Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: ME versus MER

Mesajde gica » 14 Noi 2011, 11:31

amadeusmbi scrie:Corect, ca eficienta e f bine sa ai aceeasi rama insa daca privim teoretic problema, n-ar fi mai bine pt familie (zona de ponta cel putin) un fagure continuu (ca in natura)? Dar asta e alta discutie.
Strict la subiect, imi place f mult ideea de MER insa ma incurca putin ruperea cuibului (exact ce intreba dl. Bunka). Rama cu speteaza redusa cred ca e solutia.
Cu respect!

Colegule,raspunsul este in intrebare.Hai sa dezvolt putin.
In 1986 din motive de pastoral am stat in spital cam o luna.Neavand ce face am luat la recitit tot ce aveam pe atunci.Dupa luna asta de spital am inceput sa inteleg cat de cat ce este intr-un stup.
Trec peste multe si voi scrie la obiect.
Daca incepand cu 1 iulie nu mai pui mana pe corp la ME sau MER albinele vor uni fagurii intre corpuri si vom avea ceva gen fagure continuu.Rama cu speteaza redusa la 15 mm faciliteaza acest lucru.Tot ce trebuie facut ca lucrurile sa mearga bine se fac in mai si iunie.La 1 iulie stupul sa aiba 8 rame de puiet,matca corespunzatoare si spatiu suficient pentru rezerve (2 corpuri la ME sau 3 la MER) sau corpuri de recolta daca se fac culesuri de vara.In rest nimic.De la 1 august rezerve,tratamente si gata.
gica

Mesajde andrei_calinescu » 14 Noi 2011, 18:05

Adi Hodis scrie:Si o rama din cat III de la alta familie.
Se vede cata miere este capacita, dar mai are si necapacita.
Ghemul cuprinde si acest cat, asa ca urcarea cuibului nu va fi ampiedicata de spatiul liber dintre caturi respectiv rame.

Adita, aicea sade dichisu'.
Cuibul sa "muste" si catul 3. Asta presupune sa ai celule libere pe ramele din catul 3.
Ai spus tu odata aspectul asta.
Intrebarea mea e : cum faci tu sa te asiguri mereu de acele celule libere in catul 3 (spuneai tu chiar un rand doua de celule e suficient).
Cum facem daca catul 3 e full cu rezerve? Atat de full ca nu ai acele celule libere?
Nu e intrebare incuietoare, chiar sunt curios, deoarece ca si la Dadant, in caturi deseori totul e plin cu miere capacita.
andrei_calinescu

Mesajde valter » 14 Noi 2011, 18:31

Aceasta intrebare i-am pus-o si eu de curand.
In schimb am intrebat ceva de genul ''daca descapacim in septembrie cateva randuri de celule...putem realiza ''scopul propus''.

Adi a confirmat.
E adevarat ca trebuie sa trecem macar o data prin catul trei cu furculita de descapacit.Da merita.
valter

Mesajde gica » 14 Noi 2011, 18:52

gica scrie:Daca incepand cu 1 iulie nu mai pui mana pe corp la ME sau MER albinele vor uni fagurii intre corpuri si vom avea ceva gen fagure continuu.Rama cu speteaza redusa la 15 mm faciliteaza acest lucru.Tot ce trebuie facut ca lucrurile sa mearga bine se fac in mai si iunie.La 1 iulie stupul sa aiba 8 rame de puiet,matca corespunzatoare si spatiu suficient pentru rezerve (2 corpuri la ME sau 3 la MER) sau corpuri de recolta daca se fac culesuri de vara.In rest nimic.De la 1 august rezerve,tratamente si gata.

Eu cred ca aici este rezolvarea.La ME aceasta este.
gica

Mesajde andrei_calinescu » 14 Noi 2011, 20:01

valter scrie:Aceasta intrebare i-am pus-o si eu de curand.
In schimb am intrebat ceva de genul ''daca descapacim in septembrie cateva randuri de celule...putem realiza ''scopul propus''.

Adi a confirmat.
E adevarat ca trebuie sa trecem macar o data prin catul trei cu furculita de descapacit.Da merita.

Mon papa Valter,
La asta ma gandisem si eu ca solutie.
O gandeam drept solutie profana, caci include lucru manual.
Dar nu ne putem abate nicicand de la lucrurile sfinte.
Ei, daca e doar un raz mic cat e gura daltii pe o parte si alta de fiecare rama din catul 3 , nu e mult lucru manual.
andrei_calinescu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Noi 2011, 20:05

[quote="gica"]
Daca incepand cu 1 iulie nu mai pui mana pe corp la ME sau MER albinele vor uni fagurii intre corpuri si vom avea ceva gen fagure continuu.Rama cu speteaza redusa la 15 mm faciliteaza acest lucru.

nea Gica citind ce ai scris dumneata mi s-a aprins un beculet !!! s-ar putea sa fie o prostie dar incepatorii au imaginatie bogata si experienta saraca !!!
ce-ar fi daca de la 1 iulie cum ai zis dumneata las un cat de 1/2 cum le am eu peste cuib si il las asa pana primavara ??? unesc oare albinele ramele ???
ramele din catul de peste cuib sa fie obligatoriu de aceeasi latime ca si ramele din cuib ca sa fie suprapuse perfect !!!
celalalt sau celelalte caturi care le-as pune peste primavara sa fie cu rame late ( eu am de 45 mm ) !!!
unul dintre dezavantaje ar fi ca as avea 3 tipuri de rame ceea ce nu e prea bine !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 14 Noi 2011, 20:32

Deci, din experientza mea ... dupa extractia de la floarea soarelui ( marele cules de odinioara ) ... catul extras, e mai benefic sa fie pus sub cuib.
Astfel catul cu puiet ajunge sus si pe parcursul culesului de intretinere, in cursul lunii august si septembrie, rezervele pt. iernat se realizeaza pe masura eclozionarii puietului.
Se stie ca in perioada respectiva, albinele depoziteaza nectarul preponderent deasupra si in jurul puietului.
Sint rare cazurile de culesuri atit de abundente in perioada respectiva incat sa umple full catul de recolta.
Totusi, la exceptii se poate interveni cu un cutzit pe sub ramele centrale ori cu furculitza.

Cea mai importanta actiune este catul pus sub cuib si culesul de intretinere ... + interventia cu stimulare ( NU complectare ) daca dispare culesul.Arata cantarul evolutia.

Cladirea fagurashilor intre ramele superioare si inferioare, de care zice nea Gica, se infaptuieste daca distanta respectiva este mai mare de 8 mm. Si la aceasta limita se mai cladeste dar foarte putin, nesemnificativ. Am postat poze care demonstreaza realitatea.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 14 Noi 2011, 20:38

andrei_calinescu scrie:...
Ei, daca e doar un raz mic cat e gura daltii pe o parte si alta de fiecare rama din catul 3 , nu e mult lucru manual.

Andrei ... NU de fiecare rama ... doar cateva din centru, 3; 4 rame ... deoarece va fi un varf de ghem pe acea zona.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde AndreiRN » 14 Noi 2011, 20:43

MER - prea mult lemn si munca aproape dublu.
AndreiRN

Mesajde andrei_calinescu » 14 Noi 2011, 21:21

Adi Hodis scrie:
andrei_calinescu scrie:...

Andrei ... NU de fiecare rama ... doar cateva din centru, 3; 4 rame ... deoarece va fi un varf de ghem pe acea zona.

Ai perfecta dreptate
andrei_calinescu

Mesajde jenica67 » 14 Noi 2011, 21:25

Vin si eu cu o propunere, auzita de la un stupar mai batran, dar neverificata. Este adevarat, ca pentru cei cu multi stupi, poate nu este interesanta, necesitand o lucrare suplimentara. Pentru trecerea mai usoara, intre cele doua corpuri se pot face din 2-3 fasi, din resturi de foita FA un profil in V, care la impachetare, se poate pune pe corpul de jos, in centru ca punti paralele si care poate facilita foarte usor, trecerea ghemului de albine.
jenica67

Mesajde florinapi » 14 Noi 2011, 23:12

La o distanta corecta intre caturi nu ar trebui sa apara probleme la urcarea in catul superior.In 10ani in care am avut si stupi ME o data mi-a murit o familie.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Bambucha » 20 Noi 2011, 13:52

25 de ani de experienta cu sistemul MER. In mare parte se aplica si la alt nivel chit ca nu e musai totul de luat de bun, in principiu sunt linii clare in conduita pe intregul sezon. Mie imi suna interesant, se poate traduce cu google translate.

http://www.imkerbund.at/netautor/napro4/wrapper/media.php?id=%2C%2C%2C%2CZmlsZW5hbWU9ZG93bmxvYWQlM0QlMkYyMDEwLjExLjE2JTJGMTI4OTkwMTc3Ni5wZGYmcm49T2JlcnJpc3Nlcl9Xb2xmZ2FuZ19GQkEyMDEwX2tvcnJpZ2llcnRfQmxvY2tzYXR6Xzk2ZHBpLnBkZg%3D%3D.

Lectura placuta!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 20 Noi 2011, 14:51

AndreiRN scrie:MER - prea mult lemn si munca aproape dublu.

Sunt de aceeasi parere, numai daca te gandesti cat spatiu este ocupat de speteze superioare si inferioare ..e mult prea mult lemn, prea putin fagure ori albinele nu de tamplarie au nevoie ci de fagure..personal cred ca compromisul intre posibilitatea de interventie mai profunda si la obiect in stup si ceea ce au nevoie albinele efectiv este mult prea mare, prefer sa fiu eu ceva mai "ocupat" vb vine de fapt muncesc mai putin, si albinele sa nu fie stingherite.
Mai cred ca interventiile in cuib trebuie sa fie cat mai putine spre zero, adica de ce sa fac 7 rotatii de caturi de 1/2, de ce sa-mi dau de lucru, si sa zapacesc albina, las-o sa se dezvolte natural, nu interveni si cu 1-2 interventii punctuale ai rezolvat niste situatii complicate care pot aparea, si cu asta cam tre sa rezolvi totul la o colonie.
La un numar mare de colonii trebuie sa reduci interventiile pe colonie si sa fie la fix facute,nimic in plus sau fara rost..in rest, mult lucru mecanizat, deplasari in pastoral si extras, de fapt aici trebuie insistat, sa poti intretine multi, sa poti sa incarci si sa descarci si sa transporti multi cu cat mai putin efort, sa poti sa extragi mult intr-un timp cat mai redus si cu cat mai putina forta de munca.
Daca facem comparatie intre stupinele de la noi si cele din Australia Canada SUA, vom vedea ca suntem deficitari la capitolul mecanizare, capacitate de transport si extractie si la numar de colonii intretinute.
Fiecare isi trage singur concluziile!
Personal ma gandesc la un tractoras cu un incarcator frontal situatie adoptata de un italian descrisa in cartea "Apicultura Structuri Logistica Organizare" tractorasul este transportat pe o remorca tractata in spatele camionului sau dupa un 4*4 puternic, in camion sa fie doar stupi, camionul sa fie inchiriat si sa fie dotat si cu macara pt ca sa existe varianta 2 de descarcat incarcat, tractorul are mobilitate buna in teren si se pot imprastia paletii in teren mai departe de locul unde are acces camionul, se poate folosi camion cu remorca numai pt stupi, varianta inchirierii ramane cea mai eficienta din toate punctele de vedere.
Pt extractie, in primul rand o centrifuga performanta, izgonitore si suflator de albine pt diversificarea optiunilor de lucru functie si de numarul de caturi disponibile.
Tractorasul fiind omologat ca utilaj agricol are acces pe drumurile publice in timp ce un motostivuitor nu fapt ce poate avea o anumita importanta...in unele situatii.
Am deviat de la subiect! :mrgreen:
BUNKA

Mesajde andrei_calinescu » 23 Noi 2011, 19:34

BUNKA scrie:
AndreiRN scrie:MER - prea mult lemn si munca aproape dublu.

Sunt de aceeasi parere, numai daca te gandesti cat spatiu este ocupat de speteze superioare si inferioare ..e mult prea mult lemn, prea putin fagure ori albinele nu de tamplarie au nevoie ci de fagure..personal cred ca compromisul intre posibilitatea de interventie mai profunda si la obiect in stup si ceea ce au nevoie albinele efectiv este mult prea mare, prefer sa fiu eu ceva mai "ocupat" vb vine de fapt muncesc mai putin, si albinele sa nu fie stingherite.
Mai cred ca interventiile in cuib trebuie sa fie cat mai putine spre zero, adica de ce sa fac 7 rotatii de caturi de 1/2, de ce sa-mi dau de lucru, si sa zapacesc albina, las-o sa se dezvolte natural, nu interveni si cu 1-2 interventii punctuale ai rezolvat niste situatii complicate care pot aparea, si cu asta cam tre sa rezolvi totul la o colonie.
La un numar mare de colonii trebuie sa reduci interventiile pe colonie si sa fie la fix facute,nimic in plus sau fara rost..in rest, mult lucru mecanizat, deplasari in pastoral si extras, de fapt aici trebuie insistat, sa poti intretine multi, sa poti sa incarci si sa descarci si sa transporti multi cu cat mai putin efort, sa poti sa extragi mult intr-un timp cat mai redus si cu cat mai putina forta de munca.
Daca facem comparatie intre stupinele de la noi si cele din Australia Canada SUA, vom vedea ca suntem deficitari la capitolul mecanizare, capacitate de transport si extractie si la numar de colonii intretinute.
Fiecare isi trage singur concluziile!
Personal ma gandesc la un tractoras cu un incarcator frontal situatie adoptata de un italian descrisa in cartea "Apicultura Structuri Logistica Organizare" tractorasul este transportat pe o remorca tractata in spatele camionului sau dupa un 4*4 puternic, in camion sa fie doar stupi, camionul sa fie inchiriat si sa fie dotat si cu macara pt ca sa existe varianta 2 de descarcat incarcat, tractorul are mobilitate buna in teren si se pot imprastia paletii in teren mai departe de locul unde are acces camionul, se poate folosi camion cu remorca numai pt stupi, varianta inchirierii ramane cea mai eficienta din toate punctele de vedere.
Pt extractie, in primul rand o centrifuga performanta, izgonitore si suflator de albine pt diversificarea optiunilor de lucru functie si de numarul de caturi disponibile.
Tractorasul fiind omologat ca utilaj agricol are acces pe drumurile publice in timp ce un motostivuitor nu fapt ce poate avea o anumita importanta...in unele situatii.
Am deviat de la subiect! :mrgreen:

Bunka,

In cazul in care folosesti suflatorul care este excelent, nu mai ai nevoie de izgonitoare. Reprezinta material in plus si o operatie in prealabil, de instalare a acestora.
Suflatorul e exceptional intr-adevar.
Deci vei aborda pe viitor implementarea ME-ului, exploatat cu cel putin 2 corpuri ptr cuib si caturile de stransura aferente.
Corpurile de cuib le vad neinversate personal, deoarece in cel putin 2 corpuri ME e destul spatiu ca matca sa-si faca treaba linistit.
Concluzia cu lipsa de necesitate a inversarii la noi am tras-o dupa experientele d-lui Gica. Diferenta e intre exploatarea ME-ului expusa scolastic si cea de pe teren.
D-l Gica ne-a pus coada la cireasa pentru ME.
andrei_calinescu

Mesajde cristi-serban » 24 Noi 2011, 09:55

Eu la mer folosesc rame cu latul superior si inferior cu grosimea de 12mm si latimea de 20mm.Albinele cand cladesc prelungesc fagurele la latul superior pe laterale si astfel nu mai trebuie acele limbi de ceara sa poata circula intre caturi, este ca si cand ar fi un fagure intrg.Mentionez ca distanta dintre latul superior si cel inferior din catul de sus este de max 8mm.
cristi-serban

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR