Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupina lui FLORINELU

Mesajde Florin Dobre » 13 Oct 2014, 22:57

Eu am nesocotit aceasta chestiune a urdinisului centrat pe cuibul de iernare acolo unde-am avut unitati slabe(am explicat mai sus) si am realizat tarziu importanta si greseala. De aici si intrebarea de subincepator. :)
Multumesc!

Comentariu pentru filmul II...
Ati restrans tot pe 6 rame. Mie mi s-a parut mult mai imbracat in albina decat orizontalul. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cosming » 13 Oct 2014, 23:04

FLORINELU scrie:intrebarea cu urdinisul daca e in zona cuibului sau nu mi se pare asa o intrebare de subincepatori deci nu raspund,faptul ca am pus rama cea mai plina penultima e ca sa aiba acces mai usor la ea iarna,deobicei daca au destula mancare ultima rama ramane cu miere pana in primavera , Luciane,problema cu matca o las in seama ta si stii tu de ce.

Si in primavara cand se desface ghemul rama aceea e binevenita scuteste chiar si de o interventie in caz ca se prelungeste vremea urata. E de retinut si aplicat.
cosming

Mesajde FLORINELU » 13 Oct 2014, 23:19

[quote="Florin Dobre"]Eu am nesocotit aceasta chestiune a urdinisului centrat pe cuibul de iernare acolo unde-am avut unitati slabe(am explicat mai sus) si am realizat tarziu importanta si greseala. De aici si intrebarea de subincepator. :)
Multumesc!

Comentariu pentru filmul II...
Ati restrans tot pe 6 rame. Mie mi s-a parut mult mai imbracat in albina decat orizontalul. :D[/q

oricum primul era inre 5 si 6 rame dupa parerea mea,asa ca l-am lasat pe 6,,vorba unui glumet: 5 era prea putin iar 7 prea mult. :lol:
FLORINELU

Mesajde cosming » 13 Oct 2014, 23:25

Copilul mic cu plapuma in cap si feciorul cu caciula ce nu se intelege? :shock:
cosming

Mesajde irina » 14 Oct 2014, 10:47

Imi place smecheria cu care descapaciti.Cum se numeste?
Nu mai zic de mierea din orizontal..... :P .

quote="Florin Dobre"
Eu am nesocotit aceasta chestiune a urdinisului centrat pe cuibul de iernare acolo unde-am avut unitati slabe(am explicat mai sus) si am realizat tarziu importanta si greseala. De aici si intrebarea de subincepator. :)

Si eu ma lovesc de problema asta.Cum ai rezolvat-o?
irina

Mesajde FLORINELU » 14 Oct 2014, 12:03

Irina,bine ai venit pe topicul meu,esti prima apicultoare care scrie pe topicul meu,apicultori au mai fost :lol: :lol: chiar nu stiu cum se numeste chestia aia cu care descapacesc,dar gasesti la toate targurile apicole si atunci poate imi spui si mie cum o cheama. ce ar fi sa o numim descapacitor rotund ? :?: ,deocamdata.
FLORINELU

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Oct 2014, 12:18

Sa fie vorba de acea rola cu dinti ce seamana cu trafaletul ??? si eu am una !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde FLORINELU » 14 Oct 2014, 12:30

vad ca se pune problema pozitiei urdinisului fata de cuib,pusa de Florin Dobre asa ca va povestesc o intamplare adevarata vazuta de mine in urma cu vreo 10 ani: o cunostinta de a mea "detinator de stupi"sa apucat intr-o primavara sa faca revolutie in stupina,a bagat toti stupii intr-un sopron sau sura cum vrem sa ii spunem din lemn motiva el aceasta miscare ca sa poata lucra la stupi pe ploaie si vant si alte alea.toate bune si frumoase pana in primavara viitoare cand din vreo 20 de stupi nu a scapat nici unul,a strans de acolo galeti de albine moarte,nu a scapat nimic. ce sa intamplat?dupa cum a pus stupina a aparut o distanta de vreo 20-30 cm intre urdinisul lazii si partea exterioara a peretelui constructiei,acolo le-a facut un alt urdinis pana la care mergeau albinele sa iasa afara. la zborul de curatire au murit multe si celelalte nu au avut puterea sa le scoata afara pe toate distanta fiind prea mare,urdinisul fiind redus sa blocat,albinele au murit toate probabil din lipsa posibilitatii de a iesi afara. la toti stupii,am vazut eu cu ochii mei,de aia spun:scurtati cat mai mult posibil drumul intre rame si exterior. Florine,poate ne spui si tu ce ai patit in privinta asta poate mai invatam ceva si noi.
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 14 Oct 2014, 12:39

ves.lucian.zabrani scrie:Sa fie vorba de acea rola cu dinti ce seamana cu trafaletul ??? si eu am una !!!

si nu stii ce sa faci cu ea?uita-te pe film.
FLORINELU

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Oct 2014, 12:49

Am folosit-o si eu !!! De la Faget am luat-o !!! Dar parca mai mult imi place cu furculita !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cosming » 14 Oct 2014, 13:07

FLORINELU scrie:vad ca se pune problema pozitiei urdinisului fata de cuib,pusa de Florin Dobre asa ca va povestesc o intamplare adevarata vazuta de mine in urma cu vreo 10 ani: o cunostinta de a mea "detinator de stupi"sa apucat intr-o primavara sa faca revolutie in stupina,a bagat toti stupii intr-un sopron sau sura cum vrem sa ii spunem din lemn motiva el aceasta miscare ca sa poata lucra la stupi pe ploaie si vant si alte alea.toate bune si frumoase pana in primavara viitoare cand din vreo 20 de stupi nu a scapat nici unul,a strans de acolo galeti de albine moarte,nu a scapat nimic. ce sa intamplat?dupa cum a pus stupina a aparut o distanta de vreo 20-30 cm intre urdinisul lazii si partea exterioara a peretelui constructiei,acolo le-a facut un alt urdinis pana la care mergeau albinele sa iasa afara. la zborul de curatire au murit multe si celelalte nu au avut puterea sa le scoata afara pe toate distanta fiind prea mare,urdinisul fiind redus sa blocat,albinele au murit toate probabil din lipsa posibilitatii de a iesi afara. la toti stupii,am vazut eu cu ochii mei,de aia spun:scurtati cat mai mult posibil drumul intre rame si exterior. Florine,poate ne spui si tu ce ai patit in privinta asta poate mai invatam ceva si noi.

Nu am toate datele problemei dar este exact ce ma framanta pe mine acum la inceput de iarna. VENTILAREA. Dupa mine acele albine au murit mai degraba datorita lipsei de aer daca incaperea nu era prevazuta cu guri zdravene de aerisire. E ca si cum ai baga 10 oameni intr-o camera de 3/3 si dupa 1h te intrebi de ce-s asa transpirati....Degeaba faci urdinis/gauri undeva la jumatate de metru in pereti daca nu lasi gaura de ventilare si in tavanul cladirii. Un astfel de adapost e nemaipomenit dar calculat ca la carte. La un stup unde ventilarea se face doar la urdinis musai urdinisul in dreptul albinei; 7 rame ghemul apoi 10cm urdinisul. Daca se asigura ventilare prin podisor apoi spatiul acesta prin care iese aerul umed sa fie deasupra ghemului si urdinisul poate fi oriunde. Bine acum sa nu fie blocat de diverse materiale izolatoare ;) Exista si aici o logica: ventilare in podisor cu urdinis pe sud( ca soarele incalzeste partea stupului din S_E) asigura cel mai bun flux de aer curat. Testat de mine intotdeauna albina prefera un urdinis pe partea insorita dar se orienteaza rapid (cam 30 min) daca se modifica pozitia urdinisul pe fata opusa. Si ce nor de albina am facut in dreptul celui vechi..... Am un stup orientat cu urdinisul catre V in care am decupat 1cm2 si pe peretele estic. Culegeau pe ambele dar nu mai mult ca unul cu urdinis pe est :mrgreen: Sunt curios daca vor propoliza acea gaura. Cu scuze daca am scris prea mult
cosming

Mesajde laura » 14 Oct 2014, 15:35

Buna ziua,
"Chestia" se numeste roller pentru descapacit.
laura

Mesajde joohny » 14 Oct 2014, 16:02

Va salut.Da, imi place cita mincare au insa nu-mi place cita albine are pe fiecare rama (mai ales la primul filmulet.Probabil este multa albina iesita la cules.Personal eu pregatirea o fac cu o cantitate cel putin dubla pe fiecare rama,sau il restringeam pe 5 rame.Nu stiu cum ar fi mai bine deoarece nu prea am expierienta insa ii string precum sacul la gura. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde ves.lucian.zabrani » 14 Oct 2014, 16:17

Am vorbit nu de mult cu un coleg de pe forum ( atty ar ) , care imi povestea ceea ce si eu am vazut cand aveam Dadant !!! Si anume stupii in care era multa mancare nu avea albina multa , iar cei care aveau albina multa nu aveau destula mancare !!!
Acuma trecand pe MER pot avea corpul de sus ( al treilea ) plin cu miere , inca vreo 4 rame cu miere in corpul din mijloc , si ramane loc destul si pentru albine !!!
Este doar o parere !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde FLORINELU » 14 Oct 2014, 16:43

da Luciane poate ca ai dreptate dar eu avand numai stupi dadant nu pot sa ma pronunt,la iarna vreau sa ma documentez despre stupii MER si MER modificat sau cum le mai zice si cine stie la primavara poate incerc si eu cu unul doi MER.cat despre cantitatea de albina din primul stup da pare cam putina pentru 6 rame,dar mi sa parut cam multa pentru 5 avand in vedere ca erau multe duse la munca,la al doilea filmarea sa facut mai tarziu si era mai multa albina acasa.
FLORINELU

Mesajde cristi_vidican » 14 Oct 2014, 21:09

FLORINELU scrie:dsi cine stie la primavara poate incerc si eu cu unul doi MER.

Mai în glumă, mai în serios, cu MER-ul merge doar dacă ai toată stupina pe acest sistem :lol:
S-ar putea să fiți dezamăgit altfel de MER!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?