-au intalnit in practica lor astfel de cazuri:
- eclozioneaza o matca in familia doica (familie cu matca), dispare "matca batrana" => dupa 10 zile avem oua;
- renuntam la un starter, imediat dupa orfanizarea familiei, punem o botca si... dupa 10 zile avem oua!

Oare nu sunt destul de puternice aceste familii?!?

La mine, familia doica "salasuieste" in doua corpuri 1/1 (19 rame), dar daca n-ar fi finisor, ar ocupa fara probleme 4 corpuri 1/1 (40 rame), iar starterul "sta" in 7-8 rame, dar are si el (starterul) albina cat sa ocupe 2-3 corpuri 1/1!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 10 Aug 2014, 16:48

Puteti lucra reducand volumul ocupat cu circa o treime, e suficient. 8-)

Daca aplicam metoda asta pe 100 de familii, un sfert nu vor accepta noua matca, ci-si vor creste una proprie. Ca sa nu mai zic de pierderi de imperechere, s.a.

Poate in Israel au nevoie de un break de puiet, pentru tratamente intr-un anume moment al anului.

Alt avantaj nu vad.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR