AndreiRN scrie:MER - prea mult lemn si munca aproape dublu.
Sunt de aceeasi parere, numai daca te gandesti cat spatiu este ocupat de speteze superioare si inferioare ..e mult prea mult lemn, prea putin fagure ori albinele nu de tamplarie au nevoie ci de fagure..personal cred ca compromisul intre posibilitatea de interventie mai profunda si la obiect in stup si ceea ce au nevoie albinele efectiv este mult prea mare, prefer sa fiu eu ceva mai "ocupat" vb vine de fapt muncesc mai putin, si albinele sa nu fie stingherite.
Mai cred ca interventiile in cuib trebuie sa fie cat mai putine spre zero, adica de ce sa fac 7 rotatii de caturi de 1/2, de ce sa-mi dau de lucru, si sa zapacesc albina, las-o sa se dezvolte natural, nu interveni si cu 1-2 interventii punctuale ai rezolvat niste situatii complicate care pot aparea, si cu asta cam tre sa rezolvi totul la o colonie.
La un numar mare de colonii trebuie sa reduci interventiile pe colonie si sa fie la fix facute,nimic in plus sau fara rost..in rest, mult lucru mecanizat, deplasari in pastoral si extras, de fapt aici trebuie insistat, sa poti intretine multi, sa poti sa incarci si sa descarci si sa transporti multi cu cat mai putin efort, sa poti sa extragi mult intr-un timp cat mai redus si cu cat mai putina forta de munca.
Daca facem comparatie intre stupinele de la noi si cele din Australia Canada SUA, vom vedea ca suntem deficitari la capitolul mecanizare, capacitate de transport si extractie si la numar de colonii intretinute.
Fiecare isi trage singur concluziile!
Personal ma gandesc la un tractoras cu un incarcator frontal situatie adoptata de un italian descrisa in cartea "Apicultura Structuri Logistica Organizare" tractorasul este transportat pe o remorca tractata in spatele camionului sau dupa un 4*4 puternic, in camion sa fie doar stupi, camionul sa fie inchiriat si sa fie dotat si cu macara pt ca sa existe varianta 2 de descarcat incarcat, tractorul are mobilitate buna in teren si se pot imprastia paletii in teren mai departe de locul unde are acces camionul, se poate folosi camion cu remorca numai pt stupi, varianta inchirierii ramane cea mai eficienta din toate punctele de vedere.
Pt extractie, in primul rand o centrifuga performanta, izgonitore si suflator de albine pt diversificarea optiunilor de lucru functie si de numarul de caturi disponibile.
Tractorasul fiind omologat ca utilaj agricol are acces pe drumurile publice in timp ce un motostivuitor nu fapt ce poate avea o anumita importanta...in unele situatii.
Am deviat de la subiect!