Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde csabio » 13 Iul 2014, 09:37

Am probleme cu roitul in perioada de inflorit si dupa salcam in rest nu. Si in acea perioada am albina cu galeata, aici tre sa umblu putin. Someaza dupa culesul de salcam. Am incercat sa limitez treaba cu recoltare de polen, dar am slabit mult familiile. La anul iau matcile nainte de salcam si vedem apoi. Daca iau si doicile cu ea o forteaza din nou la roit. Am un prieten care tine albina pe stationar in conditii asemanatoare in lazi orizontale,parca nu roiesc asa mult.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde mihaiGrig » 14 Iul 2014, 15:29

De ce sau slabit familiile de la colectorul de polen?
Cartile de specialitate spun ca cel mult 20% din cantitatea de polen carata de albine ramane in colector. Care ar fi raspunsul. Intreb. Nu stiu.
mihaiGrig

Mesajde csabio » 15 Iul 2014, 15:33

Teoria-i teorie,dar practica ne omoara. Fa naveta zilnic la 30 de familii pentru colectarea polenului si mentinerea echilibrului, vorbim dupa ,daca o sa mai ai bani de internet sa te loghezi pe forum ;)
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde akmm » 05 Dec 2014, 10:50

Rulati aceasta pagina si vizionali si filmuletele.Este o propunere de rama oarba argumentata de experienta.Se foloseste la margine ca si rama claditoare.Diagonala in forma prezentata este importanata.Stiu ca avem tendinta de a modifica imediat cate ceva, dar e bina sa ramana asa cum e.Autorul da si explicatiile.
http://www.abeille-et-nature.com/index. ... _a_jambage
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 05 Dec 2014, 17:31

Interesant articolul si metoda este de incercat,o sa o folosesc la anul :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ovidiu8403 » 05 Dec 2014, 18:09

csabio scrie:Am probleme cu roitul in perioada de inflorit si dupa salcam in rest nu. Si in acea perioada am albina cu galeata, aici tre sa umblu putin. Someaza dupa culesul de salcam. Am incercat sa limitez treaba cu recoltare de polen, dar am slabit mult familiile. La anul iau matcile nainte de salcam si vedem apoi. Daca iau si doicile cu ea o forteaza din nou la roit. Am un prieten care tine albina pe stationar in conditii asemanatoare in lazi orizontale,parca nu roiesc asa mult.

Pe mine ma regasesc in textul de mai sus . Am albinele acasa in gradina de doi ani , doar stationar , tot asa iernez in medie pe 5 rame ,pentru anul acesta concluzionez : primavara fura startul la dezvoltare cu rachiti si flori spontane , ghiocei , bradusi , aglici , albastrele , salcie in februarie anul acesta aduceau polen de nu iti venea sa crezi , ce turta proteica ? :lol: , oricum vin pomii : corcodusi , caisi , ciresi si pe urma meri (zona mea predomina livezi de meri ) + papadii si cu putin sirop de la mine iaca toate familiile se prezinta pe la inceput de luna Mai pe 10 rame bune - bune , multe rame cladite , astept salcamul care de bine de rau la 1.5 km de mine e un "palc" frumusel , dar surpriza , nu da ... :cry: ce trebuie coronitele dispar puietul se revarsa din lada si culesul subtiaza , nu am tei ... dar am friguri... la toti sa spun , nu am miere dar am roi , faneata nu da ca e seceta , foamete , matca nu ponteaza , puterea scade , roii trebe hraniti , intre timp fanul e cosit , asteptam otava (trifoiul alb) care le mai da ceva papa , infloresc legumele gradinilor , au papa eu tot nu am miere, nici macar magazii , le-am dat jos demult, floarea soarelui nici vorba , stau in zona de deal , ... si uite asa in august tre sa bag in lazi sirop completare pt iarna .Pana acum tin albine ca si animale de companie cu cheltuiala , grija si dragoste . Speranta romanului moare ultima ...
PS : pastoral nici vb ... lucrez in medie 11 ore pe zi la office , desi mi-as dori nu se justifica sa merg cu 6-7 familii in pastoral ,sa spunem la salcam in zona Carei_Satu Mare (un fel de Meca) pentru apicultorii maramureseni .iar astia marii cum sunteti si dvs. nu se complica cu mine , ei isi vad de ale lor ...

Un sfat , ceva ar fi bun .Speram sa fie vreme buna si sa tin in frau roitul , si sa scot ceva miere anul 3 de la cele 10 fam ale mele ...

Va salut !
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Augustin78 » 05 Dec 2014, 18:16

ovidiu8403 scrie:
csabio scrie:Am probleme cu roitul in perioada de inflorit si dupa salcam in rest nu. Si in acea perioada am albina cu galeata, aici tre sa umblu putin. Someaza dupa culesul de salcam. Am incercat sa limitez treaba cu recoltare de polen, dar am slabit mult familiile. La anul iau matcile nainte de salcam si vedem apoi. Daca iau si doicile cu ea o forteaza din nou la roit. Am un prieten care tine albina pe stationar in conditii asemanatoare in lazi orizontale,parca nu roiesc asa mult.

Pe mine ma regasesc in textul de mai sus . Am albinele acasa in gradina de doi ani , doar stationar , tot asa iernez in medie pe 5 rame ,pentru anul acesta concluzionez : primavara fura startul la dezvoltare cu rachiti si flori spontane , ghiocei , bradusi , aglici , albastrele , salcie in februarie anul acesta aduceau polen de nu iti venea sa crezi , ce turta proteica ? :lol: , oricum vin pomii : corcodusi , caisi , ciresi si pe urma meri (zona mea predomina livezi de meri ) + papadii si cu putin sirop de la mine iaca toate familiile se prezinta pe la inceput de luna Mai pe 10 rame bune - bune , multe rame cladite , astept salcamul care de bine de rau la 1.5 km de mine e un "palc" frumusel , dar surpriza , nu da ... :cry: ce trebuie coronitele dispar puietul se revarsa din lada si culesul subtiaza , nu am tei ... dar am friguri... la toti sa spun , nu am miere dar am roi , faneata nu da ca e seceta , foamete , matca nu ponteaza , puterea scade , roii trebe hraniti , intre timp fanul e cosit , asteptam otava (trifoiul alb) care le mai da ceva papa , infloresc legumele gradinilor , au papa eu tot nu am miere, nici macar magazii , le-am dat jos demult, floarea soarelui nici vorba , stau in zona de deal , ... si uite asa in august tre sa bag in lazi sirop completare pt iarna .Pana acum tin albine ca si animale de companie cu cheltuiala , grija si dragoste . Speranta romanului moare ultima .[/b]
PS : pastoral nici vb ... lucrez in medie 11 ore pe zi la office , [b]desi mi-as dori nu se justifica sa merg cu 6-7 familii in pastoral
,sa spunem la salcam in zona Carei_Satu Mare (un fel de Meca) pentru apicultorii maramureseni .iar astia marii cum sunteti si dvs. nu se complica cu mine , ei isi vad de ale lor ...

Un sfat , ceva ar fi bun .Speram sa fie vreme buna si sa tin in frau roitul , si sa scot ceva miere anul 3 de la cele 10 fam ale mele ...

Va salut !

Salut.
Pe undeva ma regasesc si eu in postarea de mai sus.........am ingrosat putin.
Numai bine tuturor.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde ovidiu8403 » 05 Dec 2014, 19:09

Anul care vine ca si solutie de reconciliere intre mine si albine (miere la mine si roi oprit la ele ) imi propun dupa meri + papadii ... hatz, da iama ursu in stup si goleste marginasele rama 1 si 12 , astfel de ii salcam ii , de nu-I eu am ceva si ele fara miere in lazi nu mai le sta gandu la transhumanta prin pomi :lol: . Ce spuneti ?
ovidiu8403

Mesajde nae » 05 Dec 2014, 19:19

ovidiu8403 scrie:...propun dupa meri + papadii ... hatz, da iama ursu in stup si goleste marginasele rama 1 si 12 , astfel de ii salcam ii , de nu-I eu am ceva si ele fara miere in lazi nu mai le sta gandu la transhumanta prin pomi :lol: . Ce spuneti ?

Sa-ti schimbi abordarea , scopul d-tale nu-i oprirea roirii ci sa faci BANI si asta n-o faci cu LESINATURI .
:roll:
nae

Mesajde Mishu05 » 05 Dec 2014, 19:30

Ii dublezi in fiecare an cand ajung la 12-14 rame 1/1 ( sau echivalent). In general in punctul ala cred ca vei avea botci pentru ca macar 10% din ei sunt in friguri. Ai grija sa lasi mai mult puiet- albina pe rame - albina culegatoare in unitatea fara regina ( imparteala 40-60%). Daca ii dai in doua la 15-20 mai pana la floare vei avea cel putin 1 unitate biologica in stare sa culeaga 10kg de miere - cel cu regina originala si roiul cu sanse mari sa faca si el un 5-8kg . Amandoi vor avea miere de iernat si tu vei sta mai linistit.
Ca idee anul asta din diverse motive am dus doar 1/3 din stupina pe o vatra care avea floare la 1.6km. Aia au fost si au ramas stupii cei mai buni desi teoretic dupa floare acolo ar fi fost vatra cea mai proasta.
Ca o concluzie: du-i la floare, efortul este minim fata de castigul si din buzunar si din stupi. Fa acest pastoral anual si o sa se simta altfel apicultura.
Mishu05

Mesajde paul » 05 Dec 2014, 19:55

Ovidiu, in situatia ta se gasesc majoritatea care practica stationarul !
Solutie ... incearca sa gasesti pe-o raza de maximum 50 km zone melifere. Adica, dupa meri sau in timpul infloririi lor, cauta un lan sau macar cateva parcele cu rapita. Gaseste prin rude, cunostinte, relatii, pe cineva de incredere din zona respectiva(la o casa) si-i du stupii. La fel cu celelalte culesuri ( salcam, tei, floare). Eu asa procedez si-mi iese ceva miere !
Un exemplu ... 2012 primul meu inceput de sezon cu albine. Am stat cu ei la fructiferi, incepuse marul dar eu ma gandeam la ... rapita. M-am interesat unde ar fi prin zona si am purces in recunoastere. Acolo ... o mare galbena si vreo 3 case. Nu cunosteam pe nimeni. Mi-am luat inima-n dinti si am batut la prima poarta. Mi-a deschis o batranica, m-am prezentat si am rugat-o sa ma primeasca undeva in capatul gradinii ei ( sa n-o deranjeze albinele) cu stupii, promitandu-i ca nu o vor deranja albinele si ca-i voi da si ei ceva miere la final. Batranica a fost de acord. Din vorba in vorba am descoperit ca o cunostea pe mama mea pt. ca lucrasera candva impreuna. Bineinteles surpriza a fost ... totala. Mi-a pus o conditie daca-i aduc stupii ... sa-i aduc la pachet cu mama (in vizita) :P Bineinteles ca m-am tinut de cuvant.Si ea A FOST O MARE DOAMNA. Imi lasasem echipamentul la ea si la fiecare vizita il gaseam spalat ( sa nu miroase a fum ca se agita albinele). Avusese si tatal ei stupi. Pacat ca in toamna aceea acea DOAMNA a plecat din lumea aceasta! :( Asa ca ... incearca !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2014, 20:02

Nu roiesc cu burta goala, dar si daca prinzi vreo trei patru zile ploioase si nu le asiguri instant sirop... faci asa :cry:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu8403 » 09 Dec 2014, 13:45

Ok, multumesc de incurajari si sfaturi bune . Ma mai gandesc la o varianta , pe la inceput de Mai dupa pomi dupa ce le iau ceva :D din 10 "sacrific" vreo 4 si intaresc celelalte 6 si le fac "uzine" de cules pe data inflorii salcamului 20-25 mai ,iar in momentul inflorii salcamului iau puiet capacit de la uzine ca sa nu se suprapopuleze si intaresc donatoarele, astfel poate evit pofta de roit de dupa salcam , si un nr restrains de 2-3 nuclee , roiuri si ceva micronuclei de imperecheat matci .Astfel merg cu cateva mai puternice in fata(cu Matci 2014) si las de prasile pe cele mai slabe .Mai incerc in zona unde am 2 cunsotinte in locatii diferite sa le plasez dar repet tot faneata specifica nu cules masiv... Din cunostintele mele pastoral ar fi : la salcam zona Carei-Satu Mare 125Km , rapita -dupa Baia Mare 60-70 Km , Tei - Sacel spre Bistrita 60 Km , Floareal soarelui tot spre Satu Mare 115-125Km . Nu am timp de pastoral , scopul e sa am miere la fam. si sa se autointretina si ele din vanzare surplus de va fi...(costuri cu zahar si tratamente) .Mi-as dori sa le duc in pastoral , trebuie insa sa gasesc o varianta optima .
Respecte domnilor !
ovidiu8403

Mesajde Mircea_63 » 09 Dec 2014, 13:55

Daca tot n-ai timp... scoti matcile si 2 rame cu miere si ceva puiet, faci niste roi, iar stupii orfanizati ii duci la salcam.
Analizeaza!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde csaa » 09 Dec 2014, 16:37

Duci familiile orfanizate la cules si lasi matcile acasa? Lipsa feromonilor matcii nu duce la depopularea familiei si la un cules slab?
csaa

Mesajde nae » 09 Dec 2014, 18:24

Nu se depopuleaza ca trag de salvare , teoretic trebuie sa aduca mai mult si sa consume mai putin =TEORETIC ;) ; fara matca aduc mai PUTIN de consumat nu stiu ca n-am verificat (teoretic cred ca va consuma mai putin )
(feromonul juvenil )
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR