Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde delorin I » 10 Sep 2014, 19:18

Am un prieten pasionat de detectie de metale! Are cateva descoperiri grozave din primul razboi mondial, razboi ce a lasat urme adanci in zona Trotus! Ma intreaba mai devreme de unde sa cumpere acid oxalic! (Stiam ca tatal lui are albine:)) Eu i-am dat niste detalii de uz apicol pe care le stiam, dar am aflat ca are nevoie de el pentru a curati rugina de pe diverse obiecte descoperite si nu pentru albine! Nu stiu unde sa il trimit sau de unde sa-i cumpar! Ma poate ajuta cineva?

In alta ordine de idei- vin de la Nufarul, unde am descoperit la vanzare niste boluri de salata de vreo 6 litri, absolut superb lucrate in Romania! La 5 lei bucata...nu mai cumpar hranitoare de lemn de 500 ml....Intra grozav in cat, sa vad cum voi ajuta albinele sa paraseasca bolul...poate aplic metoda nea Puiu! :) (Am trecut deja la stimularea in cantitati mari cu ajutorul bidoanelor de plastic de apa. Astept rezultatele! )
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde State » 10 Sep 2014, 19:44

Nu stiu daca il ajuta pe prietenul tau dar poate incerca: http://stuparitul-anunturi.com/viewtopi ... 8&start=96

Sau asa: http://www.stupi-miere.ro/ro/acid-oxalic_790.html

Sau poate incerca cu Feruginol, insa acesta ataca metalul daca este lasat mult in solutie. In schimb, poate spala obiectele imediat dupa curatare si poate aplica o pelicula de ulei.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde delorin I » 10 Sep 2014, 19:57

Multumesc! Nu stiu ce sa spun despre Feruginol! Aici ar fi vorba de restaurare! Probabil in breasla folosesc oxalic! Oricum a descoperit un tarnacop german...de la 1917 care cu siguranta e mult mai bun decat ce am putea cumpara astazi din magazin...pe langa un inel roman sau medieval inca nedatat de Muzeul din Bacau, cateva scuturi de protectie a lunetistilor tot din primul razboi mondial- eu unul nu am avut habar ca a existat asa ceva, tone de munitie- de la mine , la obuze si cartuse...interesant ca personaj! :)

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde State » 10 Sep 2014, 20:10

Bre, iti mai aduci aminte de topicul in care prezentam astfel de obiecte ? La mine a functionat Feruginol. Vezi ca exista si Deruginol, care are acelasi rol dar este mai bun Feruginolul de la Policolor.
Acidul Oxalic face aceeasi chestie.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde ioanpuiu » 11 Sep 2014, 00:21

Delorine, eşti periculos! :lol:

"Metoda" despre care ai pomenit mai sus nu este a mea, nu o folosesc, şi nici măcar nu poate fi numită metodă.
A fost drăguţă inteţia ta, să aminteşti că ai primit ceva, (de fapt o sugestie ) dar efectul ...
La fel s-a întîmplat şi cu dispozitivul de scuturat roiuri :)
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde delorin I » 11 Sep 2014, 06:06

Pe care nici pana astazi nu l-am gasit! :) A ramas la nefacute...dar roiuri sa fie...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 11 Sep 2014, 23:40

A devenit urgent construirea unui dulap pentru rame...cred ca fac un schelet si apoi il voi imbraca in lemn...sau osb...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 16 Sep 2014, 15:48

Am terminat ieri completarea! Dupa ce am experimentat si picurarea din bidon si barcile(imi citez parintii!) cu paie!:))Am terminat si cele 3 tratamente de baza cu Scabatox si Mavrik! Am terminat Mullerul! (Multumessc inca o data colegului TDI fara de care as fi continuat in modul clasic! ) O sa mai fac un tratament cu Varachet! Inca nu am decis daca in mod clasic sau prin Furetto! O sa incep curand sa mai reduc inca o serie de rame din cuiburi!
Ieri pe drum am avut iluminarea, culmea dintr-un paradox! Pana acum roii cei slabi au tras mai greu! Ramanea sirop de la o serie la alta! Ieri delonul mai puternic mai avea de tras pe cand cel slab nu! Sa fi umplut ramele? Nu stiu de ce! Oricum idee este alta! Concluzia mea a fost insa alta- stam uneori si ne cramponam ca avem unele familii sau roiuri mai slabe si nu trag totul! Atunci de ce nu am hrani familii puternice care au tot ce le trebuie si apoi sa le luam ramele si sa ajutam neputinciosii?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 16 Sep 2014, 19:45

Povestea cu Furetto are cam destule incoveniente! Tocmai am aflat de la un intermediar despre inca o persoana cu peste 90 de familii, care a ramas la vreo 5 roiuri fara matci dupa ce a facut tratamente cu un sigur puf de Tactik amestecat cu ??? Nu stiu ce! Clar ca daca acel "nor piroclastic" daca prinde matca la mijloc o scoate definitiv din joc! Inca nu stiu ce am in stupi, dar daca gasesc probleme cu matci lipsa, renut la Furetto! Sunt curios de rezultatele combinatiei cu MUller! Probabil ca inainte de a mai folosi Furetto va trebui cumva sa masuram temperatura de iesire a burului de pe coloana! Cu ce se paote face asta?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde cantemir » 16 Sep 2014, 20:49

delorin I scrie: Probabil ca inainte de a mai folosi Furetto va trebui cumva sa masuram temperatura de iesire a burului de pe coloana! Cu ce se paote face asta?

Termometru digital laser sau infrarosu. Folosesc asa ceva (cu laser) la masurarea temperaturii barelor si conductoarelor aflate sub tensiune.
Nu mi-a dat prin minte sa incerc si pe un jet de abur! Asta e in miscare si nici prea omogen nu e. O sa-ncerc!
cantemir

Mesajde Jean Valjean » 16 Sep 2014, 21:16

delorin I scrie: Clar ca daca acel "nor piroclastic" daca prinde matca la mijloc o scoate definitiv din joc!

Nu numai matca. Am vazut la un prieten musuroaie de albine moarte in fata stupilor, cu aripile arse, altele umbland prin iarba intoxicate, la cateva zile de la tratament cu fureto.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 17 Sep 2014, 16:40

Stiu! sunt pierderi destul de mari!

Astazi am cunoscut un prim posesor roman de MANUKAAA! Are 2 plante de 2 ani care au 2 metri! Ii creste in sera rece!Provin din Nord! Spune ca daca nu stiu ce institut din Bucuresti care are un laborator de microbiologie sau ceva de genul asta s-ar implica am putea avea mult mai multi manuka si aclimatizati pentru conditiile noastre...Ei de asta ce spuneti? Sa nu imi cereti fotografii!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2014, 16:47

delorin I scrie:Sa nu imi cereti fotografii!

Nuuu... doar vreo trei filmulete !!! ;)
ignatov andrei

Mesajde TDI » 17 Sep 2014, 20:58

delorin scrie: Concluzia mea a fost insa alta- stam uneori si ne cramponam ca avem unele familii sau roiuri mai slabe si nu trag totul! Atunci de ce nu am hrani familii puternice care au tot ce le trebuie si apoi sa le luam ramele si sa ajutam neputinciosii?

Eu fac asa de vreo 3 ani, cam toti stuparii de pana la nivelul industrial fac treaba asta. Marchez matcile care nu trag, daca sunt matci tinere, roi facuti târziu, au o scuza - restul sunt marcati pentru unificare.
TDI

Mesajde nae » 17 Sep 2014, 21:17

[quote="]
Nu numai matca. Am vazut la un prieten musuroaie de albine moarte in fata stupilor, cu aripile arse, altele umbland prin iarba intoxicate, la cateva zile de la tratament cu fureto.[/quote]

1-In acest caz furetto /varujet/alta metoda nu sunt vinovate ci stuparul .. de duminica ; daca nu ''trata'' cadeau ''musuroi'' oricum .
2- cand fam nu trage siropul are o durere-n ''burta''- tu cand ai colici/diaree mananci cu pofta ?, nu .Cine deranjeaza ''burta'' ? Nosema,loca, PV,... ;)
Cand fam e sanatoasa si cuibul blocat .. ALBESTE, construieste si pe ''urdinis'' daca e nevoie = nu iarta nimic , parerea mea . ( asta inseamna si lipsa albinei cerifere/polenului ; 1kg de ceara se produce consumand 8.4 kg energetic si 1.6 proteic - parca ), bla-bla-bla .
nae

Mesajde TDI » 17 Sep 2014, 21:24

delorin I scrie:Povestea cu Furetto are cam destule incoveniente! Tocmai am aflat de la un intermediar despre inca o persoana cu peste 90 de familii, care a ramas la vreo 5 roiuri fara matci dupa ce a facut tratamente cu un sigur puf de Tactik amestecat cu ??? Nu stiu ce! Clar ca daca acel "nor piroclastic" daca prinde matca la mijloc o scoate definitiv din joc! Inca nu stiu ce am in stupi, dar daca gasesc probleme cu matci lipsa, renut la Furetto! Sunt curios de rezultatele combinatiei cu MUller! Probabil ca inainte de a mai folosi Furetto va trebui cumva sa masuram temperatura de iesire a burului de pe coloana! Cu ce se paote face asta?

Exista 2 substante la care Varroa Destructor nu are rezistenta: amitraz si acid formic. Mai departe sunt discutii. Mortalitatea la furetto e de la 2 albine la 100/ tratament. Am facut 8 tratamente la ai mei, 100 - am mai facut încă 5 tratamente la alti 100, încă 8 la 15. Si stii ce, toti 4 proprietarii au furetto si o sa trateze in continuare cu el. In rest... vârful tevii, tinut spre fundul stupului.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?