Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?

Mesajde Bee Happy » 30 Oct 2011, 00:06

mibu scrie:scuze pentru cei deranjati , dar subiectul este limpede pentru cei care au o minima experienta !

Cine sunt cei care au o minima experienta? Faceti parte dintre ei??

Uitati ce ati avut scris mai sus, inainte sa editati mesajul:
,,este un subiect f interesant si greu de ajuns la un raspuns complet . m-m gandit si eu in toate felurile la cele scrise pana acum si cred ca putem sa facem o comparatie intre albine si oameni . in lume sunt oameni de toate felurile si, ca si albinele, desi au destul , profita de orice ocazie sa se ...''

de mibu
Astăzi, , 22:24

Forum: BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Subiect: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?
Răspunsuri: 63
Vizualizări: 519

Continuati sa dati cu bota in balta. Mai aveti putin si sunteti ud leoarca.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde mibu » 30 Oct 2011, 01:01

te rog sa citesti cu mai multa atentie ( era un citat din gabi bee )
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Bee Happy » 30 Oct 2011, 01:11

da. aveti dreptate aici. scuze.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Ioan Guist » 30 Oct 2011, 10:16

citez
"In interiorul stupului mai circula si alte substante ce transmit informatii care nu au fost inca individualizate , dar isi fac siimtita prezenta prin efectul produs asupra unui grup de albine sau la nivelul individului.Parte din aceste substante numite Epagine,pot fi de recunoastere-familiarizare a :stupului,a ramelor,a diferitelor custi etc .Sau pot fi substante repulsine, adica de respingere a unui intrus, sau a unor corpuri din inventarul apicol."

Daca tot inventarul, precum si totalitatea corpurilor - produselor (miere pastura,propolis -specia din care au fost culese) din stup contribuie la constituirea amprentei chimice impreuna cu urma de feromon a fiecarui individ si a fiecarei caste (trantorii,matca,larvele au aportul lor de feromon),atunci aceasta amprenta este extrem de complexa.

Sa nu o mai lungim.Dupa parerea mea:
Situatia in care o colonie are carente de ordin glandular si /sau receptor si este expusa condiitilor propice furtisagului, va fi furata.Si invers.Daca nu are probleme de acest gen , stabilitatea si coeziunea o va ferii de furtisag.

Personal cred (chit ca o sa-mi scoateti ochii) ca in stupinele in care se declanseaza furtisagul de vina este apicultorul.Insa vina nu consta intr-o tehnica ..."expusa" ci dintr-o carenta la nivel genetic al stupinei sau a parte dintre colonii.Adica, problemele de ordin genetic se pot depista si prin frecventa aparitiei furtisagului,si intensitatetea lui, comparat cu conditiile din stupina.
Stiim cu totii ca problemele de "imbatranire" consagvenizare, deteriorare a bagajului genetic duce la o expunere , o "descoperire" a familiei de albine.

Citat din Ruttner:
" Prin structura ei interna,colonia de albine est eo formatiune foarte complexa,care in ciuda tuturor stardaniilor scapa in unele privinte intelegerii noastre.Esentiale pentru examinarile noastre (cresterea de matci ) sunt RELATIILE MULTIPLE ale lucratoarelor intre ele si ale lor cu puietul si matca."

Asa se explica de ce in conditii de lucru in stupina in care teoretic ar trebuii sa avem furtisag la greu, nu avem, iar in stupine lucrate dupa reguli si metode de tip "farmacie" sunt situatii cand apare furtisag din senin , iar acesta prinde rapid ,nivel de furtisag generalizat.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 30 Oct 2011, 12:29

Ca si o concluzie.

Furtisagul , contrar parerilor , nu este o chestiune simpla.Si nici nu se rezolva prin interventii simple, decat pe moment si fara eradicarea problemei in ansamblu.
Coonditiile de declansare a furtisagului, evitarea lor, nu rezolva problema.Problema ce poate deveni un impediment major in dezvoltarea si exploatarea stupinelor mari si foarte mari.
Iar pentru stupinele mici ,stationare , furtisagul poate duce la "dijmuirea" pana la disparitia unei stupini.
Doar cunoasterea problemei in intimitatea ei, poate pune apicultorul in posibilitatea alegerii unei solutii de rezolvare de lunga durata.
Ioan Guist

Mesajde proapis13 » 30 Oct 2011, 13:00

Glandele mandibulare;
-- sunt situate în cavitatea craniană, de o parte şi de alta a capului şi se întind până la baza antenelor lucrătoarelor. Cele mai dezvoltate glande mandibulare le are matca, urmată de albinele lucrătoare. La trântori aceste glande sunt slab dezvoltare. Sunt constituite dintr-o pereche de saci ovali care se deschid la baza mandibulelor printr-un conduct, peretele glandei este format dintr-un epiteliu de tip secretor mărginit de o intimă cuticulară.

La albinele doici, în vârstă de 6-12 zile, glandele mandibulare secretă o substanţă lipidică, acidul 10-hidroxi-2-decenoic, care este principalul component al hranei date larvelor, acidul octanoic şi alţi acizi volatili.

La albinele în vârstă, aceste glande secretă feromonul 2-heptanon, o substanţă care alarmează albinele, cu rol de apărare, ca şi compusul produs de glanda acului, însă este mult mai puţin activ ca acesta.

La matcă glandele mandibulare secretă un ectohormon numit substanţă de matcă, ce are în componenţă acidul 9-keto-(E)-2-decenoic, prescurtat 9-ODA, şi acidul 9-hidroxi-(E)-decenoic, prescurtat 9-HDA precum şi alţi compui ai căror funcţii nu sunt încă cunoscute. Substanţa de matcă inhibă dezvoltarea ovarelor la albinele lucrătoare, atrage trântorii la locul de împerechere şi contribuie la inhibarea instinctului familiei de albine de a începe clădirea botcilor.

Secreţia glandelor mandibulare poate dizolva ceara şi propolisul, de aceea albinele o folosesc la prelucrarea acestor produse , la dizolvarea marginii căpăcelelor de ceară, facilitând astfel eclozarea puietului şi lustruirea, pregătirea celulelor pentru depunerea ouălor de către matcă.

Ca si concluzie pesonala ce nu tine loc de certitudine ci ca si punct de vedere;
--intr-o familie in care exista acea armonie data de sanatatea si bunastarea
tuturor albinelor teoretic nu poate fi vorba de furtisag
--in colonia in care stuparul o lalaie si bajbaie in nestiinta de cauza incepand
de la modul dezorganizat in care lucreaza cu stupul si pana la curatenia in stupina
el este factorul determinant al unui furtisag
--nu in ultimul rand consagvinizarea familiilor de albine si regresia lor
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 30 Oct 2011, 13:29

Proapis,
Bine punctat indentificarea si rolul feromonilor.
Cat despre concluzie, eu o vad taman pe dos.
Pricipalul factor este degradarea biologica a familiei si pe planul secund se situaza bajbaiala, dezordinea ...etc.
Ioan Guist

Mesajde Adrian Galofteanu » 30 Oct 2011, 14:03

Da, se pare ca trebuie sa-mi reconsider total gandirea despre furtisag....... Recunosc ca niciodata nu am avut rabdarea sa citesc cu aprofundare chestiunile legate de feromoni, de importanta substantelor emise de albina, matca, trantor, larvele acestora. De aceea am privit simplist aceasta chestiune.

Sa le luam putin pe rand:

-@ Ioan Guist "Situatia in care o colonie are carente de ordin glandular si /sau receptor si este expusa condiitilor propice furtisagului, va fi furata.Si invers. Daca nu are probleme de acest gen, stabilitatea si coeziunea o va ferii de furtisag."

- Practic, carentele glandulare se pot schimba doar prin schimbarea matcii, si nu cu o "maidaneza" ci cu una facuta "ca la carte". Corect?
In stupinile mari unde matcile se fabrica "loco" daca sunt semne ale carentelor sus amintite, atunci trebuie luate masuri de reinnoire a materialului genetic.

-@ proapis13 "--intr-o familie in care exista acea armonie data de sanatatea si bunastarea tuturor albinelor teoretic nu poate fi vorba de furtisag
--in colonia in care stuparul o lalaie si bajbaie in nestiinta de cauza incepand de la modul dezorganizat in care lucreaza cu stupul si pana la curatenia in stupina el este factorul determinant al unui furtisag
--nu in ultimul rand consagvinizarea familiilor de albine si regresia lor"

- deci numai "teoretic" o familie sanatoasa si in buna stare poate fi furata si asta din cauza stuparului. Dar nu trebuie sa uitam de consangvinizare deci zic eu, tot acolo ajungem, adica la matca, bat-o vina!

Acuma hai sa ii scoatem la lumina si mai tinerii care citesc pe aici: Nu de alta dar sa nu creada cineva ca se poate rezolva problema introducand in familie Epagine, 9-ODA, 9-HDA, :).

Din nou practic, cand constatam ca avem familii predispuse la a fi furate, cum actionam?

La stupinile mici, e clar: schimba matca prin metodele cunoscute, functie de cunostintele stuparului, functie de sezon.

La stupinile mari, insa unde nu este timp de "gâdilat" familia cum am proceda?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde stuparul2011 » 11 Noi 2011, 19:17

buna,
spuneti-mi si mie va rog... ca incepator cum se poate stabili cu o exactitate cat mai bine care este diferenta intre furtisag si zborul de orientare al tinerelor albine?
eu am intampinat aceasta problema in toamna si eram disperat ca nu cumva sa fie furtisag. apoi am discutat cu cativa apicultori care m-au mai linistit, spunandu-mi ca daca nu este scandal mare la urdinis si albinele nu se bat intre ele nu este problema de furtisag.
dar totusi nu prea sunt multumit pentru ca inca nu stiu exact cum se manifesta fiecare dintre aceste situatii. in legatura cu furtisagul dupa ce am citit pe aici cam stiu cum sta treaba, dar legat de zborul de orientare mai exista ceva semnale care se pot depista? sau totul depinde de experienta?
stuparul2011

Mesajde Adi Hodis » 12 Noi 2011, 00:17

stuparul2011 scrie:buna,
spuneti-mi si mie va rog...

Deci ... cand e furtisag, ele se bat pina la moarte ... fapt vizibil la urdinis iar consecintele-s pe jos.
Cand e zbor de orientare, la o noua locatzie ( de ex. in pastoral ) urmareste cate o albina sa vezi cum se invarte prin zona ... isi ia noile puncte de reper.
Zborul puietului, se manifesta de regula intre orele 13** si 17** cu o durata medie de pina la 2 ore, in fatza stupului si in apropiere ... adica invatza sa zboare. E mai complicat decat mersul.
Zborul de curatire, are loc in zilele calduroase ale lunii IAN si FEB ... asa zise " ferestre de zbor "... ocazie benefica sa-si goleasca intestinele.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde IGI » 12 Noi 2011, 01:26

Deci de acum inainte: " Vand...respectiv cumpar, matci atent selectionate": Harnice, predispozitie salba sau deloc la roit, foarte prolifice, foarte igienice, rezistente la boli, blande si nu in ultimul rand "rezistente'' la furtisag.

Si de partea cealalta: caut apicultor iubitor de albine, priceput, sa nu se gandeasca numai la venituri si sa ne bage si pe noi in seama, sa nu ne priveze in toamna de toata mierea agonisita cu mare greutate si apoi sa ne frece din 2 in 2 zile cu tot felul de dulciuri care el le considera bune pentru noi, sa nu deschida stupul si daca trebuie si daca nu, sa nu lase rame cu miere rezemate de stupi in timp ce "ne lucreaza", sa nu ne afume de parca ne-ar vrea moartea, sa fie atent cand manuie ramele sa nu ne striveasca, pentru ca noi ne consideram importante pana la ultimul individ, chiar daca el vede ca suntem "destule", sa lucreze cu mainile si uneltele curate, ca noi ne straduim sa tinem familia curata (de multe ori lingem pereti locuintei noastre), sa nu loveasca stupii in timpul lucrului, si multe altele.
Oferim seriozitate, miere multa, familii puternice, blandete, etc.
IGI

Mesajde mibu » 12 Noi 2011, 01:41

Dar de feromoni nu stii nimic !
Sanatate!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde proapis13 » 12 Noi 2011, 10:21

mibu scrie:Dar de feromoni nu stii nimic !
Sanatate!

Gasesti mai multe info in cartea - Albinele si sanatatea lor -
de Stefan Lazar si Costel Octavian Vornicu,
merita toti banii
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mibu » 12 Noi 2011, 16:33

Multumesc !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde smady » 12 Noi 2011, 23:18

Buna ziua .

Cred ca totul incepe dupa cum a zis Darwin " Genetic vorbind esti prost ."
Toata lumea stie ca albinele aduc mai multa hrana decat necesarul familiei , acest fenomen este extrem de rar intre vietuitoare .
Furtisagul apare la prima vedere fara sa te astepti , defapt el are in spate multi factori cumulati , chiar daca desfasurarea lor a avut timp o perioada infima pentru cell care constata , chiar daca cu ceva timp in urma . Albina cauta resurse chiar cu pretul vieti , viata ei este ultimul lucru care conteaza in aceasta cursa nebuna de a gasi hrana cat mai multa . Albina are un instinct mult mai bine dezvoltat de atac decat de aparare ( vezi cand e omorata matca de catre intruse ) .Odata gasita si exploatata sursa de hrana albina nu o sa renunte la ea pentru nimic , culmea e ca nici albina care ar trebui sa apere ce are nu o face ( acesta tot aduce hrana fara a o apara pe cea care o are deja ) .
Furtisagul ca si roitul este scris in genomul albinei si omul o sa descrie aceste informatii cand o sa inteleaga Transferul Sinaptic .

Numai bine.
smady

Mesajde smady » 12 Noi 2011, 23:41

Buna ziua

Sper sa nu supar dar am si eu o intrebare care poate ar scu multa tasta batuta inzadar : Furtisagul e o cauza sau un efect ????/

Numai bine .
smady

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR