Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 13:35

andrei_calinescu scrie:Prea devreme sau prea tarziu.
Andrei, de la ce data consideri ca puietul eclozionat e degeaba?
Generic vorbind, caci iar revenim la zona.

La noi, la Iasi, cel de pana in 25 septembrie !
Daca albina eclozionata nu a devenit culegatoare (nu a zburat in afara stupului), degeaba intra pe iarna !

Acele albine vor defeca in stupi, dupa care vor muri, sau doar vor muri !
Chestia cu "hranitul din abundenta pentru formarea corpului gras" contine ceva... "mitologie apicola" !

Albina de iarna trebuie sa fie albina care nu a prea folosit glandele hipofaringiene si mandibulare. Are loc un fel de inhibare, ca si in cazurile de culesuri intense, cu diferenta ca albina de iarna difera de albina de vara!
Puietul eclozionat mai tarziu este doar albina de vara !
ignatov andrei

Mesajde andrei_calinescu » 10 Sep 2014, 13:49

"Acele albine vor defeca in stupi, dupa care vor muri, sau doar vor muri !"

In concluzie acele albine trebuie sa invete sa faca caca, ca si copilul la olita.
Altfel...
andrei_calinescu

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 14:05

andrei_calinescu scrie:"Acele albine vor defeca in stupi, dupa care vor muri, sau doar vor muri !"

In concluzie acele albine trebuie sa invete sa faca caca, ca si copilul la olita.
Altfel...

Daca n-ar fi asa, atunci nu s-ar mai vorbi de zborurile de curatire !
ignatov andrei

Mesajde andrei_calinescu » 10 Sep 2014, 14:22

In concluzie sa stie sa defecheze , sa creasca cat mai putin putin puiet , si sa proceseze cat mai putina hrana.
Andrei , ce crezi despre hrana asazis deja invertita, din siropurile de pe piata? Mai precis ce crezi despre acea hrana, ca si completare data pentru iarna?
andrei_calinescu

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 14:31

andrei_calinescu scrie:In concluzie sa stie sa defecheze , sa creasca cat mai putin putin puiet , si sa proceseze cat mai putina hrana.
Andrei , ce crezi despre hrana asazis deja invertita, din siropurile de pe piata? Mai precis ce crezi despre acea hrana, ca si completare data pentru iarna?

Aici m-ai pierdut de client !
Eu folosesc doar miere si polen ! Normal sa nu am pareri bune !
ignatov andrei

Mesajde Dragos2006 » 10 Sep 2014, 14:36

Andrei de unde ai tu miere si polen ???? :lol: luati-o ca pe o gluma.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cosming » 10 Sep 2014, 14:38

ignatov andrei scrie:
andrei_calinescu scrie:Prea devreme sau prea tarziu.
Andrei, de la ce data consideri ca puietul eclozionat e degeaba?
Generic vorbind, caci iar revenim la zona.

La noi, la Iasi, cel de pana in 25 septembrie !
Daca albina eclozionata nu a devenit culegatoare (nu a zburat in afara stupului), degeaba intra pe iarna !

Acele albine vor defeca in stupi, dupa care vor muri, sau doar vor muri !
Chestia cu "hranitul din abundenta pentru formarea corpului gras" contine ceva... "mitologie apicola" !

Albina de iarna trebuie sa fie albina care nu a prea folosit glandele hipofaringiene si mandibulare. Are loc un fel de inhibare, ca si in cazurile de culesuri intense, cu diferenta ca albina de iarna difera de albina de vara!
Puietul eclozionat mai tarziu este doar albina de vara !

Clar albina nu stie de secunde/ora/zi/saptamani/luni/an/secol/mileniu dar stie alternanta zi noapte. Un lucru e cert dupa echinoctiu de toamna vremea se raceste, ca la Iasi o fi cu doua zile mai tarziu nu stiu cum calculeaza albina :mrgreen: Albina eclozata ultima nefolosind glandele pentru a creste puiet practic e neuzata si ea in primavara va fi printre primele care se ocupa de strumfii albinei. Chiar daca nu iese din stup multa vreme(vezi frig vreme urata) ea isi face ''corpul gras'' pana la mijlocul lui octombrie si face caca cand o fi, afara din stup, daca e sanatoasa, chiar si in stup nu e asa problematic ca e putina albina ultima eclozata. Puietul eclozat dupa septembrie n-are sansa din cauza frigului; pai atunci la ce mai descapacim dupa diafragma sa umplem(albinele nu noi) celulele din care iese albina. Asta ultima mananca,face caldura si intra mai traziu in ghem(coaja aia de 2 cm) si elimina toxinele 'transpirand' pana prinde fereastra de zbor.
cosming

Mesajde Mircea_63 » 10 Sep 2014, 14:47

Daca tot e sa intervenim in formarea cuibului pentru iernare si nu vrem sa le lasam sa faca cum vor ele, pe ideea ca stie natura mai bine -ceea ce nu este intotdeauna asa si dau un exemplu de interventie: copilirea plantelor...- puietul si implicit ponta matcii pot fi controlate prin hranire.

Daca aprovizionam cu sirop (miere marca Ignatov -te salut Andrei :D ), fiecare celula eliberata va fi indata umpluta cu hrana, astfel incat matca nu prea va mai avea unde sa ponteze.
Am cativa stupi unde matca si-a mutat cuibul in caturi. Lada de jos, aproape goala, caci nu vor pune niciodata mierea sub puiet. Le-am dat sirop pana n-a mai avut unde sa ponteze, asa ca s-a mutat in lada de jos. Daca era vorba de o singura lada, controlam in felul asta maximul pontei. Mai greu e cand trebuie sa controlezi minimul pontei, adica vrei sa ponteze si ea nu vrea, asa ca la urma urmei...e bine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 10 Sep 2014, 15:20

Pana prin anul 2000 era simplu , stimulam pana la Sf. Maria mica , pregateam cuiburile pana la Sf. Dumitru si pe la Sf. Arhangheli nu mai aveam puiet prin stupi . De cand cu importurile de material biologic totul s-a dat peste cap , am ajuns ca la 15 sept. sa avem puiet pe 4-5 rame. in multe colonii . Unde mai pui ca avem acum si un septmbrie calduros ... sa vedeti varooa la greu.
Dragos2006

Mesajde jonny_it » 10 Sep 2014, 15:49

Dragos2006 scrie:Pana prin anul 2000 era simplu , stimulam pana la Sf. Maria mica , pregateam cuiburile pana la Sf. Dumitru si pe la Sf. Arhangheli nu mai aveam puiet prin stupi . De cand cu importurile de material biologic totul s-a dat peste cap , am ajuns ca la 15 sept. sa avem puiet pe 4-5 rame. in multe colonii . Unde mai pui ca avem acum si un septmbrie calduros ... sa vedeti varooa la greu.

Eu v-am spus sa nu importati matci! .. glumeam :lol:

Cand treceti prin Vaslui sau Neamt anuntati din timp si va arat cat puiet are acum BK-ul si cat carpatina. Parerea mea este ca albinele noastre sunt corcite cu ligustica mai tare decat credem noi.

Ne intalnim la targ si povestim mai multe :)
jonny_it

Mesajde Dragos2006 » 10 Sep 2014, 16:27

Ligustica s-a adus si prin anii 1930 si rezultatele au fost nesatisfacatoare . Am vazut ligustica in partea de sud a tarii care in ianuarie avea doua rame batute cu puiet. Familia respectiva a consumat in iarna mai mult decat a produs in vara . Unde este afacerea ? Acum ca unii cresc albine doar pentru a face poze cu ele , e treaba lor . Sa nu uitam ca nu exista minuni si rase fabuloase care fac din piatra miere . Nu ai baza melifera si conditii meteo favorabile poti sa ai regina lui papa Francisc ca tot nu faci nimic. Multi tineri inca sunt entuziasti si cred ca apicultura e mama meseriilor dar vine o zi in care iti dai seama ca in fapt singul avantaj in stuparie e ca ai 6 luni pe an concediu .
Dragos2006

Mesajde cosming » 10 Sep 2014, 16:36

A importat cineva albina din Australia? :mrgreen: Stiu pe cineva acum ceva timp in urma care a adus mai la ses o vaca dintr-o zona cu ceva ape minerale mai mult sau mai putin sulfuroase. A dus-o inapoi ca vacii nu-i placea apa de la ses si slabea pe zi ce trecea :mrgreen:
cosming

Mesajde jenica67 » 10 Sep 2014, 19:12

Parerea mea este ca daca, se scoteau din cuib toate ramele goale, inainte de a incepe stimularile si completarile, tendinta suprafetei de puiet la ora actuala, ar trebui sa fie de scadere. Apropo de nevoia de "usurare"a albinelor tinere pana la 25 septembrie, probabil este corespunzatoare nordului Moldovei, ca la noi in Banat, cat si Oltenia, Bihor, albina in luna octombrie iese afara fara probleme. Eu deobicei le mai dau cantitati mici de sirop, sa nu isi consume rezervele de iarna.
jenica67

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 19:22

jenica67 scrie: Apropo de nevoia de "usurare"a albinelor tinere pana la 25 septembrie, probabil este corespunzatoare nordului Moldovei, ca la noi in Banat, cat si Oltenia, Bihor, albina in luna octombrie iese afara fara probleme. Eu deobicei le mai dau cantitati mici de sirop, sa nu isi consume rezervele de iarna.

Mai citeste odata ce am zis eu !
Aveam pretentii la tine, Jenica !
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 10 Sep 2014, 19:28

Nevoia de a invata, ma rog, eu nu vad o mare deosebire intre a face si a invata sa faca. Eu doream sa subliniez rolul regiunii.
jenica67

Mesajde gica.mosu » 10 Sep 2014, 21:43

Jenica,mai bine zis dif dintre anumite zone-s-v si n-e pe parcursul intregului an si mai ales in lunili aug sept cind prin unele parti sa instalat de mult seceta=am in stupina mea crapaturi in pamant de1-5cm :mrgreen: si iar pa tei la anu :idea: Tb cu puiet tarziu ,am avut in2013 un stup si un roi care a crescut puie(stimulat cu proteica) pana pe 7 dec...in primavara erau cei mai slabi stupi(ca albina)asa ca eu ii dau dreptate lui A.Ignatov dar si celor batrani=cartilor scriseeee de ei :!: P.S -in zona mea sunt mari pb cu VARROA si hrana,aud stupari cu 6-8kg miere/fam,dar mai e timp frumos inca :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR