Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci

Mesajde nae » 10 Aug 2014, 20:35

Are I Guist o postare unde zice :
- imi place apicultura pt ca e un domeniu unde nu poate veni ''unu''( pe langa subiect , inteleg eu ) cu 1000 de coco si sa faca apicultura . Sper ca am inteles bine = oricum imi place abordarea .
Anul acesta a pus neuronul la treaba , acolo unde este ,iar in cresterea de matci mai abitir .
La mine in curte :
-cand sa bag bigudiurile = CIUCIU , toate rase + o piticanie vioaie(starter si finisor in una ) ;
-fiind zgarca am ales finisori fam mai slabe (adica matci cu probleme )+ ploaie (incercati muntele :D ) 1/2 din botci compromise ( mai mici decat de salvare cu larva batrana )...
- o serie ,30% ,trantorite = ploaie dulce ploaie - la anul imi iau insula .
-ploua ,vine viitura , mut roii in stanga , dupa 3 ore da soarele ii inchid , dupa alte 30 min ploua iar si iar si-i mut ca acum e balta ; ii cobor in sat ...,..., ajung acasa dupa 7 mutari in trei zile = din 15 s-au pierdut 8 matci ( doua au o culoare imposibila restul sunt galbene ca mamele )
-stupina fiind cu foamea in glanda am hranit cu punga = toate botcile incastrate in faguri - si nu sunt finisori pricopsiti =niste umbre
-lastuni, alte pasarisme, gramada ... matci ecluzionate lipsa la apel ..
.................................................................................
Anul acesta , ''neuronal'' , mi-a placut , financiar m-a distrus...; fotbalul e pe goluri , apicultura pe tone = restul sunt povesti .
nae

Mesajde alt stupar » 10 Aug 2014, 20:50

nae scrie: Fotbalul e pe goluri , apicultura pe tone = restul sunt povesti.

Te pup mai Nae !
Vorba aia e de pus in rama !!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde feederman » 12 Aug 2014, 15:29

vevidadra scrie:Se discută de schimbarea reginei prin introducerea unei botci cu 1-2 zile înaintea eclozionării reginei indiferent de starea familiei și se verifică după 2 săptămîni. Dacă nu sînt rame semănate cu puiet se repetă procedura. Așa procedează un apicultor în Izrail la 600 de colonii de albine.

Operatia are loc in perioada octombrie, noiembrie cand un esec al inlocuirii nu are efecte drastice. Datorita temperaturilor pozitive din cursul iernii , familiile au timp de refacere pana la primul cules de productie. Se poate aplica si la noi sub rigorile unui parcurs tip ZEISS. Vezi si ce spune A Ivanov referitor la perioada de imperechere. Diferenta de timp efectiva intre ponta unei matci imperecheate, introduse exemplar si a unei matci eclozionate in stup se poate reduce la 4- 6 zile, ceea ce nu este o catastrofa.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde vevidadra » 12 Aug 2014, 20:53

Cum totuși procedăm cu schimbatul reginei la 300 de famili de albine întreținute de un singur apicultor ? Cumpărăm 150 de regine și le schimbăm 50 de procente în fiecare an ? Creștem singuri reginele de schimb cu pierderi de timp și resurse financiare în plus ? Sau mereu căutăm metode progresiste cu cheltuieli minime ?
vevidadra

Mesajde ignatov andrei » 12 Aug 2014, 21:33

vevidadra scrie:Cum totuși procedăm cu schimbatul reginei la 300 de famili de albine întreținute de un singur apicultor ? Cumpărăm 150 de regine și le schimbăm 50 de procente în fiecare an ? Creștem singuri reginele de schimb cu pierderi de timp și resurse financiare în plus ? Sau mereu căutăm metode progresiste cu cheltuieli minime ?

Dupa parerea ta, daca introducem botci, de unde luam acele botci?!?

La 300 familii avem nevoie de - macar - 400 de stupi (lazi)!
Putem infiinta roi, cu botci sau matci tinere (200, in lazi cu diafragma pe mijloc), incepand dupa salcam, tei sau FS si pana la 5-8 august!
Roiii ii ajutam cu puiet si albina de la familiile unde vrem sa schimbam matcile!
Introducem pe iarna 400 matci, iar primavara avem fara probleme 300 familii cu care atacam sezonul activ!

De multe ori, lipsa echipamentului este factorul care ne "incurca"!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 12 Aug 2014, 22:52

"Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci"

Doamne, dar este asa de simplu... ELEMENTAR DE SIMPLU !!!
Metoda citita prin revistele Apiacta, acolo dadeau procentaj de reusita peste 75%, sincer eu personal poate oi fi avut si olecuta noroc sau nustiu dar consider dupa destui ani de folosire a acestei metode procentajul este chiar mai bun !
BOTCA LA ECLOZIONARE SE INTRODUCE IN PREZENTA MATCII IN COLONIE !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde vevidadra » 13 Aug 2014, 09:40

ignatov andrei scrie:
vevidadra scrie:Cum totuși procedăm cu schimbatul reginei la 300 de famili de albine întreținute de un singur apicultor ? Cumpărăm 150 de regine și le schimbăm 50 de procente în fiecare an ? Creștem singuri reginele de schimb cu pierderi de timp și resurse financiare în plus ? Sau mereu căutăm metode progresiste cu cheltuieli minime ?

Dupa parerea ta, daca introducem botci, de unde luam acele botci?!?

La 300 familii avem nevoie de - macar - 400 de stupi (lazi)!
Putem infiinta roi, cu botci sau matci tinere (200, in lazi cu diafragma pe mijloc), incepand dupa salcam, tei sau FS si pana la 5-8 august!
Roiii ii ajutam cu puiet si albina de la familiile unde vrem sa schimbam matcile!
Introducem pe iarna 400 matci, iar primavara avem fara probleme 300 familii cu care atacam sezonul activ!

De multe ori, lipsa echipamentului este factorul care ne "incurca"!

Oare nui mai simplu după 9-10 zile de la transvazare să se introducă în stupuri botcile crescute în prezența reginelor,( care imit schimbarea liniștită a reginelor și din care es cele mai bune regine), în timp de 1-2 zile. Admitem și o eventuală verificare cu completarea golurilor de la pierderile de înperecherea reginelor.
vevidadra

Mesajde vevidadra » 13 Aug 2014, 09:58

alt stupar scrie:"Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci"

Metoda citita prin revistele Apiacta, acolo dadeau procentaj de reusita peste 75%, sincer eu personal poate oi fi avut si olecuta noroc sau nustiu dar consider dupa destui ani de folosire a acestei metode procentajul este chiar mai bun !

Sunt pierderi mici la acceptarea botcilor.
Da, avem pierderi la înperecherea reginelor din următoarele motive :
- locația este mai mare de 50 de colonii și reginele mai nimeresc în alti stupi după înperechere.
- o parte sunt vînate de prigorie în momentul înperecherii.
- maladiile mătcilor
Dar, dacă pierderile sunt compensate după verificare și mai rămîne procenul micuț de pierderi justificate financiar, atunci metoda este foarte bună.
E bine să avem în prisacă nuclee pentru înperecherea reginelor, dar ele necesită mult timp pe care trebuie să-l acordăm stupilor de producție.
vevidadra

Mesajde proapis13 » 13 Aug 2014, 10:09

vevidadra scrie:E bine să avem în prisacă nuclee pentru înperecherea reginelor, dar ele necesită mult timp pe care trebuie să-l acordăm stupilor de producție.

Pai tocmai aici e buba,cine face productie de miere nu are timp sa faca si sute de regine si viceversa ;)
Discutia vad ca a deviat ,era vba despre introducerea de botci cu cateva zile inainte de eclozionarea matcii...
E cineva de pe forum ce a incercat metoda si daca da cu ce rezultate ?????... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vevidadra » 13 Aug 2014, 12:11

proapis13 scrie:
vevidadra scrie:E bine să avem în prisacă nuclee pentru înperecherea reginelor, dar ele necesită mult timp pe care trebuie să-l acordăm stupilor de producție.

Pai tocmai aici e buba,cine face productie de miere nu are timp sa faca si sute de regine si viceversa ;)
Discutia vad ca a deviat ,era vba despre introducerea de botci cu cateva zile inainte de eclozionarea matcii...
E cineva de pe forum ce a incercat metoda si daca da cu ce rezultate ?????... :?

E clar, că dacă cineva a încercat metoda și de mult timp, totuna va trebui să verificăm și noi. Așai că proapis nu Vă grăbiți, pentru că este mult de discutat. Va trebui ales timpul în care această metodă este mai eficientă și după cum știm fiecare ecosistem se deosebește. De exemplu durata ploilor care vor afecta procentul de înperechere a reginelor. Decalajul mare între temperatura de zi cu cea de noapte inclusiv cu t mici noaptea cum a fost anul acesta.
vevidadra

Mesajde vevidadra » 13 Aug 2014, 12:20

alt stupar scrie:"Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci"

Descrieți vă rog cu detalii metoda dumneavoastră ! Fără frică ! Ați spus că este ELEMENTAR DE SIMPLU !
vevidadra

Mesajde Closcutz » 13 Aug 2014, 12:23

Pai ce sa mai dea detalii, daca a zis omul ca introduce botca matura, aproape de eclozionare, in prezenta matcii batrane(lasata in familie)...
Closcutz

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2014, 12:23

proapis13 scrie:
vevidadra scrie:E cineva de pe forum ce a incercat metoda si daca da cu ce rezultate ?????... :?

Eu practic aceasta metoda de cate ori am posibilitatea (am botci), altfel... DESFIINTEZ familia, nu stau prea mult pe ganduri!

Daca vreau sa schimb o matca si nu am roi facuti, ridic matca cu 2 rame si pun o botca.
Daca am roi facuti, elimin matca pe care vreau s-o inlocuiesc (ii rup capatzana), ridic cateva rame cu puiet si albina tanara (pe care le folosesc la ajutat roiii), iar "la ce mai ramane" (cateva rame cu puiet si aproape toata culegatoarea) pun o botca!

Rezultatele sunt la fel ca la nucleele de imperechere, in functie de conditiile meteo!
NICIODATA nu a durat mai mult ca la nuclee inceputul pontei!
Sub nicio forma nu am avut oua mai tarziu decat la nuclee, ba chiar cu o zi mai devreme!

De retinut:
- EU - nu albinele - hotarasc schimbarea matcilor)!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2014, 12:29

vevidadra scrie:Așai că proapis nu Vă grăbiți, pentru că este mult de discutat. Va trebui ales timpul în care această metodă este mai eficientă și după cum știm fiecare ecosistem se deosebește. De exemplu durata ploilor care vor afecta procentul de înperechere a reginelor. Decalajul mare între temperatura de zi cu cea de noapte inclusiv cu t mici noaptea cum a fost anul acesta.

Intr-o stupina nu se face multa teorie, acolo se aplica IMEDIAT metoda aflata la indemana!

Cu conditiile meteo "ne razboim" in mod continuu, fara pauze de masa! ;)
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 13 Aug 2014, 12:44

Mai oameni bini,subliniez si nu va mai citez ca vad ca discutam discutii
Se discută de schimbarea reginei prin introducerea unei botci cu 1-2 zile înaintea eclozionării reginei indiferent de starea familiei și se verifică după 2 săptămîni.
Pentru asa ceva s-a deschis topicul nu sa ne expunem fiecare metoda de lucru,e topic separat....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2014, 12:57

Am spus altfel?????
Sau trebuia... "fara detalii"????
Sau... ce dracu' se poate discuta pe marginea acestei metode...???
Sau... am mai spus ca metoda are succes (asa trebuia sa se inteleaga) doar cand hotaraste APICULTORUL (din ala adevarat), nu cand observam ca DEJA au hotarat albinele!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR