Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde mausica » 29 Noi 2014, 16:57

cristi_vidican scrie:
lucky5strike scrie:
cristi_vidican scrie:Sigură că CLOPOT!!!...

Amicul tau DM, ce foloseste?

Să ne gândim de ce DM folosește sistemul horn?
Iarna, zăpada acoperă stupii cât sunt ei de mari. Dacă ar avea sistemul clopot, aerisirea pe jos ar fi deficitară pt că este blocată de zăpadă.
Așa că o preferă pe sus pt că la ei funcționează mai bine.

Ar functiona si clopotul la el cu sita jos(cu toate ca la ei zapada de multe ori trece peste stupi)insa nu in sistemul de aranjare a stupilor cum il are. Daca ar fi pusi pe postament macar la 40-50 cm ar fi alta treaba dar asa pusi pe palet jos...clar e deficitar intrarea si schimbul aerului
Ultima oară modificat de mausica pe 29 Noi 2014, 17:17, modificat 1 dată în total.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde liviutzbogos » 29 Noi 2014, 19:41

cristi_vidican scrie:Eu mă călăuzesc după o lege învățată de la albine, care propolizează întotdeauna aerisirea de sus și niciodată jos (dacă sus e bine închis.)

Din lipsa banilor - principalul inamic al stuparului incepator - am si lazi cu fund AV si cu fund plin, carpituri. La cele cu fund plin am podisor cu sita cam de-o palma si aerisire si in capac. Vreau sa spun ca in conditiile in care urdinisul era deschis max 5 cm, au propolizat sita din podisor, lasand o mica gaurica, de vre-o 2 cm. Nu am controlat de condens, nu am vrut sa rup sigiliul de propolis, dar sunt sigur ca, din moment ce ele au astupat gaurile, nu le face rau. De anul viitor vreau sa merg pe "clopot" ca la carte, adica cu magazia sub cuib, acum am doar cuibul si folie deasupra.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 29 Noi 2014, 20:10

cristi_vidican scrie:Eu mă călăuzesc după o lege învățată de la albine, care propolizează întotdeauna aerisirea de sus și niciodată jos (dacă sus e bine închis.)

Cristi, iti sugerez ca intr-o toamna sa-ti reamintesti de cele subliniate si eventual sa te joci nitel cu un vertical sau chiar orizontal cu fund plin. Merita.
De pilda, lasa-l neatins august-octombrie, cu un capac cu aerisire si podisoare din scandurele un pic (2-3 mm) departate, lasand in grija albinei 'ermetizarea" limitei superioare a habitatului.
Concluziile o sa le tragi singur... s-at putea sa fie nitzel mai interesante ;)

Am mai avut o interventie pe forum, pe aceasta tema. Nu mai reiau, indemn doar la un pic mai multa atentie la aplicarea practia a unor concepte rigide ca "HORN" respectiv "CLOPOT"
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 29 Noi 2014, 20:35

liviutzbogos scrie:
Din lipsa banilor - principalul inamic al stuparului incepator
- am si lazi cu fund AV si cu fund plin, carpituri.

In ce priveste condensul... banii nu au nicio influenta. In ce priveste iernarea, poate conta la asigurarea rezervelor si efectuarea tratamentelor. Atat!

Carpituri? Sunt foarte bune! Insa numai pentru stationar si "carpiturile" sa fie carpite incat sa nu intre hoatele. Daca e vorba de dezvoltare, de usurarea muncii, de cresterea eficientei... abia atunci lipsa banilor devine inamic.

Odata asigurate rezervele de hrana si efectuate tratamentele, restul nu mai tine de bani.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cobi » 03 Dec 2014, 23:31

https://www.youtube.com/watch?v=ltFEi07DTqM

Oare, stupii astia au condens? :)
cobi

Mesajde liviutzbogos » 05 Dec 2014, 14:55

Mircea_63 scrie:
In ce priveste condensul... banii nu au nicio influenta. In ce priveste iernarea, poate conta la asigurarea rezervelor si efectuarea tratamentelor. Atat!

Carpituri? Sunt foarte bune! Insa numai pentru stationar si "carpiturile" sa fie carpite incat sa nu intre hoatele. Daca e vorba de dezvoltare, de usurarea muncii, de cresterea eficientei... abia atunci lipsa banilor devine inamic.

Odata asigurate rezervele de hrana si efectuate tratamentele, restul nu mai tine de bani.

Vroiam sa subliniez ceea ce a spus Cristi Vidican mai sus, faptul ca albina propolizeaza aerisirea de sus. Eu sunt adeptul lazii cu fund AV, dar, din lipsa banilor nu am reusit sa-mi fac toate lazile "de-o mama" :P
Stima.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2014, 15:12

alt stupar scrie:Cristi, iti sugerez ca intr-o toamna sa-ti reamintesti de cele subliniate si eventual sa te joci nitel cu un vertical sau chiar orizontal cu fund plin. Merita.
De pilda, lasa-l neatins august-octombrie, cu un capac cu aerisire si podisoare din scandurele un pic (2-3 mm) departate, lasand in grija albinei 'ermetizarea" limitei superioare a habitatului.
Concluziile o sa le tragi singur... s-at putea sa fie nitzel mai interesante ;)

Din nefericire nu mai am astfel de stupi ca să pot face acest experiment :lol:
Când aveam orizontal cu fund plin și capac cu aerisire, podișoarele erau întotdeauna legate bine cu propolis.
Am mai observat că sunt stupi ce propolizează mai deloc.
Dar, posibil să-mi scape ceva
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 10 Dec 2014, 21:05

cobi scrie:https://www.youtube.com/watch?v=ltFEi07DTqM
Oare, stupii astia au condens? :)

Super deranj le-a provocat zapacitul! Astuia ii mai trebe ani... :twisted:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 10 Dec 2014, 21:18

"Când aveam orizontal cu fund plin și capac cu aerisire, podișoarele erau întotdeauna legate bine cu propolis."

Acuma ma leg de ce am vazut si tinut in mana in Franta.
Lucram printre altele si cu caucaziana, ori adusa din Georgia, ori aclimatizata la ei.
Ambele propolizau.
Stupii folositi aveau urdinis sus(pe peretele frontal, prima treime de sus).
Toamna propolizau pana la blocaj urdinisul superior, il depropolizau singure primavara.
Din ce am constatat nu le place hornul.
Dovada, asta era undeva prin martie. Incepeau sa depropolizeze. Se observa cum propolizau si sitele antisoareci.
Fişiere ataşate
caucaziana_propolizatoare %28Small%29.JPG
caucaziana
andrei_calinescu

Mesajde Dicu Ion » 11 Dec 2014, 19:19

Andrei ,anul trecut am postat si eu o foto cu un stup de pe ultimul rind de sus , la care albinele au propolizat toata deschizatura la urdinis ,lasind doar citeva gauri pe unde circulau albinele.Am vazut treaba asta la mai multi stupi mai ales la rindul de sus.Au fost comentarii ,cum ca la zborul de curatire o sa le impiedice-etc.Eu am spus atunci si spun si acuma ,nu am observat nici o diferenta ,la zbor intre acesti stupi ,cu urdinisurile propolizate,si cele cu urdinisurile libere,dar asa cum ai constatat si tu ,albinele deblocau singure urdinisul.Albinele stie mai bine ce face.
Dicu Ion

Mesajde Lorenzzo » 12 Dec 2014, 20:19

salut ! ma poate ajuta si pe mine cineca cu un sfat cum sa scap de condens in stup? NU am fund antivaroua... impachetarea este facuta in felul urmator : un strat de hartie peste rame ..un strat de material textil podisorul si capacul iar urdinisul micsorat.
Lorenzzo

Mesajde mausica » 12 Dec 2014, 21:05

Lorenzzo scrie:salut ! ma poate ajuta si pe mine cineca cu un sfat cum sa scap de condens in stup? NU am fund antivaroua... impachetarea este facuta in felul urmator : un strat de hartie peste rame ..un strat de material textil podisorul si capacul iar urdinisul micsorat.

:lol: :lol: mai aveai putin si postai pe toate topicurile
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde nae » 13 Dec 2014, 22:21

Lorenzzo scrie:salut ! ma poate ajuta si pe mine cineca cu un sfat cum sa scap de condens in stup? NU am fund antivaroua... impachetarea este facuta in felul urmator : un strat de hartie peste rame ..un strat de material textil podisorul si capacul iar urdinisul micsorat.

Prietene si eu am condens , cei mai uscati sunt cei cu fund plin si fam in cat = adica jos 1/1 + un cat 1/1 cu fam , am folie si urdinisul deschis total .
Unde am urdinis total + o gaura in fund de 10 cm + folie + o mata lesinata ( o mana de albine ) clar e ''fleasca''.
Acum nu mai poti schimba nimic la interior , largeste urdinisul si cam atat ; sus au propolizat ele = nu strica asta umbland aiurea .
Bafta .
nae

Mesajde popik50 » 13 Dec 2014, 22:50

Si la mine anul asta s-au udat binisor ziarele de deasupra podisoarelor, oricum era de asteptat asa ceva dupa o luna fara soare, ploi interminabile, ceata, nori josi si umiditate cat cuprinde. Deja dupa cele 2 zile mai cu soare a inceput sa se remedieze problema. O sa mai schimb cateva ziare... in rest iernarea decurge foarte bine...la provizii stau foarte bine, de fapt la cum arata cantarul au cosumat din noiembrie pana acum in jur de 1,2 kg miere.
popik50

Mesajde lucky5strike » 13 Dec 2014, 22:55

E foarte multa umiditate, incredibil ce e pe campuri la ora asta.

Dar iute vine gerul si se mai usuca cuiburile... sau apar ace de gheata, la cine nu a invatat lectia...

Ei, cum e mai bine? Clopot? Horn?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde liviutzbogos » 13 Dec 2014, 23:20

lucky5strike scrie:
Ei, cum e mai bine? Clopot? Horn?

Eu cred ca clopot, dar asa cum trebuie, adica cu magazia dedesubt. Eu le am simple - clopotele - fara magazie sub ele si nu arata rau pana in prezent, nici un strop de "strampiratie" :D Doamne ajuta la bine pana la primavara.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR