Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul cu DOUĂ mătci

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2014, 22:47

Acum cativa ani am asistat la targul de la Kamenovo la o prelegere despre stupul orizontal cu doua matci si caturi comune
Am retinut ca neaparat cele doua matci trebuie sa fie mama-fiica sau surori
In imagine este stupul promovat de colegul din Crnogore - Munte Negru - 2 urdinise jos di doua sus iar caturile erau separat
Am achizitionat 3 stupi pe 12 rame,i-am despartit cu diafragma etanse si am bagat cate doua regine
Toate au mers snur asa ca le-am pus caturile si am plecat in concediu
La revenire,caturile erau pline cu miere dar am observat depopulare la cate unul dintre urdinise
Am deschis stupii si surpriza ; in trei saptamani albina migrase dintr-o parte in alta
Acolo unde puietul eclozionase ramele erau full cu miere si tot atunci am vazut prima data barbi sub sita
Concluzia pe care am tras-o a fost ca albina a migrat catre familia cu mai multi feromoni datorita sitei de pe fund
Nu am mai repetat experimentul si nu cred sa fi fost o exceptie
La fundul plin am iernat cate doua matze lesinate dar la pomii fructiferi le-am transvazat fara probleme de depopulare si i-am departat
Fişiere ataşate
DSC04607 (Copy).JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Trantorul@ » 25 Noi 2014, 23:18

Ma nu fiti rai ca-i cel mai usor , fiti buni chiar daca o mai luam pe aratura cateodata .... mai ii un pic si iar ii primavara !
L-as supara un pic pe mircea_63 da o fi el destul suparat de telenovelele braziliene sau de care or mai fi :lol: :lol: :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde oroles » 25 Noi 2014, 23:22

Am cautat multe informatii despre stupul cu doua matci. Am auzit colegi care s-au laudat ca au scos cu 35% mai multa miere dintr-un astfel de stup. Din punctul meu de vedere este un esec, avand in vedere ca vorbim de doua familii care in loc sa dea productie dubla dau 135%. :D

E cineva care imi sustine parerea?
Ultima oară modificat de oroles pe 25 Noi 2014, 23:22, modificat 1 dată în total.
oroles

Mesajde lupu_albinelor » 25 Noi 2014, 23:22

proapis13 scrie:.... Concluzia pe care am tras-o a fost ca albina a migrat catre familia cu mai multi feromoni datorita sitei de pe fund
Nu am mai repetat experimentul si nu cred sa fi fost o exceptie
La fundul plin am iernat cate doua matze lesinate dar la pomii fructiferi le-am transvazat fara probleme de depopulare si i-am departat

Cred ca o diafragma cu gaurele si plasa,ce permite doar trecerea aerului pentru omogenizare feromoni ar fi o varianta,pentru a nu fi una dintre matci mai puternica decat celalta. Inca nu am probat nici una din variante,dar vreau sa incerc la anu,sa vad ce iese.Mi-am facut niste lazi de 12 rame despartite in 2.Pana nu incerc pe pielea mea,nu pot da cu parerea,decat din cele auzite.
Fişiere ataşate
1.jpg
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde apimat » 26 Noi 2014, 01:19

Mircea_63 scrie:
vulpea scrie:pentru D.I.:nu cumva in felul asta ai transformat orizontalul in vertical(2 in 1)?nu ca ar fi o problema in asta.sincer m-as invita,daca nu sunt nepoliticos,sa vad la fata locului cutiile si chiar sa-mi dai un roi facut in acestia(in orice caz nu gratis).
poate-mi spui si cum pui hanemanul pe toata lungimea stupului(ai gasit Haneman pentru orizontal sau 2 han.de 12 R ?
PS.stiu sa rezolv furtisagul in stupina proprie si chiar furtisagul provocat de stupii vecinului(secret profesional).

Asta e o nesimtire crasa!
Hai spuneti-mi aia si aia, as vrea chiar sa vad la fata locului. In rest... stiu eu niste chestii, dar eu nu spun la nimeni.

Puteai sa fi tacut, dar vorba ceea: Prostul nu prost destul daca nu e si fudul.

O consider sfidare si jignire a colegilor, un fel de a le spune in fata ca sunt fraieri.
Din partea mea ai 7 zile de banare, dar este suficient ca macar un singur coleg de pe forum sa iti ia apararea si ridic banarea. Coleg de pe forum, nu... diaspora. :(

si asta ce e?
proapis13 scrie:
65crs scrie:..si dupa ce omori matca dupa 2 zile tot o sa mai gasesti oua in unele celule ,oare de ce ?

Oare de ce ????/...m-am intrebat si eu ...... am gasit un raspuns....vreau sa-l vad si pe al tau ;)
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde Dicu Ion » 26 Noi 2014, 07:24

Domnul Vulpe sinteti binevenit oricind la mine .In febroarie poate chiar mai devreme ,obisnuiesc sa invit la mine apicultori,si bineinteles daca aveti placerea va invit si pe dv,ca intradevar una este poza alta este cind omul pune mina si pe lucru respectiv.Intradevar asa este ,am transformat stupul orizontal in stup vertical dar cu doua fam,pe cite 10 rame.Nu folosesc gratie Haneman ca nu am de ce ,pentru ca stupi si caturile sint etansate bine sa nu patrunda albinele de la o fam la cealalta.La inceput am folosit prin tatonare caturi de 1/1.Va dati seama ca mai era un orizontal deasupra.Pe mine nu ma deranja ca e rea mare ca acestia ramineau pe loc dar problema era ca reg oua in catul de sus ,la fel ca jos ,iar miere selectionata tot nu puteam sa extrag,Am incercat apoi cu cat de 1/3,si in acestea depunea oua ,si atunci am facut caturi 2/1 si totul a mers bine ca nu mai depunea oua in cat.Eu am expermentat aceasta varianta din cauza lipsei de spatiu unde aveam stupi.De facut pastoralul cu acesti stupi ,nu poate fi vorba ca sint foarte grei ,iar cu catul deasupra nici atit.Mie mi-a mers foarte bine ca in jurul stupinei aveam culturi bune chiar si la salcim ,chiar daca eram pe sat faceam treaba buna,In aparenta pare greu de lucrat la acesti stupi dar ,sint citeva sa le zic si eu SECRETE care face ca manopera sa fie mult mai usoara ca la stupi vertcali consacrati.Am avantajul ca daca o fam ramine fara reg o pot unifica foarte usor cu cealalta fiind aproape una de cealalta.Cu toata placerea o sa discutam,si bineinteles ca opiniile sint pro si contra dar important este faptul ca mai vedem si altceva ,eu la dv ,dv la noi astia mai batrini ca asa se invata apicultura .
Dicu Ion

Mesajde vlad » 26 Noi 2014, 07:37

iernare doua roiuri in cutie de 12 rame , am facut si eu , dar pana la pomi . pentru cei care vor neaparat sa puna caturi pe cate doua familii le-as propune sa faca in felul urmator : sa dezvolte familiile in cutii separate (de 10 rame ), iar la salcam sa lipeasca doua cutii , sa puna gratii pe cuib , iar deasupra sa vina cu un cat de 20-21 de rame ,apoi inca unul si inca unul . in cuib matcile vor avea loc de desfasurare ,iar noua colonie va beneficia de culegatoarea ambelor familii . dupa incetarea culesului familiile se despart si se pregatesc pentru urmatorul cules . e o idee care poate fi pusa in practica numai in stationar ( eu asaa o vad ) si ..... ai nevoie de spate zdravan
vlad

Mesajde un OM » 26 Noi 2014, 07:40

D-voastra a-ti transformat un orizontal in stup cu doua matci, fiecare cu magazie proprie, nu cat comun.
un OM

Mesajde Dicu Ion » 26 Noi 2014, 07:49

Domnule Oroles,cred ca a-ti inteles ,putin gresit problema cu doua fam intr-un stup ,referitor la productie.Aceste fam trebuie sa le luati individual ca pe orice fam de sine statatoare,chiar daca in apatenta stupului orizontal i se adauga catul si pare mare ,per fam tot ca o fam normala stringe.Cel putin eu am recurs la varianta stupului dublu ,cu cat din cauza lipsei de spatiu ,iar alti apicultori din alte motive.dar sa nu va asteptati ca daca se spune stup DUBLU o sa produca cit 4 .Este o varianta de exploatare cu plusuri si cu minusuri ,dar va asigur ca in stationar face treaba buna,numai ca depinde de apicultor sa fie si putin inventiv sa poata lucra lejer cu acesti stupi.Iar daca are cules multumirea este totala.
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 26 Noi 2014, 07:51

UN OM ]daca va referiti la postarea mea da.
Dicu Ion

Mesajde proapis13 » 26 Noi 2014, 09:38

apimat scrie:si asta ce e?
proapis13 scrie:..si dupa ce omori matca dupa 2 zile tot o sa mai gasesti oua in unele celule ,oare de ce ?

Oare de ce ????/...m-am intrebat si eu ...... am gasit un raspuns....vreau sa-l vad si pe al tau ;)

Colegule fara identitate,ce ai vrut sa scoti in evidenta cand m-ai citat ..... eu nu am inteles :?: :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 26 Noi 2014, 09:48

UN OM, vezi ca lazile lui DM pentru roi de 5 rame, au peretii de 10, lucru precizat de DM intr-un filmulet si puse doua unua langa alta fac exact cat o lada de 10 rame. Roinitele de 6 rame au 240 interiorul respectiv 280 exteriorul, tot ca sa poata pune 3 una langa alta, doua hanemannuri de 10R iar peste doua magazi de 10 rame.
jenica67

Mesajde vlad » 26 Noi 2014, 09:53

pentru cei care vor neaparat sa puna caturi pe cate doua familii le-as propune sa faca in felul urmator : sa dezvolte familiile in cutii separate (de 10 rame ), iar la salcam sa lipeasca doua cutii , sa puna gratii pe cuib , iar deasupra sa vina cu un cat de 20-21 de rame ,apoi inca unul si inca unul . in cuib matcile vor avea loc de desfasurare ,iar noua colonie va beneficia de culegatoarea ambelor familii . dupa incetarea culesului familiile se despart si se pregatesc pentru urmatorul cules . e o idee care poate fi pusa in practica numai in stationar ( eu asaa o vad ) si ..... ai nevoie de spate zdravan[/quote]

ideea asta am vazut-o prima data dezbatuta in revista apicola de prin ` 64-65. tot in revistele din acei ani se prezentau pe larg folosirea fam ajutatoare in diverse modele de stupi . legat de tema noastra era prezentata ideea dar era necesara folosirea unei diafragme totale , dar flexibila .in final era ( au asa am vazut-o ) tot o fam ajutatoare care era dezvoltata la stadiul familie de productie si se aplica un cat de jumatate peste tot stupul ( de 24 rame ). avantajul diafragmei totale , dar flexibile era ca se putea jongla cu rame cu puiet dint-o parte in alta intarziind roitul inainte de cules
vlad

Mesajde Dicu Ion » 26 Noi 2014, 10:08

Domnul Vlad am folosit si varianta cu fam ajutatoare.Intradevar merita,si cred ca mai am ceva cutii ,unde in capatul opus cresteam de obicei un roi cu reg tinara ,care urma sa-l unific cu fam de baza prin asta asiguram stupului respectiv nu numai albine in plus dar se reg tinara.
Dicu Ion

Mesajde lupu_albinelor » 26 Noi 2014, 10:48

Si totusi cred ca aceasta metode e buna si pentru cei care fac pastoral,nu numai stationar,in felul asta permitand sa iei cu tine si unele din familiile mai slabe,decat sa umblii cu lazi pe jumatate goale daca le-ai lua singure.
"Nihil sine Deo"
lupu_albinelor

Mesajde vlad » 26 Noi 2014, 11:06

da, poti sa iei , dar tinerea sau luarea , in pastoral , de familii slabe duce , printre multe altele , la marirea costurilor legate de transport si oase rupte inutil .
vlad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR