Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde AndreiRN » 15 Noi 2011, 00:44

florinapi scrie:In toti anii astia am avut un SEF.In ultimii 8 ani eu am fost eu am fost propiul meu sef,lucrez cand vreau,mananc cand vreau, dorm atunci cand vreau.MARE LUCRU!
In ori ce caz as fi bucuros daca toata viata as putea trai doar din apicultura.

Fara nicio intentie negativa as vrea sa adaug un pic de realism la cuvintele tale.
Ferice e cel ce "vrea" ceea ce "trebuie".
Mancam ca trebuie si muncim ca tebuie si ne place si dormim ca iar trebuie sa o facem.
"Fa ce iti place si nu o sa muncesti o zi in viata ta" suna traducerea unei vb locale.
AndreiRN

Mesajde Dragos2006 » 15 Noi 2011, 19:38

Cand Romania a aderat la UE noi cetatenii aceste tari am luat startul intr-o cursa infernala cu linia de start situata intr-o mocirla iar linia de sosire situata intr-un loc de vis.
Si noi stuparii am plecat in aceasta cursa mai ales ca pe parcurs cei rapizi incaseaza premii = fonduri UE.
Oamenii care au luat startul pe culoarul apicol se impart in cinci categorii :

1) Stupari cu vechime in bransa care au vazut aceasta cursa ca pe o oportunitate iar la linia de sosire vor incasa marele premiu .
2) stupari cu vechime dar cu mintea inchistata in trecut si cu frica de nou . Acestea vor dispare de la sine
3) Persoane oportuniste care au inteles ca in aceasta perioada se poate incasa bani din stuparie . EI vor fi in fenomen atata timp cat vor castiga banii usor , in secunda in care oportunitatea dispare si ei dispar din lumea apicola spre alte afaceri mai bune.
4) Persoane visatoare care sunt atrase de mirajul banilor castigati usor . asa cum intra in fenomenul apicol la fel vor iesi , adica intra saraci si saraci vor iesi.
5) Oameni care in statistica apar drept exceptii . Cei care au plecat de la zero si intr-o perioada rezonabila de timp fac din stuparie o intreprindere profitabila si mai ales o afacere care merge si se dezvolta cu interventie minima din partea patronului.

Voi in care categorie va incadrati ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde jimm » 15 Noi 2011, 19:59

Salut Dragos
In erarhizarea facuta de tine, acum ma incadrez in categoria 4) Persoana visatoare care asa cum am intrat in fenomenul apicol la fel voi iesi , adica intru cu ceva banuti si sarac voi iesi.
Trag tare sa ating punctul 5); 1 si 2 nu incape vorba, punctul 3 un incape dictutie ca nu sunt bun la business...si cu asta te nasti
Concluzia ma incadrez cu nuanta la pctul 4 cu slabe sperante de 5
jimm

Mesajde stroe » 15 Noi 2011, 20:37

Dragos2006 scrie:Cand Romania a aderat la UE noi cetatenii aceste tari am luat startul intr-o cursa infernala cu linia de start situata intr-o mocirla iar linia de sosire situata intr-un loc de vis.
Si noi stuparii am plecat in aceasta cursa mai ales ca pe parcurs cei rapizi incaseaza premii = fonduri UE.
Oamenii care au luat startul pe culoarul apicol se impart in cinci categorii :

1) Stupari cu vechime in bransa care au vazut aceasta cursa ca pe o oportunitate iar la linia de sosire vor incasa marele premiu .
2) stupari cu vechime dar cu mintea inchistata in trecut si cu frica de nou . Acestea vor dispare de la sine
3) Persoane oportuniste care au inteles ca in aceasta perioada se poate incasa bani din stuparie . EI vor fi in fenomen atata timp cat vor castiga banii usor , in secunda in care oportunitatea dispare si ei dispar din lumea apicola spre alte afaceri mai bune.
4) Persoane visatoare care sunt atrase de mirajul banilor castigati usor . asa cum intra in fenomenul apicol la fel vor iesi , adica intra saraci si saraci vor iesi.
5) Oameni care in statistica apar drept exceptii . Cei care au plecat de la zero si intr-o perioada rezonabila de timp fac din stuparie o intreprindere profitabila si mai ales o afacere care merge si se dezvolta cu interventie minima din partea patronului.

Voi in care categorie va incadrati ?

cred ca mai sunt si alte categorii.
Pot fi si apicultori care intra in fenomen si se pastreaza asa cum sunt.
stroe

Mesajde Dragos2006 » 15 Noi 2011, 21:17

Initial am vrut sa impart oamenii din apicultura in trei categorii dar ar fi devenit o postare prea dura pentru multi dinte voi.

. Eu am prezentat doar o fatzeta a problemei dar sa stiti ca sunt cu mult mai multe modalitati de a clasifica stuparii. Putem face si unele sondaje de aceasta tema.
Dragos2006

Mesajde Adi Hodis » 15 Noi 2011, 21:23

Mda, sondaje si ... opinii ... dar care-i rostul ?.
Si mai ales ... efectul.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dragos2006 » 15 Noi 2011, 22:12

Nici unul dintre noi nu s-a nascut invatat fiecare a mers pe calea lui si incearca sa duca o viata cat mai buna. Atunci cand in viata te hotarasti sa devii liber - intreprinzator , in cazul nostru stupar trebuie obligatoriu ,pentru a avea succes , sa stim unde ne aflam in aceasta breasla. Mai bine spus , sa avem un punct de reper astfel incat sa ne dam seama cum evoluam sau involuam. Astfel trebuie sa identificam categoriile de stupari si locul nostru acolo . Iar cel mai important lucru : daca avem sansa de a evolua spre mai bine.

efectul ? pur si simplu astfel obtinem exemple pozitive si exemple negative . Cum invatam la gradinita : asa da , asa nu. Unii dintre noii se pot considera genii ale apiculturii iar in realitate sa nu fie decat niste "chiori in tara orbilor" . Singur poti alege unde sa te plasezi : sa fii cel mai destept dintre prosti sau cel mai prost dintre destepti .
Forumurile apicole ne ofera sansa comunicarii astfel incat sa aflam ce fel de stupari sunt in Romania sau aiurea si daca noi personal avem sansa la succes.
Dragos2006

Mesajde alin m » 15 Noi 2011, 22:32

pai tabelar ar fi cam asa .
din prima trecem cite fam de productie avem si cite ajutatoare, cite kg miere am obtinut/ stationar sau pastoral.
de aici se trage concluzia eficientei ca bussines/ afacere . In functie de X kg miere / fam productie +fam ajutatoare ne incadram in buni da rai, buni da nepriceputi, profesori sau incapatinati, viitori oameni liberi sau viitori amatori ca nu ni se potriveste apicultura. mai tb baremele de incadrare.
si succesuri :D mai tb facut tabelu in excel ca e "eftin" si la urma da raspunsu tabelu dupa punctaj
alin m

Mesajde victor s » 15 Noi 2011, 22:36

ar mai fi o categorie Dragos, o categorie omisa de tine dar cu o pondere destul de insemnata dar neregasita nicaieri in scripte...acei oameni ce fac apicultura din pasiune (hobby-stii)
toate cele bune !
victor s

Mesajde Dragos2006 » 15 Noi 2011, 22:42

La acest topic vorbim in principiu despre exploatatii comerciale care sa-ti asigure un trai decent. Hobby-stii nu se incadreaza aici , ei fac apicultura din placere si mai mult pentru a se deconecta de stresul zilnic . Hobby vine in stupina la odihna iar palmasul vine la munca in stupina.

Dupa ce am citit postarea lui Alin mi-a mai venit o clasificare in minte unde stuparii se impart in doua categorii :
1) stupari care produc miere dupa urma albinelor
2)stupari care produc bani dupa urma albinelor.
Dragos2006

Mesajde victor s » 15 Noi 2011, 22:50

Dragos2006 scrie:. Hobby vine in stupina la odihna iar palmasul vine la munca in stupina.

scuze, asa e, nu fac obiectul...dar, vine la stupina sa se RELAXEZE...prin munca. eu n-am vazut pana acum odihna la stupina.
Sa traiesti domn' doctor !
victor s

Mesajde Donbazil » 15 Noi 2011, 22:51

florinapi scrie:Sunt de acord cu ce a scris iosca.Dar vreau sa mai spun ceva: un an am facut armata si 14 ani servici.In toti anii astia am avut un SEF.In ultimii 8 ani eu am fost eu am fost propiul meu sef,lucrez cand vreau,mananc cand vreau, dorm atunci cand vreau.MARE LUCRU!
In ori ce caz as fi bucuros daca toata viata as putea trai doar din apicultura.
Ca i-mi doresc asta pentru ca traiesc bine din apicultura,sau pentru faptul ca am o mare pasiune pentru albine,nu stiu,dar stiu ca alta data am trait si mai rau.

Sal'tare!

Asta s-o crezi tu ca esti SEF!..... :lol:
Da' pe nevasta-ta ai intrebat-o cine-i seful?..... :lol:
Te dai "cocos" da' las'ca stim noi........ :lol:
Ca mai sunt si altzii gineri, nu numa' tu...... :lol:
Sal'tare Domnu" inginer!
Donbazil - Faget

P.S. Acuma, fara gluma, Florin intr-adevar a dovedit cu prisosintza ca se poate trai din apicultura. A terminat in acesti ani o facultate, o casa, a schimbat cateva masini, deci.....
Sa fiti sanatosi!
Donbazil

Mesajde gica » 16 Noi 2011, 00:47

saptamana trecuta florinapi mi-a facut o vizita Donbazile.Nu ai vrut sa vii.Sunt suparat pe tine si nu te uit.
gica

Mesajde cristi arad » 20 Noi 2011, 22:24

popik50 scrie:Vreau sa intreb pe cei care au ceva experienta in domeniu , daca se poate trai decent doar din apicultura? Cam de cate familii de albine ar fi nevoie pentru un profit sa zicem de 200 milioane(vechi) / an . Si aici ma refer la un an obisnuit in apicultura. Deci sa ramai undeva cu 15 mil / luna . Astept raspunsuri mai ales de la cei cu experienta dar si pareri de la incepatori :D ... Si cred ca sunt pe aici si din cei care traiesc doar din apicultura ...astept si parerea lor. Multumesc

depinde cat de bine stii sa te gospodaresti, oricum discutam de la 100 stupi in sus. exista o vorba, nu stiu daca se poate aplica intrutotul dar ti-o zic: cu eforturi minime rezultate multumitoare
cristi arad

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2011, 00:05

cristi arad scrie:
popik50 scrie:Vreau sa intreb pe cei care au ceva experienta in domeniu , daca se poate trai decent doar din apicultura? Cam de cate familii de albine ar fi nevoie pentru un profit sa zicem de 200 milioane(vechi) / an . Si aici ma refer la un an obisnuit in apicultura. Deci sa ramai undeva cu 15 mil / luna . Astept raspunsuri mai ales de la cei cu experienta dar si pareri de la incepatori :D ... Si cred ca sunt pe aici si din cei care traiesc doar din apicultura ...astept si parerea lor. Multumesc

depinde cat de bine stii sa te gospodaresti, oricum discutam de la 100 stupi in sus. exista o vorba, nu stiu daca se poate aplica intrutotul dar ti-o zic: cu eforturi minime rezultate multumitoare

Aici viewtopic.php?f=4&t=599&p=22566#p22566 scrii ca esti incepator
iar pe topicul asta deja vorbesti de lucruri sfinte
Oricum bine ai venit si baga ceva despre albine
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Donbazil » 21 Noi 2011, 18:07

Sal'tare!
Pai nu te-ai prins inca?....
Noi romanii avem acea "calitate" de a da lectii celor mai buni ca noi.....Desi culmea pedagogiei este sa invetzi pe altul ceea ce tu nu stii......
................................................................................................................................................................
Acuma filozofie ieftina pot face multi, da' daca ar fi pusi sa arate concret cum stau cu contul din banca.......
Nu mi-edrag Dragos, dar il respect si de aia apreciz multe chestii scrise de el, (desi unele ma pun pe ganduri), dar asta cu: " ...stupari care produc miere .....si stupari care produc BANI.....mi se pare extraordinara.....
A produce bani, este singura ratiune a vietzii, pentru ca daca ai bani, restul vine.....Iar filosofi flamanzi n-am prea vazut.....Si ei mananca deci consuma bani.....
Usor sa zici ca faci o chestie de hobby, cand ai salar de 200de lei sau peste, dar daca ai mai putzin sau nimic?.....
Asadar de noi, de bosorogii care suntem cat de cat asigurati, ca avem cel putin o pensie, nu-i problema.....Problema e cu cei tineri, fara servici, cu copii de crescut si care ar face orice sa castige bani.....
Unii o fac onest, pas-cu-pas si multi reusesc.....Altii incearca sa sara etapele si multi clacheaza...
Si-atunci dau vina pe sistem, pe mine, pe tine si pe Doamne-Doamne......Doar pe ei nu se vad vinovati.....
Revin la chestia cu PNA: stiti cati au luat bani in Timis prin acest program, pentru ce si ce sume?.....Dar la nivel de tzara?......
Deci statul, bun-rau ne creeaza conditzii, dar noi?....De ce respingem mana intinsa......
Aha! Trebuiesc facute o gramada de drumuri, o gramada de acte, vin tot felul de verificari si controale, etc...etc....etc.
Noi am vrea sa stam cu bratzele incrucisate si sa ne intre banii in cont.....(Poate si-atunci am gasi vreo vina cuiva).....
Asadar cine vrea, poate trai din apicultura - si inca bine- ......
Cine doar cauta motivatzii pentru impotentza sa sociala, sa fie sanatos!.....
Dumnezeu itzi da, da' nu-tzi baga-n traista!.....
Sal'tare!
Donbazil - Faget. :idea:
Donbazil

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE