de neculai.luca » 27 Aug 2014, 17:45
Se pare că anul acesta infestarea cu varooa este extrem de mare .
La mine doar în 2001 am mai văzut să cadă așa mulți păduchi după tratament.
Dar atunci a fost problemă cu varachetul , foarte multe loturi au cristalizat înainte de folosire.
Și ne-am amăgit că nu avem păduchi !
După mai multe reclamații am primit și varachet corespunzător dar era târziu (început de octombrie), degeaba au căzut păduchii grămadă, familiile s-au decimat , din 36 băgate la iernat doar cu 12 am mers la salcâm în 2002.
Atunci am hotărât că în august voi face tratament cu Bayvarol (are acțiune 6 săptămâni) iar în octombrie-noiembrie 1-2 tratamente cu varachet.
Așa am procedat timp de 10 ani și mi s-a părut că situația e sub control.
Dar în 2012 am recuperat prin PNA prea puțin , doar 1400 de lei și mă costase 2700. Grosul banilor s-au consumat pe biostimulatori în lupta contra varooa, nu pe medicamente !
Și-am zis că mă întorc la varachet, am văzut că destui păduchi cad după tratament și e mult mai ieftin.
Acum nu se mai pune problema că după varachet nu cad păduchi, cad cu grămada, chiar și după al 5-lea tratament din 6 iulie încoace !
Ar trebui să fie și eficient și totuși nu e !
Eu cred că la o INFESTARE MASIVĂ , schema de tratament propusă în prospect ( un tratament în primăvară, 3 în august la interval de 7-10 zile și 2 tratamente în toamnă la interval de 7-10 zile, în absența puietului ) NU MAI ASIGURĂ DEPARAZITAREA CORESPUNZĂTOARE .
Adică : nu reușesc eu să omor atâția păduchi în ziua tratamentului câți se nasc în intervalul dintre tratamente.
Altfel nu-mi explic de ce și după al 5-lea tratament cu varachet cad aproape la fel de mulți varooa.
Și deja am familii mult slăbite, destul de multe albine (tinere !) cad în fața stupilor.
Am auzit stupari care fac trat. cu varachet la 3 zile, nu la 7-10 cum recomandă prospectul.
Eu n-am avut curajul să încerc dar nu exclud.
Cred că la infestare masivă toate formele de tratament la 7 zile suferă de același neajuns.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)