In general, faptul ca albina "cara" din centru in exterior rezervele, la date dupa 20-25 septembrie spune ca...ai strans prea tare si ai alimentat fara masura, peste limite. Albina va incerca sa-si lase celule goale sa isi poata forma ghemul. In anumite situatii, de fapt din experienta mea, in cele mai multe situatii, (exclud aici familii slabe sau fara genetica) familia RENUNTA la rezervele disponibile in alimentatoir, sau punga sau dupa diafragma, si isi lasa zoma de inceput de ghem, pt ca altfel...are DE BELEA!Mai ales ca stie sa recunoasca o mancare de proasta calitate...Deci lasa stimularile/completarile pt ca stie ca are destul.
Nu capaceste din 2 motive.
Da, asa cum spune alt stupar, faci tuica la primavara cu ciorba din rame. Sper eu, ca albina ta va sti ce sa manance si ce sa nu manance.
Eu la 15 august, de fapt cu mult inainte am rezervele de iernat. Restul sunt cantitati de miere/sirop pentru "lucul de toamna"
Deci ma repet, familia va cara "in centru", atata timp cat va considera ca mai are nevoie, dar nici nu se incurca cu prea mult. Asta depinde de marimea ghemului, de cata albina pierzi pana in octombrie, de puiet, de anul apicol, de vreme etc. De soi..

Despre tratament, vezi sa nbu ajungi ca Chirculescu, Doamne fereste!!!
Tratamentul eficient este OBLIGATORIU, indiferent de situatie. Nu ai siguranta in tratament, ai belit toata munca de dinaintePunct. Tacktic, mavrirol sau altceva ce merge si sub 12 grade. Eu vad unde nu a prins tratamentul...primavara. Si tot atunci vad si unde a prins

Pe viitor da-le jos folia imediat dupa ce ai terminat cu lucrul in ei (eu de cele mai multe ori o tin doar ca sa nu se mai imprastie miros de furtisag. O dau jos imediat ce i-am terminat, ca sa-i "obisnuiesc cu frigul", si sa renunte la puiet. Astfel nu vei mai avea umezeala. Ea va apare la puietul din primavara, atunci ce mai faci?...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!