Trebuie sa recunosc ca si eu sunt obosit dar voi incerca sa intaresc argumentele care nu s-au inteles prea bine :
Mircea_63 scrie: 1. Volumul este flexibil la orice stup ce foloseste caturi.
Apsolut de acord !
Eu m-am referit la corp , adica la cuibul familiei care chiar daca este pe rama mica poate genera mai multe albine culegatoare.
Adica, sunt situatii in care familia gestioneaza mai bine suprafata de puit pe o rama mica decat pe una mare si insuficient acoperita de albina De aici poate decurge in timp o dezvoltare mai buna a familiei pe rama mica. De ex.O familie de ME pe un singur corp va culege mai multa miere decat o familie de Dadant cu acelasi numar de populatie albina. Explicatia consta in faptul ca aceasi populatie are in grija pe ME o suprafata mai mica de puit (rama fiind mai mica decat Dadant) ramanand astfel mai multa albina culegatoare. Am vazut in practica asta ...
Mircea_63 scrie: 2. Nici vorba de iernare mai buna pe rama mica. Nu e logic. Ghemul e fragmentat.
Daca vorbim de 1/2 asa este dar si aici este avantajul deplasarii mai facile a ghemului folosind spatiul dintre corpuri si nu trebuie sa mai ingaurim ramele 1/1 Cei cu MER sigur pot aduce tot felul de argumente....
Iar in cazul MEA si ME ghemul ocupa mai bine suprafata ramei , iarna raman spatii mai mici neincalzite...
Mircea_63 scrie: 3.Suprafata ce trebuie incalzita e data pur si simplu de suprafata de puiet.
Da dar cu cat volumul stupului este mai potrivit cu puterea familiei cu atat suprafata de puiet ce trebuie incalzita se face mai usor fara un consum mare de miere. Exemplul care imi vine in minte acum este : cum se incalzeste un om intr-o camera mai mica de la un calorifer fata de o camera mai mare ...
Mircea_63 scrie: 4. Deacord ca e manevrare mai usoara cu rama mai mica, dar cu catul e si mai usoara. Daca e cu rama, ai mai multe rame. Efort de moment mai mic, volum de lucru mai mare, costuri mai mari cu producerea ramelor.
De acord , se lucreaza mai usor cu catul decat cu rama chiar daca costurile de constructie sunt mai mari. Desi eu personal prefer sa construiesc doua caturi de 1/2 decat un corp de 1/1 , ramele le cumpar este prea migalos.
Mircea_63 scrie: 5. Miere de mai buna calitate? Asta nu o cred si ma face sa zambesc.
M-am referit la rama 1/2 , unde sigur asa este ...
Mircea_63 scrie: O rama mica se construieste la fel ca una mai mare daca e vorba sa masori suprafata. Mananc mai usor cu lingurita?
Pai cum asa ??? Una este sa spargi un cuib cu o rama FA de 1/1 si sa te trezesti cu o perioada mai rece si cuibul ramane spart timp mai mult timp si alta este sa introduci o rama intr-un cuib de MER . Pentru cat sigur imi construieste mai repede rama de 1/2 decat rama de ME si albina umple si rama cu miere . Prefer suprafat mai mica in cat care sa stiu ca in cules voi avea miere pe toate ramele din cat nu sa ma trezesc cu rama insuficient umpluta ca s-a terminat culesul in cazul caturilor mari.
Sper ca argumentele au fost mai clare pentru ca serioase consider ca sunt.
Scopul nostru este sa ne spunem parerea fara suparare, din polemici se nasc ideile mari.