Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tratament Antivaroua cu Tacktic

Mesajde alex.tanea » 10 Sep 2014, 13:08

Buna ziua! Am si eu o mare rugăminte si a-si dori un sfat! Am făcut tratamentul cu taktic si din greseala, am greșit concentratia de taktic, in loc de 10 ml taktic am pus 20 ml in 100 ml gaz lampant si am observat ca incep sa cada(mor) din albine in fata stupului. Ce a-si putea face sa remediez aceasta problema. Va multumesc!
alex.tanea

Mesajde vslsilviu » 10 Sep 2014, 13:46

un raspuns dat la repezeala (mai mult o trimitere la citit)... cred ca intr-un articol din Romania Apicola era descrisa o intoxicare care s-a rezolvat pana la urma destul de usor cu sirop si lapte dulce...

MA REPET, te rog sa cauti si sa citesti, se poate ca cele doua situatii sa nu fie similare!
vslsilviu

Mesajde alex.tanea » 10 Sep 2014, 14:08

Mulțumesc! O sa ma documentez cu privire la aceasta situație.
alex.tanea

Mesajde alin75 » 10 Sep 2014, 20:12

alex.tanea scrie:Buna ziua! Am si eu o mare rugăminte si a-si dori un sfat! Am făcut tratamentul cu taktic si din greseala, am greșit concentratia de taktic, in loc de 10 ml taktic am pus 20 ml in 100 ml gaz lampant si am observat ca incep sa cada(mor) din albine in fata stupului. Ce a-si putea face sa remediez aceasta problema. Va multumesc!

Colegule, daca nu casti ochii, casti punga! Pai cu otrava ne jucam asa la oha! Sunt foarte curios cand ai amestecat 20 ml in 100 ml nu ti sa parul ca miroase cam puternic? Masca ai avut pe figura?
Amestecul des folosit este de 1:20. Faptul este consumat ..... Vezi care scapa si fa-le un control dupa o saptamana sa nu ai surpriza ca intrii cu ei fara regine!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde nae » 10 Sep 2014, 22:32

alex.tanea scrie:Buna ziua! Am si eu o mare rugăminte si a-si dori un sfat! Va multumesc!

Salut .
Raul e facut .( sa-i sugerezi aerisirea dupa 18-20 ore e tardiv )
1- dupa patania colegului va propun sa inlocuim termenul ,gresit, de TRATAMENT ''contra'' varroa cu ''ceva'' mai ATENTIONATOR =OTRAVA contra varroa ,
2-Otrava contra varroa administrata seara are mai multe dezavantaje :
- incepi la +14 si termini la +8 (sunt in ghem ) si nu ventileaza = stagnarea otravii afecteaza albina , o supradoza ,(nae patitul ) :(
-se produce NEPREVAZUTUL (dozare defectuoasa/incendiu ...) matale pleci/lumea doarme = STIRILE de la 5 ,
-acarianul/paduchele ( ;) ) este scuturat in stup in loc sa fie decartat afara , isi revine si face belea ,
-poate mai sunt .
Lapte dulce !? Degresat sau ... :? ,nu cunosc articolul dar imi da cu VIRGULA , la mamifere merge daca otrava constipa,daca nu merge sa-i tai din ureche =''sa-i iei sange'' ...
Alt articol zice sirop cu protofil , eu zic DA - cu precautie ; daca fam e ''data de gard'' si-i mai dai si sirop = albinele vecinului .. gresala asteapta .
Recomand o verificare ,maine (48 ore) si restrangerea fam la puterea ''noua''/actuala , pastrati in cuib puietul si renuntati la marginase, nu stiu sa exprim , nu stiu ce dezastru ai d-ta acolo = puietul are INTAIETATE, nu-i afectat(cel capacit)
Sanatate maxima .
nae

Mesajde popik50 » 10 Sep 2014, 22:39

Ca dozaj, si 10% e foarte mult. Am folosit 4-6 ml. la 100 ml ulei de parafina si rezultatul a fost excelent. O marire a dozei, nu sporeste efectele...face mai mult rau decat bine ;)
popik50

Re: taktic

Mesajde alin75 » 14 Sep 2014, 00:17

Recitind despre tratamentul cu ajutorul benzilor, am gasit
beeasz scrie:O altă metodă de utilizare a Taktic-ului. Se taie 100buc. de 3cm - 21cm din foi de desen care se umectează într o soluție preparată din 24ml Taktic şi 75ml ulei comestibil (benzile se vor pune în poziție verticală pentru o umectare uniformă a benzilor). După umectarea benzilor, se pun pe un ziar care se va răsuci şi se lasă la zvântat 12 ore. Se pune o bandă la familie între ramele cu puiet, se fac 5(cinci) tratamente înlocuind bana la 7 zile(ATENȚIE RESTURILE DE LA BANDA ANTERIOARĂ SE SCOT DIN STUP)
Vă doresc mult succes.

Dar aici http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtop ... &start=150 se merge pe raportul 1:8. Eu merg pe o proportie de 1:10.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Re: taktic

Mesajde MIHAI BALS » 14 Sep 2014, 01:06

alin75 scrie:Recitind despre tratamentul cu ajutorul benzilor, am gasit
beeasz scrie:O altă metodă de utilizare a Taktic-ului. Se taie 100buc. de 3cm - 21cm din foi de desen care se umectează într o soluție preparată din 24ml Taktic şi 75ml ulei comestibil (benzile se vor pune în poziție verticală pentru o umectare uniformă a benzilor). După umectarea benzilor, se pun pe un ziar care se va răsuci şi se lasă la zvântat 12 ore. Se pune o bandă la familie între ramele cu puiet, se fac 5(cinci) tratamente înlocuind bana la 7 zile(ATENȚIE RESTURILE DE LA BANDA ANTERIOARĂ SE SCOT DIN STUP)
Vă doresc mult succes.

Dar aici http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtop ... &start=150 se merge pe raportul 1:8. Eu merg pe o proportie de 1:10.

Numai bine,
Alin

daca citeste un incepator INEPTIILE astea,credeti ca intelege ceva?
teorie,teorie,aia mea e de hartie!
dac-ar fi de mucava?
MIHAI BALS

Mesajde kiloz » 14 Sep 2014, 17:57

MIHAI BALS scrie:daca citeste un incepator INEPTIILE astea,credeti ca intelege ceva?

Nu este nici o ineptie,numai si dar trebuie sa stii cum si de ce trebuie facut . Sint n.. variante si metode incercate dar trebuie folosite corect.A descrie o metoda nu inseamna si automat obligatie de a folosi pentru cei care citesc.
Sa nu amestecam metodele de preparare,forma de prezentare si modul de introducere a solutiilor de amitraz . Sa tinem cont de concentratia/cantitatea de solutie introdusa.Trebuie sa avem in vedere perioada de actionare al metodei respective,durata scurta,citeva minute sau lunga pina la 7 zile.Atentie dozarea dupa cantitatea de amitraz in mgr. si timpul de actionare.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Closcutz » 16 Sep 2014, 19:56

Luni am facut pentru prima data tratament cu tactik, maine iau tavile prin sondaj sa vad daca au picat dusmani multi!
Closcutz

Mesajde Tino » 24 Sep 2014, 10:24

tinno44 scrie:Am confectionat si eu , orientanduma dupa unele modele de pe net , un aparat de fumigatie pentru tratamentul anti varoa cu tacktic solutie
La inceput nu am prea stiut ce cantitate de tacktic sa amestec cu petrolul lampant dar dupa mai multe calcule si incercari am ajuns la o concluzie . Acum tratez rapid si eficient peste 120 de familii de albine si m-am gandit ca nu ar fi rau sa spun si altora ca poate pe cineva intereseaza lucru acesta dat fiind ca eu can am inceput sa proiectez aparatul si sa procur substantele etc nu prea am gasit pe net un lucru cert sau sigur , doar pareri peste pareri
Uni sustin ca la 100 ml de petrol se pune 5 ml de tacktic , dupa paretea mea , la o pompita care injecteaza in camera de ardere 1 ml de petrol combinatia de mai sus coincide cu aproximativ 1.8 picaturi de varachet forte , sa nu uitam ca varachetul Forte contine 20% Amitraz Iar Tackticul are 12,5% Amitraz ( substanta activa )

Prin urmare am constatat si am experimentat dupa calcule indelungate si studiate ca la un aparat de fumigatie al carui pompita introduce in camera de ardere 1 ml de solutie cantitatile sunt urmatoarele:

14,5 ml de Tacktic la 100 ml de petrol =(echivalent) cu 5 picaturi de varachet forte pusa pe o banda de fumigatie

11,6 ml de Tacktic la 100 ml de petrol =(echivalent) cu 4 picaturi de varachet forte pusa pe o banda de fumigatie

8,7 ml de Tacktic la 100 ml de petrol =(echivalent) cu 3 picaturi de varachet forte pusa pe o banda de fumigatie

5,8 ml de Tacktic la 100 ml de petrol =(echivalent) cu 2 picaturi de varachet forte pusa pe o banda de fumigatie

Aceste rezultate le-am obtinut dupa calcule amanuntite prin extragerea procentului de Amitraz din ambele solutii ( Varachet Forte si Tacktic ) si comparandule plus teste

Alte detalii:

1 cutie Varachet Forte = 35 lei - 6,5 ml solutie concentratie 20% Amitraz - Tratezi Aprox 60 Familii de albine - timp intre 30 min si 60 min
1 Flacon Tacktic = 40 lei - 250 ml solutie - concentratie 12,5 % Amitraz - Tratezi Aprox 2000 de familii de albine - timp estimat la 60 familii de albine 10 min max-1 litru ( 1000 ml ) de petrol lampant sau ulei lampant = 17 lei - ajunge pentru tratarea a 1000 de familii de albine

Astept parerile voastre

Salutare tuturor
Din calculele mele exista posibilitatea ca colegul tinno44 sa se insele. Cred ca cel mai bine este sa facem calculele impreuna. Deci:
"6,5 ml solutie concentratie 20% Amitraz - Tratezi Aprox 60 Familii de albine" insemna 1,3 ml amitraz pur (100%) administrat la 60 stupi dadant de 10 rame. Asta insemna ca fiecarei familii ii revine o cantitate de 0.0216666666666667 ml Amitraz pur(100%) .
Daca vrem sa folosim Taktic in aceeasi doza, presupunand ca dozajul din prospectul Varachetului e corect si nu avem alt dozaj mai "stiintific", atunci la 100 ml de amestec de ulei si Taktic trebuie sa avem 2,16666666666667 ml Amitraz pur(100%) . Aceasta cantitate de amitraz pur se afla in 17.33 ml Taktic( daca Taktic are concentratia de 12,5%). Cu alte cuvinte, daca vrem sa bagam in stupi amitraz din Taktic in aceeasi doza ca din Varachet, atunci trebuie sa amestecam 17,33 ml Taktic (de concentratie 12,5%) cu 82.67 ulei parafina/gaz lampant/etc si sa administram 1 ml din solutia rezultata ( presupunand ca pompita de la aparatul care il folositi dozeaza 1 ml odata) la fiecare stup dadant 1/1 de 10 rame.
Astea sunt calculele mele. Daca am gresit calculele sau am omis ceva, va rog sa ma corectati.Va multumesc.
La apusul soarelui, si oamenii scunzi au umbra lunga.
Tino

Mesajde TDI » 24 Sep 2014, 14:23

Înseamnă ca VF e de doua ori mai concentrat decât ce dam noi, 75 ml la litru. Dar si volumul de fum e mult mai mare. Ultimul tratament l-am facut cu100 ml Scabatox la 1 litru ulei, 1 ml la fiecare familie.
TDI

Mesajde cristi_vidican » 24 Sep 2014, 14:49

Un lucru de care mulți nu țin cont la tratamentele cu vaporizatorul e că nu se ține stupul închis, ca la tratamentul prin metoda clasică. Astfel, familia de albine ventilează în scurt timp fumul și nu e același efect. Mă refer aici la discuția de mai sus cu concentrația VF în vaporizator.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Adrian Galofteanu » 24 Sep 2014, 16:15

Apropos de concentratii........Am ramas fara varachet si citind topicul asta mi-a venit ideea sa fac un experiment. Am facut eu un calcul rapid si mi-a rezultat ca trebuie sa pun cam cu 25% mai mult Taktic decat VF, adica la o lada de 12R in loc de 4 picaturi am pus 5. Am facut tratament experimental la cateva familii si rezultatul a fost foarte interesant.

La familiile tratate cu Taktic - 5 picaturi era mai curat decat in cele tratate cu 4 picaturi de VF, adica eficienta a fost mai buna.

Singura diferenta este ca pe fitilele de hartie Taktic arde mai greu si trebuia avut grija sa arda intergral!

A mai facut cineva tratament in felul asta?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde kiloz » 24 Sep 2014, 18:34

Da se poate dar trebuie tinut cont de concentratia de 12.5% si de faptul ca Varachetul are dizolvant pe baza de solventi de acetona,iar tacticul este emulsifiabil si contine Solvesso 200
Nonoxinol 9 si
Tetraizopropildifenilcarbodiimidă.

Benzile cu Tactic trebuie lasate la uscat o anumita perioada.

La picaturi in loc de- 5 trebuia 8 picaturi
- 4 trebuia 6 picaturi.
-3 trebuia 5 .......
-2 trebuia 3.........
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Adrian Galofteanu » 25 Sep 2014, 06:26

kiloz scrie:Da se poate dar trebuie tinut cont de concentratia de 12.5% si de faptul ca Varachetul are dizolvant pe baza de solventi de acetona,iar tacticul este emulsifiabil si contine Solvesso 200
Nonoxinol 9 si
Tetraizopropildifenilcarbodiimidă.

Benzile cu Tactic trebuie lasate la uscat o anumita perioada.

La picaturi in loc de- 5 trebuia 8 picaturi
- 4 trebuia 6 picaturi.
-3 trebuia 5 .......
-2 trebuia 3.........

Este foarte adevarat ce spui si aici am vrut sa ajung. Deci dintr-o eroare de calcul si din prudenta am folosit o cantitate mai mica decat trebuia si totusi efectul a fost foarte bun. Am verificat aseara din nou familiile tratate in acest fel si este cel putin la fel de bine!

Am omis sa va spun ca la pavilion unde am stupi de 12R D si unde am facut tratamentul nu inchid urdinisul, fitilul il introduc prin interior, adica prin spatele stupului pe jos unde am un sibar. Si, repet, in conditiile astea dupa 5 picaturi de Taktic puse pe jumate de carton de la VF a rezultat un tratament foarte eficace. Este adevarat ca am tinut cont de pozitia cuibului si am introdus fitilul sub rame, daca asta o fi avand vreo importanta....
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE