Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Florin Dobre » 14 Dec 2014, 23:14

Soare in sfarsit. Ieri si azi cer senin. Au iesit aproape toti la zbor...dar anemic. 8 grade la umbra.
Aveam cativa insemnati de cand le-am schimbat pampersii. Ii vazusem sus gramada.
3 rodeau din leat in fata. I-am rezolvat...una pe loc, alta la 180, etc. Poate m-am panicat un pic. :D
De-ar da o zapada buna si apoi un zbor serios pe la mijlocul lui ianuarie. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Trantorul@ » 16 Dec 2014, 20:57

Si daca la mine primele doua saptamaini din Noiembrie s-o zburat aproape zilnic , temperaturile au fost mai generoase si ziua si noaptea din Noiembrie si pana acum decat in Octombrie si au fost doar pozitive ( poate vreo 2 nopti cu minus) , am avut si io ceva tentativa ieri de zbor , unii mai bine altii deloc cum se paote numi asta iernare ? ... io zic ca nu prea , nu am intalnit asa ceva niciodata de cand am albine sa zboare in Noiembrie 2 saptamiini aproape zilnic ( doar 2 zile nu or iesit ca o plouat parca) am spart ieri doi suspecti ( mai sunt vreo cativa ) unu mancase peste 4 kg de cand m-am uitat ultima data in el , o crescut si puiet si avea si oua ... si s-o c*cat pe dansu ASTIA TREBUIE LASATI SA CRAPE NU SA FACEM ASISTENTA SOCIALA ( toti am facut asa ceva , dar pana nu intelegem si nu aplicam ce am inteles mai mult rau ne facem) ..... SELECTIE NATURALA , i-am scos doua rame cu papa care nu erau patate deloc si l-am lasat sa faca ce o vrea , nu apuca Februarie ..., altu doar consumase ceva mai mult , ajunsese la speteaza partea din fata pe o portiune de 10 cm pe toate ramele ( 5 ) are mancare sa iasa din iarna .... dar e in spate ... la astia e riscu cand apare puietu si vin perioade de frig si pierd contactul cu mierea .
Majoritatea sunt in grafic zic io cu un consum ceva mai mare ca doar or zburat in Noiembrie toti si or avut nevoie de kerosen , da daca o mai tine asa tot cu + mult , om vedea ....
Nici nu vreau sa ma gandesc la situatia in care as fi avut Ligustica sau Buckfast in conditiile expuse mai sus .......... si saptamana asta ii tot cu plus si cred ca si de Craciun .....
Mai am papadii pe langa stupi care in zilele cu soare se deschid , chiar ieri am vazut vreo doua semidechise ....

P.S. Astept iarna .....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde aiudeanu » 17 Dec 2014, 11:03

Vad ca datorita temperaturilor ridicate din noiembrie, multe familii au consumat anormal de mult din mierea depozitata spre urdinis. Si eu am citica in aceasta situatie si desi au rezerva mare de la mijloc spre spate, nu stiu daca o vor consuma in perioada rece care va urma sau va suferi de foame stand in partea din fata a stupului. Nu am mai avut asemenea situatii si nu stiu cum e mai bine sa procedez: intoarcerea ramelor la 180 de grade intr-o zi mai calda sau pus deja turta in fata?
aiudeanu

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2014, 11:05

E de preferat intoarcerea ramelor la primul zbor decat turta...mai este pana la primavara :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vulpea » 17 Dec 2014, 14:16

Pt.a:cred ca e clar ca trebuie renuntat la rama orizontala DB si trecut la rama verticala Layens !in astfel de situatii,oricum ai mierea taman bine deasupra ghemului.
vulpea

Mesajde proapis13 » 17 Dec 2014, 14:53

vulpea scrie:Pt.a:cred ca e clar ca trebuie renuntat la rama orizontala DB si trecut la rama verticala Layens !in astfel de situatii,oricum ai mierea taman bine deasupra ghemului.

Vulpe,parca te laudai ca esti apicultor ; ce termeni sunt astia ????
Adica sa scoata ramele STAS si sa bage rame Layens ???....unde si cum ??? :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 17 Dec 2014, 16:17

proapis13 scrie:
vulpea scrie:Pt.a:cred ca e clar ca trebuie renuntat la rama orizontala DB si trecut la rama verticala Layens !in astfel de situatii,oricum ai mierea taman bine deasupra ghemului.

Vulpe,parca te laudai ca esti apicultor ; ce termeni sunt astia ????
Adica sa scoata ramele STAS si sa bage rame Layens ???....unde si cum ??? :shock:

Vand rame Layens pline cu miere :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde mircea_tm » 17 Dec 2014, 17:14

iarna, iarna...unde esti?
Fişiere ataşate
tdsc07592.jpg
1418825355_tmp_DSC07592.jpg
anul trecut
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde aiudeanu » 17 Dec 2014, 22:26

proapis13 scrie:E de preferat intoarcerea ramelor la primul zbor decat turta...mai este pana la primavara :!:

Multumesc, este singurul sfat la obiect pe care l-am primit, celelalte comentarii...ma abtin. Sper sa mai prind o zi mai calda pina in week-end, ca pe atunci se anunta lapovita!
aiudeanu

Mesajde vulpea » 17 Dec 2014, 23:31

Pt.a:pot sa-ti dau si eu un sfat si chiar mai bun !asta numai daca vrei sa primesti dela mine.nu trebuie sa te abtii,pentru ca nu scriu aici ca sa dau sfaturi proaste(ma respect prea mult ca sa fac asa ceva).poti sa rezolvi problema si fara sa intorci ramele.stima
vulpea

Mesajde aiudeanu » 18 Dec 2014, 11:03

vulpea scrie:Pt.a:pot sa-ti dau si eu un sfat si chiar mai bun !asta numai daca vrei sa primesti dela mine.nu trebuie sa te abtii,pentru ca nu scriu aici ca sa dau sfaturi proaste(ma respect prea mult ca sa fac asa ceva).poti sa rezolvi problema si fara sa intorci ramele.stima

Sfaturi primesc de la oricine si m-am inscris pe forum tocmai pentru ca sunt gata sa ascult pe oricine are experienta si e dispus sa ajute si pe altii.
aiudeanu

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 18 Dec 2014, 11:24

proapis13 scrie:E de preferat intoarcerea ramelor la primul zbor decat turta...mai este pana la primavara :!:

La pg. 5 e chestia asta:
Liviu,in mod normal ghemul se formeaza pe rame in dreptul urdinisului,roade pana ajunge sus si apoi o ia cu rontaitul in lungul ramelor.Cand ajunge in spate adio si un praz verde daca nu a venit primavara.Daca ramele au fiecare minim 2 kg de rezerve (pe jumate pline) nu sunt probleme,ghemul ajunge in spate dupa 1 aprilie.Nu se deplaseaza de pe o rama pe alta -mor de foame si gata.

Chiar e necesara intoarcerea ramelor daca albinele se deplaseaza in lungul ramelor fara probleme? In orice caz cu pseudo-iernile din ultimul timp nu cred ca mai este cazul sa ne mai facem griji cu pozitionarea rezervelor(nu la mare arta). Eu am funduri mobile si as putea intoarce tot corpul daca chiar trebuie; de fapt am si facut-o in unele cazuri(mucegai).
hntrnth@mailinator.com

Mesajde proapis13 » 18 Dec 2014, 11:32

hntrnth@mailinator.com scrie:

Chiar e necesara intoarcerea ramelor daca albinele se deplaseaza in lungul ramelor fara probleme?

In cazul expus de colegul DA ...
proapis13

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 18 Dec 2014, 11:57

Cu alte cuvinte, daca ghemul consuma mierea pe partea din fata a ramelor nu se mai deplaseaza pentru a consuma rezervele din spate? De ce? Adica in teorie ar trebui sa o faca.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde TDI » 18 Dec 2014, 12:26

Numărul efectiv de albine e mic, de aceea nu se deplasează.
Când in momentul in care vorbesti de o colonie de 5 rame si albinele ocupa 100% fiecare rama, atunci nu mai apar problemele cu deplasarea ghemului, ghemul efectiv la Minus 10 grade ocupa 80% din suprafata ramelor.
TDI

Mesajde Trantorul@ » 18 Dec 2014, 12:29

hntrnth@mailinator.com scrie:Cu alte cuvinte, daca ghemul consuma mierea pe partea din fata a ramelor nu se mai deplaseaza pentru a consuma rezervele din spate? De ce? Adica in teorie ar trebui sa o faca.

Cu cateva postari in urma am rescris in mare si io de ce si mai ii scris de n ori pacilea care ii riscu .... dar oameni in loc sa citeasca atent si sa retina ce or citit is atenti la altceva .....

Nu mai are miere in cap doar in spate , apare puietul in februarie sa zicem , stupul nu-i foarte puternic sunt si puternici care crapa daca vine ger , vin 4-5 zile de frig , albinele se starng ghem pe puiet si pierd contactul cu mierea din spateeee si mor cu mancarea in stup !!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR