Prima pagină APICULTURA GENERALA JURNAL DE APICULTOR - JURNALE PERSONALE

Jurnal de Apicultor este sectiunea forumului in care fiecare membru isi poate nota zi de zi , tot ce este legat de stupina personala .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dezinfectie

Mesajde AndreiRN » 15 Noi 2011, 00:13

Propolisul este dezinfectia naturala.
Plus material genetic cu vitalitate mare.
AndreiRN

Mesajde Ioan Guist » 15 Noi 2011, 00:16

Repet si sustin ce am scris mai sus.
daca-si inchipuie cineva ca ia an d ean sute de lazila perie ---sarma---foc si sticla, se inseala.
In iunie tre sa faci niste roi.sa zicem 150.Nu ai lazi.Ce faci? cumeperi 10 butelii si 50 de perii de sarma?

Inca o data nu aici este problema bolilor.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde teinegru64 » 15 Noi 2011, 00:25

De unde aceasta convingere? Daca aveam aceasta boala toata viața suflam in iaurt.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Ioan Guist » 15 Noi 2011, 07:08

Eu cu asta am inceput.Primul an cu albine, zbeng loca.In anul doi..zbeng varoza cu chelteul.Si ...ui asa.Nu am inceput cu un batranel de mana la pas pintre randuri de stupi.Nu am inceput cu calculatorul deschis pe forum.La fiecare sedinta, de apicultori cascam urechile si furam orice era apicol.Primavara vizitam zeci de apicultori ca sa cumpar albine.De la fiecare cate ceva.Fiecare are ceva bun.
Sa revenim.Ce se intampla cand dezinfectam? Dar daca nu dezinfectam? Nu vorbesc aici de o dezinfectie-curatare mecanica.Vorbesc de o dezinfectie chimica.
Ioan Guist

Mesajde mibu » 15 Noi 2011, 15:32

Dar ca sa lamurim problema eficientei si implicit a costurilor care este de preferat : chimica sau de alta natura ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Ioan Guist » 15 Noi 2011, 15:35

Bine pusa intrebarea.
Pai ...sa vedem.Ce e mai bine? Sa chimizam lazile an de an sau sa investim in linie care sa faca treaba singura, si care sa acopere mai mult decat atat?Adica sa acopere si roirea si imunitatea si ponta si explozia de primavara si iernarea fara turte si furtisagul (mibu-le aici esti pe aratura) si tehnica de lucru p eintensiv si altele.
Ioan Guist

Mesajde mibu » 15 Noi 2011, 15:43

Pai atunci mai avem de lamurit cite ceva , ce exemplu cind sunt nevoit sa fac dezinfectie ?
numai atunci cind este nevoie , nu de dragul de a-mi face de lucru !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Ioan Guist » 15 Noi 2011, 16:10

uite, eu o sa -ti zic o vorba ce a fost spusa acu 6-7 ani pe grupul de discutii Stuparitul.
La discutia despre curatat lazile in primavara, la discutia despre desinfectia lazilor, Badea Marian, alias Liviu Costea zicea urmatoarele:
" La o femeie batrana poti sa mergi saptamanal sa faci curat si sa dezinfectezi.Oricum, la urmatoarea vizita pute iarasi.Dar la o femeie tanara si in putere, sanatoasa si devreme acasa, nu trebuie sa faci nimic.Trebuie sa iei lectii".
Adica la o matca cu probleme d evarsta si de ...linie , apicultorul are de lucru.La celalalte, albina face totul.
Va rog sa o rumegati si sa trageti concluziile care vi se cuvin.
Subliniez ca eu nu vand matci , decat onorez cateva obligatii.Asa ca nu am interes pe aceasta problema.
Ioan Guist

Mesajde mibu » 15 Noi 2011, 16:30

cu baba puturoasa si cu tinara care da lectii ,eu stiu alta varianta ! dar nu asta este important . discutia era cum facem dezinfectia ca sa fie rentabila si eficienta si aveam de ales intre chimic si mecanic ! asta era problema de fond dar te simteai dator si ai gasit ocazia sa o dai p-aia cu aratura !
NU mai raspund la astfel de provocari !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde B-father » 15 Noi 2011, 18:33

Sa imi fie cu iertare dar nu vad provocarea (decat daca aveti ceva afinitati cu baba ipotetica din exemplul de mai sus)
Ce spunea omul acesta si sunt perfect de acord cu el este ca trebuie tinute in stupina doar familii puternice cu matci tinere cu instinct de curatenie puternic , pe scurt linii sanatoase care sa isi dezinfecteze singure lazile.
Cel mai rentabil mod de a igieniza o lada este sa o faca altul gratis recte albina.
La 20 -30 de familii ai timp sa le sufli de praf individual .Cunosc stupari care de o gramada de ani s-au plafonat si nu pot depasi acest nr de familii din cauza faptului ca sunt tipicari si pierd mult timp cu munci pe care eu de exemplu nu le fac.
Eu am doar 60 si nu mai fac fata sa le rotesc pe fiecare in primavara.Cele puternice raman in lada lor.Daca e cazul curat fundurile stupilor ( care sun fixi)
Dapai domnul Guist care are cateva sute, lui cate saptamani i-ar lua dezinfectarea tuturor lazilor, indiferent cat de rapid ar fi si de economic ar lucra?
B-father

Mesajde mibu » 15 Noi 2011, 23:38

daca intrasi in vorba ai putea sa ne zici aici strict la subiect?
care metoda de dezinfectie este mai eficienta si tot odata mai ieftina : cea chimica sau cea 'mecanica " , asa simplu fara divagatii !
PS - la cit stie si la ce poate domnul cu care ma convorbeam mai devreme nu prea are nevoie de ajutoare !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde B-father » 16 Noi 2011, 01:06

eu v-as cam zice dar se pare ca ori nu vreti ori puteti pricepe
ma iertati ca am intrat in vorba
ps. sper sa nu va simtiti provocat
B-father

Mesajde mibu » 16 Noi 2011, 01:14

nu draga ,stai linistit ,nu de asta e vorba ,dar am pus o intrebare destul de simpla ca sa ma lamuresc si nu aflu un raspuns !
asta-i toata problema ,si crede-ma ca e simpla si sincera !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde B-father » 16 Noi 2011, 01:47

Sunt ferm convins ca nu ati intrebat pentru a primi raspuns
Daca ati fi dorit asta l-ati fi aflat in postarile de mai sus
totusi ... cel mai simplu raspuns, pe care il gasiti in orice manual al apicultorului este ca pentru a dezinfecta o lada trebuie combinata metoda chimica cu cea mecanica . razuit mecanic +Soda caustica +foc
sunt destul de ieftine , eficiente dar mari consumatoare de timp.
pe care unii nu il au.
B-father

Mesajde mibu » 16 Noi 2011, 01:50

multumesc de raspuns chiar daca e partial !
sa fii sanatos !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Ioan Guist » 16 Noi 2011, 06:23

mibu scrie:cu baba puturoasa si cu tinara care da lectii ,eu stiu alta varianta ! dar nu asta este important . discutia era cum facem dezinfectia ca sa fie rentabila si eficienta si aveam de ales intre chimic si mecanic ! asta era problema de fond dar te simteai dator si ai gasit ocazia sa o dai p-aia cu aratura !
NU mai raspund la astfel de provocari !

Problema e la tine.Eu am scris ca nu dezinfectez .Nici mecanic si nici chimic si nici fizic si nici nanopshihologic.Ce e greu de inteles de ma intrebi cum sa fac mai rentabil?
Ca tu dezinfectezi , foarte bine.Hai cu variante de rezolvare sau cu idei si experiente.
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la JURNAL DE APICULTOR - JURNALE PERSONALE