irina scrie:Ca nu mai crestem ( noi, parintii) noua copii, da, asta-i realitatea.Tot realitate e ca s-au schimbat prea multe si nici nu mai e posibil sa facem ce facea bunica / bunicul.
Perfect de acord , insa cred ca asta o argumentam fiecare in mod diferit . Eu spun ca se intampla acest lucru datorita faptului ca femeile ramaneau mult mai usor insarcinate ( lipsa de educatie in acest sens , lipsa de contraceptive , etc ) . Un exemplu in acest sens il aduc mediile foarte sarace in care inca intalnim puzderie de copii la o singura familie .
Un alt motiv era - paradoxal - mortalitatea juvenila ridicata . Asadar un cuplu cu 7 - 8 copii se asigura ( rational ? instinctiv ? ... ) ca daca-i mor doi sau trei le ramane totusi sprijin la batranete . Mai mult , dar de data asta absolut instinctiv , erau asigurati ca au procreat iar urmasii lor merg mai departe . La absolut toate speciile instinctul de procreere este cel mai puternic din toate .
Desi oamenii erau saraci , din oricati copii ar fi avut un cuplu , la maturitate acestia aveau cumva asigurate mijloace de trai . Un colt de pamant la marginea satului , lemne din padure la discretie sa cladeasca un adapost , samd . Nu poti compara simplitatea vietii de atunci cu nevoile noastre de astazi . Ce-ar insemna sa iei apartamente la 7 copii , masina , sa le faci nuntile . Asta la maturitatea acestora . Nici nu pomenesc despre a tine in scoli tot atatia copii .
Asadar de acord , Irina , cu faptul ca nu mai e posibil sa facem ce facea bunica / bunicul , exact pentru ca s-au schimbat multe .
.....................................................................
Am spus si prin primele pagini din topic ca , desi diferentele dintre femei si barbati sunt uriase , impreuna reprezentam un complet , o specie . Este aberant sa tratezi - sociologic vorbind , si in mod special intr-o discutie ca asta - femeile intr-un fel iar pe barbati in alt fel .
Apropos de sociologie , s-a scris mult despre acest lucru . De catre oameni capabili . S-au facut si studii , statistici , descoperiri , si s-a ajuns la niste rezultate/concluzii cel putin surprinzatoare . Daca imi aduc bine aminte , chiar Freud a lansat cateva . In fine , el sau altcineva - nu conteaza cine - vorbeste despre toleranta ridicata a femeilor la durere fizica si o structura osoasa mai rezistenta decat la barbati . Surprinzator , nu-i asa ? Insa acestea sunt implementate in codul genetic intocmai pentru ca femeile sa poata duce o sarcina si sa treaca peste nastere .
O alta explicatie extrem de logica , de plauzibila , este adusa la faptul ca o femeie duce mult mai usor singuratatea si/sau vaduvia decat un barbat . De-a lungul miilor de ani de evolutie barbatii au tot murit inaintea acestora . La vanatoare , in batalii si razboaie , in lupta cu natura , etc . De asemeni , o vaduva cu un copil de 3 luni ( de exemplu ) are cum - poate - sa-l aiba pe acesta in grija in continuare . Un barbat nu . La asta adaugam si faptul ca a o face presupune sa fie privat de timp serios din cel pe care-ar trebui sa-l aloce castigului existentei .
Din aproximativ similare motive , barbatul se descurca mult mai bine in salbaticie si prezinta o ridicata toleranta la temperaturi extreme . Este si asta tot un castig ancestral , el fiind mereu plecat in diferite medii ostile in timp ce femeia se ocupa de copii in pestera/adapost . Pilozitatea masculina este o adaptare a fizicului exact din aceleasi considerente . De protectie a acestuia in acele medii despre care scriu mai sus .
In fine , este mult de vorbit aici . Sunt multe alte asemenea rezultate ale cercetarilor ce vin din acelasi ancestral si din genetica pe care - desi nu multi sunt constienti de ea - o purtam in noi si ne domina mai mult decat ne putem imagina .
In schimb acum mai scriu doar despre misoginismul bolnav al unora , ce vine si asta tot din pesteri ( la propriu si la figurat ) . Avantajat de statura solida , de musculatura superioara , barbatul a putut intotdeauna sa-si domine perechea . Pana la a violenta-o . In timp , de-a lungul intregii istorii a evolutiei ( ??? ) umane asta dus la celebra idiotenie cu "sexul tare" . Idiotenie pe care multi nu vor sa si-o stearga din cap acceptand elegant ca - asa cum spuneam la inceput - ..... SUNTEM O SPECIE .
Despre ce si cat inseamna femeile in viata noastra , astazi , am mai scris .
..................................................................
Si ca tot pomeneam despre toate celelalte specii , omul , "cea mai inteligenta specie de pe Terra" , este si singura specie la care intalnim comportament misogin sau discriminatoriu la masculi fata de femele ....... Probabil celelalte specii sunt ..... involuate , domle ! Al'fel io nu-mi explic .