Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde teinegru64 » 21 Sep 2014, 20:42

cornelioandanciu scrie:Anul asta in iulie la sfarsit am desfintat doi bezmetici in multietajati, mi-au ramas 60 de rame .Ce sa fac cu ele?Le-am pus al patrulea cat pe alti multietajati.Asa am scapat cu ele sa nu le atace gaselnita.Doar atat, ca de umplut cu miere anul asta la mine nu s-a pus problema...Poate la anul, daca ies cu ele in primavara.Le iernez la munte.Sansele sa ies cu ele in primavara ar fi cam de 40% .Asta este.Si daca raman spectator, tot o sa va citesc din cand in cand! :D

Nici frunza de nuc nu mai e cea fost.Daca 20 de ani a fost preferata mea...in acest an nu a mai facut fatza.Asa ca am pus bezmeticii la treaba... in lupta cu gaselnita. :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 21 Sep 2014, 21:08

Decat o frunza ie putin teiule.
Ieu pun rame toamna in lazii direct subt nucul batran si asa dovedesc molima .
Colea am sute si mi de frunze .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde teinegru64 » 21 Sep 2014, 21:38

Aicea gresesti.Toamna e bine sa le agatzi ..sus...in nuc. :lol: Asa au si albinele pom de iarna...
Se vede ca nu le ai cu mustile astea...Colea ...e locul ideal pentru soareci.Ori ai si pantru astia fo solutie. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde 7Rame » 21 Sep 2014, 22:15

7Rame scrie:
gica.mosu scrie:....7Rame,sa'nteleg ca la voi in vest acum incepe anul apicol,vb de 3-400 gr/zi si parca prin iunie intreba-i colegi care iti ofera un borcan de miere....ei bine,vin la baile Herculane pe 15 oct si te pot ajuta la extras :D

gica.mosu, nu am zis ca am facut miere anul asta, pentru ca nu a fost cum as fi vrut.
Intr-adevar, "ceream colegilor" un borcanel, esantion de miere, aratandu_mi oarecum frustrarea fata de ce s-a intamplat in acest an apicol.
Pentru ca vad ca s-a dat startul la video, si lumea are mai mult timp, PROMIT forumistilor ca vin cu ceva filme si de la mine, asteptand desigur comentariile lor. Numai ca trb sa le fac.
Lasa draqu mosule, vii la un pahar de vorba, pentru ca nu vreau sa rup ramele pe frigul ala in centrifuga! :D
Sau poate ne intalnim la Bai, unde vin si eu sa-mi repar cocoasa...
Legat de culesul de toamna, inclusiv ieri, inainte de ploaia asta, pica miere din ramele de cuib, iar stupii arata foarte bine.
Oricum, m-am simtit in acelasi oala cu cel cu 3 rame/12, si va trebui sa demonstrez contrariul.
Va pup!

Uite ca am reusit si cu ceva filme. Greu dar am reusit. Nu aveti de ce sa va plictisiti.
Partea I continuarea dupa
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 21 Sep 2014, 22:21

Partea II-a
7Rame

Mesajde 7Rame » 21 Sep 2014, 22:23

Aici inainte, mai de dimineatza, se poate vedea si acoperirea mai buna, albina fiind "pe stup"
Scuzati cred, pe mama mea, e batrana.

7Rame

Mesajde nae » 21 Sep 2014, 22:42

7Rame scrie:Uite ca am reusit si cu ceva filme. Greu dar am reusit. Nu aveti de ce sa va plictisiti.

http://youtu.be/GM80d6ALzOc

''Nepoate'' cand ai facut filmele ?,la netul meu nu reusesc sa vad un film in 3 zile cap-coada = sa stiu daca ma sinucid au ba (din 25 iulie pana acum am depasit 1600 Kg de energetic si mai au nevoie :( )
1 SARUT MANA bunicii .
2 Am vazut putin , pe sarite , daca e cu ceva vreme in urma e frumos , daca e acum .. sun la 112 .
nae

Mesajde 7Rame » 21 Sep 2014, 22:49

nae scrie:
7Rame scrie:Uite ca am reusit si cu ceva filme. Greu dar am reusit. Nu aveti de ce sa va plictisiti.

http://youtu.be/GM80d6ALzOc

''Nepoate'' cand ai facut filmele ?,la netul meu nu reusesc sa vad un film in 3 zile cap-coada = sa stiu daca ma sinucid au ba (din 25 iulie pana acum am depasit 1600 Kg de energetic si mai au nevoie :( )
1 SARUT MANA bunicii .
2 Am vazut putin , pe sarite , daca e cu ceva vreme in urma e frumos , daca e acum .. sun la 112 .

AAA, Dl Nae, ma gandesc ca puteti aprecia exact data dupa....flora. Dupa buruieni. Exact 20 septembrie, adica ieri.
Si da, trebuie sa sun, eu sau dv, la 112, ca altfel nu-i mai scot de acolo, decat cu elicopterul! Eventual vin cu suportii, pt iernat.
Apocalipsa dupa codul de inundatii de sapt trecuta din Oltenia. Ati vz pe la stiri, Orsova..Ieselnita...samd
7Rame

Mesajde Adi Hodis » 22 Sep 2014, 04:43

7Rame scrie:Aici inainte, mai de dimineatza, se poate vedea si acoperirea mai buna, albina fiind "pe stup"
Scuzati cred, pe mama mea, e batrana.

Vasile, nu te-ai gandit tu ca o sa vina apa pe canalul acela ... dar sa stii de-acum, ca locurile mai joase sint pericol in caz de ploi abundente si alegi locuri mai înalte.
Acolo daca mai creste apa ... chiar ca o pațeste stupii. Eu i-as muta de acolo.

Anul asta ai avut parte de noroaie la greu ... dar parca tu le cam cauti.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde 7Rame » 22 Sep 2014, 07:54

Adi, niciodata nu am vz asa ceva acolo! Au fost peste 150l/m2. Nici prin cap nu-mi trecea ca apa, cara imi va inunda stupii, va depimde de decizia celor de la baraj, de a deversa MASIV. Crede-ma, ma uit in jur cand arunc stupii din masina, ca era s-o patesc rau pe la un S2.
7Rame

Mesajde proapis13 » 22 Sep 2014, 09:21

Cind au fost inundatiile la Orsova si Ieselnita la Devesel,pluviometrul a inregistrat in 3 zile peste 250l/mp :shock:
Canalele magistrale sun full de apa iar intre localitatile Devesel,Bistret,Burila si Jiana unde pe timpuri erau balti si mlastini pina sa se faca asecarile apa refuza sa mai intre in pamant....La Izvorul Frumos,in fantana unui prieten de la ploile alea ii curge incontinuu apa printre tuburi - s-a saturat pamantul de apa... :!:
Bine ca nu am dus stupii unde i-am avut anul trecut ca nu-i mai luam pana la primavara ...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 22 Sep 2014, 09:53

Lasa bre ploile ca astea vin si trec, io stau de-o saptamana cu niste stupi gata legati de transport insa nu pot intra sa-i incarc ca raman imprins, important e ca este goanga in lada, stii cum e... cand intri cu ei buni la iernat macar ai sperante pentru anul viitor, daca ai fi intrat cu niste matzi si moralul se ducea naibii, cu cine puteai sa te astepti sa faci treaba in primavara ???
Uite ce usoara e pregatirea pentru iernat cand geme lada de albina... ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde 7Rame » 22 Sep 2014, 10:46

Ani de zile nu am vazut aici, unde-i am, gram de apa. Problema mea e ca drumul de acces este de fapt un ...rau.
Din cauza canalelor, care cred, corespund cu Dunarea undeva, si care are nivel enorm, apa cred ca vine si nu mai are unde intra.
Nu am lucrat niciodata la ei descult, si in namol pana la glezna. Uita-te unde scuturi, nu ai pe ce sprijini samd.
Proapis stie zona, sunt portiuni de hectare cu luciu de apa, zona Jiana Scapau Devesel, Burila Mare.
Maine incerc sa-i scot, am convocat vreo...15 oameni si un tractor. Si camionul, normal.

Interesanta pozitia lor, a goangelor, parca nimik nu s-ar fi intamplat. daca-ar sti ele...
Asta-i boala fratilor, ascultati-ma ce va spun, undeva se va sfarsi nasol, la un moment dat. La niste ani. :!:
7Rame

Mesajde Dragos2006 » 22 Sep 2014, 11:12

Stai linistit ca la tine sigur incepe sa scada apa deoarece a inceput sa creasca in partea Brăilei . ;)
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde TDI » 22 Sep 2014, 11:12

La voi nu se mai sfârșesc ploile, la noi crăpăturile sunt asa de mari de poti baga mana.
Tot o boala si asta.
TDI

Mesajde cosming » 22 Sep 2014, 11:28

cornelioandanciu scrie:
Adrian Galofteanu scrie:
cosming scrie:Si totusi mai e ceva, molia care iarna moare la 0 gr.C dar toamna si primavara se poate instala in fagurii neocupati de albina. Autorul in 'Bolile si daunatorii albinelor', o carte pentru ograda fiecarui stupar, spune foarte clar de ce recomanda restrangerea cuibului. Se poate descarca si de pe net...free :D. Acum pentru o familie slaba, ramele in plus pot fi sursa de 'mucegaiuri' care la randul lor pot genera alte boli...

Treaba asta cu gaselnita(molia) este mai mult o poveste in stupii cu albina dar este adevarat ca poate apare. Eu in 30 ani de stuparit am avut molii in stup cu albina o singura data, anul trecut cand a fost o iarna deosebit de blanda si lada era una cu o scandura cu inceput de putregai(acolo gaselnita este la ea acasa) si am avut multe rame mai vechi neocupate de albina=neglijenta!(gaselnita ataca foarte rar ramele noi).

Anul asta in iulie la sfarsit am desfintat doi bezmetici in multietajati, mi-au ramas 60 de rame .Ce sa fac cu ele?Le-am pus al patrulea cat pe alti multietajati.Asa am scapat cu ele sa nu le atace gaselnita.Doar atat, ca de umplut cu miere anul asta la mine nu s-a pus problema...Poate la anul, daca ies cu ele in primavara.Le iernez la munte.Sansele sa ies cu ele in primavara ar fi cam de 40% .Asta este.Si daca raman spectator, tot o sa va citesc din cand in cand! :D

Nu ramai spectator Cornele, chiar si pe 3-4 intervale de n-o fi gerul Bobotezii toata iarna, ai sa iesi in primavara cu ele. Adrian eu am devenit asa mai prudent cu fluturii astia. Am iernat anul trecut si cu rame in plus in stup fara diafragma si m-am ales cu umiditate si inceput de ígrasie' :mrgreen: Sa ma vezi cu un spaclu mic cum curatam verzitura pe laterala opusa ghemului si asta noroc cu vremea prin februarie; nu recomand sunt greselile mele nu le mai repet(oare:D). Cu fluturi nu m-am ales dar in zonele cu cultura de porumb unde omul depoziteaza, in locuri mai mult sau mai putin adecvate, coceni sau chiar si malai iar noi ne nimerim in zona cu stupi, sansele sa se dezvolte molia sunt mari. Poti sa pui si mama acidului acetic daca esti langa sacu' plin de fluturi cu ramele depozitate ori langa hambaru'/depozitu'/patulu' plin cu coceni de nu stiu cand a lu' vecinu' ai molie. Un mic roisor care si-a construit cativa fagurasi sub plasa unui(antivarroa...hmmmm) stup a luat calea padurii sau cine stie unde s-a dus; cert e ca a lasat vreo 5 fagurasi iar unul din ei avea 7-8 celule in linie cu plasa aceea alba specifica molie. N-o fi atractia mare catre fagure nou dar in lipsa de vechi se cuibaresti si asa :mrgreen:
cosming

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR