Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 15:03

"Credeti ca pot avea probleme din cauza acelei mieri necapacite ?"

Paul, nu cred ca aceea este miere.
De fapt partial e miere.
Cred, din cauza stimularii pe care ai efectuat-o, ca ai mai avut puiet, folia nu a lasat vaporii sa iasa(sauna), acei vapori au fost colectati sub forma de apa in celulele necapacite,care in plus nu au fost acoperite de ghem, de unde efectul descris.
Asta se intampla si la stupii lasati cu urdinise mici, nearesititi, in care s-au lasat rame dupa diafragma.
Oricum la stupii cu fund plin, si fara aerisire pe jos, folia sus= crima.
andrei_calinescu

Mesajde nae » 01 Dec 2014, 16:12

proapis13 scrie:...mai este inca o cauza dar topicul nu face obiectul acesteia...cine o cunoaste sa o scrie... ;)

Lipsa proteina .
In alta ''ordine ''de idei : - am stupi cu fund plin si FOLIE si nu-i crima :oops: (iti spun gratis :roll: )
nae

Mesajde proapis13 » 01 Dec 2014, 18:13

nae scrie:
proapis13 scrie:...mai este inca o cauza dar topicul nu face obiectul acesteia...cine o cunoaste sa o scrie... ;)

Lipsa proteina .
In alta ''ordine ''de idei : - am stupi cu fund plin si FOLIE si nu-i crima :oops: (iti spun gratis :roll: )

NU e folia de vina daca se intampla minuni la fundul fix,atii sunt factorii si sunt umani...
Am mai scris undeva ca in urma cu ceva ani in urma, cand m-am laudat catre prietenii mei, care aveau stupi cam de varsta mea,ca folosesc folia
la iernarea albinelor mi s-a raspuns ca sunt in urma cu stirile :lol: ..ei o foloseau de peste 30 de ani si la orizontali si la verticali
Iti dau un indiciu de avansat si unul de incepator 'albina cand isi umple gusa cu miere nu mai .....iar atunci cand isi formeaza corpul gras nu mai .... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 18:41

ghitacusman scrie:
andrei_calinescu scrie:Cred, din cauza stimularii pe care ai efectuat-o

daca esti atent ,Paul zice ca n-a facut stimulari ( stimulari dupa hranire ,care-si au rostul lor ).

Era vorba de acele hraniri pana la 10 sep.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 19:10

ghitacusman scrie:
andrei_calinescu scrie:Oricum la stupii cu fund plin, si fara aerisire pe jos, folia sus= crima.

iernez in stupi cu fund plin ,fara aerisire pe ios si folie sus .

Felicitari, au am exprimat o parere personala.
Nu inseamna ca nu se poate. Eu prefer ceva absorbant.
andrei_calinescu

Mesajde Mircea_63 » 01 Dec 2014, 19:24

Oricum, in aceasta perioada a anului umiditatea nu creeaza probleme. Acestea apar odata cu aparitia puietului, cresterea consumului si a "metabolismului" stupului.
Desi impropriu sa spui ca albina hiberneaza, acum asta face. Sta in ghem si face rebus.

Cand apare puietul, unii au de lucru, altii nu. Unii (stupari) pregatesc iernarea in asa fel incat peste iarna nu au nevoie de interventii, poate de verificari asa... de curiozitate si pentru propria liniste. Valul vine cu puietul si la nevoie, cu toate ca au nevoie de liniste, nimic nu te impiedica sa iei masuri daca acestea se impun.

Masurile?
Albinele au nevoie de hrana, uscaciune si liniste.
Hrana. Adaugi turte -ideal era sa aibe din start rezerve suficiente- ,scoti rame -ideal era sa fie ghemul bine strans din toamna. Adaugi rame cu hrana.
Umiditate. Maresti aerisirea acolo unde e nevoie, elimini cauzele condensului.
Liniste. Ca si pana acum...

Turte cu proteina sau fara... daca au avut in august, septembrie cules de polen si nu s-au intins pana tarziu cu puietul, nici nu trebuie sa iti faci griji. Daca vatra e buna, vine polenul la vremea lui.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 01 Dec 2014, 19:55

In concluzie, Dumnezeu cu mila si-o cruce mare ! Sa ma rog de zboruri de curatire ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 01 Dec 2014, 20:02

Acum ai fost...entimematic. :D
Mircea_63

Mesajde gica.mosu » 01 Dec 2014, 20:07

paul scrie:In concluzie, Dumnezeu cu mila si-o cruce mare ! Sa ma rog de zboruri de curatire ! :oops:

Sazi bland Paule :!: ...Pai eu cu lumanarili ci fac=ma gandeam c-o punim de un parastas amu di craciun :D Vezi Mircea_63 ai stricat tb cu MS lu matali :mrgreen: ...Nu trebuia sa li scrii pi ta'tiiiii=noi pe ce ne mai certam=contrazicem...S'apoi zice-ti ca forumul nu"mergi" ;)
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2014, 21:13

paul scrie:In concluzie, Dumnezeu cu mila si-o cruce mare ! Sa ma rog de zboruri de curatire !

Paul, inc-o iarna-doua si la tine "concluzia" asta tinde sa devina brand personal :D

Altfel, ia si copy pe hard . Daca-i plin... ia un pix si-o foaie, ca tine loc de stick :lol:
1. Toamna, in lipsa unui minim cules de intretinere, hranirile de completare se continua cu hraniri de stimulare, necesare prelungirii pontei matcii si desigur (notezi, da ? :shock: ) pentru ca albinele sa-si pastreze capacitatea de a secreta ceara.
2.Te vaiti ca vremea nu a permis a cincea fumigatie, necesara fiindca la precedenta ai avut cadere mare de Varooa. Asa, si ??? Alte substante... alte moduri de administrare... nu s-au iventat ??? Ai scuza temperaturilor impropii varachetarii si gata... te-ai scos ???
3.folia-->rezerve necapatite = sula-->prefectura, ca s-o zic "stil Nae" :lol:
4.cum spui..."o cruce mare" si un Doamne-ajuta ca albina asta nu-i tocmai asa proasta cum ne place noua s-o consideram si atata timp cat are la indemana rezerve de calitate (capacite in cazul asta) i se rupe de celulele pline cu zahar semifermentat, asa le gasesti si in primavara, la primul control poti sa scuturi ramele cum scutura ciobanu suba de pureci si-ti nacleiesi papucii. Dar... iti dai seama ce risipa ??? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde MIHAEE'E » 01 Dec 2014, 21:34

salut
stai linistit paul ! crezi ca toata lumea are ramele capacite pana jos?!...
stiu ele albinele ce au de facut . in principiu,daca s-a format cuibul in partea centrala acesta se va deplasa in sus si apoi spre urdinis (in fata ).... in toate pozitiile astea tu ai miere capacita ..... si oricum o sa le pui ceva hrana in iarna ...... pai ce mai e o luna si jumate sau doua ? e doar o parere a unui incepator >
MIHAEE'E

Mesajde 7Rame » 01 Dec 2014, 21:43

In general, faptul ca albina "cara" din centru in exterior rezervele, la date dupa 20-25 septembrie spune ca...ai strans prea tare si ai alimentat fara masura, peste limite. Albina va incerca sa-si lase celule goale sa isi poata forma ghemul. In anumite situatii, de fapt din experienta mea, in cele mai multe situatii, (exclud aici familii slabe sau fara genetica) familia RENUNTA la rezervele disponibile in alimentatoir, sau punga sau dupa diafragma, si isi lasa zoma de inceput de ghem, pt ca altfel...are DE BELEA!Mai ales ca stie sa recunoasca o mancare de proasta calitate...Deci lasa stimularile/completarile pt ca stie ca are destul.
Nu capaceste din 2 motive.
Da, asa cum spune alt stupar, faci tuica la primavara cu ciorba din rame. Sper eu, ca albina ta va sti ce sa manance si ce sa nu manance.
Eu la 15 august, de fapt cu mult inainte am rezervele de iernat. Restul sunt cantitati de miere/sirop pentru "lucul de toamna"
Deci ma repet, familia va cara "in centru", atata timp cat va considera ca mai are nevoie, dar nici nu se incurca cu prea mult. Asta depinde de marimea ghemului, de cata albina pierzi pana in octombrie, de puiet, de anul apicol, de vreme etc. De soi.. :D
Despre tratament, vezi sa nbu ajungi ca Chirculescu, Doamne fereste!!!
Tratamentul eficient este OBLIGATORIU, indiferent de situatie. Nu ai siguranta in tratament, ai belit toata munca de dinaintePunct. Tacktic, mavrirol sau altceva ce merge si sub 12 grade. Eu vad unde nu a prins tratamentul...primavara. Si tot atunci vad si unde a prins :)
Pe viitor da-le jos folia imediat dupa ce ai terminat cu lucrul in ei (eu de cele mai multe ori o tin doar ca sa nu se mai imprastie miros de furtisag. O dau jos imediat ce i-am terminat, ca sa-i "obisnuiesc cu frigul", si sa renunte la puiet. Astfel nu vei mai avea umezeala. Ea va apare la puietul din primavara, atunci ce mai faci?...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paul » 01 Dec 2014, 22:11

alt stupar scrie:Paul, inc-o iarna-doua si la tine "concluzia" asta tinde sa devina brand personal

Altfel, ia si copy pe hard . Daca-i plin... ia un pix si-o foaie, ca tine loc de stick
1. Toamna, in lipsa unui minim cules de intretinere, hranirile de completare se continua cu hraniri de stimulare, necesare prelungirii pontei matcii si desigur (notezi, da ? :shock: ) pentru ca albinele sa-si pastreze capacitatea de a secreta ceara.
2.Te vaiti ca vremea nu a permis a cincea fumigatie, necesara fiindca la precedenta ai avut cadere mare de Varooa. Asa, si ??? Alte substante... alte moduri de administrare... nu s-au iventat ??? Ai scuza temperaturilor impropii varachetarii si gata... te-ai scos ???
3.folia-->rezerve necapatite = sula-->prefectura, ca s-o zic "stil Nae" :lol:
4.cum spui..."o cruce mare" si un Doamne-ajuta ca albina asta nu-i tocmai asa proasta cum ne place noua s-o consideram si atata timp cat are la indemana rezerve de calitate (capacite in cazul asta) i se rupe de celulele pline cu zahar semifermentat, asa le gasesti si in primavara, la primul control poti sa scuturi ramele cum scutura ciobanu suba de pureci si-ti nacleiesi papucii. Dar... iti dai seama ce risipa ???

Uite vezi, de asta mi-i drag mie sa te citesc ! Nu mai spun ca zambesc ... anticipat (inainte de a-ti vedea postarea) :lol:
1- bagat la cap. N-am stiut ca stimularea ulterioara hranirii mentine capacitatea de secretie a cerii.
2- inafara de mavrirol si varachet n-am mai tratat cu altceva. Mavrirolul am inteles ca-i cam apa de ploaie si ... am renuntat. Tre' sa ma pun la punct cu oxalicul , mavrikul si care-or mai fi ! :oops:
3- banuiam dar, nu eram sigur.
4- asta sa fie singura paguba. Zaharu-i ieftin ,asa ca ... paguba-n ciuperci. Sa nu ma lipesc de-un puisor de ... nosema. Asta ar fi belea !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde un OM » 01 Dec 2014, 22:35

Stimularile cu zahar nu favorizeaza nosema.
un OM

Mesajde paul » 01 Dec 2014, 22:49

un OM scrie:Stimularile cu zahar nu favorizeaza nosema.

Stimularile cu zahar (sirop) ... nu !
Siropul cu apa-n doua, fermentat ... da !
paul

Mesajde Mircea_63 » 02 Dec 2014, 15:40

Paul, nu-ti place simplu? Uite putin mai in detaliu:

Gandeste-te mai bine ce inseamna sa "stimulezi" in toamna cu sirop de zahar. :o
Intreaba-l pe alt stupar ce intelege prin "toamna". Azi, 2 decembrie, e toamna. Le-ai stimulat zilele astea cu ceva siropel de zahar? :lol: Sa nu dai vina pe el mai tarziu.

Celulele necapacite au alta cauza: nu poti usca rufe in sauna. Daca nu e sauna si pui multe rufe deodata, devine sauna. Hranirea de completare trebuia insotita de masuri de usurare a ventilarii. Dupa completare, prelungesti cu intretinerea, ca sa le oferi conditii pentru capacire (secretarea cerii de catre tineret), dar nu prea mult. Nu este de dorit prelungirea pontei.
Daca ai facut completarile tarziu si nu exista tineret si conditii propice de ventilare... aiaie.

A nu se intelege ca il contrazic cu ceva, doar am adaugat cateva detalii, observand ca esti dornic de amanunte. :D
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR