Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ce pot face cu un stup gasit cu albine doar pe 3 rame?

Mesajde jenica67 » 30 Iun 2014, 09:38

Numarul de albine nu poate sa creasca brusc, deoarece matca nu oua, decat atat cat puiet, pot sa acopere albinele din stup. Da-le sirop in continuare fara probleme, ca acel sirop se va transforma incet, incet in puiet. In pus, o familie de albine trebuie sa aiba in cuib, cel putin 6-7 kg de miere, ca sa se dezvolte normal. Siropul ce il dai, nu va fi o pierdere pentru tine, ci un avantaj, ca vei avea o familie ce va intra in toamna puternica, cu sanse foarte mari de a trece iarna. Poate nu ar fi rau sa faci un tratament acum, ca nu se stie ce au primit de la vechiul stapan, iar daca sunt capusite de varoua, aceasta le va reduce durata de viata, ceea ce duce la o crestere lenta a numarului de albine.
jenica67

Mesajde tirasoft » 30 Iun 2014, 10:59

Mersi nea Jenica , mi-ai mai redat speranta. (Eu le hranesc de 20 zile)

O sa studiez acuma cum se recunoaste daca au varoua si cum se face un tratament si cand.

In ceea ce priveste ouatul pe masura cantitatii de albina ce poate sa aiba grija de puiet , partea creierului meu care se ocupa cu calcule matematice imi spune ca ouatul va creste in timp in mod exponential , adica cu cat e mai multa albina, cu atat mai mult se va oua matca :D

Am terminat Apinvertul mostenit la preluare , am facut sirop invertit dupa o reteta pe net, am pus si protofil oleaca , sper ca va merge in continuare si cu asta....

Daca tot povestesc , mai am o nedumerire (si o polemica cu nevasta-mea) :
1.in stup sunt acuma 8 rame. E bine sa las in stup si ramele (cladite) fara albina pe ele sau nu
2.e bine sa fie si o rama claditoare sau nu ?
tirasoft

Mesajde proapis13 » 30 Iun 2014, 14:17

TU,pune mana pe o carte despre apicultura si asculta de muiere ca in cazul asta are dreptate ; o sti ea ce o sti :lol:
Ce sa faci cu rama claditoare in stupul cu 4 rame ???...si ce sa faci cu ea dupa aceea?????
Ramele construite lasa-le in cuib si nu mai cotrobai toata ziua in stup,daca e cules si regina tanara
o sa ai surpriza ca pina la toamna sa le ai pline cu miere si puiet.Pina atunci te mai documentezi
si te familiarizezi cu termenii apicoli.... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde tirasoft » 30 Iun 2014, 18:18

proapis13 scrie:TU,pune mana pe o carte despre apicultura si asculta de muiere ca in cazul asta are dreptate ; o sti ea ce o sti :lol:
Ce sa faci cu rama claditoare in stupul cu 4 rame ???...si ce sa faci cu ea dupa aceea?????
Ramele construite lasa-le in cuib si nu mai cotrobai toata ziua in stup,daca e cules si regina tanara
o sa ai surpriza ca pina la toamna sa le ai pline cu miere si puiet.Pina atunci te mai documentezi
si te familiarizezi cu termenii apicoli.... ;)

Da, mersi de incurajari. EU, intre timp da, am cateva carti de pe net si citesc , cum ar fi "Stuparitul nou" de Hristea si "Manualul apicultorului" . Totusi, evenimentele din unicul meu stup se desfasoara din pacate mai rapid decat ritmul meu de invatare. (din cate am inteles trebuie vreo 2-3 ani pt a te pricepe cat de cat). Pana atunci , mai intreb pe forum.

PS . In stup am intrat la intervale de 2 sapt aprox. Hranirea o fac cu sirop prin hranitorul palarie in podisor.
tirasoft

Mesajde proapis13 » 30 Iun 2014, 18:38

tirasoft scrie:
proapis13 scrie: Ce sa faci cu rama claditoare in stupul cu 4 rame ???...si ce sa faci cu ea dupa aceea?????

... intre timp da, am cateva carti de pe net si citesc , .....
evenimentele din unicul meu stup se desfasoara din pacate mai rapid decat ritmul meu de invatare. .

Daca informatia este prea multa si greu de asimilat fara un invatator mergi pe etape
de exemplu,in toate cartile sunt capitole in care se trateaza Lucrarile de sezon
Parcurgi capitolul respectiv si o sa gasesti raspunsul
Nu mi-ai raspuns la intrebarile adresate mai sus ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde tirasoft » 01 Iul 2014, 15:16

Uite poze cu cele 3 rame din stup : https://onedrive.live.com/redir?resid=2 ... 8E2C%21768

Numele pozei = Nr. ramei (1 st, 1 dr, 2 st .... etc)
tirasoft

Mesajde jenica67 » 01 Iul 2014, 16:46

Ajuta-l, ca incepe sa se dezvolte.
jenica67

Mesajde FLORINELU » 08 Iul 2014, 16:17

nu te supara ,dar ramele acelea sant prea negre,mult prea negre,eu unul nu le-as tine in stup,incearca sa le schimbi.
FLORINELU

Mesajde tirasoft » 24 Aug 2014, 21:12

FLORINELU scrie:nu te supara ,dar ramele acelea sant prea negre,mult prea negre,eu unul nu le-as tine in stup,incearca sa le schimbi.

ok , am inteles.

DAR , la mine in stup ramele negre , sunt tocmai cuibul si rama de dupa cuib cu rezerva miere si pastura. Cum fac sa le schimb?
tirasoft

Mesajde vlad » 24 Aug 2014, 23:22

nu mai faci nimic . lasa-le acolo pana la primavara. abia atunci incepi sa cresti f.a. langa ele , dar aceea e alta poveste . acum grija ta trebuie sa fie puiet cat de mult si rame cat mai pline
vlad

Mesajde tirasoft » 29 Sep 2014, 13:29

Incep cu multumiri pentru cei cu experienta care m-au indrumat aici cu sfaturi si povete utile.

In pline pregatiri de iernare a albinelor , am supararea de a anunta aicea , ca , unicul stup de albine pe care il am in grija din vara, nu a crescut cantitatea de albina asa cum ar fi trebuit , desi , i-am facut hraniri continue de stimulare cu zahar invertit .

Banuiesc ca matca e slaba . (?)

Oricum , eu , totusi am continuat cu oarece speranta sa impachetez pt iarna pe 4 rame , voi izola f bine stupul cu polistiren de 10cm , da' de ies cu albinele din iarna . Am pregatit si o turta pe care o voi pune de Craciun.

INTREBARE :

Am sanse sa scot albinele din iarna daca sunt asa putine (pe vreo 3-4 rame ) ?
Fişiere ataşate
Stup restrans pt iarna.jpg
tirasoft

Mesajde Florin Dobre » 29 Sep 2014, 14:00

Daca ai 3-4 rame bine acoperite cu albine, sansele sunt mai mici dar se poate.
Daca sunt albine pe vre-o 3-4 rame, sansele tind spre zero.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 29 Sep 2014, 14:04

...daca faci ce-ai scris mai jos, sansele scad sub zero.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde tirasoft » 29 Sep 2014, 14:15

alt stupar scrie:...daca faci ce-ai scris mai jos, sansele scad sub zero.

poti explica mai exact ?
tirasoft

Mesajde BogdanU » 29 Sep 2014, 14:31

Cred ca la faza cu turta s-a referit, asa-i ?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde CORNEL V. » 29 Sep 2014, 14:46

Florin Dobre scrie:Daca ai 3-4 rame bine acoperite cu albine, sansele sunt mai mici dar se poate.
Daca sunt albine pe vre-o 3-4 rame, sansele tind spre zero.

In toamna am bagat doua roiuri pe trei intervale ...au fost facute mai tarziu...la salcam le-am pus catul ,dar n-au avut ce culege :evil:
Se poate,dar trebuie tinut cont de mai multi factori...calitatea matcii,aportul de polen,stimulare,priceperea stuparului s.a
CORNEL V.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR