Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Avram » 04 Noi 2014, 20:21

Mircea ,in capac ai cumva si polistiren ?

Perinitele sunt minunate ! Se impaca la fix cu podisoarele acelea . Cu siguranta vei avea o iernare uscata.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde nae » 04 Noi 2014, 20:25

mircea_tm scrie:eu nu folosesc folia, nu ca ar fi ceva rau...nu "ma bag" deocamdata. Lada are fundul AV dar, iernez cu sibarul inchis . Nu las nici un deget deschis. nu am condens deloc in stup, asa iernez de cativa ani buni.

Aici gresesc multi ca se cramponeaza de folie , d-ta ai clopot fara folie , FRUMOS .
Cineva mai sus isi facea probleme daca ajunge 1/2 de rama marginase ....
La DB daca nu dai gaura sa contracteze ghemul vei avea 2-5 ''ghemuri'' intr-un stup= marginasele capoteaza inghetate ;MER-ul si mai putin ME-ul rezolva miscarea ghemului sa zicem NATURAL (precizare: observatia apartine colegului Popa Georgian , mi-o insusesc dar nu-mi apartine )= clopotul pe un corp are nevoie de artificii .
nae

Mesajde csaa » 04 Noi 2014, 22:57

Anul trecut si acum doi ani nu am facut gauri in rame. N-am stiut si...mi-a fost mila de ceara. Primavara am vazut ca au gaurit ele ceara.
Anul asta am ""uitat "" intentionat sa le gauresc si.....ieri am vazut ca au procedat in consecinta. Asta ca raspuns la ce a postat @Nae

Ma rog......! Am organizat iernarea cam asa:
-fund AV deschis cam 1/4 sau mai putin
-podisorul captusit cu polistiren expandat de 3 cm.
-folie
-polistiren expandat de 3 cm sub capac
-urdinisul deschis 2-3cm
-diafragma din polistiren exrudat de 3 cm. sau din polistiren exrudat de 0,3 cm (pentru parchet) la care am adaugat o rama goala spre exterior - anul trecut au iernat ff. bine si asa
-cuiburile organizate pe 4-5-6 rame

Mi-au mai ramas niste foi de polistiren expandat asa ca ma gandesc sa izolez pe exterior doua laturi ale stupului (vest si nord). Voi lipi cu banda adeziva si la primavara le dau jos.
csaa

Mesajde mircea_tm » 05 Noi 2014, 08:51

Avram scrie:Mircea ,in capac ai cumva si polistiren ?

Perinitele sunt minunate ! Se impaca la fix cu podisoarele acelea . Cu siguranta vei avea o iernare uscata.

Folosesc polistiren doar ca diafragma, in rest nu.

podisor,perna,capac. perna ii cu 2 degete mai mare decat podisorul, ca sa pot "fxa" mai bine perna.
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 05 Noi 2014, 09:10

Modelul meu de stup(langstroth): fund mobil, fara falturi, fara podisor. Iarna le pun o bucata de polistiren ca sa previn condensul sub capac(mergea si fara tabla de deasupra dar... am gaini). La urdinis am un latisor pe care il bat in cuie cu rolul de a limita curentii de aer si soarecii. Ieftin si rapid de facut: 1 1/2 ore/bucata :). Prin februarie, in functie de condens e posibil sa le fac si un urdinis superior.
Fişiere ataşate
02112014024.jpg
hntrnth@mailinator.com

Mesajde mitica68 » 06 Noi 2014, 23:15

mircea_tm scrie:
Florin Dobre scrie:
mircea_tm scrie:Lada are fundul AV dar, iernez cu sibarul inchis . Nu las nici un deget deschis. nu am condens deloc in stup, asa iernez de cativa ani buni.

Urdinisul banuiesc ca e larg deschis. :?

da......altfel, scot apa din ei ca din fantana... :D
Pun si eu o intrebare, se recomanda 1 cm de urdinis pentru 1 rama de albina, este real sau fals, avantaj sau dezavantaj?
mitica68

Mesajde nae » 07 Noi 2014, 00:00

Poate gresesc la cifre, din amintiri ...
Se recomanda 5mm pt fiecare INTERVAL bine ocupat de albina si dublu deschidere in podisor .
Din practica , prin tatonari veti gasi dimensiunea care sa va convina , depinde de distanta fata de sol /umiditatea zonei /curenti/pat rece sau cald ...
1 cm x nr de rame e mai bine decat ''recomandarea'' .
nae

Mesajde jenica67 » 07 Noi 2014, 08:27

Mitica, 1 cm/rama lasi in timpul anului, cand nu este cules. Acum lasi urdinisul 2-3 gaurele din gratia anitisoareci, ca sa nu ti se bage viespiile. Mai tarziu cand astea dispar, poti lasa si mai multe gaurele pentru eventualele zboruri de curatire.
jenica67

Mesajde Tavi » 07 Noi 2014, 08:59

Buna tuturor.Am si eu o intrebare.Imi cer scuze anticipat daca s-a raspuns in paginile anterioare, nu am apucat sa le citesc pe toate.
Se poate ierna tip horn cu un corp gol (fara rame) de 3/4 sub cuib 1/1 pe 5,6 rame?
Multumesc
Tavi

Mesajde MUSTA » 07 Noi 2014, 12:56

buna ziua! in zona mea vor fi astazi 20garde; cat de bine este daca administrez 1l sau mai putin de sirop la albine? ms
MUSTA

Mesajde cosming » 07 Noi 2014, 13:18

MUSTA scrie:buna ziua! in zona mea vor fi astazi 20garde; cat de bine este daca administrez 1l sau mai putin de sirop la albine? ms

Daca stii ca nu au suficiente rezerve d-ale sirop. Ce concentratie il faci si in ce zona esti?
cosming

Mesajde paul » 07 Noi 2014, 13:36

hntrnth@mailinator.com scrie:Modelul meu de stup(langstroth): fund mobil, fara falturi, fara podisor.

Colegule, cum ii rigidizezi la transport, in situatia in care-i plimbi la vreun cules ?
Scuze ca m-am adresat asa, dar mi-e greu sa-ti retin numele !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 07 Noi 2014, 14:13

MUSTA scrie:buna ziua! in zona mea vor fi astazi 20garde; cat de bine este daca administrez 1l sau mai putin de sirop la albine? ms

TURTA .
Albina nu mananca sirop ci miere , scoate apa din el , il inverteste sau nu(o faci matale) dar il corecteaza = se uzeaza , + daca vine frigul si ramane neacoperit se acreste .....
Turta .
Azi nu ai 20* ci intr-un interval de ''ore'' ai aceasta temperatura ;)
Deschizi de curios sau pt poze rupi niste punti de ceara sau izolatia de propolis si te miri ca ''ai '' condens ; ai mancare ii lasi in pace , nu ai mancare pui o turta si-i lasi in pace .
nae

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 08 Noi 2014, 07:25

paul scrie:
hntrnth@mailinator.com scrie:Modelul meu de stup(langstroth): fund mobil, fara falturi, fara podisor.

Colegule, cum ii rigidizezi la transport, in situatia in care-i plimbi la vreun cules ?
Scuze ca m-am adresat asa, dar mi-e greu sa-ti retin numele !

Face cineva pastoral cu langstroth? Dadantul se preteaza mai bine la pastoral.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde paul » 08 Noi 2014, 19:03

hntrnth@mailinator.com scrie:
Face cineva pastoral cu langstroth?

DA !!!
Foarte multi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 10 Noi 2014, 08:22

paul scrie:
hntrnth@mailinator.com scrie:
Face cineva pastoral cu langstroth?

DA !!!
Foarte multi !

No bine.
hntrnth@mailinator.com

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR