Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Au dreptul primarii să interzică pastoralul ?

Mesajde peterneamt » 07 Oct 2014, 11:04

Au dreptul primarii să interzică pastoralul ?
:roll:
La noi în Dolj, primăriţa din Bistreţ a gonit apicultorii ce făceau pastoral la floarea soarelui..... :roll:
peterneamt

Re: Au dreptul primarii să interzică pastoralul ?

Mesajde cristi_vidican » 07 Oct 2014, 12:14

Nu, nu au dreptul să interzică!
Am fost recent la târgul apicol de la Valea lui Mihai. A venit și dl primar la conferință. În puține cuvinte spune în limba română, ne-a îndemnat să oferim apicultorilor informații cu privire la alte zone cu salcâm. Motivul - aglomerarea prea mare de stupi în acea zonă la salcâm.
Ia spuneți voi unde mai mergeți la salcâm, ca să nu vină 1/3 din țară la VM!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 07 Oct 2014, 16:56

cristi_vidican scrie:Nu, nu au dreptul să interzică!

DA,primarii au dreptul legal sa interzica pastoralul pe raza comunei pe care o ,,pastoresc''
Iar incepem sau continuam o discutie avuta pe forum ???
DA,primarii pot cere intrunirea comisiei de pastoral pentru inventarierea zonei melifere si daca ei considera
ca baza melifera nu suporta o incarcatura mare de stupi,nu dau acceptul apicultorilor sa se aseze in zona :!:
Recititi Legea Apiculturii :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2014, 09:28

Care comisie de pastoral? Î
Nicăieri în legea apiculturii nu se specifică de dreptul primarului de a interzice amplasarea stupinelor în pastoral. Se vorbește despre repartizarea excedentului, dar acest excedent poate fi repartizat în mod egal la toată lumea rămasă :lol:
Credeți că primarul de la VM nu ar fi făcut asta?
cristi_vidican

Mesajde TDI » 08 Oct 2014, 09:40

Legea apiculturii, legea nr. 383/2013
Art. 9
Apicultorii care amplaseaza stupine in pastoral sau la iernat sunt obligati sa anunte autoritatile administratiei publice locale in a caror raza teritoriala se afla, locul, perioada, numarul familiilor de albine, precum si adresa detinatorului de stupi, asigurand evidenta acestora, dar si protectia familiilor de albine impotriva tratamentelor fitosanitare.

Art. 12
(1) Pana la data de 1 martie a fiecarui an, consiliile locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice, inventariaza atat suprafetele de teren aflate in domeniul public sau privat al statului care se acorda apicultorilor pentru amplasarea vetrei de stupina, cat si baza melifera existenta pe teritoriul acestora, in vederea comunicarii si repartizarii suprafetelor melifere catre apicultorii care doresc sa se deplaseze in pastoral.
(2) Pana la data de 15 martie a fiecarui an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale solicita, in scris, de la consiliile locale, precum si de la administratorii terenurilor agricole sau silvice, suprafetele de teren inventariate in vederea informarii apicultorilor care doresc sa se deplaseze in pastoral.
(3) In vederea repartizarii suprafetelor melifere prevazute la alin. (1), apicultorul, direct sau prin intermediul formei asociative, depune/transmite o cerere la consiliul local sau la administratorii terenurilor agricole sau silvice.
(4) Consiliile locale sau administratorii terenurilor agricole sau silvice, dupa inregistrarea si centralizarea cererilor, solutioneaza mai intai solicitarile apicultorilor domiciliati in localitatile aflate in raza acestora, iar excedentul il repartizeaza celorlalti apicultori solicitanti din alte localitati/judete.
(5) In maximum 24 de ore de la instalarea vetrei de stupina, apicultorul isi amplaseaza panoul de identificare a stupinei si comunica, in scris, consiliului local sau administratorilor terenurilor agricole sau silvice pe raza carora isi deplaseaza stupii in pastoral, mentionand locul de amplasare a stupilor, perioada de timp, numarul familiilor de albine, precum si datele de contact pentru a putea fi instiintat, la timp, in cazul aplicarii unor tratamente cu substante chimice la culturile agricole.
(6) Pe panoul de identificare vor fi trecute urmatoarele date: numele proprietarului, adresa, telefonul, numarul de stupi pe vatra si numarul de inregistrare la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
(7) Amplasarea familiilor de albine se poate face si pe terenuri proprietate privata a persoanelor fizice si/sau juridice, cu acordul proprietarului, in conditiile prezentei legi.

Capitolul III - Dispozitii finale
Art. 18
e) avertisment sau amenda de la 50 lei la 100 lei, in cazul lipsei panoului de identificare la stupinele deplasate in pastoral;
g) cu amenda de la 50 lei la 100 lei, in cazul neanuntarii de catre apicultor, in maximum 24 de ore de la instalarea stupinei pe vatra, a consiliului local si a administratorilor terenurilor agricole sau silvice pe raza caruia se deplaseaza cu stupii in pastoral;
TDI

Mesajde TDI » 08 Oct 2014, 09:41

Legal si teoretic.
TDI

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2014, 09:53

Vorbim aici de cineva care a depus cererea pentru pastoral și care a anunțat că s-a așezat cu stupii.
Pentru aceștia, nu văd nicio amendă.
Nu văd nicio amendă pentru cineva care s-a așezat cu stupii și a anunțat primăria.
Sau poate îmi scapă mie ceva
cristi_vidican

Mesajde TDI » 08 Oct 2014, 09:56

E interpretabil, de aceea am mentionat ca e teoretic. Se vorbește despre excedent. Transparenta lipseste. Deh...
TDI

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2014, 10:23

Din câte știu din dicuțiile unui prieten cu dl Fetea, treaba asta cu repartizarea în pastoral va fi scoasă din lege. A enervat pe toată lumea.
Din câte știu, comisia de pastoral nu mai există, nu o văd nicăieri în lege
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 08 Oct 2014, 10:25

cristi_vidican scrie:Vorbim aici de cineva care a depus cererea pentru pastoral și care a anunțat că s-a așezat cu stupii.
Pentru aceștia, nu văd nicio amendă.
Nu văd nicio amendă pentru cineva care s-a așezat cu stupii și a anunțat primăria.
Sau poate îmi scapă mie ceva

Amplasarea stupinei pe vatra localitatii trebuie sa se faca dupa APROBAREA cererii :!:
reciteste te rog ce scrie legea despre data pina la care se depun cererile .....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 08 Oct 2014, 10:34

proapis13 scrie:reciteste te rog ce scrie legea despre data pina la care se depun cererile .....

Pe bune, am citit legea de nu știu câte ori și n-am găsit nicio dată. :o
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 08 Oct 2014, 10:45

cristi_vidican scrie:
proapis13 scrie:reciteste te rog ce scrie legea despre data pina la care se depun cererile .....

Pe bune, am citit legea de nu știu câte ori și n-am găsit nicio dată. :o

Extras din Legea 383/2013
(2) Până la data de 15 martie a fiecărui an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale solicită, în scris, de la consiliile locale, precum şi de la administratorii terenurilor agricole sau silvice suprafeţele de teren inventariate, în vederea informării apicultorilor care doresc să se deplaseze în pastoral.
(3) În vederea repartizării suprafeţelor melifere prevăzute la alin. (1), apicultorul, direct sau prin intermediul formei asociative, depune/transmite o cerere la consiliul local sau la administratorii terenurilor agricole ori silvice.
(4) Consiliile locale sau administratorii terenurilor agricole ori silvice, după înregistrarea şi centralizarea cererilor, soluţionează mai întâi solicitările apicultorilor domiciliaţi în localităţile aflate în raza acestora,........
Informatiile despre excedentul suprafetelor melifere ar trebui sa fie luate de la Asociatiile apicole
proapis13

Mesajde TDI » 08 Oct 2014, 10:59

Exact ce spuneam mai spus, lipsa de transparenta si vaste posibilitati de interpretare ale administratiilor locale.
TDI

Mesajde alin75 » 09 Oct 2014, 06:52

Un aspect des practicat, este mutarea stupinei in gradina unui "prieten" de pe raza comunei vizate. Cand traseul "pastoralului" este prin aceleasi gradini, deja si vecinii se "obisnuiesc" cu fenomenul. Referitor la zona BISTRET aici este ceva "aparte". In vara asta mai-mai sa ne incaieram cu localnicii, incepand de la floare si terminad cu izma, nimeni din "trupa" nu a avut sanse sa se "posteze" acolo. Chiar daca pe la primarii se mai "unge" ceva, daca localnicul nu vrea, cu "un rand la birt" te convinge din prima noapte sa pleci. Dar daca autoritatile zic NU, localnicii NU, s-a terminat joaca.
Ce "mi-a placut" in zona este hotararea tuturor, dar am intrebat atunci, intreb si public (fiindca poate fiecare sat, detine o zona melifera intr-o anumita perioada a anului) si nu se doreste pastoral in zona respectiva, atunci unde ne ducem? Pe luciul apei, pe creasta muntelui? De maine toti zic NU (si se v-a ajunge acolo la numarul in creste al familiilor de albine), ce facem?

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde TDI » 09 Oct 2014, 08:45

Cumparam pământ in zonele vizate si organizam vetre temporare.
Cred ca multi s-au apucat deja.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2014, 09:32

alin75 scrie:De maine toti zic NU (si se v-a ajunge acolo la numarul in creste al familiilor de albine), ce facem?

Poti deveni proprietar intr-o astfel de zona si probabil vei spune si tu altora NU. :D
Daca detii doua vetre bune, respectiv salcam si faneata, pentru rapita si floarea soarelui ramane sa dezvolti legaturi cu fermierii. Asta ar fi o varianta de pastoral mai lejer.
Chiar daca o sa deranjez multi stupari, sunt de parere ca pastoralul se face la gramada. Trebuie sa fiu constient ca nu mai exista pamantul nimanui si ma pun unde vor muschii mei.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE