Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde State » 01 Oct 2014, 23:18

gigibecalul scrie:...din 148 a obținut 70 prin unificări...asta am înțeles eu....

Ai inteles bine.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2014, 23:21

Am facut asa in gand o socoteala per culesuri...rapita/salcam/tei/floarea soarelui.
Halucinant! :shock:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MyBees » 02 Oct 2014, 01:38

@gigibecalul: Pai unde citesti ceva de roiuri in ce am scris eu, sau m-ai citat din greseala?!

Exact asta spuneam, ca a recoltat doar de la 70, indiferent daca mai pastreaza, sau nu, ceva "acasa"(regina cu un roisor. O rama, doua, un larvar care nu ii e f.util in cules... ca mai are nevoie si la anul de unificari...)

@State, nu te contrazic doar ca nu imi pare plauzibil si am banuit ca e o greseala la cifre, de la tine sau de la el. Eu nu am auzit pana acum de asemenea productii si din cauza asta sunt sceptic.
Dar daca e real, adu-mi si mie o scama de pe umarul lui, s-o ating si eu :lol:
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde nae » 02 Oct 2014, 10:12

State scrie:Logica pare simpla. 3 stupi pe 8-9-10 rame nu aduna cat unul pe 20. Este vorba de albina culegatoare si de cata albina este necesara pentru nevoile stupului, raportat la exemple.

Logica e logica , l-am citit si eu pe Malaiu si am aplicat logica lui ...
Ce spune Malaiu e corect daca te ajuta tehnica (caturi + ) daca nu ai SPATIU cel pe 20 rame culege sau roieste .
Si ''roiul''/fam pe 3 rame culege daca intelegi mecanica situatiei , 3 stupi pe X rame culeg separat tot cat sau mai mult decat 1 cu 3xX rame ;) care nu are spatiu SUFICIENT pt aportul suplimentar .
De ce tii 3 rame in cutie de 12 !?, bag-o intr-o roinita de 6 si-ti umple 3 sigur . (e un ex )
nae

Mesajde TDI » 02 Oct 2014, 10:21

Mai sunt si alte variabile.
Puterea familiei de albine nu e o regula la culesurile de slaba intensitate, dar la culesurile la care potentialul depășește 5 kg la zi este.
Spatiu, caldura, intrate sau nu in frigurile roitului, matci tinere sau bătrâne, factori care creează probleme: Boli si intoxicații.
Altceva Nae?
Degeaba ai colonii de la 20 de rame Dadant in sus daca nu e cules. Sau daca devin asa de puternice ulterior culesului sau culesurilor principale.
Ultima oară modificat de TDI pe 02 Oct 2014, 10:21, modificat 1 dată în total.
TDI

Mesajde Closcutz » 02 Oct 2014, 10:21

E tare complicata treaba cu stupii, puterea lor si productia de miere la TOATE potentialele culesuri! Unele lucruri se disting cu usurinta: daca ai 200 de roiuri pe 3-4 r n-ai sa faci miere cat face unul cu 30 de familii pe 10-12 r( asta e cat se poate de clar). Numai ca tot intarind stupii, de la un anumit numar de rame per familie in sus, dincolo de 10 r cu puiet lucrurile devin din ce in ce mai fragile. Si cea mai periculoasa treaba cu stupii mamut este lipsa de cules( care s-a manifestat anul asta cand a fost mai nepotrivita, adica la salcam si tei!). Deci daca ai tehnica de pastoral si baza melifera, poti sa bifezi culesuri serioase pe banda, dar daca te prinde vreo ploaie de vreo saptamana ai sfeclit-o!!!!!!!!!!!!!!!
Closcutz

Mesajde mirel » 02 Oct 2014, 12:24

...dincolo de 10 r cu puiet lucrurile devin din ce in ce mai fragile. Si cea mai periculoasa treaba cu stupii mamut este lipsa de cules...

e cules... dai culegatoare (in cules) => stup mamut,spatiu sa aiba(desi apar ceva probleme la cine preia atata cantitatea de nectar) dupa cules culegatoarea incepe sa mearga la cei drepti si lucrurile prin lada se echilibreaza.....e mult mai bine decat cu imputernicirea cu rame de puiet unde exista riscul supraaglomerarii cu doica etc etc
nu e cules....stai cuminte ....si familiile la fel (fara gand de duca)

ps: parerea mea !!!!! ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde nae » 02 Oct 2014, 13:08

[quote="mirel'' ]
e cules... dai culegatoare (in cules) => stup mamut,spatiu sa aiba(desi apar ceva probleme la cine preia atata cantitatea de nectar) dupa cules culegatoarea incepe sa mearga la cei drepti si lucrurile prin lada se echilibreaza.....e mult mai bine decat cu imputernicirea cu rame de puiet unde exista riscul supraaglomerarii cu doica etc etc
nu e cules....stai cuminte ....si familiile la fel (fara gand de duca)
ps: parerea mea !!!!! ;)[/quote]

Si corecta si buna , stima . ;)
nae

Mesajde Closcutz » 02 Oct 2014, 13:33

Ok, e cules apesi pe acceleratie, nu e cules stai calm. Dar anul asta a inceput cu activitate puternica de dezvoltare la pomi, continuata cu dezvoltarea si mai accelerata la rapita, ca mai apoi sa nu fie salcam deloc si amorfa pe sponci( adevarul e ca de la rapita stupii au intrat treptat in roit si intr-o foame generalizata pana la FLS).
Closcutz

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 15:40

MyBees scrie:@gigibecalul: Pai unde citesti ceva de roiuri in ce am scris eu, sau m-ai citat din greseala?!

Din cele scrise de State se putea înțelege că stuparul respectiv a obținut și cele 70 de colonii prin slăbirea celor 148, precum și producția respectivă. Pentru moment am avut impresia că asta ați înțeles(datorită expresiei ”cei slăbiți de pe vatră”). Scuze.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde igo1 » 10 Oct 2014, 16:04

Ce am eu aici și nu vreau sa aibă nimeni dintre voi?
Fişiere ataşate
2014-10-10 16.02.42.jpg
igo1

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 16:08

Toata lumea are, a avut sau va avea. Asa ca te lauzi degeaba.
:D
Mai opreste si tu caldura.
TDI

Mesajde igo1 » 10 Oct 2014, 16:25

Le urăsc acum le pun la conservat cu fum de sulf.
igo1

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 16:28

Nu intoxica sulful degeaba. Ramele infestate toprste-le sau da-le sulf.
Celelalte depoziteaza-le la adăpost de chestii vii la temperatura de afara. Omori obiectul urii, plus sporii de Nosema, multe chestii mor la frig.
TDI

Mesajde Doru89 » 10 Oct 2014, 16:47

Buna ziua.
Am o intrebare despre molia de ceara si depozitare are ceva daca pun ramele intr-un congelator pana cand da frigul sau dauneaza ceva zapada acea ?.
Doru89

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 17:01

Sunt suficiente 24-48 de ore, daca ingheti ramele respective, molia moare. Dupa aceea trebuie sa le depozitezi in asa fel încă sa nu mai ajungă fluturii, soarecii, etc. La temperatura de afara, in corpuri.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR