Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde delorin I » 07 Aug 2014, 12:44

Intre timp intervin in discutia despre matci si laptisorul de matca cu recomandarea unei carti abia descoperite- The
HONEY CONNOISSEUR Selecting, Tasting, and Pairing Honey, With a Guide to More than 30 Varietals
C. Marina Marchese & Kim Flottum, New York, 2013. Chiar daca studiul se refera la spatiul nord american, sunt acolo multe fotografii si informatii pe masura, mai putin discutate prin partile noastre! De pilda din ce am rasfoit- inca nu am terminat cartea este o discutie despre ce de gustul mierii- mineralele din sol- si sunt enumerate mai multe tipuri de sol si gustul pe care mineralele din acel sol ar trebui sa il imprumute in miere precum si despre vreme si efectele sale asupra plantelor - in acest sens mai multa caldura presupune o miere mai dulce si invers si nu doar atat...
Oricum citez:
Like politics, all honey is local, and a key player in honey production,and a honey’s terroir, is the weather!
Adaug inca o fotografie de pe net, in completarea uneia adaugate acum putina vreme in urma!
Fişiere ataşate
5561a8a3-98c9-437d-9954-801713f80015_resize.jpg
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 14 Aug 2014, 10:27

Foloseste cineva in tratamentele cu ajutorul Furetto, varachet?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 18 Aug 2014, 19:15

Se pare ca nu avem cules de mana! In schimb dincolo de o frica noua descoperita in noua locatie- si anume URSUL...sunt undeva unde pana acum nu am mai calcat, unde nu mai exista telefon fix cu manivela de vreo 20 de ani, iar mobilul are semnal doar sus pe o creasta si unde anul trecut, singurei case ratacite prin zona i-au disparut mancati de lupi- cainele ciobanesc si vreo 3 capre, per ansablu sunt multumit! In afara de cativa roi -inclusiv doi deloni care nu au mancare din lipsa de culegatoare si pe care o sa-i car acasa curand, exista prozivii de iernat in stupi si inca mai intra ceva! Cu o singura exceptie un stup unde am descoperit o familie puternica ce baga inca mancare in cat, am dat toate caturile jos! E acolo asa o roua dimineata, incat eu am crezit ca e bruma iar cand am terminat inspectia pe la 14 30 ziua, inca mai era destula pe frunza de trifoi! Probabil o buna sursa de apa pentru albine, nu ca paraul nu ar fi aproape! Mult puiet capacit si putin larvar! 3 matci lipsa oricum, una total, botci de schimbare linistita intr-o familie, de salvare in alta...deci inca mai astept imperecherea mai ales ca am vazut ca inca mai sunt ceva trantori! Inca nu ma inceput tratamentele desi avam de gand! Oricum daca nu greseam undeva- sau poate daca nu ma lasam jefuit- acum as fi avut miere de padure ca productie! Prima data sambata am zarit in stupi polen alb si pastura neagra...deci literatura are inca o data dreptate! Poze- nici acum nu am facut! Nici eu nici ai mei! Nu ca locul nu ar merita! Absolut superb...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 21 Aug 2014, 18:42

Un studiu interesant despre efectele telefoanelor mobile asupra albinelor... Astept sa apara o editie electronica! Favre, D.
Mobile phone-induced honeybee worker piping! 08/04/2010

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 24 Aug 2014, 17:15

Salutare! Ma tot gandesc de cateva zile la un sistem centralizat de hranire a roilor! Adica un rezervor in care se stocheaza siropul si de unde se distribuie prin bucati de furtun tip perfuzie- sau poate printr-un sistem de tevi de mici dimensiuni in stupi! Eventual daca mai intervin si cu niste mici detalii electronice as putea comanda prin telefon declansarea procesului de hranire a roilor de la 319 km! Astfel o sa pot hrani seara tarziu fara sa fie nevoie sa deshid stupii si fara risc de futisag! Sigur cu riscul ca un eventual prea plin a hranitorului sa duca la inundarea stupului! Chir daca nu voi hrani la distanta, dar macar daca voi simplifica procesul de hranire si voi creste eficienta hranirilor fara riscul de furtisag tot va fi un castig!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Aug 2014, 22:35

Nici o parere...ok! Ma descurc de unul singur:) !
In alta ordine de idei, astazi o colega de facultate care tot imi da tarcoale de cateva zile, ma intreaba frontal daca am miere! Dupa ce ii spun ca am, dar nu mai am de salcam cum vrea sotul ei, incepe: stii eu vreau o miere curata pentru copii mei! Mama mea a lucrat la Apicola si acolo recoltau miere naturala de la apicultori si adaugau zahar! Ce sa-i mai spui? NU ca nu am spus...despre spectru polinic, despre faptul ca nu am facut tratamente si ca pana acum nu am inceput sa mi diluez mierea cu zahar! Deja vad tot mai multi in jur preocupati de acest aspect! Cum voi face eu avere vanzand zahar dar ca deocamdata sunt prea la inceput(ceva in genul prea prost, spus asa cumva elegant) sa ma duca mintea la asta... Mai e putin si o sa incep sa cred si eu...Desi nu imi doresc asta! Cand ma gandesc la toate cartile scrise de acei mari apicultori romani si de faptul ca pe nicaieri nu scria cum sa si furi...Nu a trebuit insa mult. De undeva o gena a agonisirii tinde sa strice o poveste frumoasa a mierii si a muncii titanice ale unor fiinte nevinovate! Inca o data ...trist! Iar Apicola- un nume candva, la inceputuri in tara asta, deja mi se pare a fi ca o gasca de insi care cu mult inainte ca eu sa ma nasc, deja stiau ce buna e mierea din zahar vanduta la prosti...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 27 Aug 2014, 14:29

Astazi vizita si tratament la albine! Ultimul cat lasat acolo unde intra ceva acum 10 zile- astazi era CURAT SI LINS :o ! Vin vremuri grele...Din pacate sau din fericire, tratamentul facut nu a fost cu 2 pufuri de Scabatox cum ar fi trebuit :oops: , (sincer si eu eram speciat de concentratia destul de mare)in virtutea acelor zgomote care apar pe fundal intre emitator si receptor, ci doar cu unul pentru ca operatorul a gasit de cuviinta ca era prea mult fum toxic! Deci rezultatele ar trebui sa fie pe jumatate! Saptamana viitoare urmatorul tratament va fi facut acasa, unde ultimele nuclee si roiurui, hranite artificial pana acum, se pare ca deja atenteaza la strugurii din jur!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 01 Sep 2014, 15:08

Dupa vreo 4 zile petrecute fara telefon, calculator( ...si discutii despre albine, desi am zarit albine pe o absolut superba pasifora) chiar daca suntem pe un forum de apicultura, imi permit sa fac amatorilor de calatorie si istorie, cateva recomandari din tara vecina si prietena Bulgaria! :D
Daca o sa coborati prin Bulgaria catre Burgas sau Turcia dar nu prin Veliko Tarnovo- Kazanlik, sunt sanse mari sa urmati ruta Razgrad-Shumen! Daca aveti timp de o scurta pauza va recomand situl antic(desi eu am intrat acolo sa vad castrul roman) de la Abritus care se afla la doar 0,5 km de Razgrad! O veche asezare tracica, castru roman, oras- la intretaierea drumurilor! Bulgarii sunt pe cale sa termine restaurarea. Un site cu ziduri ce acopera o suprafata de 14 hectare! Aici se pare ca a murit Decius, primul imparat roman cazut in infruntarea cu neamurile barbare! Sunt oricum multe de spus! http://bulgariatravel.org/en/object/74/Arheologichen_rezervat_Abritus

Apoi alte cateva locuri catre care doar am zarit indicatoare, si aflate la distante in jur de 20 de km de drumul principal! Astfel extrem de aproape de drum se afla cele doua capitale medievale bulgaresti:
Pliska sau Veliki Pliska http://bulgariatravel.org/en/object/39/Pliska dar Preslav sau Veliki Preslav !
Un alt loc afalt foarte aprope de Shumen este Madara! http://bulgariatravel.org/en/object/2/Arheologicheski_rezervat_Madara[/url]

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 02 Sep 2014, 15:26

Inapoi la albine!
Astazi ne-am repatriat pe vatra, in ideea de a face completari acolo unde e nevoie! Oricum sus de unde am coborat temperatura se pare ca se cam ducea catre 5 grade in zori...Sa continui a da ceiurile de pana acum, ce contin plante din reteta Protofil? NU in ideea de stimulare a pontei ci in cea de lupta anti nosema...Avem o dilema!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2014, 19:04

Facusi miere de mana la munte sau ai fost doar sa ai de unde veni ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde delorin I » 03 Sep 2014, 00:54

NU am facut mana! (S-a facut pe partea cealalta a versantului din ce am auzit! )In plus, pentru ca am intarziat cu o saptamana coborarea, stupii mei din care doar 6 pareau mai slabi, din 12 august pana acum- nu mai au puiet, mancarea e pe cale de disparitie! Aproape nu imi vine sa cred! Am pierdut unul dintre deloni, de fapt ultimul dintre cei doi care au trecut peste iarna! Ii lasasem matca batrana, care initial a ouat frumos, dar nu avea mancare desi pana la floare l-am tinut acasa pe sirop! Nu am o explicatie...am ganduri dar as prefera sa cred ca temperaturile prea mici au facut albina sa se adune in ghem nopatea, iar culesul de intretinere sa fie ca si inexistent pentru cele 70 de familii adunate acolo pe fondul unui consum energetic mare! Oricum de maine trec la stimulare cu 2 la 1...sa vad cat pot baga in putinul timp ramas!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 03 Sep 2014, 07:17

Daca hrana e 0 da-le 3:1 sau 4:1, împarte pastura si puietul in mod egal, unifica ce nu e in regula, strânge cuiburile pe - 1 rama câtă albina ai.
Daca ai siropul in 10 zile le poti da cam 3 transe de 4-5 kg si e ok, dar nu 2:1.
Recapitulare: Cuiburile strânse, folia pusa cu o fanta de o rama, in cat recipiente in care sa incapa 4-5 litri sirop (bidoane tăiate, umplute cu iarba uscata sau fan.
Spor la treaba!
Si când iti mai scot ochii ajutoarele, adu-le aminte de situatia de acum.
:D
TDI

Mesajde delorin I » 03 Sep 2014, 08:29

Sa le tai complet? Ma gandeam sa dau gauri cum scriu colegii pe aici! Deocamdata am gagat cate 2 hranitoare de 500 ML! O sa caut bidoane!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 03 Sep 2014, 08:36

E problema la început, sunt de plastic si albina aluneca, daca nu pui suficientă iarba sau paie si bete se îneacă o grămadă. Efectiv umpli recipientele. Dar daca cuibul e strâns pe 6 rame, când are 7 - cu o rama mai putin decat albina are, de obicei găsește hrana.
Eu am folosit bidoane de bere de 2-2,5 litri, la care le-am tăiat vârful, lipite de ramele din cuib - unde s-a putut, unde nu, am pus in cat.
Mai da telefon.
Recipientele trebuie sa fie cat mai aproape de cuib, ramele cu pastura imprastiate uniform, daca mai ai rame cu câteva zeci sute de grame de miere, le dai la rezerva si ori le folosesti in primăvara, ori le descapacesti dupa completare.
Redu urdinișurile la o singura albina, maxim 2 ca sa previi furtisagul.
TDI

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2014, 13:41

Spusu-ti-sa NU TE DUCE ca-i tarziu !!! :oops:
Dar tu nu... batman, batman...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde delorin I » 03 Sep 2014, 15:48

Pe versantul celalalt s-a facut MANA! Regulile la munte sunt altele! Chiar si in faimoasa carte despre mierea de mana scrie negru pe alb - ca la 2 km de tine se poate face mana si unde esti tu nu! Pe Valea Latoritei in Valcea era plin de apiculori cu o saptamana inainte sa plec eu tot la miere de mana si culmea erau si semnale specifice vazute de mine!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?