Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde andrei_d » 26 Iun 2014, 00:41

As dori un sfat de la voi daca se poate.
Pentru falturi folosesc deocamdata circularul, doua taieturi = un falt. La funduri trebuie sa frezez canal de 2 cm latime pe toata lungimea scandurii. Asta o fac tot cu circularul, din 5-6 treceri. Problema este ca imi consuma mult timp.
Am nevoie de o freza, banii sunt foarte limitati si incerc sa gasesc cea mai buna optiune. 200-250 lei as avea de cheltuiala. Ce am vazut eu:
- oberfreza manuala de 500W, folosita, Makita sau Bosch, pe Ebay Germania
- oberfreza manuala de 1200W, noua, made in China
- si mai am optiunea cumpararii unui motor electric, fiindca deja am un ax de freza complet echipat, plus masa, lipseste doar motorul

Nu fac volum mare de cutii, doar pentru mine si doi prieteni, sa zic 40 de cutii intr-o luna dar sunt zile in care trag de dimineata pana seara si am nevoie de ceva pe care sa ma pot baza pentru ca nu-mi permit sa repar sau sa inlocuiesc.
- nu stiu daca oberfreza de 500W are suficienta putere sa faca falturi si canale dintr-o singura trecere. Chiar daca are putere, ma intreb daca motorul sau pinioanele rezista la sarcina prelungita. Mi-ar placea varianta asta.
- asta de 1200W costa 150-200 de lei, Chinezeasca, presupun ca va ceda usor.
- motorul electric nu stiu cat de mare imi trebuie. Am curent monofazat deci un motor trifazat nu va lucra la randament maxim. Ma intereseaza un motor(trifazat) suficient de mare cat sa nu se opreasca cand bag scandura in freza. Daca e prea mare, depaseste bugetul. Stiu ca fiind mic s-ar incinge dar as fi atent sa-l las sa se raceasca. Un motor de 0,75kW trifzat legat la instalatia monofazata, ar fi utilizabil, ar avea putere pentru 30 de minute treaba / 30 racire? Daca nu, atunci unul de 1,5kW?

Va multumesc!
andrei_d

Mesajde modigliani » 26 Iun 2014, 04:29

Un "ober" nu presupune neaparat sa fie "de firma" doar pentru a face falturi la 40 de stupi pe luna .
Privind la cifra asta ai maxim 4 frezari pe zi . Si unul de 500 W este suficient .

Eu lucrez cu un Stern de 500 W , si lucrez "la greu". Insa sunt foarte atent la calitatea frezelor . Daca nu sunt ascutite este evident ca tin materialul in lucru mai mult decat trebuie . Si atunci da , este posibil sa suprasolicit oberul .

Te mai sfatuiesc sa ii faci o masa de lucru . Vei avea freza trecuta prin masa de jos in sus . Este mult mai eficient .
In plus , oberul va fi mult mai bine ventilat .
modigliani

Mesajde ovidiu_78 » 26 Iun 2014, 10:03

Daca nu ai motor cu putere mai mare de la 3kw in sus, nu vei reusi sa faci un falt cum trebuie, practic poti face, dar iti strici repede freza si motorul il suprasoliciti....la 500w se opreste freza in lemn...la un motor trifazat ca sa il faci mono iti trebuie condensatori, plus ca va scade din putere...la piata sau pe net gasesti motoare puternice la 250-300ron....iar ca bugetul tau e mic...mai stai o luna pana se mai strange ceva si ia ceva bun ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde andrei_d » 27 Iun 2014, 01:01

nu vreau sa lungesc discutia prea mult, va mai cer o recomandare.
La aceeiasi bani am de ales intre Makita, 500W, made in Japan, dar e la categoria "trimmer", deci o freza mai mica pentru corectat muchii si treburi usoare. Garantie 2 ani.
http://www.shopexpert.ro/shop/produs/31 ... uala-530-W

sau Maktec, 900W, made in China, pachetul include cap de frezat. Garantie 2 ani.
http://fairtools.ro/m-de-fr-verticala-s ... irect_link
=============================
Zilele alea in span de care ziceam inseamna 6-8 ore numai de frezare, 30 min treaba cu 10 min pauza. Preponderent falturi de 10 x 10 mm in scandura de molid. Oare cea mica rezista in regimul asta sau sa o iau pe aia mare?
Multumesc!
andrei_d

Mesajde ovidiu_78 » 27 Iun 2014, 02:03

Eu am si makita aia mica...dupa cum stii e pt muchii mai mult, ca e usoara, etc...de pus sub o masa nici vb, ca nu are prea mare adancimea de coborare a frezei, plus ca nu e facuta sa lucrezi cu freze pt falt, doar freze mici de copiere sau modelare a canturilor sau mici canale....dar prin mai multe treceri....si daca iti iei pe cea de 900w sa nu iti faci impresia ca poti face un falt de 1cm x 2 cm ce se face la un stup, printr-o singura trecere...practic poti, dar vei vedea cat te va tine freza si motorul daca te tine, bafta
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde State » 27 Iun 2014, 09:53

andrei_d scrie:nu vreau sa lungesc discutia prea mult

Pai ce , se rupe ? :D

Cauta prin obor un motor electric, pe la aia cu vechituri. Negociaza pana ti se lungesc urechile. E mult mai practic decat toate jucariile astea. Il poti pune pe circular, pe abrich, pe ce vrei tu.
Daca ai nevoie urgent de lemn, te poti duce la mine si iti faci acolo ce vrei.

andrei_d scrie:- si mai am optiunea cumpararii unui motor electric, fiindca deja am un ax de freza complet echipat, plus masa, lipseste doar motorul
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde apimat » 27 Iun 2014, 11:57

State scrie:
andrei_d scrie:nu vreau sa lungesc discutia prea mult

Pai ce , se rupe ? :D

Doar daca o intinde gaia. :lol:
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde andrei_d » 13 Aug 2014, 20:36

Stie cineva cum pot recunoaste cheresteaua uscata?
andrei_d

Mesajde modigliani » 13 Aug 2014, 20:41

andrei_d scrie:Stie cineva cum pot recunoaste cheresteaua uscata?

Pai ..... de obicei e mai uscata decat cea verde .
modigliani

Mesajde TDI » 13 Aug 2014, 20:41

Sunt niste aparate, umidometre - costa intre 40 si 5000 de lei, poate gasesti sa imprumuti unul.
TDI

Mesajde cristian bh » 14 Aug 2014, 12:59

Daca ai la indemana o bucata mai veche,care sigur e uscata, ciocane cu degetul in ea ,ciuleste urechea si asculta sunetul,si incearca apoi cheresteaua,
Ps,,,,,,,,,,n-am folosit umidometru pana acu!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde lucky5strike » 14 Aug 2014, 15:23

E usoara, suna melodios si are capetele innegrite... 8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde State » 14 Aug 2014, 15:27

TDI scrie:Cristiane, tu esti din Bihor, sunt păduri, ai lemn si mai verde si mai uscat, Andrei_d e de pe... luna.

Bun asa. In concluzie, fiecare zona geografica are metode diferite de recunoastere a cherestelei uscate. In Bihor suna intr-un fel, in Roman in alt fel, in Brasov intr-un mod cu totul diferit si tot asa.. :D
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde cristian bh » 14 Aug 2014, 21:57

State scrie:
TDI scrie:Cristiane, tu esti din Bihor, sunt păduri, ai lemn si mai verde si mai uscat, Andrei_d e de pe... luna.

Bun asa. In concluzie, fiecare zona geografica are metode diferite de recunoastere a cherestelei uscate. In Bihor suna intr-un fel, in Roman in alt fel, in Brasov intr-un mod cu totul diferit si tot asa.. :D

D*aia ,ca pe luna, umidometrele tre sa fie in dotarea standard, :)
C-o fi cu 50,c-o fi cu 5000,,,,,,,,,,si potcoava dupa cal,
da la stupii aia care-s in serviciu si acu dupa zeci de ani ,cu deshtu a fost cercata dosca.
si aia uscata suna la fel si la Bihor ,,,,,,,cat si la Roman,
acuma ca si Stradivarius a facut viori,,,si Reghinul a facut viori,,,multora totuna e. :D
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde Florin Dobre » 14 Aug 2014, 22:01

cristian bh scrie:cu deshtu a fost cercata dosca.
si aia uscata suna la fel si la Bihor ,,,,,,,cat si la Roman,

Ce-i aia dosca?! :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ovidiu_78 » 14 Aug 2014, 23:20

Scandura
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE