Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde 7Rame » 10 Sep 2014, 22:37

Ma bag si eu.
Evident, tinem cont de zona. Nu stiu cum e la Iasi sfarsitul de septembrie, dar la mine ma prinde cu 2-2,5 RP medie.
De ex, vin direct din stupina, unde am vazut, cu ingrijorare, dar si cu bucurie, si cate 6RP. Pe un Dadant, cu 10 rame jos, unde sa ai mierea, unde sa ai puietul asta?... cu celofan (sau diafragma cu am eu) la mijloc? Si atunci ce sa cred, ca puietul asta e degeaba?
Personal, nu am vz probleme, albina s-a pregatit, pt ca are vreme pana la 1 nov. Da, cu conditia sa nu mai ai cine stie ce uzura datorata puietului. Dar daca ai ramele blocate...ce draq' de puiet sa mai fie, un lat de palma?... Un stup de 7-8 intervale, joaca barbut cu puietul ala, banuiesc.
Zone si zone. Azi de ex la mine curgea din rame, cam de 300-400 gr la un stup f bun. Sunt curios cum se termina.
Treaba e sa stai cu mierea gramada in cap, chiar si peste celofan, si albina stie sa captasuseasca imediat ce are loc.
Se reduce constant ponta, asta si datorita frigului si a lungimii mai mari a noptii..si asa ai facut organizarea.
Ce nu au tras de sus...tragi la centrifuga, si gata!
Dar sa aiba de unde
Sau iernezi cu cat, plin, si termini cu ei de la 1 august!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde cosming » 10 Sep 2014, 22:58

7Rame scrie:Ma bag si eu.
Evident, tinem cont de zona. Nu stiu cum e la Iasi sfarsitul de septembrie, dar la mine ma prinde cu 2-2,5 RP medie.
De ex, vin direct din stupina, unde am vazut, cu ingrijorare, dar si cu bucurie, si cate 6RP. Pe un Dadant, cu 10 rame jos, unde sa ai mierea, unde sa ai puietul asta?... cu celofan (sau diafragma cu am eu) la mijloc? Si atunci ce sa cred, ca puietul asta e degeaba?
Personal, nu am vz probleme, albina s-a pregatit, pt ca are vreme pana la 1 nov. Da, cu conditia sa nu mai ai cine stie ce uzura datorata puietului. Dar daca ai ramele blocate...ce draq' de puiet sa mai fie, un lat de palma?... Un stup de 7-8 intervale, joaca barbut cu puietul ala, banuiesc.
Zone si zone. Azi de ex la mine curgea din rame, cam de 300-400 gr la un stup f bun. Sunt curios cum se termina.
Treaba e sa stai cu mierea gramada in cap, chiar si peste celofan, si albina stie sa captasuseasca imediat ce are loc.
Se reduce constant ponta, asta si datorita frigului si a lungimii mai mari a noptii..si asa ai facut organizarea.
Ce nu au tras de sus...tragi la centrifuga, si gata!
Dar sa aiba de unde
Sau iernezi cu cat, plin, si termini cu ei de la 1 august!

Cam ce consum de miere are cel cu 6rp din octombrie pana la sf lui februarie daca ai observat fata de cel cu 2rp? Si inca o intrebare, la inceput de mai care e mai populat?

cam cu ce consum de miere
cosming

Mesajde jenica67 » 11 Sep 2014, 09:56

gica.mosu eu nu l-am contrazis pe Andrei cu puietul. Am zis ca trebuia scoase ramele goale inainte de a incepe stimularile si completarile, ca tendinta cuibului sa fie de restrangere. Nu sunt deacord cu turtele date toamna tarziu si iarna, ca produc stimulare si poti pati ca tine. Mai bine bagi sirop toamna devreme, pana are rezerve arhisuficiente si iarna nu ai probleme. In ceea ce priveste stupii, trebuie vorbit de medie, ca si eu acum doua saptamani, am avut stup cu 7 rame de puiet, si coronita neglijabila, care dupa ce am stors a adunat deasura o magazie 3/4 de miere capacita. Ce sa ii mai fac la asta, bag sirop (in weekend cate 1-2l, ca in rest sunt la lucru si aduce si el) si daca o sa aiba prea multa miere, mai schimb mai tarziu ramele cu altii, care nu au destula miere si am sa il iernez cu magazia ca un multietajat.
jenica67

Mesajde Dragos2006 » 11 Sep 2014, 12:08

Interesant e sa fi avut pe forum macar cate un film de la fiecare stupar in care sa prezinte o colonie de albine toamna cum este pregatita de iernat. Proverb din bătrani , o imagine face mai mult decat o mie de vorbe. Apropo , proful on-line are niste filme interesante cu pregatirea de iernare , publicate nu demult.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde vslsilviu » 11 Sep 2014, 12:21

Dragos2006 scrie:... Apropo , proful on-line are niste filme interesante cu pregatirea de iernare , publicate nu demult.

Interesante, in ce sens? (mai multe detalii te rog...) Asta poate sa fie si de bine, dar si de rau...
vslsilviu

Mesajde ignatov andrei » 11 Sep 2014, 12:25

Dragos2006 scrie:Interesant e sa fi avut pe forum macar cate un film de la fiecare stupar in care sa prezinte o colonie de albine toamna cum este pregatita de iernat.

Da startul !!!
Esti invitatul nostru !!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Sep 2014, 12:33

Totul in functie de zona ! Corect !

Atunci voi spune altfel:
- data limita la care puietul este viabil: data de la care apare prima zi cu temperatura minima mai mica de 10 grade, data de la care se scad 20 de zile !!!

Daca prognoza (nu sariti ca prognoza e mincinoasa) ne spune ca incepand cu 20 octombrie vom avea temperaturi minime< 10 grade, puietul viabil, cel care are timp sa se "transforme" in albina de iarna, este cel care va ecloziona la 29-30 septembrie !

Cea mai "buna" albina, pentru iernat, este albina care a apucat sa faca unul sau doua zboruri de recunoastere, inainte de intrarea in ghem !

Sa fiti iubiti !!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Sep 2014, 12:38

7Rame, cand se pomeneste de faptul ca rezervele trebuie sa fie deja asigurate la inceputul lunii septembrie, asta nu inseamna ca acele rezerve trebuie sa se afle in lada familiei !
Rezervele pot fi... acolo... undeva... in rame capacite !!!
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 11 Sep 2014, 13:21

uvmcx@vomoto.com scrie:http://www.youtube.com/watch?v=tHrmC--jeIE

vezi aici: viewtopic.php?f=15&t=1468
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 11 Sep 2014, 15:45

ignatov andrei scrie:Da startul !!!

Maine iau camera cu mine si bag o filmare.
Dragos2006

Mesajde ignatov andrei » 11 Sep 2014, 18:58

Dragos2006 scrie:
ignatov andrei scrie:Da startul !!!

Maine iau camera cu mine si bag o filmare.

Asa, Domnu' Doctor, promit ca urmatorul film este de la mine !!! ;)

Te pup... !!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Dragos2006 » 11 Sep 2014, 19:09

vslsilviu scrie:
Dragos2006 scrie:... Apropo , proful on-line are niste filme interesante cu pregatirea de iernare , publicate nu demult.

Interesante, in ce sens? (mai multe detalii te rog...) Asta poate sa fie si de bine, dar si de rau...

Eu poate aș fi subiectiv , e bine sa tragi tu singur concluziile.
Dragos2006

Mesajde vslsilviu » 11 Sep 2014, 20:35

Tocmai ca nu as vrea sa fiu subiectiv; am vazut cateva interventii, unele chiar live (fara voia mea)... si am ramas tot pe ganduri!
vslsilviu

Mesajde gica.mosu » 11 Sep 2014, 21:22

....7Rame,sa'nteleg ca la voi in vest acum incepe anul apicol,vb de 3-400 gr/zi si parca prin iunie intreba-i colegi care iti ofera un borcan de miere....ei bine,vin la baile Herculane pe 15 oct si te pot ajuta la extras :D ....Dragos,despre ce filme vorbesti !?!.....Ma cheama acum pe 10 sept un apic cu 40 ani in spate sa-l ajut sa unifice niste roi(nu facusese nicio data asa ceva) unul pe 6r-5kg miere(fara matca) si unul pe 6 rame 1 cu puiet +1 cu larvar si doar aprox 1,5 kg miere....caut matca ,o marchez(ma intreba de ce-o manjesc :idea: )apoi ma mai uit la alti 2 roi si la fel jale mare,f slabi si fara miere(a zis ca le mai da sirop s-au aduce rame de la stupii batrani)....Deschid si unul"COCO" albina pe 12r imprastiate,pe 2-3r ceva puiet,albina neagra si cu aripile roase f multe+albine fara aripi(a facut doar 2 tratamente cu varachet tot anul)hrana max 7-8 kg :mrgreen: P.S- cu ce inta in iarna nu stiu,de scos in primavara D-zeu stie....Asadar atentie mare dragi colegi-nu faceti ca acest apicultor :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 11 Sep 2014, 21:24

Drag mi-e mie de voi ... Cum ar fi, oricum nu-i bine !
Daca ploua-i naspa , daca nu ploua -i tot naspa ...
Daca reginele intrerup ponta-n septembrie nu-i bine; daca oua cum trebuie-n septembrie, iar nu-i bine ...
Daca le dai numai miere si polen , nu-i bine, daca le dai apizemuri, nici asa nu-i bine ...
Una va spun, chiar daca stau mai prost cu constituirea rezervelor pentru iarna (lucrez intens la asta), in 4 toamne de cand am albine, niciodata n-am avut stupi asa bine populati la ora asta ! Si sunt mai mult decat multumit, chiar daca mi-as dori o ploicica sa mai relanseze aportul de polen .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR