Ma bag si eu.
Evident, tinem cont de zona. Nu stiu cum e la Iasi sfarsitul de septembrie, dar la mine ma prinde cu 2-2,5 RP medie.
De ex, vin direct din stupina, unde am vazut, cu ingrijorare, dar si cu bucurie, si cate 6RP. Pe un Dadant, cu 10 rame jos, unde sa ai mierea, unde sa ai puietul asta?... cu celofan (sau diafragma cu am eu) la mijloc? Si atunci ce sa cred, ca puietul asta e degeaba?
Personal, nu am vz probleme, albina s-a pregatit, pt ca are vreme pana la 1 nov. Da, cu conditia sa nu mai ai cine stie ce uzura datorata puietului. Dar daca ai ramele blocate...ce draq' de puiet sa mai fie, un lat de palma?... Un stup de 7-8 intervale, joaca barbut cu puietul ala, banuiesc.
Zone si zone. Azi de ex la mine curgea din rame, cam de 300-400 gr la un stup f bun. Sunt curios cum se termina.
Treaba e sa stai cu mierea gramada in cap, chiar si peste celofan, si albina stie sa captasuseasca imediat ce are loc.
Se reduce constant ponta, asta si datorita frigului si a lungimii mai mari a noptii..si asa ai facut organizarea.
Ce nu au tras de sus...tragi la centrifuga, si gata!
Dar sa aiba de unde
Sau iernezi cu cat, plin, si termini cu ei de la 1 august!