Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Furtisag...Pro sau Contra

Mesajde alexx » 20 Noi 2014, 22:22

Salut...in leg cu furtisagul vreau sa intreb si eu daca la ora asta e bine sa vina albinele pline cu miere sau e uzura degeaba...am niste vecini mai in varsta si cu masuri de executat si albinele mele vin full cu miere pracric le prind de abdomen si varsa numai miere...intrebare este ok sau nu????activitate mare la urdinise azi
alexx

Re: Furtisag...Pro sau Contra

Mesajde peterneamt » 20 Noi 2014, 23:19

Norocosule !!! :D
peterneamt

Mesajde alexx » 20 Noi 2014, 23:24

peterneamt scrie:Norocosule !!! :D

pai de ce?? lamurestema???nu cumva e uzura degeaba pentru ca eu le.am lasat miere nu cumva imi moare albine degeaba?? :?: :!: :!: :!:
alexx

Mesajde proapis13 » 20 Noi 2014, 23:37

Este un topic dedicat furtisagului la adresa de mai jos,de ce nu pui intrebarile acolo :?:
viewtopic.php?f=4&t=919
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alexx » 21 Noi 2014, 00:51

proapis13 scrie:Este un topic dedicat furtisagului la adresa de mai jos,de ce nu pui intrebarile acolo :?:
viewtopic.php?f=4&t=919

eu nu am pus intrebare sau poate am pus dar particularizata nu face of topic ;) ;)
alexx

Mesajde peterneamt » 21 Noi 2014, 09:46

1. Mierea nu uzează albinele.
2. Familia hoaţă omoară matca..... iar la o zi după aceasta.... mare parte din albina stupului prădat dezertează...... mută singure mierea în stupul familiei hoaţe.....Astfel familia hoaţă îşi măreşte şi populaţia şi rezervele de .....
3. Primăvara devreme culesul de polen are loc pe maxim 300-500 m în jurul stupilor şi dacă sunt mai puţini stupi în zonă e cu atât mai bine.....
4. Furtişagul nu este numai un mijloc natural de selecţie ci şi o modalitate de supravieţuire a familiilor pe timpul iernilor grele ( nefavorabile albinelor ) . În funcţie de condiţiile pedoclimatice dar şi de culturile agricole, hrana este principalul factor limitant, atât la albine, cât şi la alte vieţuitoare......Deci, faptul că rămân mai puţine familii în zona ta şi în detrimentul vecinului.... te avantajază......! ;)
peterneamt

Mesajde geangu » 21 Noi 2014, 09:58

Daca aduc numai miere ne este problema, problema este sa nu aduca si altceva pe langa miere: loca, varooa etc.
geangu

Mesajde Bambucha » 21 Noi 2014, 10:13

peterneamt scrie:1. Mierea nu uzează albinele.
Deci, faptul că rămân mai puţine familii în zona ta şi în detrimentul vecinului.... te avantajază......! ;)

Mierea nu uzeaza, insa transportul ei, zborul dute-vino (la pachet cu incarcatura de paduchi) oare nu?
Per total sigur ca e mai bine fara concurenta :mrgreen:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 21 Noi 2014, 10:52

peterneamt scrie: 2. Familia hoaţă omoară matca..... iar la o zi după aceasta.... mare parte din albina stupului prădat dezertează...... mută singure mierea în stupul familiei hoaţe.....Astfel familia hoaţă îşi măreşte şi populaţia şi rezervele de .....

Acum înțeleg de ce stupii mei au populație așa de bună în acest an :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2014, 14:22

ghitacusman scrie:cu respect te salut ! comasarea stricta nu-i intotdeauna benefica . Revenind la subiect as zice ca intr-un fel se comporta familia satula si in alt fel familia flamanda (nu iao in calcul exceptiile ).

Te contrasalut
In primul rand nu pot fi de acord cu titlul deoarece una scrie in titlu si alta intreaba colegul ; trebuia unificat topicul cu celalalt
Cum poti fi PRO - furtisag :shock: ????....nu pot intelege cum vine asta ...esti apicultor sau...hot ????
Cum te poti pune CONTRA furtisagului... :shock: ???...poti cel mult sa-l stopezi...sau sa-l combati...daca stii...daca nu ...intrebi...
Si pentru ce am scris mai sus repet,exista topic separat

Revenind la intrebare,NU poti rade sau sa te bucuri la necazul altuia....cine rade acum....nu v-a rade la urma...daca intelegi ce vreau sa scriu
Oameni buni,cine a citit ce se intampla cu albinele dupa furtisag,nu ar trebui sa se bucure...
Albina care a furat odata,invata si pe altele...mai vb la primavara...cand nu toate familiile dintr-o stupina sunt la fel
Familiile alea care s-au ,,unificat'' cu cele pradate la primavara,sau la primele ferestre de zbor or sa faca prapad
de data asta pe distante mici deoarece este stiut ca iarna albina isi umplegusa cu miere doar in situatii speciale
am scris la modul general nu o o adresa anume...cele de mai sus ar trebui cunoscute de toti posesorii de stupi ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MIHAEE'E » 21 Noi 2014, 15:46

Bambucha scrie:
peterneamt scrie:1. Mierea nu uzează albinele.
Deci, faptul că rămân mai puţine familii în zona ta şi în detrimentul vecinului.... te avantajază......! ;)

Mierea nu uzeaza, insa transportul ei, zborul dute-vino (la pachet cu incarcatura de paduchi) oare nu?
Per total sigur ca e mai bine fara concurenta :mrgreen:

un alt aspect pozitiv poate fi acela ca "vecinul lui sta cu pliciul la urdinis si joaca leapsa cu albinele lui alexx" :mrgreen:

oricum e surprinzator cu furtisagul avand in vedere ca temperatura a fost sub 12 grade aproape in toata tara; sa nu mai zic ca eu nu am mai vazut soare de 2 saptamani.
MIHAEE'E

Mesajde alexx » 21 Noi 2014, 18:14

Salutare din nou azi aceiasi chestie dupa ora 13 a iesit soarele si apoi albinele care au facut iar zborul dute vino catre stupii vecinului peste drum...deabi au aterizat la urdinis cazand prin iarba prima data si prin pomii din stupina apoi direct in stupi....eu am pus titulul pro sau contra pentru ca unii apicultori chiar sunt multumiti sa aduca albinele miere prin furt si altii sunt contra pentru ca pot aduce si varoua etc...
alexx

Mesajde Dila Daniel » 21 Noi 2014, 18:37

alexx,personal as verifica "sursa".
m-as duce la vecinul,sa il rog sa verifice,si pe cat posibil sa elimine sau sa izoleze sursa.
Este mai mare dezavantajul sa aduca albinele tale si ceva boli sau paraziti,in comparatie cu mierea marfa!

acum,daca ai fi sigur ca sursa este ok...nu ai decat sa te bucuri...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alexx » 21 Noi 2014, 18:56

Dila Daniel scrie:alexx,personal as verifica "sursa".
m-as duce la vecinul,sa il rog sa verifice,si pe cat posibil sa elimine sau sa izoleze sursa.
Este mai mare dezavantajul sa aduca albinele tale si ceva boli sau paraziti,in comparatie cu mierea marfa!

acum,daca ai fi sigur ca sursa este ok...nu ai decat sa te bucuri...

pai sursa este peste drum de mine are vreo 60 de stupi se vede cum albinele chiar daca se intuneca tot zboara usor si sunt pusca catre el deci nu am dubii
alexx

Mesajde Dila Daniel » 21 Noi 2014, 19:07

alexx,daca tu cunosti apicultorul,ar trebuii sa cam stii daca sursa este ok-d.p.d.v.sanitar("sigura")
Adica,stupii aceia doar au ramas fara matci din cauze naturale(a ramas orfan acum in toamna)...si este ok
sau...au probleme mai grave privind sanatatea familiei si igiena...si nu mai este ok

la asta ma refer cand zic "sursa sigura"
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alexx » 21 Noi 2014, 19:47

ghitacusman scrie:.....grija mare ,sa nu fie si invers .da un ochi prin stupi .

am dat in primvara cat am fost pradat...ghici de cine????acum stiu sigur ce se intampla nu am albine moarte in fata urdinisului nu batalie doar ca albinele cad pe blanuta ca in salcam ;)
alexx

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR