Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stefan Madalin

Mesajde stefanmadalin » 26 Iun 2014, 08:54

De ziua drapelului va prezint un tricolor , polonez!!
Fişiere ataşate
tricolorul.jpg
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 26 Iun 2014, 17:44

Un fermier polonez, lucra 30 ha de pamant in sistem ecologic, nu trata cu absolut nimic, doar semana si apoi mai venea la recoltat. Avea de toate, cereale, legume, aratau INCREDIBIL de bine. Eu nu am vazut in sistem conventional culturi asa frumoase. E adevarat, clima si solul la ei sunt potrivite. App. hectarul de pamant la ei este 25-30.000E.

Omu avea si albine, dar datorita parazitului varoua nu se putea incadra la ecologic. Facea fumigatii pentru combaterea lui. Din pacate ei nu stiau engleza si traducatorul nu stia cuvintele tehnice, asa ca mare lucru nu s-a inteles aici. O chestie care mi s-a parut interesanta: lasa stupii sa roiasca in mod natura, doar asa ii inmultea. In poza se si observa scara in spate din care tocmai luase niste roi. pomul de care era sprijinita avea cracile taiate de cati roi au fost prin el. Lucra cu carnica si avea 47 de familii. Culesul principal: rapita. Salcam nu prea au, floarea soarelui nu se cultiva deloc in Polonia, probabil mai culegeau la flora spontana.
Fişiere ataşate
stupar polonia.jpg
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 02 Iul 2014, 23:39

Fratilor. anul asta e ciudat rau de tot.
Din cei 7 roi facuti, dupa eclozarea matcilor am vazut doar 5 matci. Zilele trecute zic sa vad cum merge treaba. Din cele 5, 3 merg foarte bine, una a disparut, si una este inca in stup, stupul plin de botci iar ea a ouat cam o palma pe o rama.

Deci din 7 roiuri pusi la dospit mi-au rezultat decat 3.
Mai am 3 amtci batrane care sunt in anul 3, o matca batrana care s-a bezmeticit, care vreau sa le schimb zilele astea.... Asa ca s-ar putea sa intru in iarna cu mai putine famiilii decat am iesit.

Total:3 matci de anul asta, 3 de 3 ani si una de 2 ani.
Au inceput si ele sa stropeasca ramele la floarea soarelui, dar ma tem ca nu-si vor aduna nici pentru ele din cauza suprafetelor prea mici cultivate. Mai avem scaietii pe vale, care nu sunt de trecut cu vederea.
Fişiere ataşate
cardus.JPG
stefanmadalin

Mesajde State » 02 Iul 2014, 23:49

Ce model de stupi sunt aia ai polonezului? La ora asta mi se par interesanti. Ori nu-mi dau eu seama, ori rama aia e inalta bine.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde stefanmadalin » 03 Iul 2014, 00:00

Multinetajat, 3/4. Ceva gen am vazut la Nea` Marin , romanul din Serbia.
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 20 Iul 2014, 20:43

Pentru ca blocaj la floarea soarelui, pentru ca nu am rame crescute, pentru ca nu am centrifuga (imprumut-era ocupata) si pentru ca nu ma asteptam la asa cules, m-au prins zilele doar cu FA 3/4. Bagat la construit si deblocat, sper...
Fişiere ataşate
FA.JPG
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 03 Sep 2014, 20:56

Prima mea unificare, primul esec.
Familia din stanga avea matca in anul 3-4, familia din dreapta fara matca. Dupa o zi am ridicat ziarul si n-am gasit matca batrana. Nicio problema, intre timp si-au tras botci, acum au matca tanara. Trebuie ajutat sa se populeze!!! Suntem deja pe ultima suta de metri!! IArna nu asteapta!!!
Fişiere ataşate
unificare.JPG
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 03 Sep 2014, 21:12

S-au amestecat prea repede...

Vad ca ai orizontal. Incearca sa pui familie normala, ziar, 2-3 rame de miere, ziar, familie cu probleme. O faci spre seara, si hranesti usor cu sirop caldut. 2 zile nu le deranjezi. La vertical pui familia orfana deasupra celei normale.

Familia in regula e bine sa fie cel putin egala ca putere cu cea orfana.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 03 Sep 2014, 21:42

Nu le-am favorizat unificarea pentru ca ambele familii(daca le pot spune asa) se aflau intr-un orizontal de 23 de rame impartite de o diafragma nu tocmai etansa, am crezut ca sunt familiarizate cat de cat cu mirosul si nu e nevoie de ''bibilire''. Cum familia orfana numai avea matca de ceva vreme am crezut ca o sa se unifice fara prea mari probleme.

Oricum, decat o matca batrana si popor mult, mai bine o matca tanara si popor putin. La o adica, daca nu se dezvolta, o unific cu vreo matca batrana, si asa am avut mari probeleme cu imprerecherea matcilor in aceasta vara. Procent de imperechere sub 50 % din cauza ploilor/furtunilor.....
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 09 Noi 2014, 23:08

Stupul rezultat in urma unificarii si formarii unei noi regine, cel de sus este printre cei mai buni roi.
Revin cu impresii, n-am mai facut-o demult.
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 09 Noi 2014, 23:13

Niste rame cum trebuie de miere, albine si o matca vrednica... ceva tratamente... ia sa vedem...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 09 Noi 2014, 23:29

Astazi am terminat de impachetat stupii, dupa un an greu. In primavara aveam 5 stupi, de-a lungul verii am mai facut 7 roi, din care doar 4 au reusit(probleme cu imperecherea matcilor). Din cei 4, 2 erau foarte slabi, asa ca i-am unificat saptamanile astea. Slabi rau, fiecare cu 2 rame, stiam de la bun inceput ca trebuie unificati, dar...am avut o disputa cu tata, vreo saptamana i-am tot insirat motive pentru care trebuia facuta unificarea, el nu voia, ca daca-mi omoara matca si nu fac nimic din ei doi.......si tot asa.
Tras linie: 8 stupi pregatiti de iernat, 25 kg miere salcam+rapita, 20 de rame cu miere la rezerva(rezerva mai mare ca in acest an n-am avut niciodata-de, n-am avut timp de extras la f.soarelui si mierea a ramas in rame).

De la anul sper sa schimb tactica cu inmultirea, ma bate gandul spre startere, micronuclee....ceva planuri. :D
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 09 Noi 2014, 23:43

Unificarea care am facut-o. Nu e prima, dar e cea dintai planificata si reusita.
Se dau 2 roi slabi, o foaie de ziar din ala tare cu promotii supermarchet si o sticla cu tuica, deaia tare. Desfacut primul roi, desfacut usor dopu la sticla de tuica si turnat efectiv peste albine. Asezat ziar lateral, venit cu alt 4 rame cu albina din celalalt roi fara matca( am omorat-o cu 2-3 ore inainte de operatie) si presat ziar peste celelalte rame, stropit cu tuica. Pus podisor, si venit dupa vreo 3 saptamani(recte ieri) in control. Ziar ciuruit, albina cuminte, matca prezenta, dar rame goale cu miere. Purces la rezerva si scos cateva rame cu miere tapene.
Scos astfel de rame
rama goala1.jpg
(foto 1) si bagat astfel de rame
asas.jpg
(foto 2).
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 09 Noi 2014, 23:44

Acum e pe 4 rame doldora cu albine, desi in poza par mai putine.. :D :D

Pe restul i-am impachetat de vreo 3 saptamani, doar acesta a ramas la urma...
4 tratamente cu varachet(valabil acum :D ) inca din august, mavrirol, si fungisan(scuze!) la roii astia 2 unificati, aveau puiet varos.
Ramele gazate cu sulf, la adapost, si eu, si albinutele, asteptam primavara!!!
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 09 Noi 2014, 23:57

Intre timp, ceilalti au primit gratiile antisoareci. S-au suparat nitel ca le-am batut cu ciocanelul in stup. Nu va fie grija, afara erau peste 15 grade.

Stupii pozati sunt dati cu ulei de in, trebuie sa mai vin cu o mana cand oi avea timp.. Nu faceti prostia sa vopsiti tabla galvanizata, ca mine!!
Fişiere ataşate
gratii antisoareci.jpg
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 10 Noi 2014, 00:09

Una din 'tablele' mele. Provine din unul din roii unificati, poza are o luna si ceva cred...
Fişiere ataşate
rama.jpg
stefanmadalin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?