Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul cu DOUĂ mătci

Mesajde teinegru64 » 22 Noi 2014, 16:27

topy...nu ma dezamagi :lol: ai pierdut diafragma?? :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde MIHALACHE » 22 Noi 2014, 20:18

Am folosit anul trecut o lada de 12 rame despartita cu diafragma si 2 regini , am fost multumit de el dezvoltare foarte buna si productie cu mult peste cele cu o singura regina ancurajat de rezultat anul acesta in primavara am mai populat una identica s-au dezvoltat exploziv si la anceputul lui mai au roit amandoi ,si nu am putut sa mai inperechez cate 2 regini an lada pentru ca avand intrarile pe fata nu au respectat fiecare compartimentul ei,si au ramas cate una pe lada si am renuntat.Pentru ca totul sa decurga bine lada trebuie sa aiba o intrare an fata si una an spate ramele sa aiba laterale de 35-36mm pentru ca diafragma ocupa si ea 4mm iar spatiul este fix si se lucreaza greu la controlul ramelor, magazinul fie de 1/1 fie mai multe de 1/2 primul care vine pe lada trebuie sa fie mai inalt cu 6mm deoarece se omoara albinele care trec prin gratie si magazinele trebuie sa aiba cate o intrare pentru usurarea circulatiei albinei culegatoare si a aerului cel mai bun ar fi un fund antivarooa despartit an doua si doua subare trebuies regine neroitoare care suporta o aglomerare mai mare an cuib o asfel de lada este buna pentru un apicultor care are familii mai putine deoarece presupune interventii dese .
Fişiere ataşate
16082013340.jpg
MIHALACHE

Mesajde lupu_albinelor » 23 Noi 2014, 10:14

Diafrgama despartitoare era etansa,cu gratie,sau cu plasa?
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde MIHALACHE » 23 Noi 2014, 20:29

PFL de 4mm fara decupari .
MIHALACHE

Mesajde igo1 » 24 Noi 2014, 09:51

Pt asa ceva cred ca ar fi buna lada profesorului ursu. Are fund av. Are diafragma subțire care nu ocupa mult și se pot întâlni în caturi albinele a 3 familii chiar. Încă un avantaj sunt urdinisele poziționate pe laturi diferite. Dar sa va spun ceva despre regine. Chiar dacă ele intra pe unde au ieșit, respectând astfel locul, tot nu exista sorti de izbândă știți dece? Pentru ca dacă ai la o fam reg împerecheata și albinele pot migra în cealaltă parte, stiind ca acolo e o alta reg neimperecheata, vor merge la ea și o vor elimina. Așa am pățit eu anul acesta când din familia de baza am luat un roi cu botca și l-am așezat în spate. În prima faza am lăsat sa comunice doar prin miros apoi când regina a ieșit am lăsat albinele sa circule și au venit din fata peste ea au omorât și roiul sa depopulat migrand înapoi în fata. Dacă țineam închis pana apărea puiet nu se întâmpla asta. Dar nu cumva ceea ce contează când ne gândim la eficienta e numărul de indivizi dintr-o familie și nu numărul indivizilor dintr-o lada?
igo1

Mesajde proapis13 » 24 Noi 2014, 10:35

[quote="igo1" Dacă țineam închis pana apărea puiet nu se întâmpla asta.
Dar nu cumva ceea ce contează când ne gândim la eficienta e numărul de indivizi dintr-o familie și nu numărul indivizilor dintr-o lada?[/quote]
Ce sa tii inchis ca nu am inteles ??? :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 24 Noi 2014, 10:53

Cand ai lada cu doua regine, este bine sa ai regine tinere si de aceiasi varsta (suriori daca se poate). Ca sa ai succes cu imperecherea, trebuie ca diafragma sa fie etanse si sa ai despartire la FA si sub diafragma (diafragma sa nu fie pusa pe plasa). E bine ca lada sa aiba 4 urdinisuri, doua in fata si doua in spate. Eu am reusit sa imperechez si 3 matci in aceiasi lada, din 4 introduse.
jenica67

Mesajde igo1 » 24 Noi 2014, 12:33

proapis13 scrie:[quote="igo1" Dacă țineam închis pana apărea puiet nu se întâmpla asta.
Dar nu cumva ceea ce contează când ne gândim la eficienta e numărul de indivizi dintr-o familie și nu numărul indivizilor dintr-o lada?

Ce sa tii inchis ca nu am inteles ??? :?[/quote]

Trebuia sa țin separat familiile fără sa aibă acces una cu alta decât prin miros însă eu am dat drumul la gratia haneman înainte sa se împerecheze regina. Deși mirosul era uniformizat tot am pierdut virgina. Hanemanul eu îl am în diafragma despărțitoare și am posibilitatea sa închid sau sa deschid la nevoie. Acum în stupul respectiv am 2 fam slăbuțe una lângă alta și nu comunica intre ele. În primăvara vreau sa fac o serie de filmulete cu el ca sa va arat ce se întâmplă. Reginele sunt tinere bukfast. Sper sa găsesc 2 și nu una la primul control. Cum o da Domnul. Aici lângă bucuresti e multa umezeala. Doar la albine mă gândesc pt ca am folie deasupra.
igo1

Mesajde andrei_calinescu » 24 Noi 2014, 14:33

"Reginele sunt tinere bukfast. Sper sa găsesc 2 și nu una la primul control. Cum o da Domnul. Aici lângă bucuresti e multa umezeala. Doar la albine mă gândesc pt ca am folie deasupra."

Fii linistit, si eu am peste 40 de astfel de roiuri stranse pe 2 rame, iernate cate doua in roinite de 6 rame. Diafragma placaj intre roisori.
Am insa ziare peste podisor si sac de iuta intre capac si ziare. Anul trecut am iernat multi astfel si la rapita au primit cat(comun).
0 umiditate/condens. Ar trebui sa schimbi folia aceea cu ziare, e pericol de umiditate, si din cauza ei vei concluziona fals ca iernarea nu a fost buna in astfel de schema.
andrei_calinescu

Mesajde igo1 » 24 Noi 2014, 15:40

Da ar trebui sa schimb însă vremea e capricioasa. Pt la anu îmi pregătesc salteluțe cu paie sau cu talaș.
igo1

Mesajde jenica67 » 25 Noi 2014, 09:49

Ca sa ai succes cu imperecherea, trebuie ca diafragma sa fie etanse si sa ai despartire la FA si sub diafragma (diafragma sa nu fie pusa pe plasa)

Uite aici o poza cu fundul, care are si sub stinghia care contine canalul de diafragma, o stinghie verticala ca mirosurile sa fie cat mai separate si sa nu se simta de la o matca la alta. Asta este bine, deoarece ele nu au feromonul la fel de puternic si nu se imperecheaza in aceiasi zi. Dupa imperechere, cand au inceput ouatul, cred ca nu mai are un rol important aceasta separare de mirosuri. Fundul asta este de la o lada de 10 R.
Fişiere ataşate
Fund pentru doua roiuri.jpg
jenica67

Mesajde Dicu Ion » 25 Noi 2014, 11:45

Daca sinteti interesati ,eu pot sa va prezint ,cum am itretinut eu doua fam de albine in stupi orizontali ,la care le-am pus si caturi.
Fata de ce sa scris pina acuma pe forum ,am multe de adaugat ca am folosit multi ani aceasta varianta ,si prezinta avantaje deosebite .Am mai scris si ani trecuti dar daca este nevoie revin cu mai multe amanunte.
Dicu Ion

Mesajde Augustin78 » 25 Noi 2014, 12:11

Va salut.
Dmnule Dicu Ion..va salut...ne puteti dezvalui cateva amanunte..am in plan sa confectionez(cumpar) cateva lazi pe 12 rame despartite printr-o diafragma si cu doua urdinise in fata dar cu placa de zbor intrerupta intre ele.(adica sa nu fie dintr-o singura bucata)...sau daca aveti ceva sfaturi privind aceasta problema va rog sa ne luminati.
Va salut cu respect...Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde vulpea » 25 Noi 2014, 14:44

pentru jenica :interesanta constructia fundului,toata stima(mi se pare mie sau chiar e originala aceasta constructie?).tot citesc la acest subiect si nu ma dumiresc pentru ce se chinuiesc "fratii" la varianta cu 2 matci la stupul vertical,RA s.a.cand acest procedeu se aplica cu f.bune rezultate numai la orizontal.mult mai practic si mai fara probleme(complicatii)este daca se aplica varianta lui Dan Margarit cu 2 corpuri alaturate jos si sus cu cat comun.
vulpea

Mesajde vulpea » 25 Noi 2014, 14:51

pentru Dicu:ce ma intereseaza e daca,cu inventivitatea cu care ne-ai obisnuit,ai un mod de lucru nou,sau ai "copiat"(nu inseamna ca e un lucru rau) din tehnica rusului.asa ca te rog sa ne prezinti ce ai afirmat.
vulpea

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2014, 15:19

vulpea scrie:mult mai practic si mai fara probleme(complicatii)este daca se aplica varianta lui Dan Margarit cu 2 corpuri alaturate jos si sus cu cat comun.

Vreau si eu un link cu metoda asta,daca se poate ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR