Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Surprize la tratamentul cu Varachet Forte

Mesajde cosming » 14 Oct 2014, 11:26

TDI scrie:De la 12500-15000 de albine, 15-18 kg hrana. Colonie sănătoasă. Îi pui o diafragma sau 2. Polistiren in capac. Carpe absorbante pe podisor. Aerisire, in principiu 1 cm pe 1 cm pentru fiecare rama de albine - se poate mai mare. Nu mai ai treaba cu el. Cu cat populatia de iernare creste si rezerva de hrana creste, cu atât ai mai putine griji.

Cele 12-15 mii albine, care se presupune ca au deja corpul gras format, au cam 1,5 -2kg si ar ocupa maxim 5-7 rame foarte compact(kg de vara are mai multa albina ca cel de iarna :| ). La minus 20 reuseste ghemul sa pastreze peste 14 grade in interiorul lui fara ajutor din partea stuparului in izolarea peretilor stupului? Asta caut eu un studiu care sa spuna uite ghemul face 1- x cm functie de temperatura si e asigurat de o medie de y kg de albina pe atatea kg de hrana ce pot suplini temperaturi extreme. De la z kg albina in sus nu e nevoie impachetare altfel musai stupul izolat in fiecare cu ce poate.
Sper sa nu mai primesc raspunsuri cum ca albina nu incalzeste stupul ci ghemul ca pierderea de caldura a ghemului e cu atat mai mare cu cat temperatura exterioara e mai scazuta. Noi incercam sa suplinim aceasta caldura suplimentara cu rezerve mai mari de hrana dar un optim intre toate elementele de mai sus n-am cautat eu probabil suficient ca sigur se gaseste. Procedez oare corect ca de la -10C in jos eu invelesc stupii in polistiren? La ce bun sa pun polistiren in capac sau diafragme cand se pierde caldura prin 3 pereti de lemn. Si uite asa inca o iarna si o sa ajung la concluzia ca cel mai 'bun' stup e cel din polistiren/poliuretan. Si toate astea se traduc in costuri!
scuze de off topic inca o data
cosming

Mesajde Closcutz » 14 Oct 2014, 14:00

Stupii care au minim 4 rame full de albina si ramele 3 sferturi burdusite de miere au sanse 99% sa treaca iarna fara impachetaj, daca au fost tratati corect in toamna. La acestia e suficient polistiren in capac si diafragma de lemn. Ce e sub marimea asta necesita bibileala, infofoleala care produce condens si apoi mucegai pe peretii interiori ai stupului. La familiile dezvoltate care depasesc 7 r ful de albina si hrana nu se pune absolut nici o problema!
Closcutz

Mesajde cosming » 14 Oct 2014, 15:46

Closcutz scrie:Stupii care au minim 4 rame full de albina si ramele 3 sferturi burdusite de miere au sanse 99% sa treaca iarna fara impachetaj, daca au fost tratati corect in toamna. La acestia e suficient polistiren in capac si diafragma de lemn. Ce e sub marimea asta necesita bibileala, infofoleala care produce condens si apoi mucegai pe peretii interiori ai stupului. La familiile dezvoltate care depasesc 7 r ful de albina si hrana nu se pune absolut nici o problema!

Sa traiesti o mie de ani.Hai sa gandim altfel, tu cand izolezi o casa izolezi doar tavanul? De ce as lasa in stup o diafragma de lemn care practic e o rama placata cu lemn in loc de un perete despartitor care sa izoleze complet cuibul de spatiul ramas? Extremele cald, frig ce pot produce tiraj invers in stup cat de daunatoare sunt?
Tiraj invers il vad asa:
1. stup cu aerisire pe urdinis - aerul rece intra pe partea superioara a urdinisului si iese pe jos
2. stup cu urdinis si aerisire prin podisor - aerul rece intra prin podisor si iese pe urdinis.

Aerul cald viciat e eliminat din ghem doar prin partea superioara a acestuia ori se pricepe albina si la alte scheme?
cosming

Mesajde Closcutz » 14 Oct 2014, 16:10

Folosirea diafragmelor bilaterale din polistiren la familiile de la 5 r in sus e nociva fiindca se produce condens intre polistiren si peretele de lemn al stupului, condens care pe perete va mucegai! Va spun din proprie experienta! Nu impachetez bilateral decat lesinaturi cu matci bune!
Closcutz

Mesajde gaboreugen » 16 Oct 2014, 22:10

Consider ca este o gresala impachetajul excesiv,gen polistiren diafragma,polistiren pe cei trei pereti ai stupului, etc.
Colonia de albine trebuie sa fie in permanent contact cu temperatura exterioara.
Personal acum cativa ani am pus polistiren diafragma etansa,polistiren in capac,plus polistiren interior pe peretele opus diafragmei.Cele cinci familii experimentate cu genul asta de impachetaj,in primavara au fost dezastru:mucegai,umezeala,dezvoltare...canci.La cea mai mica raza de soare restul familiilor(53) ieseau afara la zbor,cele super impachetate nu.Grija apicultorului trebuie sa fie indreptata asupra tratamentelor anti varoua,asigurarea hranei corespunzatoare si calitative,restrangerea familiilor dupa gradul de acoperire a ramelor cu albine.
Eu utilizez stupi cu fund de plasa si tabla,iernarea o pregatesc incepand din luna septembrie cu tratamente,stimulari,complectari acolo unde este nevoie,impachetaj sumar doar in capac (incepand cu a doua jumatate a lunii oct o bucata de material din bumbac, plus o placa de polistiren incepand din noiembrie),tabla de la fundul anti varoua ramane trasa 2-3 cm (fanta de aerisire fiind in partea opusa urdinisului), incepand din sfarsitul lunii noiembrie pana la 1 februarie,nu am niciun fel de problema,iernarea decurge in conditii normale.
gaboreugen

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde vasea57 » 29 Oct 2014, 10:15

apai nici asa nu e bine ca fara ele e mai greu ca de si cu nevasta e greu dar ma gandesc ca fara ea ar fi ....
in alta ordine bagam noi zahar in ele dar ce facem cu vremea la mine in moldova neamt e soare si temp cu plus si cred ca la albine le vine idei si pune matca la ponta si papa din rezerve si e cu doua taisuri treaba asta . ma bucur ca am albine si rezervele se duc si trebui sa vin cu turte
si stau ele calare pe puiet pana le vine schimbul si dupa se duc calare pe miere si uite asa intr-o luna ma trezesc cu albinele in podisor si stai cu pungi cu apifonda si cu toate cele pe saracele ca nu mai au mancare si mai rau
greu e doamne la-n ceput da razbat eu pan 'laurma
vasea57

Mesajde jenica67 » 29 Oct 2014, 13:28

Mai vasea57, ceva nu este in regula cu matcile tale, daca acum mai au puiet. Eu in Banat unde trebuie sa recunoastem ca este putin mai cald, nu mai am puiet de peste o luna, mai putin la un roi, care ce sa faca, mai se straduia sa isi completeze personalul. Deci la anu, daca situatia se repeta, ar trebui sa iti faci rost de matci autohtone, care sunt adaptate mai bine la clima din regiune. Dar daca iti place sa te chinui iarna cu turte si alte cele, e o treaba, dar sa nu devi sadic si sa te obisnuiesti !!
jenica67

Mesajde TDI » 29 Oct 2014, 13:55

Unul dintre aspectele infestarii cu Varroa Destructor este cresterea de puiet in extra sezon. Puiet neviabil, parazitat in mare parte si fără hrana adecvata nu ajunge in luna martie. Prin fortarea albinelor de iarna, crescând puiet - le scade drastic durata de viată. Temperaturile ridicate au fortat de asemenea mătcile la cules, ajungând la cazul fortuit in care desi doreau sa crească viabilitatea coloniilor pentru iernat au reusit doar s-o injumatateasca(la mine).
Sunt in aceeasi situație, chiar daca de la 1 august pana acum am facut 10 tratamente, niciunul ineficient.
TDI

Mesajde cosming » 29 Oct 2014, 14:16

TDI scrie:Unul dintre aspectele infestarii cu Varroa Destructor este cresterea de puiet in extra sezon. Puiet neviabil, parazitat in mare parte si fără hrana adecvata nu ajunge in luna martie. Prin fortarea albinelor de iarna, crescând puiet - le scade drastic durata de viată. Temperaturile ridicate au fortat de asemenea mătcile la cules, ajungând la cazul fortuit in care desi doreau sa crească viabilitatea coloniilor pentru iernat au reusit doar s-o injumatateasca(la mine).
Sunt in aceeasi situație, chiar daca de la 1 august pana acum am facut 10 tratamente, niciunul ineficient.

Te referi la o familie mediu dezvoltata sicanata de varroua care prelungeste ponta doar doar trece iarna cu numar suficient de albina?. Temperaturile crescute, rasa matcii, zona de cules tarzie pot determina prelungirea pontei. Si cum toate tratamentele au fost eficiente inseamna ca e de bine :P
cosming

Mesajde Dragos2006 » 29 Oct 2014, 19:44

TDI scrie:1)Unul dintre aspectele infestarii cu Varroa Destructor este cresterea de puiet in extra sezon.
2)Temperaturile ridicate au fortat de asemenea mătcile la cules,
3)ajungând la cazul fortuit in care desi doreau sa crească viabilitatea coloniilor pentru iernat
4) chiar daca de la 1 august pana acum am facut 10 tratamente, niciunul ineficient.

1)cunosti un studiu autorizat pe aceasta tema ?
2) ce au cules matcile tale ?
3)Fortuit ? adica pe neașteptate; neprevăzut, inopinat; întâmplător !
4 ) daca niciunul ineficient de ce a trebuit sa faci 10 tratamente eficiente ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Avram » 29 Oct 2014, 20:14

nea.albinutza scrie:Buna ziua!

In primavara am foarte multa treaba si nu am timp pentru lucrarea de invertire a zaharului tinand cont ca am peste 100 de familii. Pot sa invertesc in timpul iernii si sa pastrez siropul in butoaie ? In ce concentratie ma sfatuiti sa il pastrez
Ma intereseaza sa nu cristalizeze.

Multumesc.

Se pare ca nu ai timp nici de citit, :) dar nu asta este problema , am sa-l citez eu pe Gica Romanescu -Dumnezeu sa-l ierte:

Prepararea siropului invertit cere ceva timp.Timpul poate fi scurtat preparand sarje mai mari.
Prepararea poate fi facuta si in extrasezon cand dispunem de timp la discretie.In acest caz nu se mai adauga apa (1,5 sau 4 litri) si concentratul poate fi pastrat luni sau ani.In urma unei discutii pe forumul vechi cu colegul Valter am preparat un astfel de concentrat invertit pe care l-am pastrat 15 luni.Nu a cristalizat in acest timp.
Si fiindca am ajuns la capitolul timp,foarte multi au zis de-a lungul timpului ca nu au timp.Raspund acum:
LENESII NU AU TIMP NICIODATA.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde teinegru64 » 29 Oct 2014, 20:31

Dragos2006 scrie:
TDI scrie:1)Unul dintre aspectele infestarii cu Varroa Destructor este cresterea de puiet in extra sezon.
2)Temperaturile ridicate au fortat de asemenea mătcile la cules,
3)ajungând la cazul fortuit in care desi doreau sa crească viabilitatea coloniilor pentru iernat
4) chiar daca de la 1 august pana acum am facut 10 tratamente, niciunul ineficient.

4 ) daca niciunul ineficient de ce a trebuit sa faci 10 tratamente eficiente ?

Dragos....vad ca intelegi ce zice TDI...De ce tii neaparat sa punctezi ?? Devii ridicol.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde TDI » 29 Oct 2014, 20:38

Nu, stiu ca am citit undeva.
Polen, ce aveau alti stupi prin zona, zbor intens - consum sub estimari.
Doar n-or fi vrut sa moara prin februarie de bunăvoie si nesilite de nimeni.
4 ) daca niciunul ineficient de ce a trebuit sa faci 10 tratamente eficiente.
Dupa fiecare tratament au picat acarieni, la 24-48 de ore nu mai erau acarieni colorati pe albine, ceilalti erau 1-2 pe familie - uneori.
La un tratament efectuat in perioada in care exista puiet capacit, pana la 75% din acarieni sunt la adăpost. Majoritatea matcilor sunt tinere.
Multumesc teiule! Am si eu niste matci prin sud, o duc extraordinar bine.
Depopularile sunt la ordinea zilei anul asta - când povesteai dumneata eu eram multumit, încă. O sa folosesc si acid formic la anul.
Exact anul asta mi-am gasit si eu sa cumpar matci, la 1 august!
TDI

Mesajde Dragos2006 » 29 Oct 2014, 21:00

E clar , ma las de apicultura ... :(
Dragos2006

Mesajde TDI » 29 Oct 2014, 21:03

Încă rad. Vorbim la 15 martie. Sau mai bine, dupa salcam.
Dragose, ce naiba, ai impresia ca eu postez din dorinta de mediatizare?
TDI

Mesajde Dragos2006 » 29 Oct 2014, 21:10

Mai bine nu mai comentez ...fortuit ... 10 tratamente in 80 de zile ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE