Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupi polistiren extrudat

Mesajde jiji » 02 Noi 2014, 14:51

aaa si sa nu uit pentru a nu se lipii de matrita spuma o merge decoflolul care se da pe matritele din plastic pentru pavele
jiji

Mesajde kiloz » 02 Noi 2014, 20:42

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde SummerCat » 04 Noi 2014, 23:24

jiji scrie:va salut .
vin si eu cu o idee, in matrita se poate baga si plasa de fibra de stica ,aceea care se pune peste polistiren sa sibo o legatura

Asa cum fac ei plasticul din bi componente, eu iti zic parerea mea, aia ca e devine tare rezistent si nu mai are rostul fibra.
Bagi fibra doar daca faci un strat-imbracaminte subtire de plastic. Si nici atunci nu-s prea convins ca ar fi mult prea necesara fibra.
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde SummerCat » 04 Noi 2014, 23:36

Ca e topicul dedicat si mi-a revenit memoria :) , am si eu cativa stupi de polistiren facuti de proba pe la jumatea verii.
Si usor, cred ca-mi schimb parerea despre ei. Sunt usori si transmit bine greutatea spre suport, daca sunt imbinati intr-un anume stil pe laturi.

Sunt niste minusuri, rezolvabile, cu cutiile de polistiren extrudat, poate le mai discutam zilele care vin. Sa-mi gasesc si cateva poze pentru incarcat.
:)
SummerCat

Mesajde SummerCat » 19 Noi 2014, 19:51

1.jpg

Au iesit din 2 baxuri de polistiren de 30mm si 2 foi de table (pt capace si ca suport umerase rame):
-20 de cutii de 3/4 a 10 rame, pat rece
-7 capace
-6 funduri + 6 site + 6 subere + 6 grile e soareci
-6 corpuri de 7cm inaltime (bune pentru turte, alimentator si ca adaptor pentru trecerea de la rama 1/1 - 3/4)
-6 ventboxuri + 6 site mobile la ele
-6 dispozitive antifurtisag pentru urinis, asa cum le descriam intr-o postare mai veche.
-2 despartitoare snelgrove
SummerCat

Mesajde SummerCat » 19 Noi 2014, 19:58

2.jpg

Capacul, cutiile, fundul sunt la nivel pe laterale, si pe fata-spate, ori prin manere, ori prin proeminentele capacului si fundului.
Toate partile imbinate prin stilul "pieptene".

Fundul e inalt de 75mm, cu placuta de zbor la unghi incorporata, cu intrarea verticala, asa se scapa de murdarie si albine moarte lasate pe placa.
Greutatea stupului e preluata de fund exclusiv prin peretii laterali, fundul neavand pereti de fata si spate.
Sita AV se scoate prin spate pentru curatare, deschizand o usita.
Mi l-as fi dorit si cu colector de fund, insa n-am mai apucat decat sa-l croiesc asa simplist, altfel fundul era mai inalt...
Fundul sta pe cateva scanduri croite in genul europaletilor, neatasat de el.

Cutiile sunt cu manere fata-spate, cu o gaurica-urdinis pe o fata, plasata deasupra manerului ca sa poata fi folosit ca placa de zbor.
Golul intre ramele dintre cutii este exclusiv in partea de jos a cutiei, asadara cutia de sus fixeaza ramele de jos.
Suportul umeraselor e din tabla.
Falturile cutiilor si suportul umeraselor le pensulai cu vaselina de calciu.

Stratul de protectie a polistirenului la interior e facut din: strat de aracet, strat de adeziv polistiren la sac, plus inca 2 straturi de amorsa amestecata cu aracet.
La fel si pe exterior plus 2 straturi de vopsea.
SummerCat

Mesajde SummerCat » 19 Noi 2014, 20:03

3.jpg

Toate taieturile (falturile si imbinarile in pieptene) sunt taiate cu fir de inox incins la 12v.
Se lucreaza usor polistirenul, e placere, cat timp iti faci cate un dispozitiv pentru fiecare tip de taietura si asta ciordeste timp.
Par example, eu parca am avut imbinari in pieptene de 5-6 dimensiuni, pentru fiecare dimensiune a trebuit sa-mi fac cate un taietor.
Dar...dupa aceea ...merge ca uns, si este exemplul pieptenilor din poza de sus la un cat: alea se fac din trei miscari..impingi in fata placa la taietor, o impingi in lateral si o tragi afara. Cam 6 secunde si ai toti pieptenii de pe-o parte gata dintr-o taietura.
In cateva ore m-am trezit cu 5-6 turnuri de placi cat omul.

Pentru falturi trebuie alt dispozitiv, taietura cu fir cald e complicata, dureaza mai mult.
N-a mers facut dintr-o singura taietura, caci n-am gasit o banda de metal din care sa fac un profil si care sa se incalzeasca cum trebuie, oricat am testat ce mi-a picat la mana, schimbat si metalul, voltajul, amperajul..:(

Apoi mai trebuie alt taietor pentru taietura in unghi, alt taietor cu o masa mare sub el si spatiu mult prin prejurul ei pentru felierea placilor mari..samd,samd...
SummerCat

Mesajde proapis13 » 19 Noi 2014, 20:09

SummerCat scrie:Fundul e inalt de 75mm, cu placuta de zbor la unghi incorporata, cu intrarea verticala
asa se scapa de murdarie si albine moarte lasate pe placa.
Mi l-as fi dorit si cu colector de fund, insa n-am mai apucat decat sa-l croiesc asa simplist, altfel fundul era mai inalt...

Felicitari,mie unul imi place ce vad :!:
Daca tot esti chitit sa-ti faci colectoare de polen de fund,inspira-te din cel postat de mine la topicul despre colectoare ;)
Are grila culisanta si inclinata la 45 de grade si nu este mai inalt de 30-40,intra la fix in fundurile tale de la stupi
mmhttp://forum.stuparitul.com/viewtopic ... nul#p12670
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde SummerCat » 19 Noi 2014, 20:15

4.jpg

Imbinarile sunt terminate cu spuma si cu autofiletante.
Desi din imbinarea in pieptene iese o cutie cu unghiuri destul de drepte, i-am facut si un calapod de interior pentru asamblare....alta munca...

Singurul loc unde n-au intrat taietoarele cu fir incins a fost la cutia aia cu gauri de i se zice ventbox, ca cica-i de ventilatie.
Gaurile la aia au fost date cu o teava. Gaurile au inclinatie in jos sa nu bata ploaia si au plasa de sarma.

-----

Probleme la:
Probleme rezolvate (cat de cat, dar nu prea multumitor) din mers, am intlnit la fixarea plaselor de sarma.
Iarasi o problema dificila la fixarea balamalelor de polistiren, le-am abandonat.
Aplicarea stratul protectiv interior-exterior e mancatoare mare timp, trebuie schimbat cu altceva.
Imbinarea cu negrese si spuma trebuie si ea simplificata, poate o imbinare cu un stil de "coada randunica" ar fi mai rapida si economica.

Daca stau bine cu timpul sper sa mai fac o sarja de stupi la anul pana in salcami.
Le shimb designul complet si caturile le fac cu grosime variabila 2cm-4cm, si cerc imbunatatiri pe unde am mai vazut ca se poate.
Poate mai primesc si de la domniile vostre idei si ceva rezolvari la problemele de sus.

FIN
SummerCat

Mesajde SummerCat » 19 Noi 2014, 20:35

proapis13 scrie:Felicitari,mie unul imi place ce vad :!:
Daca tot esti chitit sa-ti faci colectoare de polen de fund,inspira-te din cel postat de mine la topicul despre colectoare ;)
Are grila culisanta si inclinata la 45 de grade si nu este mai inalt de 30-40,intra la fix in fundurile tale de la stupi
mmhttp://forum.stuparitul.com/viewtopic ... nul#p12670

:) multam de felicitari, binevenite sunt !

O sa mai balangan intre colectoarele astea de polen, pana ma decid pe care-l fac.
Tot inclin spre unul care sa se pupe bine cu intrarea mea verticala. Am facut schite cu unul de tip ca o rama AV. Are placa activa orizontala, se baga in locul sitei AV, se inchide-deschide culisand-o 1-2cm, ori prin fata, ori prin spate. Se poate scoate colectorul cu placa si cosul, si prin fata si prin spate.
SummerCat

Mesajde proapis13 » 19 Noi 2014, 21:04

SummerCat scrie:O sa mai balangan intre colectoarele astea de polen, pana ma decid pe care-l fac.

Colegul turc de la adresa de mai jos vinde socluri de stup cu sita antivaroa si col de pol incorporat cu 6-7 euro/buc
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 091&type=1
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Radoi Razvan » 27 Noi 2014, 13:33

Buna tuturor ! Urmaresc cu interes postarile dumneavoastra din acest topic dar vad ca nimeni nu spune de rezistenta lor in timp... si aici ii rog pe cei care au confectionati mai de mult asemenea lazi sa ne impartaseasca din experienta lor . Cat timp nu le-au ros albinele ? ce masuri au luat? Ii diferenta atat de mare la consum si la dezvoltarea in primavara, fata de ci de lemn? :?: Eu sunt incepator am 10 stupi 1/1 si vreau din primavara sa ii fac ME pe 8 rame , ii riscant dar vreau sa incerc . Oare pot sa ii fac din polistiren si sa fie trainici? Cam prea multe intrebari dar sper ca sa gasim impreuna raspunsul. Multumesc anticipat!
Munceste ca si cum nu ai muri niciodata , dar ingrijestere de suflet ca si cum ai muri maine.
Radoi Razvan

Mesajde andrei_calinescu » 27 Noi 2014, 21:57

Radoi Razvan scrie:Buna tuturor ! Urmaresc cu interes postarile dumneavoastra din acest topic dar vad ca nimeni nu spune de rezistenta lor in timp... si aici ii rog pe cei care au confectionati mai de mult asemenea lazi sa ne impartaseasca din experienta lor . Cat timp nu le-au ros albinele ? ce masuri au luat? Ii diferenta atat de mare la consum si la dezvoltarea in primavara, fata de ci de lemn? :?: Eu sunt incepator am 10 stupi 1/1 si vreau din primavara sa ii fac ME pe 8 rame , ii riscant dar vreau sa incerc . Oare pot sa ii fac din polistiren si sa fie trainici? Cam prea multe intrebari dar sper ca sa gasim impreuna raspunsul. Multumesc anticipat!

Razvane, e plistiren si polistiren.
Intai de toate, polisterina extrudata sau cea de la Lyson, NU SUNT ROASE DE SORICEI.
Lamnul poate fi ros insa.
Dupa aceea, privitor la rezistenta.
Eu am Lyson si sunt foarte multumit de cum se comporta in pastoral, polistirenul fiind foarte dur(tehnica de injectare si grosimea peretilor) sunt decisive.
Despre extrudat nu pot sa-mi dau cu parerea caci nu detin.
Polistirenul e trainic in primul rand pentru albina, deoarece nu pierdde caldura iarna, iar vara albina nu ventil;eaza inutil(termoizolator perfect).
Adio mucegai, condens si alti parametri specifici lemnului, care e material "viu".
Polistirenul e comod si p[entru apicultor, caci daca ai polistiren, uiti de impachetarea stupilor(termoizolator perfect si material "mort"), in opozitie cu lemnul.
Uiti de impachetare, podisoare, diafragme, saci, pernute, shosete, chilotzei, etc.

Nu in ultimul rand, greutatea.
Un Lyson cuib 10 rame cu 2 caturi 1/2 = 11 kile.
Un lemn acelasi volum ca mai sus = 22 kile.
La un pavilion/container, reduci greutatea la jumate cu polisterina, e ceva.
andrei_calinescu

Mesajde cobi » 27 Noi 2014, 23:12

andrei_calinescu scrie:Un Lyson cuib 10 rame cu 2 caturi 1/2 = 11 kile.
Un lemn acelasi volum ca mai sus = 22 kile.
La un pavilion/container, reduci greutatea la jumate cu polisterina, e ceva.

Sunt fezabili pentru sistemul varsat? Plus sau minus, pretul este dublu. Una peste alta, fiecare isi face socoteala.
cobi

Mesajde csaa » 27 Noi 2014, 23:16

La stres albina mananca din polistiren (nu ma contrazice inutil, am gauri in stupii din polistiren exrudat). Impachetarea trebuie facuta si la lemn si la polistiren pentru ca e vorba de restrangerea spatuilui ocupat de albine. Perne, sosetele, chilotie, etc. nu folosesc nici la lemn. Stup mai usor dar muuuult mai sensibil la mutari.
Un mare plus - am pus un cat din polistiren peste cuib din lemn iar matca nu vroia cu nici un chip sa coboare. Dupa ce am inversat (am funduri detasabile) matca si-a ocupat pozitia regulamentara ;) .
csaa

Mesajde Radoi Razvan » 28 Noi 2014, 03:31

Poate cei facuti de firma specializata in asa ceva au materiale mai dense si mai durabile decat ce se gaseste la magazinele de constructii. Eu la ora asta am terminat cu 17 caturi de 8 rame pentru ME pe care intentionez sa le dau cu trei maini de aracet amestecat cu amorsa 3/1 si dupa aceea doua straturi de vopsea pe baza de apa in interior. Subtiez aracerul ca sa il pot da cu pistolul de vopsit sa mearga mai repede . Iar legat de polistirenul care il folosesc l-am achizitionat de la Dedeman ii galben si are ca o pojghita mai rigida pe el si romburi ca foaia de napolitana pe care vreau sa le umplu cu aracet si dupa aceea sa ii dau mana de vopsea . Ca si pret de achizitie si usurinta cu care ii confectionezi sunt net superiori lemnului 147 lei baxul de 0,3 metri cubi si cumulat vreo 7 ore de lucru . Iar fundul o sa il fac din sipci de lemn cu plasa de sarma si subar , la fel si la capac tot cu plasa o sa il fac peste care cel de tabla. Multumesc ptr mesajele postate si sper ca pana in primavara sa gasim o metoda cat mai eficienta ptr toate neajunsurile pe care le avem acum! Dar nu l-ati protejat cu nimic pe interior de l-au ros? Numai bine!
Munceste ca si cum nu ai muri niciodata , dar ingrijestere de suflet ca si cum ai muri maine.
Radoi Razvan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....