Confirm cele spuse de Cristi Vidican.
In cei 3 ani de cand ma ocup de albine am folosit doar VF cu administrare dupa prospect...metoda clasica/fumigatie cu benzi. Mavrirol nu am folosit.
Tarziu am aflat ca e bine sa schimbi/alternezi munitia fiindca se pare ca varroa dezvolta in timp rezistenta la substanta.
In toamna trecuta am facut 2 tratamente in lipsa puietului.
As fi facut un tratament si in primavara dar au fost temperaturi neprielnice si apoi au inceput culesurile(caturi).
In tot cursul verii nu am observat varroua pe albina sau in puiet.
Abia pe la floarea soarelui(iulie) au inceput sa fie vizibili infractorii.
Urmatoarele 3 tratamente au fost facute in august.
Am facut primul tratament de toamna acu' cateva zile. Nu am FAV deci observ eficienta la urdinis...ii scot albinele prin ventilare.
Voi mai face 1-2 tratamente atunci cand temperatura va permite. Puietul mai e prezent in maxim 25% din familii si acolo capacit si ff putin(maxim un pod de palma).
Sunt constient ca nu e de glumit cu acest parazit si ca pe viitor va trebui sa aprofundez problema si modalitatile de tratament alternative. Daca te culci pe-o ureche si crezi ca tratamentul pe care-l folosesti e satisfacator, te poti trezi instant in situatia lui Cristian Chirculescu. Am fost la el in stupina si am ramas marcat de ce poate face acest varroua.
Din investigatiile facute si discutii cu apicultori reies 4 factori majori care pot duce la infestarea letala/pierderea coloniilor:
1. Carente de nutritie;
2. Pastoral in aglomeratii de stupi.
3. Tratamente ineficiente sau depasite moral(imunitate).
4. Delasare...
merge si asa.
In opinia mea delasarea este cel mai nociv factor. Stiu ce inseamna delasarea si i-am vazut efectele pe pielea mea in prima mea tentativa de albinarit.
Trebuie sa fii tot timpul in alerta si conectat la ce se intampla in domeniu...daca vrei sa ai rezultate. Mediocritatea iti va da rezultate pe masura.
Trebuie inteles ca apicultura nu se mai poate face cum o faceau inaintasii. Au aparut schimbari majore: clima, flora, chimicalele, bolile, incarcatura de familii, gradul de pregatire al apicultorului(tehnic si economic), legislatie, etc.
Mai e mult pana departe!

Asadar, capul sus Cristian! Refa filmul acestui an si vezi unde-au fost verigile slabe. Trage concluziile si ia decizia.
p.s. Multumesc pentru disponibilitate si rabdarea pe care o au cu mine in conversatiile telefonice lui alt stupar, TDI, Mircea_63, Ignatov Andrei, gica.mosu si nae(

). Sunt apicultori cu personalitati si experiente diferite dar au un numitor comun...diseca apicultura.