Fiind unul dintre primii stupi intraţi în friguri, după ce a adunat vreo 12 kg miere la rapiţă(o dată şi jumătate media pe stupină) am făcut roi din el, 5. Acum a strâns ceva la salcâm şi are iarăşi vreo 6 rame puiet căpăcit. La eclozionare anul trecut era de un portocaliu fosforescent - am păstrat-o, prea era frumoasă.
Mai rău decât culesul la rapiţă e culesul de întreţinere la muştar şi ridiche, cu garnitură de ploi şi vânt. Mai agresive ca acum nu le-am văzut/simţit niciodată. Cu prima ocazie îmi iau 2 perechi de mănuşi şi combinezon.
Teiul a început să înflorească în pădure de 2, 3 zile în special datorită temperaturilor scăzute noaptea. După salcâm nu a mai fost cules aproape deloc. Puietul căpăcit a scăzut la cote alarmante. La roi le dau sirop de o săptămână.
E primul an in care am achizitionat mătci din 2 surse. Iarasi e primul an in care am confirmarea valorii matcilor mele de "roire" fortata si naturala si schimbare linistita. Matcile mele au plecat in 2 locatii total diferite de a mea si au evoluat făcând fata cu brio conditiilor locale. La anul o sa fie primul an in care o sa fac transvazare la numere supraunitare. Îi multumesc pe aceasta cale domnului Ignatov pentru informatii si tuturor celor care m-au ajutat direct sau indirect ai nu in ultimul rând celor care ma vor ajuta. A devenit stringenta necesitatea de a face pastoral sau măcar de a crea mai multe vetre.
Nu m-am apucat desi voiam macar sa-mi fac mana dupa floarea soartelui. La anul voi incepe de la rapita. Cum necum iarna asta trebuie sa-mi incropesc niste nuclei de imperechere.
Si nu are motive? Nu e de anul asta? Cate rame cu puiet are? Salutare!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“ (Herodot, Istorii, V.10)