Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ce boala este aceasta?

Mesajde danman » 17 Sep 2014, 18:40

E mai mult decat atat. Mi s-a intamplat si mie toamna asta, inca nu am pierdut nici unul, dar cativa sunt ca si pierduti. Din stupi puternici cu matci bune de anul asta, au ajuns aproape depopulati complet desi matcile inca oua si au puiet. E VPA (Virusul Paraliziei Acute) sau poate chiar IAPV (varianta noua). Albinele se nasc afectate, unele fara aripi dar nu toate, si mor de foame izolate pe fundul stupului sau in afara lui (de aici si moartea cu trompa scoasa). Am tratat de varoua mai mult chiar decat in alti ani, am folosit chiar si acid formic pentru prima data vara asta, dar dupa cum am mai spus, anul acesta Varoua a avut o putere si o rezistenta deosebita care probabil a dus si la situatia de fata. In plus a fost un an cu lipsa mare de cules.... si poate si asta a contat. Nu stiu nici eu ce sa fac, am "familii" care desi n-au mirit inca, trebuie sa le unesc urgent sau sa risc sa iernez asa... dar nu cred ca au sanse si mi-e mai greu sa curat o lada moarta in iarna decat sa unesc. In plus e mai putin descurajant.... Am auzit si alti stupari cu care vorbesc si care s-au plans de depupulare desi nu stiu exact cauza, sunt aproape sigur ca e acelasi lucru.
danman

Mesajde Tavi » 19 Sep 2014, 17:47

Din ce cauze apare acest Virus si cm se poate trata sau macar preveni?
Tavi

Mesajde danman » 20 Sep 2014, 10:04

Apare (se pare) transmis de varoua, este un virus si afecteaza durata de viata a albinelor dar si capacitatea de zbor. De aici cred ca si depopularea pt ca o familie afectata va avea foarte putine albine sanatoase care lucreaza normal si multe altele parazite... care nu sunt in stare de nimic, unele n-au nici aripi, altele sunt paralizate de picioarele din spate sau de aripi, sunt mereu agitate, tremura si se misca de colo colo fara sa poata face efectiv nimic doar consuma si uneori sunt izgonite din stup. Durata de viata scazuta plus izgonirea lor duce probabil la depopulare. Am anul asta cateva familii afectate, culmea din cele mai bune care acum au ajuns la 2-3 rame de albina si au consumat si rezervele in mare parte. Tratamentele le-am facut chiar mai bine decat in alti ani, dar parerea mea e ca pentru paduchi anul asta a fost unul deosebit. Nici macar de paduchii de pe caine n-am scapat foarte usor, l-am tratat toata vara si inca cred ca mai are cativa. Din ce am studiat eu nu exista nici un tratament concludent. Doar cele gen Apivirol (antivirale) dar consider ca sunt apa de ploaie. Antibioticele nu au efect impotriva virozelor. Se spune (si se si intampla in alti ani) ca-si revin singure daca se scapa de acarieni, dar anul asta viroza a atacat mai tarziu asa incat degeaba mai tratam acum cand multe matci au incetat sau au redus ouatul, e greu de repupulat pana la intrarea in iarna. Nu ne ramane decat sa-i unim pe cei afectati intre ei si sa speram ca primavara si un cules bun le va ajuta sa se refaca, pt ca se pare ca lipsa culesului accentueaza efectele virusului. (Important e si tratamentul cu benzi pe timp de iarna)
danman

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE