Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde lucky5strike » 19 Sep 2014, 00:02

Mai moralistule, nu uita ca apicultorii astia virtuali tin de cald... :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Dragos2006 » 19 Sep 2014, 00:05

precum trantorii in colonia de albine...
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 19 Sep 2014, 00:09

Doar atat? De-ai stii tu ce greutate au trantorii... trupe de elita...

Pacat ca-s acuma in tarc. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 19 Sep 2014, 08:08

Cum se pregatesc roii pe un corp de langstroth? Se restrange cuibul la fel ca la dadant? Ar fi interesant de dezbatut si asta.
Se poate trai si fara restrangerea cuibului daca nu practicam stimulari in primavara?
De ex. e mai comod pt. mine sa le dau completare cu sirop in toamna si sa le las sa se aranjeze cum vor ele fara sa mai umblu la rame.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde cosming » 19 Sep 2014, 16:12

hntrnth@mailinator.com scrie:Cum se pregatesc roii pe un corp de langstroth? Se restrange cuibul la fel ca la dadant? Ar fi interesant de dezbatut si asta.
Se poate trai si fara restrangerea cuibului daca nu practicam stimulari in primavara?
De ex. e mai comod pt. mine sa le dau completare cu sirop in toamna si sa le las sa se aranjeze cum vor ele fara sa mai umblu la rame.

Daca doar din comoditate faci asta - aka lene, fara alte argumente care sa sustina iernarea albinei nu prea o sa gasesti clienti pe subiect...dar de ce ai lasa rame goale sau rame cu miere neacoperite de albina te intreb eu?
cosming

Mesajde Adrian Galofteanu » 19 Sep 2014, 16:26

hntrnth@mailinator.com scrie:Cum se pregatesc roii pe un corp de langstroth? Se restrange cuibul la fel ca la dadant? Ar fi interesant de dezbatut si asta.

Intrebarile tale suna foarte complicat: 1. Cum pregatesc roii in stup Langstroth - vezi: Dan Margarit - are un film special pentru pregatirea roilor de iarna.

2. Ce treaba are strangerea cuibului cu stimularile de primavara?

Probabil ai vrut sa intrebi de "hraniri in primavara". Ceea ce doresti tu sa faci are doua taisuri. Sunt familii care se organizeaza bine si trec iarna fara probleme dar mai sunt unele care se organizeaza prost si chiar daca au hrana suficienta le poti gasi moarte de foame.
Ramele cu puiet tarziu de la mijlocul cuibului sunt cu hrama putina si in timpul iernii familia este obligata sa se deplaseze dupa hrana catre una din margini. Daca se termina hrana din partea respectiva si timpul afara este neprielnic deplasarii ghemului, acesta ramane blocat si moare de foame. De aceea noi trebuie sa depistam famiile acestea si sa intervenim prin inlaturarea acestor rame(de preferat scoase din stup), si inlocuirea lor cu rame cu coronite consistente.

De ce scoase din stup? Albina prefera ramele cu miere putina pentru ca aceste sunt mai "calde". Daca le punem la margine cu scopul ca albina sa care mierea catre cuib vom avea surpriza sa gasim cuibul deplasat catre aceste rame marginase. De multe ori gaseam la ultimul control cuib format dupa diafagma pe aceste rame. De asta, acum le scot si le tin pentru primavara.

Apicultura si comoditatea nu fac casa buna!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde andrei_calinescu » 19 Sep 2014, 16:42

In cateva cuvinte,

Stramtorarea nu e obligatorie, in nici un sistem.
Se face doar ca sa concentrezi hrana in zona ghemului.
La primele semne de frig, albina se strange pe ramele care-i convin drept cuib.
La 1 corp Langstroth, functie de zona, iarna, rasa si origine hrana, mai trebuie sa vii cu o turta in debutul lui februarie.
Mancare sa fie, caci coroana e mai subtire in cazul asta.
andrei_calinescu

Mesajde cosming » 19 Sep 2014, 17:21

Si totusi mai e ceva, molia care iarna moare la 0 gr.C dar toamna si primavara se poate instala in fagurii neocupati de albina. Autorul in 'Bolile si daunatorii albinelor', o carte pentru ograda fiecarui stupar, spune foarte clar de ce recomanda restrangerea cuibului. Se poate descarca si de pe net...free :D. Acum pentru o familie slaba, ramele in plus pot fi sursa de 'mucegaiuri' care la randul lor pot genera alte boli...
cosming

Mesajde andrei_calinescu » 19 Sep 2014, 17:25

Cosmin,

Omul a intrebat daca se poate si fara restrangere.
Dupa ce va vedea ce se intampla cu ramele dupa o iarna, acestea fiind neacoperite de albina, probabil isi schimba opinia.
Dar de iernat nestrans se poate, asta era intrebarea.
Cu consecintele de rigoare.
andrei_calinescu

Mesajde cosming » 19 Sep 2014, 17:38

andrei_calinescu scrie:Cosmin,

Omul a intrebat daca se poate si fara restrangere.
Dupa ce va vedea ce se intampla cu ramele dupa o iarna, acestea fiind neacoperite de albina, probabil isi schimba opinia.
Dar de iernat nestrans se poate, asta era intrebarea.
Cu consecintele de rigoare.

Ce bine ar fi daca s-ar putea....anul acesta m-am ales cu 70 de rame construite 30-1/2 si restul 1/1 acum sunt stivuite frumos cu acid acetic glacial in corpul de la baza intr-un 'stup' multietajat pe care l-as fi dorit cu albine :lol:
cosming

Mesajde Adrian Galofteanu » 20 Sep 2014, 10:18

cosming scrie:Si totusi mai e ceva, molia care iarna moare la 0 gr.C dar toamna si primavara se poate instala in fagurii neocupati de albina. Autorul in 'Bolile si daunatorii albinelor', o carte pentru ograda fiecarui stupar, spune foarte clar de ce recomanda restrangerea cuibului. Se poate descarca si de pe net...free :D. Acum pentru o familie slaba, ramele in plus pot fi sursa de 'mucegaiuri' care la randul lor pot genera alte boli...

Treaba asta cu gaselnita(molia) este mai mult o poveste in stupii cu albina dar este adevarat ca poate apare. Eu in 30 ani de stuparit am avut molii in stup cu albina o singura data, anul trecut cand a fost o iarna deosebit de blanda si lada era una cu o scandura cu inceput de putregai(acolo gaselnita este la ea acasa) si am avut multe rame mai vechi neocupate de albina=neglijenta!(gaselnita ataca foarte rar ramele noi).
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Mircea_63 » 20 Sep 2014, 10:42

Restrangerea are ca scop asigurarea unei bune acoperiri cu albina a ramelor pentru perioada iernarii in vederea creerii unui microclimat optim. Altfel spus, ramele neacoperite vor suporta alt microclimat (temperatura, umiditate, acces al altor posibile vietuitoare cu potential daunator), ceea ce duce la un risc crescut de aparitie a diverselor probleme nedorite in stup. Ramele acoperite vor fi protejate de catre albine, pe masura puterii lor si masura inversa vitregiilor.

Daca intelegi acest aspect si vizualizezi imaginar forma si structura ghemului de iernare, adica o forma ce tinde spre sfera, imbracata cu miere in forma asemanatoare unei caciuli, mai departe te descurci cu orice tip de stup in privinta restrangerii si a deciziei de restrangere (da sau nu).

De asemenea vei incerca sa indulcesti aceste "vitregii" prin izolare termica, evitarea curentilor de aer si asigurarea aerisirii. Un ghem mai strans va avea acces mai bun la hrana in orice moment de-a lungul iernii. Iernarea este dinamica, adica in schimbare de-a lungul iernii, hrana scade, uneori si ghemul scade. Aparitia unui nou puiet va duce la schimbarea radicala a vietii ghemului, puietul are nevoie de caldura, de aici cresterea consumului de hrana...
Cand le intelegi se simplifica totul, gasesti singur raspunsurile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde balasbebe » 21 Sep 2014, 10:14

Eu am corpuri in care tin ramele goale. Intre ele pun cate o folie, si cate 2-3 frunze de nuc. Deocamdata este destul de bine. Am grija su nu fie celule cu pastura.
balasbebe

Mesajde un OM » 21 Sep 2014, 10:31

La frunza de nuc, conteaza si locatia. De exemplu, la mine in sud, am facut deja experimentul, nu face fata. Poate in zonele cu temperaturi ceva mai mici ar fi suficiente cateva frunze de nuc.
un OM

Mesajde gica.mosu » 21 Sep 2014, 19:06

...Daca anul trecut era jale mari cu viepile(ac an am ff putine),in ac an e bai mari cu gaselnita=face prapad la greu,au intrat si in stupi cu albine....in fiecari seara pun 2-3 capcani cu miere(capacele) +apa si un pic de otet,dimineata gasesc cate 10-16 fluturi morti-ihecati :mrgreen: ...Mai greu e pt cei cu pavilioane 8-)
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Dragos2006 » 21 Sep 2014, 20:27

Gaselnita in stupii cu albine ??? Albina nu acopera toate ramele ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR