Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde akmm » 13 Oct 2014, 07:55

Adrian Galofteanu scrie:..........
Eficienta va fi maxima pentru ca familiile sunt impachetate bine si fumul nu se va pierde si va patrunde in toate ungherele unde se ascunde nenernicul de paduche.

De fapt unde se ascunde nemernica de albina caci paduchele nu umbla pe jos decat arareori cand trebuie sa se coboare in celula sau de pe o albina pe alta.
Daca mai tinem cont si de faptul ca prezenta pe cap e doar o exceptia, ne intrebam cum sa atingem acarianul atunci cand e mascat sub inel?
Sunt de parere ca etansarea stupilor nu are relevanta.Acarianul nu are saci de aer pe care sa-i acceseze in caz de atmosfera irespirabila.La aplicarea cu Furetto urdinisul chiar se lasa deschis.
Aici discutam deja de aerosoli si aderenta/persistenta lor pe albina.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Adrian Galofteanu » 13 Oct 2014, 21:39

akmm scrie:
Adrian Galofteanu scrie:..........
Eficienta va fi maxima pentru ca familiile sunt impachetate bine si fumul nu se va pierde si va patrunde in toate ungherele unde se ascunde nenernicul de paduche.

De fapt unde se ascunde nemernica de albina caci paduchele nu umbla pe jos decat arareori cand trebuie sa se coboare in celula sau de pe o albina pe alta.
Daca mai tinem cont si de faptul ca prezenta pe cap e doar o exceptia, ne intrebam cum sa atingem acarianul atunci cand e mascat sub inel?
Sunt de parere ca etansarea stupilor nu are relevanta.Acarianul nu are saci de aer pe care sa-i acceseze in caz de atmosfera irespirabila.La aplicarea cu Furetto urdinisul chiar se lasa deschis.
Aici discutam deja de aerosoli si aderenta/persistenta lor pe albina.

Ai dreptate in ceea ce spui pana la un punct. Furetto este o scula ok dar eu vreau sa-mi iau unul profesional si inca nu a incaput in buget, poate anul 2015.

Cand vorbeam de etansare( de fapt nici nu am folosit cuvantul pentru ca eu am funduri cu sita) ma refeream la faptul ca albiana este concentrata intr-un spatiu mai mic si impachetajul formeaza un soi de clopot in care efectele fumului ar fi mai bune.

Am citit postarile in care vorbeati de aerosoli si persistenta dar.......am unele retineri.......poate nejustificate dar asa sunt eu......nu cred pana nu inteleg....si inca nu am inteles fenomenul. Vorbim de ulei de parafina, de petrol, de apa - e greu de inteles.......

Poate ma ajuta cineva. Am vazut o metoda la cineva care punea un numar de albine culese de pe familiile de albine intr-un borcan cu zahar pudra, parca si determina gradul de infestare cu varoa. Nu-mi amintesc unde am vazut si in ce consta exact metoda.

Multumesc
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde TDI » 13 Oct 2014, 21:47

Asta e o varianta. Eu personal o sa am nevoie când si daca o sa tratez cu acid formic.
decantor pentru acarianul varroa Destructor, de pe scientificbeekeeping.com
TDI

Mesajde Kodrea » 15 Oct 2014, 17:35

La ultimul tratament cu varachet forte (al 3-lea tatament) au cazut foarte multi paduchi ! Intrebarea este : Strica daca mai fac un tratament ???
Mentionez ca doua tratamente le-am facut cu hartie si picaturi de varachet iar al treilea (care a fost si cel mai eficient) l-am facut cu fogger-ul. Ce spuneti?
Kodrea

Mesajde un OM » 15 Oct 2014, 20:30

Si crezi ca daca mai faci unul sau doua tratamente nu vor cadea? Eu voi mai face cel putin doua de acum inainte. Nu spun cate am facut pana acum, ca sunt...multe.
un OM

Mesajde TDI » 15 Oct 2014, 20:46

Kodrea scrie:La ultimul tratament cu varachet forte (al 3-lea tatament) au cazut foarte multi paduchi ! Intrebarea este : Strica daca mai fac un tratament ???
Mentionez ca doua tratamente le-am facut cu hartie si picaturi de varachet iar al treilea (care a fost si cel mai eficient) l-am facut cu fogger-ul. Ce spuneti?

In momentul ultimului tratament mai aveai puiet capacit?
Daca da mai fa cel puțin unul când nu mai ai puiet capacit.
Reține ca albina parazitata de varroa in celula nu trece iarna, iarasi - albinele parazitate ulterior, mai mult de 2, nu ajung la sfârșitul lui martie.
TDI

Mesajde Kodrea » 15 Oct 2014, 22:15

un OM scrie:Si crezi ca daca mai faci unul sau doua tratamente nu vor cadea? Eu voi mai face cel putin doua de acum inainte. Nu spun cate am facut pana acum, ca sunt...multe.

Eu am pus aceasta intrebare gandindu-ma ca acest tratament,pe langa latura benefica are si o latura mai putin benefica pentru albina anume intoxicarea cu agentul purtator de substanta activa,ori facand tratamente cu nemiluita toamna, nu dauneaza cumva albinelor care vor trece peste o iarna? Deci intrebarea mea era daca nu cumva fortez albina cu al 4-lea tratament in curs de o luna de zile.
Kodrea

Mesajde TDI » 15 Oct 2014, 22:22

Tratamentul cu nemiluita toamna dăunează albinelor.
Infestarea cu varroa cronica, dăunează definitiv albinelor.
material de studiu
TDI

Mesajde akmm » 16 Oct 2014, 08:03

TDI scrie:Tratamentul cu nemiluita toamna dăunează albinelor.
Infestarea cu varroa cronica, dăunează definitiv albinelor.
material de studiu

Pagina e interesanta numai ca in acest moment americanii sunt in stare sa invinovateasca si sobolanii purtatori de ciuma pentru pierderile lor CCD.
In Romania acarianul a fost tinut sub control, si este, numai datorita inspiratiei celui care a introdus Varachet si apoi Varachet forte, sa-i dea Dumnezeu sanatate daca mai traieste sau s-al odihneasca daca e plecat, pe baza de amitraz, acum mai bine de 25 de ani.Iar in acest rastimp nu am avut parte de nici un CCD.
Hai sa nu mai dam cu amitraz, cine mai ramane cu albine?
Fundul AV bine construit care colecteaza si cel mai putin afectat acarian nedandu-i posibilitatea sa se inmulteasca, e urmatorul pas pentru starpirea rezistentei.Parerea mea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Kodrea » 16 Oct 2014, 18:47

Amitraz.JPG
Ultimul tratament sunt nevoit sa-l fac cu AMITRAZ sarbesc 20 ml. Poate cineva sa-mi spuna care ar fi proportia la tratamentul cu fogger ?
(10ml la 100 ml petrol ?)
Kodrea

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 17 Oct 2014, 07:52

Articolul de mai sus nu condamna folosirea amitrazului ci doar trage unele semnale de alarma in ce priveste dezvoltarea rezistentei paduchilor la tratamentele cu amitraz. In SUA se foloseste pe scara larga APIVAR(benzi) si se pare ca asocierea acestui tratament la albine impreuna cu pesticidele din care unele sunt tot pe baza de amitraz ar putea cauza dezvoltarea acestei rezistente. Ca urmare se recomanda alternarea tratamentelor. Tratamentul cu Taktic a fost interzis de anul asta la ei.

there is no question that amitraz is an incredibly effective varroacide, with a long history of successful use; the registered Apivar strips are clearly the best way to apply the product. I have no way of knowing whether the potential for amitraz to synergize with the neonics is a bombshell or nothing to worry about—I hope that some of our researchers will be able to elucidate the field relevance of this interaction.

In concluzie spune sa faca fiecare ce a facut si a mers la el pana acum dar sa aiba si un plan de rezerva, ca amitrazul e cel mai eficient tratament sub forma APIVAR, daca in zona in care tii albine culturile sunt tratate cu pesticide atunci nu e indicat, topirea ramelor contaminate(vechi), tratamente alternative, incercati sa folositi produse care nu contamineaza stupul etc.

Eu personal nu am folosit decat acid oxalic si formic si pana acum nu am pierdut niciun stup. M-am obisnuit cu aceste tratamente si nu ma doare capul sa folosesc altceva deocamdata. Autorul articolului - Randy Oliver - e prin formatie biolog si pe deasupra apicultor comercial cu peste 1000 de stupi in California. E foarte implicat in munca de cercetare. Pe undeva pe site-ul lui spune ca nu a folosit incepand cu anul 2000 decat tratamente "naturale", deci nu pesticide.

In cazul meu care folosesc un singur tip de rama chiar nu am de ales si e mai simplu asa.

Salutare
hntrnth@mailinator.com

Mesajde proapis13 » 17 Oct 2014, 08:33

hntrnth@mailinator.com scrie: Tratamentul cu Taktic a fost interzis de anul asta la ei.

Cu toate ca produsul Taktic NU este recomandat in tratamentul albinelor acesta face minuni administrat in doze corespunzatoare
Daca tu zici ca a fost interzis,asa o fi,mie google translate mi-a dat ca e folosit cu sirg si interes
....,,Salvarea industriei noastre au fost produsele care conțin amitraz (în special Taktic® sau Ovasyn®), aplicate prin diverse metode. Am văzut foarte rar apicultori ar fi entuziasmat despre orice produs așa cum au fost (și sunt) despre Taktic-este incredibil de eficient pentru combaterea Varroa, și chiar mai important, ieftin să se aplice.....''''
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 17 Oct 2014, 08:38

Nu l-au interzis, urma - intre timp l-a retras producătorul de pe piata USA. Asta nu înseamnă ca n-o sa se descurce.
TDI

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 17 Oct 2014, 08:41

Ca a fost interzis o zice Randy, in rest nu stiu. Ca e foarte eficient o zice tot el chiar in acest articol - mai eficient decat APIVAR.

http://community.lsoft.com/scripts/wa-L ... &S=&P=5496

EPA has finally issued the cancellation notice for Tactic, an agricultural
formulation of amitraz widely used by commercial beekeepers to control
varroa. Legally, no more production or import into the U.S. is allowed
effective as of today, 6 Aug., 2014 and only existing stocks may be sold,
distributed or used. Illegal smuggling from Mexico or Australia may
continue, but quantity should be squeezed and illegal use may be heavily
penalized.

hntrnth@mailinator.com

Mesajde TDI » 17 Oct 2014, 09:47

Randy Oliver: "A Change In The Works
For those who haven’t heard, the registration of Taktic in the U.S. has been voluntarily withdrawn by the registrant (Fig. 2)."
"Practical consideration: on the other hand, the illegal use of Taktic has given those same beekeepers an unfair competitive advantage over those of us who stick with the more expensive registered treatments, yet must still compete with the scofflaws in the open market for pollination services and honey sales [15]."
TDI

Mesajde proapis13 » 17 Oct 2014, 09:54

hntrnth@mailinator.com scrie:Ca a fost interzis o zice Randy, in rest nu stiu.

TDI scrie:Randy Oliver: "A Change In The Works

Fratilor,dati-o pe romaneste ca nu toti apicultorii sunt cititori de limba engleza..
Ce faceti acuma,va bateti in citate,traduceti sa inteleaga tot omul acolo... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE