Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde gica » 14 Noi 2011, 09:23

Interventia mea a fost facuta in speranta de a taia initiativa acelora care in speranta de a face bine fac rau.Sper inca sa traiesc pana cand saltelele de papura si alte prostii bagate in stupi pe timpul iernii vor deveni istorie cum a ajuns si stupul cu faguri ficsi.
Scuze Bunka.
gica

Mesajde Bambucha » 14 Noi 2011, 10:26

jadx scrie:Daca ceea ce spuneti este adevarat, poate doriti sa-mi explicati de ce albina nu propolizeaza/ceruieste toata folia sau podisoarele decat la imbinari.

Daca veti taia un corp de stup in sectiune veti vedea ca cel putin un strat de circa 1 cm dinspre interior spre exterior este de o consistenta mai verzuie... acela este propolis.
Daca veti pune un podisor din lemn de brad in locul foliei deasupra fiti sigur ca si acela va fi propolizat, un argument care clarifica nelamurirea dvs in ceea ce priveste consistenta foliei si impermeabilitatea ei.
Iernare usoara!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2011, 11:09

Inca o chestie Jadx, forumul e facut pt discutii, aici oamenii isi spun parerea si impartasim din experienta noastra celorlalti, uneori dezbatem niste probleme destul de infierbantati ca sa zic asa, un exemplu clar il ai mai sus, am zis eu de vata minerala automat a venit Cristi si m-a tras de maneca "alooooo Bunka, vezi ca nu-i bun!" pentru asta este forumul, daca ti-am cerut o parere eu zic ca nu tre sa te superi pe mine ca nu ti-am furat boii de la bicicleta, plus ca esti invitatul meu pe pagina mea personala unde nu tin neaparat sa am numai pozele mele, daca exista ceva de discutat care ma intereseaza, sunt liberi sa intre in discutie oricare colegi, numai sa lase bocancii la usa, si sa discutam frumos argumentat, fara patima sa fie constructiv...zic bine ce zic , nu??

Legat de izolatia aia Cristi, americanii astia-s culmea, aia umflata de folie neagra e foarte tare si stii de ce, se umfla singura de la soare, se incalzeste aerul se dilata si gata s-a umflat, si e ca o perna de aer izolatoare, nu cred ca e mai toxica decat folia care o punem noi peste colonii, are cumva la interior o gaura pe unde trage aer... puii mei imi e asa de ciuda ca nu sunt si la noi macar as avea o idee cum tre sa arate, asa..tre sa fac eu inventii si nu-mi convine.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2011, 11:58

Jadx
"- in pdf-ul dat de tine (http://www.capabees.com/main/files/pdf/winteringpdf.pdf) in Fig.7 se poate vedea ca intre cele doua tipuri de iernare(cel cu 2 urdinisuri - jos si sus - si cel cu un urdinis jos, dar deschis la maxim) nu exista diferente notabile de iernare(consum de miere) si de dezvoltare in primavara cu exceptia sporilor de nosema, dar si aici e discutabil.
Fiecare cu stilul lui de munca... conteza doar rezultatul final... familii cat mai puternice si miere cat mai multa. ;)
Bafta."

Asta-i un citat din acel PDF, cu un comentariu legat exact de acel grafic la care faci referire, si vad ca nu prea ai inteles.
Se iau in calcul 4 situatii, cu 2 urdinise in podisor si jos de 1/1,5 cm ambele, a doua situatie cu urdinis inferior de 1/1,5 si o gaura de 2,5 cm diam central in corpul de puiet superior, situatia 3 in care are urdinis inferior de 1/1,5cm si superior in lateral tot de 1/1,5cm la podisor si situatia cu intrarea de jos deshisa complet.
Nu se face referire la ce folosim noi, site pe fund sau la situatia ta doar cu un urdinis mic deschis jos...diferentele sunt notabile si asa cum se observa conteaza si dimensiunea gaurilor dar si pozitionarea lor, asta influinenteaza debitele de aer care circula in lada si traictoria curentilor.
Uite ce zice ..tradu tu:

"A study from northern Alberta, for example, demonstrated that either a 1 x 1.5 cm top entrance built into the inner cover or a 2.5 cm diameter hole in drilled into the middle of the upper brood box greatly increased colony strength, health and decreased the consumption of honey stores (Fig. 7)."
BUNKA

Mesajde Microb2010 » 14 Noi 2011, 13:06

Problema gaurilor de aerisire in stup ma intereseaza si pe mine mult. Am mostenit un stup orizontal de vreo 50-60 ani care are o gaura cu sita de vreo 5x5 cm vizavi de urdinis in peretele stupului care se poate obtura cu o bucata de tabla prinsa intr-un surub. Problema e ca nu imi dau seama cand ar trebui sa il deschid si cand ar trebui inchisa.

Scuze daca am deranjat cu postarea.
Microb2010

Mesajde jadx » 14 Noi 2011, 13:10

1. M-am referit doar la cazurile 1(2 care este similar) si 4 si am spus ca diferentele nu sunt chiar asa de mari.
2. Este clar ca in fig. 7 din moment ce spune ca jos aerisirea are numai 1 x 1.5 nu are cum sa mai aiba si sita pe fund pt. ca n-ar mai fi 1 x 1.5, ci ar fi 1 x 1.5 + aria sitei de pe fund. Pt. mine ori ai sita, ori ai urdinisul la maxim deschis tot aia e(din punctul de vedere al ventilatiei)
3. Vezi tu... pe forum sunt o multime de "cunoscatori" care iti dau sfaturi "pretioase" fara macar sa fi pus in practica ceea ce spun. Eu am zis ca nu folosesc sistemul cu 2 urdinisuri si nu comentez... sper sa intelegi ca "nu imi furi boii de la bicicleta" pt. simplul motiv ca nu-i am(...boii de la bicileta) si de asta nu ma tem.
4. Si poate nea' GICA doreste sa-mi raspunda si la ce-a de-a 2-a intrebare
Si poate doriti sa-mi explicati cum se realizeaza eliminarea condensului la o familie de albine dintr-o scorbura de copac cu un urdinis cat o moneda de 50 bani

...ca l-a prima sa zicem ca m-am lamurit.
Bafta.
1% inspiratie - 99% transpiratie
jadx

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2011, 13:28

Microb2010 scrie:Problema gaurilor de aerisire in stup ma intereseaza si pe mine mult. Am mostenit un stup orizontal de vreo 50-60 ani care are o gaura cu sita de vreo 5x5 cm vizavi de urdinis in peretele stupului care se poate obtura cu o bucata de tabla prinsa intr-un surub. Problema e ca nu imi dau seama cand ar trebui sa il deschid si cand ar trebui inchisa.

Scuze daca am deranjat cu postarea.

Deschide-o iarna!
Jadx..am folosit o formula mai plastica, nu tre sa te superi, oricum am inteles ca desi esti la inceput stii destule despre albine insa asta e un domeniu in care niciodata nu poti sa zici ca le stii pe toate, te trezesti pe la 80 de ani tot descoperind chestii, si greseli pe care le-ai facut in timp, de la canadieni nu vreau sa preiau decat lucrurile bune legate de iernare nu si ceea ce a dus la CCD cum a zis Cristi, clar ca s-au facut niste greseli acolo dar nu cred ca-s legate de modul lor de iernare ci mai degraba de hraniri tratamente pe albine si pe culturi, pastoral pe distante foarte mari etc, la capitolul iernare sunt foarte tari, un comentariu pe albumul sunphoto al lui dorianiond zice omul ca acolo uneori se ating si -60 de grade :o
Jadx, hai ca incet incet cu ajutorul meu treci de 10 postari pe forum...la mai mare, bafta si tie si iernare sigura la albinute. :lol:
Ultima oară modificat de BUNKA pe 14 Noi 2011, 13:46, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde gica » 14 Noi 2011, 13:35

Pentru colegul jadx.
Cu condensul eliminat din scorbura e simplu de tot.Scorbura nu-i stup sistematic,are o marime fixa si in putine cazuri are mai mult de 60-80 de litri.Acolo colonia nu este stimulata la sfarsitul verii,intra in iarna cu o populatie de max. 1 kg.Cresterea de puiet incepe mai tarziu,in general dupa zborul de curatire.Am scris de am facut bataturi la degete pe problema asta.Consumul de miere este mic asa ca apa si condensul care apare va fi mic ( 1 kg de miere da prin ardere 2 kg de apa).Iar o gaura cat o monede de 50 de bani este suficienta.Discutia e lunga si nu e cazul s-o ducem pe pagina colegului Bunka.Asta este tot.Colonia e mica,consumul e mic,puietul apare tarziu si putin la inceput.
Pentru asta au avut timp de adaptare in 15 milioane de ani.
In prapaditii nostri de stupi stau de 150 de ani.
gica

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2011, 15:27

Ma..uitati-va un pic in PDF-ul ala..zice-asa la fig. 9
4 variante de iernare fiecare cu efecte diferite asupra ratei de supravietuire si al productivitatii de la stanga la drerapta dupa cum urmeaza:
-4 stupi pe 2ME izolati impreuna cu izolatie INSULATED WRAP INS-2
-stupi pe 2 ME izolati individual cu izolatie SOLAR WRAP SOL-2
-4 stupi pe 3ME izolati impreuna cu izolatie INSULATED WRAP INS-3
-stupi pe 3 ME izolati individual cu izolatie SOLAR WRAP SOL-3

INSULATED WRAP inseamna o invelitoare din folie neagra groasa care contine material izolant gen vatelina care retine caldura generata de colonii dar nu permite incalzirea de la soare, fluctuatiile de temperatura zi-noapte sunt mai mici rezultand un consum redus.
SOLAR WRAP inseamna o izolatie din folie neagra inflata adica folie dubla neagra care contine o perna de aer ca "material"izolator, si are ca efect reducerea fluctuatiilor de temperatura zi-noapte cu efect de consum redus in timpul iernii dar si o incalzire de la soare mai timpurie in primavara cu o dezvoltare mai rapida a zonei de puiet si mai timpurie cam cu o luna avans.
Din grafic se vede ca cea mai buna varianta de iernare este solutia 4, adica stupi pe 3 corpuri ME, izolati individual cu SOLAR WRAP.
Hmmm...rata de supravietuire si productivitatea cresc foarte mult adoptand aceasta solutie de iernare.
Din treaba asta rezulta ca varianta mea pe palet de 4 si izolatie pt toti 4 nu-i cea mai buna... :roll:
BUNKA

Mesajde proapis13 » 14 Noi 2011, 16:23

BUNKA scrie: Din treaba asta rezulta ca varianta mea pe palet de 4 si izolatie pt toti 4 nu-i cea mai buna... :roll:

Poate ca la clima din Romania merge brici
Nu uita de diferenta de 2-3 grade celsius dintre noi si canadieni
Ia exemplul de la corpul uman;la 26 grade e placut,la 22 simti nevoia sa pui un flanel :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde AndreiRN » 14 Noi 2011, 20:10

proapis13 scrie:la exemplul de la corpul uman;la 26 grade e placut,la 22 simti nevoia sa pui un flanel :!:

Atunci inteleg eu ca ....... nu sunt uman.
Drone.
AndreiRN

Mesajde teinegru64 » 14 Noi 2011, 20:25

Dumnezeu este....acum 10 min ii lansam o provocare ...pe apicultor...lui andrei RN și el a aparut aici... :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde jadx » 14 Noi 2011, 22:55

Pentru colegul jadx.
Cu condensul eliminat din scorbura e simplu de tot.Scorbura nu-i stup sistematic,are o marime fixa si in putine cazuri are mai mult de 60-80 de litri.Acolo colonia nu este stimulata la sfarsitul verii,intra in iarna cu o populatie de max. 1 kg.Cresterea de puiet incepe mai tarziu,in general dupa zborul de curatire.Am scris de am facut bataturi la degete pe problema asta.Consumul de miere este mic asa ca apa si condensul care apare va fi mic ( 1 kg de miere da prin ardere 2 kg de apa).Iar o gaura cat o monede de 50 de bani este suficienta.Discutia e lunga si nu e cazul s-o ducem pe pagina colegului Bunka.Asta este tot.Colonia e mica,consumul e mic,puietul apare tarziu si putin la inceput.
Pentru asta au avut timp de adaptare in 15 milioane de ani.
In prapaditii nostri de stupi stau de 150 de ani.

Multumesc pt. raspuns nea' GICA.
Bafta.
1% inspiratie - 99% transpiratie
jadx

Mesajde jonny_it » 15 Noi 2011, 11:50

gica scrie:Pentru colegul jadx.
1 kg de miere da prin ardere 2 kg de apa

nea Gica tocmai a revolutionat chimia, sa ii fie rusine lui Lavoisier ca pana acum am fost tinuti in nestiinta! :lol:
jonny_it

Mesajde gica » 15 Noi 2011, 12:14

jonny_it scrie:nea Gica tocmai a revolutionat chimia, sa ii fie rusine lui Lavoisier ca pana acum am fost tinuti in nestiinta! :lol:

jonny_it,am ceva treburi cateva ore dar voi calca cateaua de inima si iti voi arata ce trebuia sa inveti cand ai fost la scoala.Nu zic mai multe.Regret ca suntem pe paginile colegului Bunka si le murdarim,omul acesta va reusi in apicultura.
gica

Mesajde jonny_it » 15 Noi 2011, 12:37

gica scrie:
jonny_it scrie:nea Gica tocmai a revolutionat chimia, sa ii fie rusine lui Lavoisier ca pana acum am fost tinuti in nestiinta! :lol:

jonny_it,am ceva treburi cateva ore dar voi calca cateaua de inima si iti voi arata ce trebuia sa inveti cand ai fost la scoala.Nu zic mai multe.Regret ca suntem pe paginile colegului Bunka si le murdarim,omul acesta va reusi in apicultura.

Am inteles, nu e nici o graba, imi place sa invat lucruri noi. ;)
Pana atunci ma uit si eu putin sa vad ce a gresit Lavoisier in Legea conservarii masei substanțelor ("In cursul reactiilor chimice masa produsilor de reactie trebuie sa fie egala cu masa reactantilor").
Recunosc, nu am fost cel mai bun la chimie .. eu am fost cu matematica/informatica dar totusi ..

nea Gica, poti folosi pagina de aici daca vrei sa imi dai o explicatie cum obtii din 1 kg de miere 2 l de apa - viewtopic.php?f=15&t=698&start=144

Bunka, ne ierti? :roll:
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?