Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde csaa » 10 Noi 2014, 22:17

Astazi au fost +14 grade. Am facut ultimul tratament cu varachet si am bagat ultimele rame descapacite dupa diafragma. pana la sfarsitul lui decembrie nu mai desfac stupii.
csaa

Mesajde nae » 10 Noi 2014, 22:35

csaa scrie:Astazi au fost +14 grade. Am facut ultimul tratament cu varachet si am bagat ultimele rame descapacite dupa diafragma. pana la sfarsitul lui decembrie nu mai desfac stupii.

Multumesc pt berea care , virtual , o s-o primesc .
Verificare dupa ultima FUMIGATIE ;) ; ramele descapacite, acum, CAPCANEAZA multa albina .
nae

Mesajde popik50 » 10 Noi 2014, 22:45

Nu e bine in perioada asta sa lasi rame cu miere dupa diafragma. O sa pierzi albine...
popik50

Mesajde Florin Dobre » 10 Noi 2014, 22:48

nae scrie:Verificare dupa ultima FUMIGATIE ;)

Atentie la matci? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde csaa » 10 Noi 2014, 23:18

Albine sunt, miere....nu prea. Multumesc pentru sfaturi.
P.S. - adica sa verific existenta matcilor acum, dupa fumigatie? Sa le fi sufocat?????
csaa

Mesajde nae » 11 Noi 2014, 00:04

Matcile sunt 100% OK , 2-3% din fam parasesc cuibul pana ventileaza si daca dupa diafragma au ''suport'' raman acolo pana MOR = dupa ultimul ''tratament '' trebuie un ''ochi'', atat.
nae

Mesajde csaa » 11 Noi 2014, 10:10

OK! Multumesc pentru lamurire. Azi sau maine arunc o privire in stupi.Inca o data multumesc!
csaa

Mesajde TDI » 11 Noi 2014, 11:10

nae scrie:Matcile sunt 100% OK , 2-3% din fam parasesc cuibul pana ventileaza si daca dupa diafragma au ''suport'' raman acolo pana MOR = dupa ultimul ''tratament '' trebuie un ''ochi'', atat.

De la fum am gasit una pe urdinis.
Am renuntat la fum si dau cu seringa.
TDI

Mesajde liviutzbogos » 11 Noi 2014, 14:44

TDI scrie:De la fum am gasit una pe urdinis.
Am renuntat la fum si dau cu seringa.

Dane, am mai auzit de o tehnica de administrat varachet impregnat pe hartie igienica... folosesti cumva, sau cum dai cu seringa?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde nae » 11 Noi 2014, 14:55

Am dat 10%tactik +ulei alimentar =3mil/fam si 5% VF +ulei alim =3mil /fam ...
3-4 varroa , nu e concludent ca aveam 6-7 tratamente inainte fumigatie/vaporizare .
E un topic initiat de Mihai33 cred .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 11 Noi 2014, 15:46

"Am renuntat la fum si dau cu seringa."

Ce dai, oxalic?
andrei_calinescu

Mesajde paul » 01 Dec 2014, 10:45

Cred ca am o problema ! De fapt ... doua ! :oops:
Zilele trecute am inlocuit folia de deasupra ramelor cu sac de rafie, pentru a crea sistemul horn in vederea iernarii. Am stupii cu fund plin. Am amanat aceasta operatiune in speranta, desarta dealtfel, ca voi mai prinde o zi cu temperatura peste 12* C pentru a mai face un tratament cu Varachet ( al 5-lea), deoarece mi s-au parut cam multi varooa cazuti la tratamentul 4. In fine ...
Am constatat ca o treime sau chiar mai mult din suprafata ramelor pe care vor ierna albinele, aveau miere (sirop) necapacita. :o Precizez ca ultima hranire a fost efectuata in jurul datei de 10 septembrie. Nu inteleg de ce n-au capacit in 2 luni. Poate din cauza foliei pe care am pastrat-o pentru efectuarea tratamentelor si care n-a permis evacuarea vaporilor de apa mentinand un mediu umed in stupi ???
Precizez ca am aproape 40 de zile fara zbor.
Credeti ca pot avea probleme din cauza acelei mieri necapacite ?
In unii stupi am lasat mai multe rame decat ar fi trebuit. Ramele sunt pline cu miere. Nu m-am incumetat sa mai scot din ele pentru a nu strica ghemul format (mi-a fost frica sa nu cada albinele sau regina pe fundul stupului si sa nu se poata ridica).
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 01 Dec 2014, 12:11

ghitacusman scrie:cauza nu-i folia . Dupa hranire ai mai stimulat ?

Nu !!! N-am mai stimulat deloc !
Banuiesc, doar banuiesc, ca albinele au mutat mare parte din siropul de pe ramele centrale pe cele marginase ! Habar n-am ce-i pe ramele centrale la ora asta ! La ultimul control, pe la inceputul lui octombrie, ramele centrale erau full iar in cele marginase mai erau celule goale, cam ... jumatate ! Ideea este ... mierea necapacita de pe ramele marginase, va atrage umiditatea din stup si in cazul in care o vor consuma ca atare coroborat cu lipsa zborului de curatire, risc o nosemoza de toata frumusetea ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 01 Dec 2014, 12:51

Albinele nu cara niciodata toamna siropul in mijlocul cuibului ; stiu ele ce stiu
nectarul ce ajunge in cuib sau cel pregatit de capacire este deja miere
sunt doua cauze plauzibile din cauza carora nectarul nu a fost maturizat si mierea necapacita ;
lipsa albinei tinere cu posibilitatea de a secreta ceara si a temperaturii optime din stup..
...mai este inca o cauza dar topicul nu face obiectul acesteia...cine o cunoaste sa o scrie... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 01 Dec 2014, 13:23

proapis13 scrie:Albinele nu cara niciodata toamna siropul in mijlocul cuibului ;

Eu am zis ... invers !
Au carat siropul DIN mijlocul cuibului PE RAMELE MARGINASE !
paul

Mesajde proapis13 » 01 Dec 2014, 14:48

paul scrie:
proapis13 scrie:Albinele nu cara niciodata toamna siropul in mijlocul cuibului ;

Eu am zis ... invers !
Au carat siropul DIN mijlocul cuibului PE RAMELE MARGINASE !

moldoveneasca ta cu olteneasca mea nu se pupa si pace :lol:
pune mana pe o carte despre apicultura si o sa te convingi ca este asa cum am scris ;)
m-ai citat trunchiat si fara sens ; reciteste ce am scris si o sa intelegi ce am vrut sa scriu
trebuia sa subliniezi cu rosu ce ai citat sa se retina :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR