Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fetitele mele dragi

Mesajde Florin Dobre » 02 Aug 2014, 09:17

Bezmetic?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Aug 2014, 09:38

botcile din poze sunt de salvare !!! provin dintr-un stup pe care am dorit sa-l fac starter !!!
sa va spun povestea cronologic !!!
la culesul de la floarea soarelui am luat din stupii mei 18 rame MER cu puiet capacit ( pe cat posibil cat mai mult puiet capacit ) !!! am ales din vreo 12 stupi !!!
l-am dus acasa ( peste 8 km distanta ) !!!
l-am lasat cateva zile ( 5 , 6 zile , nu mai stiu exact ) si i-am rupt toate botcile !!!
am introdus in starter 1 rama portbotci cu 26 de larve transvazate de mine !!!
transvazarea am facut-o dupa ora 19 , la soare ca sa vad bine larvele !!!
procentul de luare in crestere 0 !!! nici o larva luata in crestere !!!
am dat vina pe starter , in ideea ca mai are vreo botca pe care nu am vazut-o !!!
am luat ramele pe rand la control , fiecare scuturata de albina , si am mai rupt cateva botci !!!
a doua zi transvazez de data asta in magazie sub o lampa mai puternica 26 de larve !!!
am introdus-o in starter si a doua zi am controlat !!!
larve luate in crestere 10 din 26 !!!
acceptabil , am zis eu , pentru ca pana anul asta nu am transvazat niciodata !!!
fiind convins ca pentru ca a luat larvele in crestere nu mai are nici botci si nici matca , cumva , am completat in stup in locul ramei portbotci cu 2 rame MER crescute , fara larve si oua !!!
ASA AM CREZUT EU !!!
larvele au plecat in doi finisori , cate 1 leat in fiecare !!!
dupa doua zile , starterul primeste in cutiuta o matca imperecheata !!!
dupa alte doua zile , creez conditii ca matca sa fie eliberata !!!
dupa alte doua zile , controlez !!!
matca eliberata din cutiuta , si surpriza !!!
botcile din poze sunt de pe una din ramele introduse in starter dupa ce am luat larvele !!!
nu am fost suficient de atent si pe una din rame erau cateva oua !!!
am scos rama cu pricina si a doua zi iarasi l-am controlat !!!
sincer , am mai sperat ca printr-o minune sa mai gasesc in viata matca imperecheata !!!
am luat toate ramele la rand , si pe ultima rama am gasit matca !!!
DAR , nu era cea imperecheata , pe care probabil albinele au omorat-o , ci era una tanara , negruta , vioaie si neimperecheata !!!
fiind la prima incercare de a creste matci , poate ca am circumstante atenuante !!!
ma voi stradui pe viitor sa nu mai repet greselile pe care le-am facut !!!
sper sa si reusesc !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Augustin78 » 02 Aug 2014, 10:19

Salut.
...la prima incercare...trebuia sa fie un rezultat pozitiv..asta pt incurajare...oricum stiu ca la anul cand vei mai incerca va fi totul ca la carte.
Mult succes!!!!
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Aug 2014, 10:28

Augustin , am botci aproape de eclozionare din starterul de care am scris !!!
si mai inainte am mai avut o tura , dar din alt starter !!!
finalizarea , adica transformarea starterului in familie de sine statatoare nu s-a petrecut exact cum am dorit eu !!!
eu am vrut sa fie cu matca imperecheata , si pana la urma a fost sa fie cu matca tanara neimperecheata !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Augustin78 » 02 Aug 2014, 10:33

pai atunci e totul PERFECT..a mers din prima.
La anul voi incerca si eu sa transvazez....dar nu cred ca-mi va reusi..dar voi incerca.... :lol:
daca reusesc sa-mi asigur matcile pt mine ar fi perfect....cea mai mare realizare...dar...VA URMA..
Mult SUCCES Lucian in tot ce-ti propui...esti tare tipicar si vei reusi.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Aug 2014, 10:50

la primele transvazari vei spune ca iti bagi picioarele in ea de lanteta si treci pe NICOT !!!
vorbesc in cunostinta de cauza !!!
dar cu timpul iti formezi mana , si vei vedea ca merge !!!
ar fi buna o " sapca " ca a mea cu lentile puternice si interschimbabile !!!
deasupra ii atasezi o lanterna serioasa cu LED-uri !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Augustin78 » 02 Aug 2014, 11:05

Salut.
Am un coleg care are cutia nicot...daca nu merge poate o imprumut cateva zile si eu.
Numai bine.
ps;voi incerca cu lanteta..o am deja cumparata :D
Augustin78

Mesajde petreionel76 » 06 Aug 2014, 16:11

salut lucian ..aceasta rama de cat o am dupa diafragma ...ce parere ai ...trebuie descapacita ..sa care fetitele mierea in cuib ...in loc sa le dau acum sirop de completare ?
Fişiere ataşate
DSC02142.jpg
"Priviti catre lumina si umbra va dispare din viata voastra”
petreionel76

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Aug 2014, 23:15

eu nu am descapacit niciodata pe vremea asta !!! doar primavara !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 06 Aug 2014, 23:51

Bravo Luciano !
Și eu m-am pregătit de o astfel de încercare de a mai urca o treapta in Apicultura insa am renunțat si "ochelarii " pentru tranzvazari i-am făcut cadou la cineva care are timp si răbdare , dar la anul vin la tine si la Sami după mătci si poate ma ajuti totuși sa urc o treapta si sa imi fac un ME sa experimentez cum sta treaba ;) si un MER sa fie tot tacâmul in stupida .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ves.lucian.zabrani » 06 Aug 2014, 23:59

nu stiu daca-i bine sa ai o suta de mii de feluri de rame !!! cum crezi tu !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Aug 2014, 08:31

Nu prea imi place sa postez poze facute de altii !!!
Dar pentru ca PASSIFLORA este floarea mea preferata , nu ma pot abtine !!!
Din pacate acasa am dosr un singur fel de passiflora !!!
Si anume PASSIFLORA COERULEA !!!
Seminte de cumparat sau floarea in ghiveci se gasesc peste tot !!!
Ieri am vazut la floarea mea primii boboci !!!
Fişiere ataşate
10441077_867419016609217_1808877381453943049_n.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 08 Aug 2014, 09:08

Salut Lucian !
Tare imi place sa vad cu ochii mei cum stau lucrurile , de aceea prefer sa am pentru inceput si din ala si din celalalt si lucrand pe ele vad cel mai bine si pot sa trag o concluzie , fiind la inceput si un nr mic cred ca nu este chiar asa greu sa te axezi pe o cale probata .Apai la urma cum am destui amici , imediata scap de rame sau de lazile in plus sau scoase din uz :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Aug 2014, 23:46

am auzit o statistica ce spunea ca de 50 de ani nu a mai fost asa o luna iulie de ploioasa !!!
pe vremea aia aveam -1an !!!
o ciudatenie facuta de furnici carora se pare ca le prieste ploaia !!!
Fişiere ataşate
rsz_1dscn0238.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Aug 2014, 23:54

de cand am vazut prima data NUTRITORI , mi-au ramas in minte si nu mai vor sa iasa !!!
unii apicultori au asa ceva !!!
sunt niste hranitoare de 2 litri din tabla , rotunde , seamana cu niste cutii de conserve mai mari !!!
au marele avantaj ca din nutritor coboara o " teava " scurta de vreo 2 poate 3 cm pe care se infileteaza un capac din tabla gaurit cu cate gauri vrem noi !!!
albinele nu pot sa pape tot siropul rapid asa ca la hranitoarele din plastic , ci doar usurel pe rand , fiind super pentru stimulare !!!
n-am facut poza la nici unul , din pacate !!!
acuma aplic varianta " BORCANUL " !!!
m-am gandit ca ar merge si cu sticla de apa minerala din imagine , dar nu de 0,5 litri ci de 2 litri !!!
Fişiere ataşate
rsz_1dscn0244.jpg
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 10 Aug 2014, 00:04, modificat 1 dată în total.
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Aug 2014, 00:03

azi m-am jucat cu o sticla de 2 litri la care am dat o gaura de 2mm in punctul in care am insemnat cu un marker negru !!!
sticla nu am umplut-o full , ca sa o pot " strange " putin sa fac un pic de vid !!!
( si la nutritori am vazut asta ) !!!
pe orizontala eu zic ca ar merge cu sirop 2 la 1 , pentru ca cu apa a functionat !!!
sticla este patratoasa , 2 litri este suficient pentru stimulare , si spre deosebire de borcan , pentru care trebuie sa scot 3 rame din corpul unde vreau sa-l introduc , are nevoie de spatiu ocupat de doar 2 rame !!!
gaura facuta la mijloc , ca sa " pice " intre cele 2 rame !!!
pana acum am observat ca un borcan de 720ml care are in capac 1 gaura de 2mm un stup bun il goleste in 2 , 3 zile !!!
siropul 2 la 1 se acreste mai greu decat cel 1 la 1 !!!
ce ziceti , dragii mei ???
Fişiere ataşate
rsz_dscn0242.jpg
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?