Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

unui coleg ii mor albinele !!!

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2011, 20:24

am fost la tara la un prieten apicultor care are vreo 7 familii bolnave !!! incepator fiind am pozat si filmat si va cer o parere !!!
in prima poza se vad si albine moarte in celule , si parca ceva nu este in regula cu mierea descapacita de pe mijlocul ramei !!!
in cartea "Bolile albinelor " de Ritter la foto 63 se vad galerii in capacelele de ceara facute delarvele paduchilor albinelor !!! parca se vede si in poza !!!
Fişiere ataşate
rsz_3dscn2230.jpg
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Re: unui coleg ii mor albinele !!!

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2011, 20:25

asa arata un fund unde cele doua albine moarte lasa o secretie care nu stiu ce este !!!
vin si cu filme !!! m-am gandit la acarioza , la nosemoza sau la amibiaza dar nu stiu sa incadrez boala nicaieri !!!
La photo 45 , in aceeasi carte , sunt 2 poze cu intestinul scos din 2 albine . Una sanatoasa si una bolnava . Colegul meu a strans o albina in degete si a iesit din abdomen o substanta cu aceeasi culoare ca si umflatura din poza de jos . Sincer , mi se pare ca poza de sus este de la albina bolnava . Sper sa nu scriu o prostie !!! (Din pacate nu ar fi singura)
colegul spune ca a facut tratamentele corespunzator !!!
nu a folosit Mavrirol in schimb !!!
Fişiere ataşate
rsz_dscn2242.jpg
rsz_1dscn2226.jpg
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 12 Noi 2011, 21:02, modificat de 2 ori în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ilalexandru » 12 Noi 2011, 20:36

CAuzele pot fi mai multe...una s-ar datora faptului ca nu a fost strans cuibul suficient, a fost lasat larg si albinele au murit de frig. Celulele respective nu au nici o treaba cu paduchele. Au fost ingaurite de albine pt a ajunge la miere. ALte motive...ma abtin deocamdata
ilalexandru

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2011, 20:47

ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2011, 20:49

rog pe cei care stiu si vreau sa ma ajute cu sfaturi ca sa pot ajuta si eu colegul care are probleme !!! colegul are albine de peste 20 ani si inca nu s-a intalnit cu asa ceva pana acum !!! mare multam !!!
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 12 Noi 2011, 21:31, modificat 1 dată în total.
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 12 Noi 2011, 21:15

Vazut filmuletele si nu-mi place deloc ce e acolo
Inclin sa cred ca este vba despre o intoxicare cu polen
Trec la biblioteca si revin
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mibu » 12 Noi 2011, 21:22

Lucian salut ! Am vazut filmuletele si am trait momente prin care am trecut eu acum citiva ani !
Am avut aceeasi situatie la un singur stup dintr-un grup de opt ! La vremea aceea nu a stiut nimeni sa-mi spuna ce se intimpla .
Era prima data cind vedeam asa ceva . Am gindit atunci ca e o boala si mi-a fost teama sa nu se extinda ,deoarece se mai zbura inca .Dar n-a fost asa ! Dupa ce am mutat, ce a mai ramas viu intr-o cutie curata ,am procedat la impachetare de iarna si am zis - dumnezeu cu mila ! Am avut o surpriza placuta ,pentru ca a supravietuit ! Am tras atunci concluzia ca a fost o intoxicatie numai la acea familie ! Asa cred ca e si in cazul de fata deoarece se intimpla fulgerator ! Cite familii sint in situatia asta ? Sa ne ti la curent cu evolutia !
Sanatate !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde jimm » 12 Noi 2011, 21:38

Ce temperatura era cand ati deschis cuibul?
Inclin sa cred ca familia asta nu are matca. V-ati uitat?
jimm

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2011, 21:40

doar unul nu avea matca !!! ceilalti 6 aveau !!! le-am vazut pe toate 6 !!! atfara erau 10 , 11*C !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 12 Noi 2011, 21:58

Simptomele observate din filmuletele postate se pot gasi doar la 3 din bolile albinelor
Paratifoza; Mortalitate exagerata de albine in interval de 3-5 zile cu aparitia diareei.
Excremente apoase.
Gusile pline deseori de lichid.
Albinele se tarasc si pier cu trompa intinsa

Intoxicatia chimica; Albinele se agita apar apoi tremuraturi si o stare de lincezeala care se incheie cu pieirea lor

Septicemia; Mortalitate exagerata la albine intr-un interval de 3-4 zile.Albinele lincezesc si pierd capacitatea de zbor

Cam despre aceste simptome faceti discutie voi in filmulete

NOTA; Informatia e luata din cartea - Ingrijirea Familiilor de Albine - C.Antonescu - Biblioteca Apicultorului - 1966
Dupa cartea Bolile Albinelor ar trebui sa fie a doua din biblioteca apicultorului deoarece are descrierea cu
lux de amanunte a tuturor simptomelor bolilor albinelor
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde copos » 12 Noi 2011, 22:10

ves.lucian.zabrani scrie:doar unul nu avea matca !!! ceilalti 6 aveau !!! le-am vazut pe toate 6 !!! atfara erau 10 , 11*C !!!

cate familii are colegul dvs 6 ? s a u doar 6 au aceste simptome, in apropierea dumnealui 1 max 2 km mai sunt apicultori , ei au probleme ?
la prima vedere eu cred ca ii vorba despre o intoxicatie (otravire) ,cauzele pot fi multiple de la hranire de stimulare,completare (daca a facut) pana la o sursa de hrana "improprie" gasita de cercetase si adusa de culegatoare in stup .
copos

Mesajde ves.lucian.zabrani » 12 Noi 2011, 22:16

familii are in jur de 60 !!! mai sunt cu albine prin jur dar nu mai stiu pe cineva care sa se planga !!! colegul a facut pastoral !!! nu am fost impreuna la pastoral !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde CORNEL V. » 12 Noi 2011, 22:26

nosema
CORNEL V.

Mesajde B-father » 12 Noi 2011, 23:25

cam asa aratau si cateva familii ale mele in primavara
aveau nosema, am tratat cu metronidazol, o pastila de familie prin pulverizare cu sirop
totusi aici nu vad petele de diaree ce insotesc aceasta afectiune
B-father

Mesajde Adrian Galofteanu » 13 Noi 2011, 00:22

Este destul de putin probabil sa fie vorba de o nosemoza acuta. Perioada de incubatie este de 3-4 saptamani si daca starea familiilor inainte de infestare era una buna si mai mult. Cartea spune ca probabilitatea sa apara nosemoza la data asta este de ~6%.

Dupa parerea mea este o boala intestinala, mai probabil o intoxicare. Trebuie cautata cauza. La indemana sunt rezervele....mană...miere cu probleme....trebuie verificate!

Dar obligatoriu! Luni dimineata telefon la medicul de zona sa va dea trimitere la Laborator si duceti albina moarta pentru analiza. Nu costa nimic! Rezultatul pentru nosema se da in 2-3 zile!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde gica » 13 Noi 2011, 12:53

Intoxicatie cu chimicale.Exclus altceva.Cauzele posibile care au dus aici sunt multe.
- supradoza de varachet
- hranire cu sirop otavit cu o doza mica de otrava.
- ajutorul unui vecin binevoitor care este convins ca albinele l-au lasat fara struguri
- un spray cu insecticid pe la urdinis
mai sunt destule, dar asta este - intoxicatie cu chimicale.
gica

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE