Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 09:52

Sper sa nu va suparati ca nu accept parerile unora care nu aduc argumente, dar "m-am ars" in trecut cu sfaturi si ponturi batranesti citite de pe forumuri online si nu mai am incredere decat in cei care au experimentat ceea ce spun si cei care isi sprijina afirmatiile cu o logica imbatabila. Ar trebui ca cineva sa inceapa un topic despre astfel de sfaturi care se propaga de la unul la altul de zeci de ani, dovedite a fi false. De fapt stai ca incep eu unul acum...
Muntoiu Radu

Mesajde TDI » 06 Noi 2014, 09:56

Problema se pune ca in Romania sunt cel putin 8 zone climaterice diferite. O actiune intr-un loc nu merge intr-altul.
O sa iau ca exemplu fundul AV care probabil e ceva foarte util in regiunile care nu sunt foarte umede. Dar la mine, unde ceata e la ordinea zilei - fundul AV e o catastrofa. Iti asigura un consum mai mare cu cel putin 3 kg hrana in plus la aceeasi populatie. Mi-am facut lazi cu fund AV, dar cand am observat ca deja aparuse mucegaiul la vreo 2 am inceput sa mut familiile in lazi cu fundul plin.
(...)
Stii care-i impachetarea perfecta? 7-10 rame albina si 30 kg hrana. Dar asta e un vis in foarte multe locuri - sau nu e un vis, dar unifici 2 cate 2 in anii buni, in anii rai(2014)...
Mai discutam.
Experimentezi pe banii tai. Asta-i un lucru bun!
Ultima oară modificat de TDI pe 06 Noi 2014, 09:58, modificat 1 dată în total.
TDI

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 09:57

BeeeK scrie:D-le Radu
Cea mai buna impachetare este cu mancare suficienta si cu inventar apicol cat mai mic .
Daca tot te-ai documentat ar trebuii sa stii ca multi apicultori ierneaza albinele pe toate ramele (10) > folie deasupra si sita pe fund> asta inseamna invetar apicol minim. La stupii cu fund plin trebuie facuta "impachetarea" in asa fel incat sa se echilibreze schimbul de aer, unii apicultori au fanta de aerisire in podisor , In stup nu avem nevoie de sauna :D

De luni de zile citesc despre aceste 2 sisteme si stiu cam toate parerile (inclusiv cele din strainatate). Am scris in postul initial de ce nu imi convin. Pentru mine confortul albinelor si cantitatea de miere consumata, chiar daca avantajele sunt minime, de aceea caut ceva mai bun.
Muntoiu Radu

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 09:59

Argumentele sunt iernarile trecute cu bine pana acum. Unii mai multe altii mai putine , unii cu mai multe familii altii cu mai putine si toti astia in zone diferite ale Romaniei.Ti-au raspuns oameni cu experienta ale albinaritului. Daca nici asta nu e suficient nu cred ca mai are rost sa discutam. La teorie suntem buni , practica ne omoara.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 10:00

Closcutz scrie:Numai ca nu castigi 100 de kg de miere prin metoda prezentata de dumneata! Cat gol bagat sub cuib am mai auzit, dar cat gol deasupra cuibului e o tampenie pt simplul motiv ca va fi mai cald deasupra cuibului decat in cuibul propriu-zis si de aici numai distractie va fi... Iti spune Stan patitul care acum pleaca la stupi sa mai dea din caturi jos!

Singurul loc unde temperatura CONTEAZA sunt cei 5 milimetri de jur-imprejurul GHEMULUI. Acea temperatura nu se va schimba niciodata orice stil de impachetare ai avea. Ea va ramane intotdeauna intre 13 si 35 de grade. Acea caldura e pierduta INSTANTANEU orice stil de impachetare ai avea. Ce putem schimba noi e UNDE se duce acea caldura (inclusiv umiditatea din aerul respectiv). Am scris mai sus de ce catul nu e cald si cum observatiile facute arata ca nu va fi mai cald in cat.
P.S. Intre cuib si cat am o paturica groasa. ALbinele nu pot urca in cat.
Muntoiu Radu

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 10:04

Muntoiu Radu scrie:De luni de zile citesc despre aceste 2 sisteme si stiu cam toate parerile (inclusiv cele din strainatate). Am scris in postul initial de ce nu imi convin. Pentru mine confortul albinelor si cantitatea de miere consumata, chiar daca avantajele sunt minime, de aceea caut ceva mai bun.

Pentru oricare din metodele de iernare trebuie facut un compromis. SUnt pagini si pagini si despre subiectul asta , TDI a argumentat bine > depinde de zona unde ne aflam. Eu am stupii in Calarasi , zona Lehliu Gara mai exact , am toti stupii cu FAV ptr ca la mine in zone merge sistemul asta , ce am avut cu fund plin i-am vandut.
B.K

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 10:08

BeeeK scrie:Argumentele sunt iernarile trecute cu bine pana acum. Unii mai multe altii mai putine , unii cu mai multe familii altii cu mai putine si toti astia in zone diferite ale Romaniei.Ti-au raspuns oameni cu experienta ale albinaritului. Daca nici asta nu e suficient nu cred ca mai are rost sa discutam. La teorie suntem buni , practica ne omoara.

Iernarea pe un stil diferit fata de cel pe care il discutam aici nu poate fi un argument.
Muntoiu Radu

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 10:10

Muntoiu Radu scrie:Singurul loc unde temperatura CONTEAZA sunt cei 5 milimetri de jur-imprejurul GHEMULUI. Acea temperatura nu se va schimba niciodata orice stil de impachetare ai avea. Ea va ramane intotdeauna intre 13 si 35 de grade. Acea caldura e pierduta INSTANTANEU orice stil de impachetare ai avea. Ce putem schimba noi e UNDE se duce acea caldura (inclusiv umiditatea din aerul respectiv). Am scris mai sus de ce catul nu e cald si cum observatiile facute arata ca nu va fi mai cald in cat.
P.S. Intre cuib si cat am o paturica groasa. ALbinele nu pot urca in cat.

Acea caldura trebuie sa se piarda , de fapt se numeste schimb de aer , daca nu se "pierde" caldura din cuib ce se intampla????
Trebuie sa intelegem ca albinele au nevoie de aer curat . Albina nu moare de frig.
B.K

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 10:13

Muntoiu Radu scrie: Iernarea pe un stil diferit fata de cel pe care il discutam aici nu poate fi un argument.

Sa intelegi mai bine : personal nu as impacheta stupii niciodata in metoda prezentata de dta. In primul rand nu as pune cuibul pe mijloc .

De fapt titlul topicului spune tot : "Impachetarea mea perfecta (SPER)"
B.K

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 10:16

BeeeK scrie:
Muntoiu Radu scrie:De luni de zile citesc despre aceste 2 sisteme si stiu cam toate parerile (inclusiv cele din strainatate). Am scris in postul initial de ce nu imi convin. Pentru mine confortul albinelor si cantitatea de miere consumata, chiar daca avantajele sunt minime, de aceea caut ceva mai bun.

Pentru oricare din metodele de iernare trebuie facut un compromis. SUnt pagini si pagini si despre subiectul asta , TDI a argumentat bine > depinde de zona unde ne aflam. Eu am stupii in Calarasi , zona Lehliu Gara mai exact , am toti stupii cu FAV ptr ca la mine in zone merge sistemul asta , ce am avut cu fund plin i-am vandut.

Foarte bine. Eu nu am pentru ca nici nu stiam ca exista in Aprilie. Daca stiam probabil ca imi cumparam si nu mai scriam aici astazi (am scris mai sus ca din cele 2 clasice, fundul AV are ceva mai putine dezavantaje). Dar exista o gramada de oameni care au fund plin si au condens, mucegai, si mortaliate. Cunosc oameni cu 60 de ani de albinarit la care am vazut mucegai azi primavara. Altul (tot cam aceeasi experienta) din satul unde am stupii nu a vrut sa imi vanda pentru ca i-au murit familii peste iarna. Deci problema mucegaiului exista la stupii cu fund plin (chiar daca putini recunosc) si e una majora. Singura solutie e crearea de curenti de aer in stup care sunt cei mai daunatori. Asta ("hornul" si curentul) iese din calcul din start pentru mine.
Muntoiu Radu

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 10:20

BeeeK scrie:Trebuie sa intelegem ca albinele au nevoie de aer curat.

Eu am inteles, de aceea am urdinis mare si am pus cuibul pe mijloc.

BeeeK scrie:In primul rand nu as pune cuibul pe mijloc .

Iau o pauza ca vad ca nimeni nu prea citeste ce am scris in postul initial. Toata lumea e pregatita de atac inainte sa citeasca. Ce rost are sa ataci ceva daca nu citesti ce scrie acolo ?
Voi reveni cu constatari intermediare si concluzii finale.
Muntoiu Radu

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 10:27

Cateva lucruri :
1- Impachetare perfecta nu exista.
2- Daca ai ales sistemul de stup cu fund plin si lucrezi cu el in momentul asta , nu trebuie sa vorbesti despre stup FAV daca nu ai lucrat niciodata cu el.
3- Impacheteaza stupii in metoda ta , o metoda clasica , simpla , nicidecum cea prezentata de tine.
4- Numai pleca urechea la nu stiu ce bunicut care aplica metodele de acum 50 de ani . Lumea s-a schimbat in toate domeniile. Pari baiat destept , cel putin stii sa scrii :lol:
B.K

Mesajde B.K » 06 Noi 2014, 10:35

Muntoiu Radu scrie:
BeeeK scrie:Trebuie sa intelegem ca albinele au nevoie de aer curat.

Eu am inteles, de aceea am urdinis mare si am pus cuibul pe mijloc.

BeeeK scrie:In primul rand nu as pune cuibul pe mijloc .

Iau o pauza ca vad ca nimeni nu prea citeste ce am scris in postul initial. Toata lumea e pregatita de atac inainte sa citeasca. Ce rost are sa ataci ceva daca nu citesti ce scrie acolo ?
Voi reveni cu constatari intermediare si concluzii finale.

Ti-am citit postul initial si nu te atac cu nimic , doar discutam si realizam posibile greseli . Sunt destui "profesionisti" care ataca pe forum stai linistit.
Usor usor o sa ti se ia de forumul asta. Intr-adevar multe subiecte sunt penibile , dar unii incearca sa se depaseasca , sa ne arate noua ce mari apicultori sunt ei .................multi nu stiu sa scrie in limba materna si tot asa. Eu intru foarte rar pe forum , nu ca as fi o persoana importanta sau vreun mare apicultor , dar macar stiu sa scriu corect si coerent si am reusit ca in vara ce a trecut sa detin 40 de familii. E mult , e putin...............asta e !
Ultima oară modificat de B.K pe 06 Noi 2014, 10:37, modificat 1 dată în total.
B.K

Mesajde alt stupar » 06 Noi 2014, 10:35

spre deosebire de onor colegii antevorbitori, dati-mi voie sa am convingerea ca alegerea inspirata a unui anume tip de pregatire pentru iernare, in asa-zisele sisteme horn sau clopot, tine in mai mica masura de zona de amplasare a stupinii si mai mult de ce este in lada.
Pe de alta parte, poate ca nu ar fi rau ca aceste doua concepte - "horn" respectiv "clopot" sa le pretuim doar ca si concepte, iar in practica sa luam din ele doar partea ce corespunde unei anumite stari biologice ale coloniilor.

Retineti !
Nici hornul si nici clopotul nu garanteaza de la sine o iernare perfecta.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mishu05 » 06 Noi 2014, 12:53

- caldura emanata de ghem (si umiditatea) trec in cat, unde aerul e racit inainte sa ajunga pe peretii catului (am polistiren in podisorul de sita si nu are pe unde sa circule aerul in/dinspre exterior), spre deosebire de impachetarea fara cat unde aerul ar fi ajuns imediat pe podisor/pereti si s-ar fi condensat umiditatea.

Mare atentie la etansarea superioara a acelui cat. Daca ai taiat polistirenul PERFECT pe dimensiunea sitei/golului din podisor si ai obtinut sus o etansare buna, e cam nasoala treaba. Vei avea condens la greu in acel cat care se va strange in paturica. Practic tu ai horn pana in cat dupa care urmeaza clopotul. Norocul tau este daca ai mici scapari intre polistiren si lemn ( daca au propolizat ele, e nasol ca nu mai ai) si aerul cu apa in el va iesi pe acolo.
Am iernat vreo 4 ierni cu diferite feluri de clopot realizat din folii si polistiren. Credeam ca izolez perfect sus si caldura ramane in cuib iar umiditate din aer coboara prin fundul cu sita/urdinis. Invariabil aveam apa condensata pe folie indiferent de cat bine izolam sus.
Iernez de anul trecut cu podisor cu sita acoperit cu ziare, paturica, carton. Nu e gram de umezeala si fetele par foarte fericite. Cand incep sa dau straturile astea la o parte se simte bine caldura de jos pe deasupra sitei . Albina nu are nevoie de o mare protectie termica in prima parte a iernarii cel putin pana pe la 1 februarie dar are nevoie de evacuarea umiditatii din aer. Daca sus e etans, e jale.
Mishu05

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 14:36

Mishu05 scrie:Mare atentie la etansarea superioara a acelui cat. Daca ai taiat polistirenul PERFECT pe dimensiunea sitei/golului din podisor si ai obtinut sus o etansare buna, e cam nasoala treaba. Vei avea condens la greu in acel cat care se va strange in paturica. Practic tu ai horn pana in cat dupa care urmeaza clopotul. Norocul tau este daca ai mici scapari intre polistiren si lemn ( daca au propolizat ele, e nasol ca nu mai ai) si aerul cu apa in el va iesi pe acolo.
Am iernat vreo 4 ierni cu diferite feluri de clopot realizat din folii si polistiren. Credeam ca izolez perfect sus si caldura ramane in cuib iar umiditate din aer coboara prin fundul cu sita/urdinis. Invariabil aveam apa condensata pe folie indiferent de cat bine izolam sus.
Iernez de anul trecut cu podisor cu sita acoperit cu ziare, paturica, carton. Nu e gram de umezeala si fetele par foarte fericite. Cand incep sa dau straturile astea la o parte se simte bine caldura de jos pe deasupra sitei . Albina nu are nevoie de o mare protectie termica in prima parte a iernarii cel putin pana pe la 1 februarie dar are nevoie de evacuarea umiditatii din aer. Daca sus e etans, e jale.

"Practic tu ai horn pana in cat dupa care urmeaza clopotul." - exact, cu mentiunea ca in cat nu exista diferente de temperatura pentru a favoriza condensul.

Polistirenul l-am taiat perfect pentru ca am vazut ca asta vor albinele - etanseitate perfecta peste tot (mai putin la intrare bineinteles). Crapaturi sunt, dar sunt mici (1-2mm). Si da, e foarte posibil sa se intample ce spuneti dvs, dar asta e mai bine decat umezeala pe albine si mucegai in cuib si pe rame. Daca chiar se condenseaza, condensul va aparea pe pereti; pe polistiren nu se poate condensa si deci nu poate cadea pe paturica, doar pe pereti. Cuibul il am pe mijloc deci nu poate ajunge umezeala pe albine in absolut nici un fel, decat daca se creeaza direct in cuibul propriu-zis.
Am facut verificari si cum am mai spus, pana acum totul merge bine si am avut tot felul de conditii in stupi si afara.
P.S. Voi merge saptamanal sichiar daca nu fac nimic, podisorul tot il voi ridica pentru a vedea evolutia, si atunci aerul din cat se va schimba. Daca l-as lasa asa inchis 3-4 luni atunci da, e posibil sa se faca condens in cat.
Muntoiu Radu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR