Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde BrockLee » 27 Sep 2014, 08:45

...
Fişiere ataşate
DSCN3988.JPG
BrockLee

Mesajde BrockLee » 27 Sep 2014, 08:51

Asta ramane asa. Pe capac mai vine un polistiren extrudat de 2. Mai am unul slabut care am vrut sa il unesc ieri. Am dat sa caut matca si cand am vazut rama ouata la greu am lasat-o in pace. Pacat sa omori matci tinere.

Doamne ajuta.

http://www.youtube.com/watch?v=5shWkTOBivU
Fişiere ataşate
DSCN3989.JPG
BrockLee

Mesajde TDI » 27 Sep 2014, 08:53

Omori matcile bătrâne si le lasi pe cele tinere.
TDI

Mesajde BrockLee » 27 Sep 2014, 09:16

Mai am doua batrane dar vreau sa le tin de prasila. Pana acum am schimbat 4 sau 5 batrane prin unificare.
BrockLee

Mesajde TDI » 27 Sep 2014, 10:22

Tine-le de prasila doar daca au avut rezultate exceptionale. Productie dubla fata de media pe stupina, populatie acum peste media pe stupina, iarasi daca ai facut matci din ele, in functie de cum au mers fiicele, altfel... cele mai bune rezultate le-am avut doar cu mătci tinere si populatie medie pe stupina de 6 rame Dadant, la 1 noiembrie.
TDI

Mesajde BrockLee » 27 Sep 2014, 10:42

Pai cea din care am tras majoritatea matcilor de anul asta a fost bagata intr-un nucleu cu o rama de puiet si inca 2 rame de miere iar acum ocupa mai bine de jumatate din cutie in conditiile in care si-au cladit ramele de la 0 si fara stilmulari. Am facut prin Mai nuclee cu toate babaciunile(stupii donatori au primit cate o botca) pe care o parte din ele le-am unificat acum in toamna cu nuclee mai slabe avand regine tinere. Is cam frana la evaluari ca nu mai stiu ce am facut in ce nuclee iar anul a fost unul destul de prost. Am mai intrebat vreo 2,3 stupari de prin jur daca au scos miere si au zis ca nu(tot in stationar). Bine macar ca nu a trebuit sa dau prea mult zahar.
BrockLee

Mesajde tirasoft » 27 Sep 2014, 16:41

tirasoft scrie:Uite poze cu podisorul construit (aproape ca in schita): https://www.flickr.com/photos/45496025@ ... 200992536/

Alea sunt schitele

Astea sunt pozele cu "produsul final".
https://www.flickr.com/photos/128188004 ... 683209508/

Azi l-am pus in stup
tirasoft

Mesajde Dinca Catinel » 27 Sep 2014, 22:21

Dupa o vara de "studiu" am decis sa iernez pentru prima data cu folie peste rame. Clopot am iernat si pana acum de fiecare data dar cu folie e un inceput. Sper sa fie de bine. Mai jos e un filmulet cu impachetarea unei familii.

https://www.youtube.com/watch?v=-wk9E9TmUnU
Dinca Catinel

Mesajde BrockLee » 28 Sep 2014, 11:46

Din cate am vorbit cu stupari din imprejurimi(zona de munte) nu prea e buna iernarea asta cu fund antivaroua deschis = consum mare de miere. Nu exista funduri antivaroa. Acest tip de fund este bun in zonele foarte umede si atat. Sunt studii facute care au demostrat ineficacitatea lor, vezi articolul de mai jos:

http://scientificbeekeeping.com/managin ... realities/

In addition to being ineffective for Varroa control, screened bottom boards are also detrimental to spring colony management........

Probabil ca la o colonie puternica nu prea conteaza clopot sau horn. Interesanta polemica asta clopot vs. fumuri - am intalnit-o si la sobari (mai fac si sobe din cand in cand) :).

Salutare.
BrockLee

Mesajde thomas » 06 Oct 2014, 20:28

Vreau sa pregatesc stupii pt iarna si m-am lovit de 2 chestii. Nu neaparat importante, dar nu am gasit o explicatie pana acum:
1. Am restrans familiile pe aprox. 5-6 rame. Le-am dat catre peretele dinspre S (am stupii cu fata la E). Am posibilitatea sa las urdinis in dreptul ramelor, sau in partea opusa ramelor. Cum e mai bine, din experienta voastra?
2. Am dat rame cu miere dupa diafragma (2,3R cam 30-60% pline), le-am descapacit, dar albinele nu trag mierea necapacita, doar ce am descapacit trag. De ce? Rezerve au intre 12-16 kg/famile.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde B.K » 06 Oct 2014, 20:52

Urdinisul se lasa in dreptul ramelor.
Albinele nu trag decat mierea descapacita de dupa diafragma.
Daca ai rezerve 12-16 kg miere/familie, poti sa stai linistit la iarna :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde popik50 » 06 Oct 2014, 21:33

Mierea necapacita se extrage cu centrifuga si apoi se da in hranitor. E cea mai buna metoda ca albinele sa consume aceasta miere. Ar mai fi o metoda: se stropesc cu sirop de zahar ramele cu miere necapacita si se dau dupa diafragma. Impreuna cu siropul, albinele vor cara si mierea in cuib, mai sunt si exceptii.
popik50

Mesajde 7Rame » 06 Oct 2014, 21:51

rama data la descapacit sa fie alba.
cea de cuib neagra.
Tu stai si nu faci nimik, fac ele totul, inclusiv descapacesc, in situatiile in care au mare deficit de miere pe cuib. La mine se intampla asta cu ramele lasate sus, in cat, de cele mai multe ori. Mai depinde si de puterea familiei si de temperatura.
Probati si apoi...vb.
Depinde si de calitatea mierii necapacite, in cele mai multe cazuri e ceai. Albina face diferenta intre ceai si miere. Imediat! Mierea capacita, si descapacita, a fost sigilata, in capaceala sunt diferite chestii interesante, cititi. Sare imediat pe ea. In plus, cred ca are legatura si cu mirosul, pe care trebuie sa-l ascunda de celalate familii, de hoate.

Fai o petrecere in pijamale, in stupina, cu furculita in mana. Sa treci prin toata stupina, apoi etansezi cat posibil. Ce nu treg ele, tragi tu la centrifuga si dai pe punga direct peste cuib. Sa nu uiti punga in stup peste iarna. Dar tot necapacita ramane, de preferat sa ai doar 1-2 kg necapacit, uniform sub coronite, pe care s-o consume pana in noiembrie-decembrie< apoi, calitate, capacita, ca vine perioada rea.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde thomas » 06 Oct 2014, 22:16

am inteles, mersi pt raspunsuri. Da, am impresia ca mierea necapacita pe care n-au tras-o (nu mai mult de 1-1/5 kg e siropul 2:1 dat spre completare in care am pus si plante.. :D). La descapacit am si rame negre, destul de vechi, cam 4 ani, de care vreau sa scap.
Incerc cum ati zis voi, iar ce nu trag ele, poate le asez rama pe orizontal, deasupra cuibului..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde AndrewIS » 07 Oct 2014, 11:35

Salutare,

Cred ca am exagerat un pic cu izolarea stupilor , fiind primul an cu stupi , dragoste nebuna si pasiune peste masura..tind sa cred ca le cocolosesc prea mult. Stupina e in spatele casei , de jur imprejurul gardului am pus coceni de porumb sa nu bata vantul la iarna si sa nu fie curent (o sa urc si poze). Am izolat capacul cu polistiren, am pus peste podisor paturi si ....ca sa fiu eu sigur ca au caldura...am izolat spatelel si lateralele stupului cu polistiren..ba chiar am invelit polistirenul cu saci negri...vorba aia ..sa atraga caldura.
Am mers la un stupar cu experienta si i am povestit, si a pus mainile in cap mi a zis sa dau tot jos sa las doar podisoru cu polistiren ca o sa faca condens si o sa mananc albine murate la primavara..daca ajung pana atunci :( .

Voi ce spuneti ?
(Ca sa nu mai zic ca in spatiul liber de dupa diafragma am invelit in hartie polistiren..dupa logica mea...ca sa nu aibe mult aer de incalzit)
Fişiere ataşate
9.jpg
AndrewIS

Mesajde AndrewIS » 07 Oct 2014, 11:36

Polistiren
Fişiere ataşate
10.jpg
AndrewIS

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR