Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 20:08

Nu esti singurul Nae!
Si eu iernez pe 3 rame...cativa. Dar acolo sunt 3 rame de albina, nu albine pe rama.
Stiu ca pare rusinos dar anul acesta am avut doi astfel de roi iernati pe 3 rame care la salcam ajunsesera pe 20 de rame. Au fost ajutati inaintea rapitei cu cate o rama de puiet(cu albina aferenta).
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde igo1 » 01 Oct 2014, 20:53

Florin Dobre scrie:Nu esti singurul Nae!
Si eu iernez pe 3 rame...cativa. Dar acolo sunt 3 rame de albina, nu albine pe rama.
Stiu ca pare rusinos dar anul acesta am avut doi astfel de roi iernati pe 3 rame care la salcam ajunsesera pe 20 de rame. Au fost ajutati inaintea rapitei cu cate o rama de puiet(cu albina aferenta).

Nu sunt albine pe 3 rame ci sunt pe 5. Din discuția voastră am înțeles că nu trebuie sa îmi. Fac griji. Mâncare au destula. Și. Mai am și rame cu miere la rezerva.
igo1

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 21:00

Eu ma refeream la cei doi roi ai mei despre care povesteam. Iernez cate 3-4 mititei dinastia bine stransi...pentru regine. Daca nu-i cazul sa fie folositi, ii ajut in primavara cu popor de la familiile mai musculoase.
Tu stii cel mai bine cata albina ai si cata papica ai in ei. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 01 Oct 2014, 21:05

Florin Dobre scrie:Daca nu-i cazul sa fie folositi, ii ajut in primavara cu popor de la familiile mai musculoase.

Si e buna metoda asta ? Adica sa slabesti o familie puternica pentru un roi pe care l-ai putea unifica cu altul, la fel de slab ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 21:16

Nici n-am zis ca ar fi buna metoda...e doar o varianta. Da, ii mai unific si intre ei.
Dar de regula am si familii care iau avans considerabil...astora le mai pun frana. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 01 Oct 2014, 21:31

Eu doar am intrebat.
Anul asta am invatat o chestie de la un om: daca vreau miere, am nevoie de minim 15 rame de albina. Din 148 de familii, a facut 70 inainte de rapita. Per total, a scos 11800kg miere. N-a vrut sa zica la nimeni, ca nu-l credea nici dracu'. Altii cu 150-200 familii, n-au scos nici jumatate.
Are o vorba(adevarata) : Sa faci miere nu ai nevoie de sute de stupi. 100 maxim dar buni!
Norocul a fost de partea mea. E om bun si vrea sa ma invete.
State

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 21:35

Sa faci miere nu ai nevoie de sute de stupi. 100 maxim dar buni!

Adevarat! Dar...
As vrea sa vad si eu stupina care are 100 de familii numai una si una/frunte. :?
Ca sa ai 100 buni/de productie, iti trebuie un pluton de rezerva. Altfel nu pricep...sau deocamdata imi scapa. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 01 Oct 2014, 21:58

Plutonul cred ca se formeaza din roiuri. Principiul de functionare este cam asa: In primavara se unifica astfel incat sa pleci la cules cu doua caturi de 1/1 pline(sau aproape). Logica pare simpla. 3 stupi pe 8-9-10 rame nu aduna cat unul pe 20. Este vorba de albina culegatoare si de cata albina este necesara pentru nevoile stupului, raportat la exemple. O sa scriu pe pagina mea la momentul oportun. Pentru mine a fost ceva nou si as vrea sa inteleg cat mai bine chestia asta. Sa nu se inteleaga ca predau lectii. Am vazut ca omul stie ce spune si astea se reflectau la recolta. La randul sau, stia foarte multe de la un roman(90ani) stabilit in Germania(Mihai....nu-mi amintesc exact numele).
State

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 22:02

Pai nu-i nimic nou sub soare Statica.
O colonie mare culege mai bine decat alte 4 colonii mititele(vezi Farrar).
Problema e sa aiba ce culege ca altfel cazi in cap...mi s-a intamplat.
Trebuie sa ai inventar si logistica...si mare stiinta(teorie) si experienta. Altfel...sa ai pomii mici in zona. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde CATALIN » 01 Oct 2014, 22:05

Florin Dobre scrie:Sa faci miere nu ai nevoie de sute de stupi. 100 maxim dar buni!

Adevarat! Dar...
As vrea sa vad si eu stupina care are 100 de familii numai una si una/frunte. :?
Ca sa ai 100 buni/de productie, iti trebuie un pluton de rezerva. Altfel nu pricep...sau deocamdata imi scapa. :D

se face miere Florine si cu mai putini....sa zic un 70(balaoane)...si traiesti un an lejer fara probleme
natura si Doamne-Doamne sa te ajute......la 100 cu an bun esti magnat ;)
am vazut si eu asta pe la altii
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde MyBees » 01 Oct 2014, 22:09

igo1 scrie:Ce avem noi AICI? ĂSTAZI AM GĂSIT ALBINE COLORATE ÎNTR-UN STUP. CINE ȘTIE DE LA CE? EU NU Le-AM VOPSIT

Sunt "murdare" de polen de bostanoase sau de la Linarita(Linaria vulgaris)

Imagine

Imagine
Linarita | Linaria vulgaris
Ultima oară modificat de MyBees pe 01 Oct 2014, 22:17, modificat 1 dată în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde MyBees » 01 Oct 2014, 22:16

State scrie:Din 148 de familii, a facut 70 inainte de rapita. Per total, a scos 11800kg miere.

11800 kg la 70 de familii inseamna o medie de 168.5 kg/familie, presupunand ca nu a mai recoltat si de la cei slabiti de pe vatra. Nu e totusi cam mult? Sigur nu ai gresit la cifre?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 22:20

CATALIN scrie:se face miere Florine si cu mai putini....sa zic un 70(balaoane)...si traiesti un an lejer fara probleme
natura si Doamne-Doamne sa te ajute......la 100 cu an bun esti magnat ;)
am vazut si eu asta pe la altii

Eu stiu asta Catalin!
Pot spune ca anul asta(desi dezastruos) am obtinut un venit satisfacator pentru nivelul la care am stupina. Sa zicem c-am fost norocos.
Nu mi-am propus sa devin magnat din apicultura. Sa traiesc pe langa albine....DA. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde igo1 » 01 Oct 2014, 23:14

Îmi place sa va urmăresc. Continuați va rog.
igo1

Mesajde State » 01 Oct 2014, 23:16

MyBees scrie: Nu e totusi cam mult? Sigur nu ai gresit la cifre?

Eu nu am gresit la nimic. Atat mi-a spus, atat am scris. Omul este cat se poate de real.
State

Mesajde gigibecalul » 01 Oct 2014, 23:16

MyBees scrie:
State scrie:Din 148 de familii, a facut 70 inainte de rapita. Per total, a scos 11800kg miere.

presupunand ca nu a mai recoltat si de la cei slabiti de pe vatra.

...din 148 a obținut 70 prin unificări...asta am înțeles eu...nu că ar fi făcut 70 de roiuri.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR