Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Semi-pastoral pe vetre

Mesajde CristianBee » 07 Sep 2014, 09:57

Salut , anul acesta am facut un pastoral clasic cu mutatul ca tiganu' din loc in loc la fiecare cules . Pentru anul viitor incerc sa pun pe roate vetre la rapita , salcam 1 si mai apoi salcam 2 , tei , daca este faneata si floarea soarelui si daca nu una separata ptr floarea soarelui si mai apoi la cea ptr toamna si iarna , astea la poate max 300 km de casa .
Nu am mai facut asta deloc si de aceea intreb cum rezolvati problema gasirii , primirii acceptului proprietarului sa puneti stupii acolo , furtului si a chiriei pentru loc . A-ti avut probleme dupa ce a-ti amplasat stupii cu furtul de pe acea proprietate ( nu ar fi rude acolo unde as pune stupii deci straini ) sau e problematica ideea . Spre ex duc stupii la rapita in 2 locuri dar apropiate , mai apoi le mut la s1 . La s1 daca ma pozitionez in localitate legal ( anuntat la primarie ) si altcineva se pune in buza padurii nu e cam cu problem pentru mine ? Apoi la s2 , tei cu faneata si fs daca este sa fie daca nu ii mut . Cum faceti voi cei care aveti stupii pe vetre strainilor , nu ale rudelor cu riscul de furt ( gard electrificat , camere de vanatoare ? ) . Eu daca ar fi m-am gandit la punerea stupilor pe un palet cate doi apropiati iar paletul cu rol de soclu ptr stupi fiind detasabil iar urdinisul permanent deschis , doar cand ii mut sa vin sa le pun blocatorul si sa plec cu ei . Cum va intelegeti cu proprietarii privind plata , accesul permanent sau doar cand e acasa ? , puneti stupii mai spre marginea satului sau mai spre centru ? . Nu vine primaria sa zica ca nu ai voie in cutare loc ca ii pre in sat ? .
Cam astea is chestiile la care nu le-am gasit un raspuns ptr ca nu m-am comfruntat cu ele .
CristianBee

Re: Semi-pastoral pe vetre

Mesajde Adrian Galofteanu » 07 Sep 2014, 13:16

Salut,

Eu fac un soi de "semipastoral" si din ce voi spune o sa tragi cateva concluzii. Eu cele 100 fam de productie le duc in jurul vetrei de iernare(daca nu am sursa buna de nectar le mai impart, jumate-jumate, adica vagonul pe o locatie su stupii jos pe alta) , nu mai departe de 20 km. Am noroc sa fie destule surse de nectar in zona. Chiar daca sunt ani cand trebuie sa ma deplasez mai mult(salcam calamitat, iulie secetos, etc, nu o fac pe distante mai mari de 100 km, mai concret: daca este salcamul calamitat sau este o diferenta mare de perioada de inflorire ma duc in zona Tecuci sau mai jos spre Hanu Conachi, daca este inceput de vara secetos si teiul pare compromis ma duc la munte, adica tot la noi in judet, Valea Asaului sau mai apoape, pe Valea Trotusului sau spre Slanic Moldova.

Despre vetre de pastoral, eu procedez in felul urmator: fac deplasarea de recunoastere si cand gasesc ceva care imi place caut proprietarul. De regula pentru o vatra unde pun toata stupina ofer o galeata de miere(pana acum a functionat perfect!). Bineinteles ca tin cont ca locatia sa fie suficient de retrasa sa nu fie in calea animalelor domestice sau apropape de drumuri care sunt folosite des.

Exemple mai concrete, anul asta: la rapita le-am dus la marginea unui lan, langa o padurice si am rezolvat locatia cu padurarul si seful de ocol. La salcam le-am dus pe terenul unui taran cu care mai lucrasem si in anii din urma si a fost treaba ok. La tei i-am dus in premiera intr-o zona care a avut si faneata buna dar si ceva FS. Am pus pe terenul fostei(cei mai batrani isi aduc aminte) sau aproape defunctei - Statiunea de Cercetare si cresterea ovinelor - Palas Constanta. Mai au ceva stani pe aici prin zona noastra. Am dat un bidonas de miere sefului fe ferma si bineinteles a am mai uns si tractoristii care lucreaza pe langa stupi si ciobanii(recomandare - fi-ti darnici cu oamenii care trec pe langa stupina, mai ales cu copii - acestia sunt paznicii cei mai buni ai stupinei voastre). Carcotasi si nesimtiti gasiti peste tot dar cu vorba buna si o bucatitca de fagure se rezolva tot.

Cat despre primarii, este bine sa fie facut documentul de anuntare a prezentei in comuna sau orasul repectiv pentru ca este mai bine in caz de Doamne fereste! Stropiri, furt, distrugere, etc. Altfel.....nu au nici o treaba!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde CristianBee » 07 Sep 2014, 13:27

Am mai inteles niste chestii . Informatii bune , multumesc . :)
CristianBee

Mesajde CristianBee » 13 Sep 2014, 09:26

Referitor la paza locului unde a-ti pus stupii nu au fost probleme cu persoana care are locul pe care sunt stupii , zic de umblat prin stupi , mai rau furt cu voia lui .
Pentru furt , eu m-am gandit la solutia de cate 2 stupi lipiti pe palet , paletul avand rolul de soclu si totoadata stupii sa fie permanent deschisi ( la dimensiunea urdinisului pe care o vrem noi ) , totul sa fie detasabil si fara nici un mijloc de fixare gen coltare , agrafe , suruburi sau altele . Doresc practicarea unui semi-pastoral pentru ca nu mai vreau sa fiu ca "tiganu" cu catrabalacul dupa mine la fiecare mutare ci doar sa mut stupii si apoi sa lucrez la ei cand e de treaba , doar ca nu prea vad potrivita baza melifera din dobrogea potrivita cu sistemul asta .
Da , avem salcie , corn , rachita , paducel , ceva anin , ceva pomi fructiferi prin sate , dupa aceea jugastru , mutat la rapita prin apropiere , salcam 1 si 2 prin galati , braila , dupa aceea pana la teiul din dobrogea , mustar sau coriandru daca este si ala daca nu foamea apoi teiul , floarea soarelui si dupa aceea menta sau ce a mai ramas din ea prin IMB ( rezervatia deltei dunarii e inaccesibila ) , pe langa rezervatie doar asa de abureala , doar stuf si papura mare parte .
Lipsesc culesurile de intretinere intre salcam si tei si mai apoi toamna , in schimb daca as avea ceva faneata alta ar fi.
vatra iernare - salcie si toate alea poate ceva jugastru - apoi rapita in IMB daca nu in alta parte pe langa casa ( problema stropirilor e rezolvata la cei din IMB ) - apoi salcam 1 prin galati sau judetele vecine - salcam 2 prin zona pe acolo cu teiul ceva faneata pe aceiasi vatra - floarea soarelui - inapoi pe vatra de S2 cu tei si faneata si stat pana toamna tarziu si ienat mai la sud .
Ma intereseaza treaba cu stropirile la rapita in special dar si la mustar , coriandru . Ex : anul acesta am stat la mustar dupa salcamul din constanta fiind obligat sa plec ptr ca se stropea . Cineva cu stupii pe o alta sola a ales sa stea si a ramas fara 21 de bu ( orizontali 19 r cu polistiren in pereti cu osb , aerisire in podisor 2 fante 15x5 cm ) . Cel de la societatea care avea terenul mi-a zis sa ii inchid si am zis asta dar dupa ce am auzit ce a patit omul ala valea de acolo . La paleti m-am gandit sa ii fac cu plasa drept aerisire pt cazuri de urgenta , la transport dar cu iernatul cu foaia de placaj pusa ( fund plin sa zic ) .
Ceva experiente personale cu cazurile de stropiri , vetre la culesuri si mai apoi plecat la alte culesuri pe alte vetre semi-permanente . Salutari :D
CristianBee

Mesajde andrei_calinescu » 13 Sep 2014, 13:40

Cristi, genul asta de palet care gazduia 2 stupi pe el, sita pe post antivaroua si holsuruburi pentru rigidizare l-am vazut la inventatorul Bonapi-ului in Franta. Dar el iic ara deci paletizat cu Bonapi-ul.
Tu ce le vei face daca vrei sa muti?
Daca si tu te vaiti de baza melifera in Dobrogea...
Gaseste-mi o vatra la un pret accesibil pe acolo si nu ezit. Vorbesc la modul foarte serios.
Ma uit sa vad daca gasesc fotografii pe laptop cu paletii lui Sebastien.
andrei_calinescu

Mesajde CristianBee » 13 Sep 2014, 14:55

Andrei , lapalet nu trebuie nici un surub pentru rigidizare ptr ca mutarea se va face cu un gen de ezyloader care sa ridice intre 200 si 300 kg pus pe un VW LT 38 5,5 tone punte simpla . M-am gandit la solutia paletului ca si soclu pentru ingreunarea furtului plus ca nu va fi fixat paletul de corpuri cu nimic ci doar propolis . La bonapi mai sunt ceva socuri , mici dar sunt fiindca merge pe pneuri pe pamant .
De baza melifera nu ma vait ci caut sa umplu perioadele fara nectar dintre culesurile mari . Salcie si toate adtea primavara am aici , rapita la fel ( cu stropirile trebuie atentie ) , salcam ceva pe aici dar e prost tare cu mult salcam tanar deh sa mai taiat si prin constanta prin sud unde mi-am luat-o anul asta impreuna cu vremea dar doar S1apoi pana la tei ..... pauza mare , decat daca da cel de sus ceva mustar sau coriandru unde vin stupii de parca sar da bani , apoi teiul , floarea si dupa aia povestea cu delta .
Daca poti sa imi explici unde in ce. fel vezi ca dobrogea avand o baza melifera buna astept sa vad alternative la cum o stiu eu . Locuri s-ar gasi , de oameni de treaba sa dai si no problem ( 5-10 kg de miere pe an stiu eu ca si cost , depinde ) . Te salut .
CristianBee

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE